Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 16 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Мнения
Златко Енев
4463

Мисли, породени от „Бележки за национализма“ на Джордж Оруел

Както става ясно още в самото начало на текста, Оруел използва понятието „национализъм“ в един пределно широк смисъл, който позволява подвеждането под него на изключително много мисловни и поведенческ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
3058

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 13

Не си спомням дали някога съм започвал със стихотворение. Но днес не мога да се сдържа. След малко ще ви обясня защо. Ето го: Стиховете на Цочо Бояджиев написани в следобедния въздух по трепканията н... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Нуриел Рубини
3074

Икономистът Нуриел Рубини: „дясното движение ще се засили“

Шпигел: Дебатът за регулирането на платформите за социални медии се засили, след като Туитър, Фейсбук и други блокираха Тръмп. Подмазва ли се тази индустрия на демократите, за да избегне строго регули... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
3071

Златко Енев – Интервю за сайта bukvar.bg

Доста продължителен разговор върху нещата и проблемите, които занимават този тук човек, в различните му житейски поприща и превъплъщения. Последната книга, „Възхвала на Ханс Аспергер“, как работи как ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
2913

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 12

Миналата седмица обещах да отделя специално внимание на уникален „Универсален енциклопедичен речник“ в два тома, за който в печата и в електронните медии не срещнах нито дума. Размислих се, накрая реш... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Бисерка Рачева
3353

Цветовете на здрача

Не си ли сложа очилата, и себе си не мога да прочета напоследък. Мнозина на моите години вероятно изпитват същата немощ. И сходно безпокойство. Зрението ми отслабва, буквите се размиват, видимото запо... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
3155

За свещените крави

Ще ми се да започна днешната си размисла с една история, малко в старата традиция „за поученье и поумнениье“, така че предварително поднасям извинения, за в случай, че ви се стори прекалено дидактична... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
4726

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 11

Много страшно явление е незаслуженото опозоряване на историческа, литературна личност, както, разбира се, и на всеки обикновен човек. През годините неизменно съм усещал това уродливо явление да ме пре... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Пери Андерсън
3163

Все по-сплотен съюз?

Често чуваме да казват, че ЕС е специфичен политически ансамбъл, творение, което е по-лесно да бъде дефинирано негативно, отколкото позитивно. Това, съвсем очевидно, не е парламентарна демокрация с ха... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Павлина Върбанова
2924

Защо в България жените са наричани с мъжки съществителни

Павлина Върбанова е създателка на онлайн справочника за правопис, пунктуация и граматични правила в българския език „Как се пише?“. С нея разговаря Александър Андреев: Професорка, депутатка, министър... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Шира Овиде
2679

Кой трябва да създава онлайн правилата?

Технологичните компании имаха право да блокират президента Тръмп от сайтовете си през последната седмица и да престанат да работят с едно телефонна програма, в която някои хора настояват за насилие. А... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
2533

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 10

„Така беше не само с нея, докато рисуваше картините си, а и с актьора, докато преживява чужда съдба на сцената, и с музиканта, който твори или изпълнява музиката си пред другите за да подарят всички т... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
2848

Човечен индивидуалист сред бездните на времето

Истински подвиг е решението на великолепната литераторка Евелина Белчева да предложи на вниманието на читателите най-съществените страници от огромните дневници на академик Петър Динеков, посветени на... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
10043

Капанците – потомци на прабългарите

Капанците са една от колоритните етнографски групи в България, с предполагаем тюркски произход.Техните потомци в съвремието обитават ареала на Лудогорието (Делиормана), североизточната част на странат... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
5791

Розови панелки и орли

Розови панелки и орли „Миманджес“ или иначе казано „здравей“, Албания! Пътят се вие като змия по стръмните Албански планини, забили върхове в облаците, между непристъпни ридове и чукари, над които се... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
4900

За спомените и детството

Сигурен съм, че всеки/всяка от нас има поне по един такъв спомен в главата си: някакво четиво, което сте чели дълбоко в детството, и което е оставило в главата ви неизличим спомен, но за жалост всичко... прочетете повече..

Резултати 1 - 16 от 16