Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 16 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Пенка Ангелова
9678

Зараждане на гражданското общество в България (1987-1988): Възникване и последствия

Така наречените промени, или „поврата“, както иронично се отбелязва в немския език (Wende), се осъществяват почти едновременно в бившия Източен лагер, но във всяка страна си имат своята собствена пред... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
6287

Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд: Документи из турските архиви (част 2)

– Хей, Велчо, ето другарят ти Божил пред теб казва, че в сряда през нощта той отивал да сече шума в балкана, а ти след него си го настигнал при Зелинска река и си му казал: „Да отидем на едно място!“ ... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
8692

Ставането на българщината – част 2

Въпреки че често се казва, че през периода на османското владичество България е била откъсната от останалата част на Европа, това не е напълно вярно. Европейските културни течения достигат и до Българ... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1650

Златко Енев – „За писането“

Писането е нещо, което се случва (почти) независимо от собствената ми воля. Или така – или не се случва изобщо. Времето и болезнените преживявания за собствена неавтентичност са ме научили да не се по... прочетете повече..

Български класически разкази
Super User
1860

Елин Пелин – „Стихоплетства“

Отечество любезно, уроки да не са ти, ама си много мило и убаво си много! Земята ти – земя, небото ти небо! Ете, бая със зор изкаруваме лебо и малко на законо дъската му клопа, ама инат чиним на ... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
1886

Николай Хайтов – „Горски дух“

Една вечер дойдоха двама джандари, забраха наместника и право в дома на Метю. Той живееше с майка си. Женило се бе, ала жената му умре, и вече не повтори. Вика го наместникът, подава се Метю и джандар... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1469

Златко Енев – „Защо трябва да се научим да уважаваме И османското си минало?“

Българският национален проект, който в моето разбиране не е нищо друго освен събирателен образ, а може би и метафора, за дълбинната мотивация и целеполагане, които стоят под цялата структура на сегашн... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1782

Ърнест Хемингуей – „Краткото щастие на Франсис Макомбър“

Преди половин час готвачът, прислужниците, човекът, който дереше кожите и носачите посрещнаха Франсис Макомбър пред лагера и триумфално го понесоха на ръце към палатката му. Носачите на пушките не се ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Super User
4983

Корона в кланицата: Високата цена на евтиното месо

Свен-Георг Аденауер, член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), е окръжен администратор в Гютерсло повече от 20 години. На перваза на прозореца му е поставена в рамка снимка на дядо му:... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
14312

Ставането на българщината – част 1

Българското Възраждане е широко изучено от български учени. Изучаването на този период, който е решаващ в българската национална история, започва скоро след създаването на автономна българска държава,... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
10072

Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд: Документи из турските архиви (част 1)

„Либерален преглед“ започва да публикува в продължения една от най-важните книги в българската историография – сборникът с турски архивни документи, в който се представя възможно най-автентично процес... прочетете повече..

Изгледи - България
Димитър Кенаров
5882

Отвъд отвъдното: Размисли за Черно море

През лятото на 1986 г. баща ми заведе майка ми и мен в Албена, луксозен курорт на българското Черноморие. Разлята по лъчезарен участък от пясъчен плаж и обгърната от гъсти влажни гори, Албена беше най... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1570

Исак Башевис Сингер – „Приятел на Кафка“

Много преди да прочета и една книга от Франц Кафка, бях чувал за него от приятеля му Жак Кон, бивш актьор в Еврейския театър. Казвам „бивш“, защото когато се запознах с него, той вече не играеше. Беше... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1464

Златко Енев – „Феноменът Грета Тунберг и традициите на българското публично мислене и говорене“

Че Грета Тунберг – 16-годишното момиче от Швеция, което със силата на характера и решителната си непримиримост срещу „силните на деня“ вдъхнови милиони хора по света да се включат в движението за публ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Нейман
4286

Смеем ли да сравняваме американското робство с Холокоста?

В Националния мемориален парк [във Вашингтон] все пак има едно място, което се фокусира върху непрекъснатото отрицание: Мемориалният музей на САЩ за Холокоста. Не съм първият човек, който си задава въ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ясемин Шоман
4789

Интервю за расизма в Германия: „Концепцията за расата е табу“

Шпигел: Как изглежда структурният расизъм в Германия конкретно? Ясемин Шоман: Един пример е расовото профилиране от страна на полицията, което означава, че някои хора са обект на по-чести проверки бе... прочетете повече..

Резултати 1 - 16 от 16