Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 17 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Оскар Уайлд
3226

Славеят и розата

А когато луната изгря на небето, славеят отлетя при розовия храст и опря гърди на един шип. Цяла нощ той пя с гърди, опрени на шипа, и студената кристална луна се наведе надолу и се заслуша. Цяла нощ ... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър В. Атанасов
8981

Време е да пенсионираме национализма. И националистите

Историкът Димитър Атанасов се включва в дискусията между проф. Ивайло Дичев и доц. Георги Николов, чиито тектове придобиха популярност в мрежата в последно време. Авторът начева с щрихи около несъстоя... прочетете повече..

Дискусии - България
Марин Бодаков
4228

Ситуацията с ромите: всичко е на ръба. Разговор с Дора Петкова

От векове някои ромски общности са изключени от обществото ни. Повечето, но не всички, живеят в обособени, отдалечени, изолирани гета, квартали, махали – и това не е по тяхно желание. От географското ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гонсало М. Тавареш
4154

Дневник на чумата – част 4

Обява в сайт за хороскопи. „Бягайте от притесненията. Осигурете повече място и безопасност в електронната си поща.“ Астрономията иска да бъде модерна, а не е в крак с опасностите. Сутрин. Съобщени... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Лора Марис
4262

Имунизацията на Камю срещу омразата

„Чумата“ не се е удала лесно на Камю. Той е написал романа в Оран, по време на Втората световна война, докато живеел в апартамент, нает от сватове, които не обичал, а след това във военновременна Фран... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джошуа Яфа
5126

Защо броят на случаите на коронавирус в Русия е толкова нисък?

Към този момент Русия, страна със сто четиридесет и четири милиона души, твърди, че е извършила общо сто шестдесет и пет хиляди коронавирусни теста, което е около половината от броя, извършен в Съедин... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Катрин Бенхолд
5085

Германското изключение? Защо смъртността от коронавирус в Германия е толкова ниска...

Има няколко отговора, казват експертите, които представляват комбинация от статистически изкривявания и много реални различия в начина, по който страната е приела епидемията. Средната възраст на зара... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Десислава Желева
3209

Десислава Желева: „Аутизъм“ е дума, която предизвиква дискомфорт у повечето хора…

„Аутизъм“ е дума, която предизвиква дискомфорт у повечето хора. Забелязала съм го и донякъде го разбирам – човек се притеснява от непознатото, от ситуации, в които не знае как да се държи и какво да п... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гонсало М. Тавареш
3259

Дневник на чумата – част 3

Човек № 486 починал в Мадридска болница. Списъци с починали. Списъци с избрани книги. Списък с места за посещаване след чумата, когато прокудим тревогата, а не телата. Във вестника десет страници ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
5314

Вниманието бавно се насочва към най-важния от всички въпроси около коронавируса

Борбата срещу коронавируса парализира обществото и икономиката. Мерките за блокиране са добри в краткосрочен план, но те заплашват бързо да унищожат икономиката и да разрушат съществуващия социален ре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гонсало М. Тавареш
5090

Дневник на Чумата – част 2

Само лекарите доближават болните. Само свещениците доближават мъртвите. Два вида смелост. „електричеството освети примирените неща“, стихът на Друмонд. Един лекар в Испания казва: никому не пожела... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
9851

Заглъхващото ехо на неударилия гръм

И така, в началото на края на епидемията, нека обобщим нещата, които изглеждат като факти: хората в България избраха да въведат ненужно строги мерки при изключително нисък брой както на заболелите, та... прочетете повече..

Изгледи - България
Евгения Иванова
5996

Мнозинство и малцинства – нагласи към различните

Българското общество се гордее с толерантността си към малцинствата. Най-често се изтъкват спасяването на евреите и приютяването на арменците, но и отношенията на „комшулук“ с мюсюлманите. От друга ст... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Самант Субраманиан
6570

„Движим се по острието на бръснача“: надпреварата за разработване на ваксина срещу коронавируса

За да бъде победен Covid-19 ще са нужни далеч повече неща от само ваксини; евентуалната победа ще включва карантини, социално дистанциране, антивирусни и други лекарства, както и грижа за болните. Но ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
3804

Любов по време на КОВИД

Добро утро от острова на чумавите! Не забравяйте, това хоро, на което сме се хванали, се казва маратон, а не спринт. В нашата с вас категория в него оцеляват не ония, които припкат най-бързо, а такива... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гонсало М. Тавареш
4850

Дневник на Чумата – част 1

 НАСА прекрати изследванията на луната. Матео яде спагети до прозореца към улица „Виторио де Сика“. Сика беше режисьорът на „Крадци на велосипеди“. В Ломбардия една жена вика името на Паоло. прочетете повече..

Изгледи - Свят
Нуриел Рубини
3749

Белите лебеди на 2020 година

В книгата си от 2010 г. „Кризисна икономика“ дефинирах финансовите кризи не като „черни лебеди“ (както ги описва Насим Николас Талеб в едноименния си бестселър), а като „бели лебеди“. Според Талеб чер... прочетете повече..

Резултати 1 - 17 от 17