Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Колъм Тойбин
4166

В една умираща страна разказвачът на Гарт Грийнуел се съживява

Първият роман на Гарт Грийнуел, Каквото ти принадлежи (2016), е изграден в хипнотични каданси. Наблюдаваният свят и вътрешният живот се забавят, ритмите в прозата добиват странна и мощна нервна енерги... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кристофър Кларк
4731

Хитлер, все още объркващ умовете ни

Майн Кампф, казва Карл Ове Кнаусгор, е „единственото произведение в литературата, за което не може да се говори“. Да го четеш означава да пътуваш в забранена зона. Това, което Кнаусгор открива, когато... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
4274

„Богът, който се провали“ в Източна Европа

Степента на емиграция от Източна и Централна Европа след 1989, която пробужда опасенията от национално изчезване, помага да се обясни дълбоко враждебната местна реакция срещу бежанската криза от 2015-... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Манол Пейков
3873

„Плодът на познанието“ – една дискусия

Следната дискусия – прекалено интересна, напрегната и важна, за да бъде оставена да изчезне в дебрите на Фейсбук, беше проведена на 20 февруари 2020. Публикувам я тук с надеждата, че ще бъде прочетена... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
4975

По плодовете им ще ги познаете

Бях изключително поласкан и немалко удивен, когато Манол Пейков – български издател и – напоследък – все по-чест събеседник, та дори и малко нещо приятел, ми изпрати електронен екземпляр на „Плодът на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Super User
6015

Десетте най-добри книги за 2019 според „Ню Йорк Таймс“

Редакторите на The Times Book Review избират най-добрите заглавия в областта на художествената литература и документалистиката за 2019 година.     Белетристика Изчезващата Земя От Д... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стефани Кунц
5461

Как да направим брака си по-щастлив

В хода на едно скорошно изследване учени са помолили три групи от законно женени двойки – хетеросексуални, гей и лесбийки – да водят ежедневни дневници, в които да записват преживяванията, свързани с ... прочетете повече..

Дискусии - България
Калин Янакиев
4522

„Българщината“ срещу „елита“

Преди известно време един наш политолог (струва ми се на име Първан Симеонов) бе написал „разтревожена статия“, в която, основавайки се на неизвестно какви емпирични данни – ни „сигнализираше“, че общ... прочетете повече..

Изгледи - България
Лидия Христова
4575

Невидимите хора на България

На 18 юли отбелязахме 181 годишнина от рождението на Апостола. В поздравителните си слова властимащите цитираха думите на Апостола, казаха за пореден път, че не са забравили „това що ни е рекъл Апосто... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
5916

Дискусия за Народния съд

Юлиана Методиева: Добър ден! Поводът за това издание на клуб Маргиналия е поредното церемониално отбелязване на първи февруари – ден на почит към жертвите на комунизма. В публичните си участия десни п... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Спирова
3451

За неудържимото българско разфасоване

Усещате ли нещо общо между прокурорската атака срещу Радев, демонстративното вседържавно разфасоване на Божков и случая на наплютото от цял клас дете? Аз – я от келешлък, я от мисирщина – усетих. И ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
5096

Феноменът Ани Илков

Четенето на поезия не е задължително. Писането на поезия е най-егоцентричният начин да се изразиш в думи. То е претенция, че твоите емоции имат значение и за някои други, но ти по начало нехаеш за тях... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Катрин Бенхолд
4167

Избраната наследница на Меркел отстъпи от поста

Ваймарската република [1919–1933], първият кратък опит на Германия в демокрацията, преди да бъде премахната от нацистите, е популярна ориентировъчна точка в сегашна Германия. Процъфтяваща, мощна и ув... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Манол Пейков
3494

За един приятел, по пътя…

Отраснахме къща до къща на улица „Кукуш“, разделени от една нисичка стена. Тухлите в нея бяха подредени шахматно, само ъгълчета им се застъпваха, и дупките по нея бяха точно толкова големи, колкото и ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Дагмара Москва
5674

Русия, Путин и учебниците по история

Както всяко друго общество, руснаците искат да популяризират една идеализирана версия на своето минало, а не да се сблъскват с неудобни истини. Това е версия, която се задвижва от емоциите и служи кат... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Любен Дилов
6012

Томас Ман и романът му „Вълшебната планина“

В сказката си „Германия и германците“, произнесена в САЩ през 1945 год., Томас Ман се удивлява на своята съдба, превела го през толкова събития, запратила го от далечния мъничък Любек в голямата Амери... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Д-р Георги Карев
12819

„Свобода, равенство, братство!“ Голямата измама

Има идеи, с които хората, които сега наричаме „популисти“, в продължение на векове са се опитвали, и то обикновено успешно, да печелят идейни следовници и политически поддръжници. На пръв поглед някои... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
6686

Памет, забрава и изопачаване: Еврейските трудови лагери по време на Втората световна война

Повод за кръглата маса „Анти-еврейското законодателство и нарушенията на Търновската конституция по време на Втората световна война“ е писмото до премиера и председателя на Народното събрание, адресир... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Клифърд Саймък
3504

Лека нощ, мистър Джеймс

Паметта му започна да се възвръща. Той отново навлизаше в живота от небитието. Вдъхна мириса на земята и нощта и чу шепота на дървесата върху насипа. Лекият ветрец, който караше листата да шумолят, ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Вивиана Асса-Леонидова
3719

Моят шабат – част 2

Подготвям в главата си менюто за предстоящия шабат. Трябва всички да бъдат доволни, а те са много. Милост и надежда е моята мисия. Прекрасната ми снаха Анастасия, дошла в семейството ни от недрата на ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Манола Даргис
6956

Брад Пит и капанът на красотата

Критиците може и да са били недоброжелателни (признавам си), но когато лошите филми започнаха да отстъпват на добрите, известията се подобриха. Скоро стана любимо клише да се пише, че той е характерен... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21