Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Златко Енев
6781

И отново за учебниците, „историята“ и нещата, на които трябва да учим децата си…

Именно така, според мен, би трябвало да изглежда един опит за по-съдържателно представяне на темата и различните позиции, застъпвани в нея. Както можете да видите сами, двете страни разполагат с разли... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Колин Кид
3502

„Катаклизъм“ от Джаред Даймънд, или как народите се справят с кризите

Джаред Даймънд си спечели популярност като полимат с невероятна многостранност: като биолог, географ, лингвист и историк. Макар че екологичният му подход към историята на големите обобщения говор... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Дулсе Мария Кардозо
2556

Човекоскот

Щом забеляза, че Маркиняш пак е бременна, отчето ѝ нареди да махне плода, противно на Божиите и човешките закони. Как пък не, извини се Маркиняш и закърши ръце в протрития плат на полата си, откъде-на... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Анна Иванова Бъкстон
12817

Европейките султанки на Османската империя – откъс

Целта на тази книга е да разкаже историите на голям брой жени от европейски произход, които са играли особено значителни роли в управлението на Османската Империя. Някои от тях са управлявали империят... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мърсия Макдермот
3732

Рецензия на книгата „Европейките-Султанки на Османската империя“

Още от самото начало на историята, жените „зад кулисите“ са играли роля, която въпреки че е била често от критично значение, рядко е била добре известна или оценявана истински. По тези причини, Анна И... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
4462

Глад

Тео я гледаше и колкото повече я гледаше, толкова повече се съмняваше – дали тая е с всичкия си. Тънка, дълга връв – но най-удивителното беше, че тя непрекъснато ядеше. Казваше се Мария, по дяволите, ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Юлиана Методиева
3238

А как ми е скъпо, Господи, миналото…

Една мисъл обаче не ме напуска. Все повече деца се превръщат пред очите ми в категорични граждани. След Грета Тунберг всеки петък на софийския булевард Витоша се събират от месец време гимназисти. И т... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Златко Енев
3691

За непосилната лекота на катарзиса

Но тук вече със сигурност е време да престана с префинените увъртания и да кажа онова, което в края на краищата е и нещото, заради което пиша целия този текст: на всяка цена гледайте филма! Дали ще за... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Олга Николова
6452

Не е равносметка (Разговор с Олга Николова, главна редакторка на „Пеат некогаш“)

„Пеат некогаш“, електронното списание за литература, философия и научна мисъл, навърши пет години и издателите му отбелязват тази годишнина със специален хартиен брой, посветен на „флорентинците“... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Владимир Сабоурин
4324

Чернобил. Едно свидетелство

Този текст е посветен на сериала Чернобил (2019), но не е рецензия на филма, а лично свидетелство. Между 1975 и 1984 г. учих в Съветското средно училище при Посолството на СССР в НРБ, в Софи... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Капка Касабова
2799

„Прекосяване“ на Пайтим Статовци – една албанска одисея

Пайтим Статовци е роден в Косово през 1990 г.; семейството му е емигрирало във Финландия точно когато е започнало геноцидното нападение над Босна, а по-късно и над Косово. Финландски писател с косовск... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сара Липтън
5124

Изобретяването на еврейския нос

През 1940 г. нацистите издават пропаганден филм, наречен Вечният евреин. Филмът твърди, че показва евреите в „първоначалното им състояние“, „преди да са сложили маската на цивилизовани европейци“. Мак... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Омар Енкарнасион
4113

Може ли Испания да покаже пътя за социалната демокрация в Европа?

Представянето на испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на испанските общи избори миналия месец, в които партията спечели мнозинството места както в долната, така и в горната камара на ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
3617

„1984“ на седемдесет

Книгата на Джордж Оруел „1984“, публикувана на 8 юни преди седемдесет години, има невероятна кариера като произведение на политическото пророчество. В публичното съзнание тя надживя другите претендент... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орхан Памук
3359

Женева, 1959 г.

През септември 1959 г. аз и по-големият ми брат, Шефкет, бяхме записани в начално училище по френски език в Швейцария. Баща ни, Гюндуз – турски инженер с талант за математика – беше нает да работи за ... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
5052

Годишник „Либерален преглед“ – 2018 – ч. 2

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от май до септември 2018 г.   Страници: Налични ... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
3567

Годишник „Либерален преглед“ – 2019 – ч. 1

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до май 2019 г.   Страници: Налични фор... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
3816

Годишник „Либерален преглед“ – 2019 – ч. 2

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от юни до август 2019 г.   Страници: Налични фор... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
5899

Защо не трябва да допускаме Европа да се разпадне

И така, ето го най-голямото предизвикателство на момента: наистина ли първо трябва да изгубим всичко, за да го намерим отново? Роден в дълбините на европейското варварство преди повече от 70 години, к... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
5114

Снимки от чернобилската катастрофа, 1986

Преди тридесет и три години, на 26 април 1986, серия от експлозии унищожи реактор № 4 на Чернобил, а няколкостотин души персонал и пожарникари започват борбата с пожара, който гори в продължение на 10... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Том Никълс
3684

Сериалът на HBO „Чернобил“ ни припомня колко голям късмет сме имали, в края на краищата

Най-вледеняващият момент в Чернобил – до известна степен по-мрачен и от експлозията на самия реактор – идва, когато ученият, назначен да помага за справянето с инцидента, Валери Легасов, спира висш сл... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
6787

Новата политика на идентичността

И така, какво е идентичността? Терминът „идентичност“ не се е използвал често преди 1950-те години. Първият учен, който го употребява, е психологът Ерик Ериксон. Но всъщност това е много стара концепц... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Лукас Хермсмайер
3019

Радикалните берлински активисти не се страхуват от думата „експроприация“

В началото на март най-големият германски таблоид, Билд, обяви: „Един призрак витае над Германия, призракът на експроприацията“. Обикновено склонен към преувеличения, в този случай германският в... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Омар Енкарнасион
4602

Испания разравя болезненото си минало

Основната пречка срещу упражняването на реално преходно правосъдие в Испания се състои в самия характер на тамошния демократичен преход. Враговете на Франко никога не са успели да го свалят (той умира... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
4934

Румен Аврамов: Бруталността на „възродителния процес“ деформира прехода след 1989

След като няма никакви съдебни последици за престъпление от мащаба на „възродителния процес“, какво да говорим за гражданско-правни спорове, каквито сега искат да възобновят уж в името на справедливос... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25