Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Франсис Фукуяма
10779

Гърция и проблемите на клиентелистката държава

Причините за клиентелизма в Гърция не са трудни за откриване; той е резултат от ранното въвеждане на изборната демокрация, още преди да се е появила възможност за изграждане на модерна държава. В това... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Георги Господинов
15448

Секс по време на социализъм: хигиена, медицина и физкултура

Един от възможните разкази за социализма е разказ за отсъствия. Историята на българския социализъм може да бъде описана през различни дефицити. От дефицита на олио, червен пипер, цветни телевизори, да... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Робърт Дарнтън
7871

Вълнения около френската история

Една от бомбите, хвърлени по време на последната президентска кампания във Франция, беше Световна история на Франция – том от 800 страници, разглеждащ 40,000 години френска история. Съ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Светла Енчева
9540

Трябва ли да ни възмущава 6lyokavicata?

В навечерието на 24 май известно българско издателство превърна себе си в топ новина, публикувайки „Под игото“ на Иван Вазов на т.нар. „шльокавица“. Пиар ходът беше много точно... прочетете повече..

Дискусии - България
Ирина Алексова
14538

Дянко Марков и битката за паметта в България

Темата за неизбежната необходимост от солидно преработване на миналото тече в това издание от години насам – с неизвестни или поне силно невидими за мен резултати. Въпреки немалкото знакови съби... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Стефан Икога
9035

10 неща, които щях да правя, ако бях жена

Ще нося пола. Дълга до земята, широка като лъка. Ще гледам денят да е летен, за да може вятърът нежно да милва гениталиите ми. Искам това, за когато съм жена, защото го искам и сега, докато съм мъж, ... прочетете повече..

Изгледи - България
Ивайло Атанасов
13565

Съд постанови, че не е обидно да определите като „антисемит“ член на пронацистка организация

Софийският районен съд (СРС) постанови на първа инстанция, че журналистката Юлиана Методиева не е виновна по обвинението, че е използвала в своя статия „унизителна и съставомерна по Наказателния... прочетете повече..

Дискусии - България
Николай Поппетров
9878

Луковмарш като римейк

„Национално“ и „социално“, за които се скандира днес на „Луковмарш“, са били взаимообвързани и по времето на ген. Луков. Можем да спекулираме откъде са го взели &nd прочетете повече..

Дискусии - Политика
Хайди Творек
6179

Германия и войната срещу словото на омразата

Платформите на социалните медии може и да са били възхвалявани преди като демократизираща сила, но през последните години те си спечелиха повече печална слава като места, където усилено се разпростран... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Матеуш Мацини
12978

ПиС и полската история

Откак партията Право и справедливост (ПиС) взе властта, Полша е залята от вълна от официален исторически ревизионизъм. Първо, някои политици на ПиС започнаха да внушават, че важни фигури от прехода, к... прочетете повече..

Дискусии - България
Антоний Тодорoв
7938

Борис(ов) III

Третият поред кабинет с министър-председател Бойко Борисов само на пръв поглед е продължение на първите два. Припомням: Борисов І (2009-2013) беше еднопартиен, но с парламентарната подкрепа тогава на ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Сузи Ханзен
8668

Вътре в турските чистки

Полицейските служители дошли пред вратата на доктора в Истанбул към 6 часа сутринта – сутрешните арести обикновено започват по това време, понякога в 5:30 – и един от тях казал, „Обв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Лорън Колинс
13925

Еманюел Макрон и модерното семейство

Когато човек знае, че Макрон е минал през деветте кръга на ада, за да спечели щастието си, става още по-интересно – дори затрогващо – да го видим като мощен защитник на модерното семейство... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Дъг Сондърс
7458

Могат ли парите да купят по-равноправно общество? Попитайте Джордж Сорос

Справедливо ще бъде да се каже, че Виктор Орбан е създаден от Джордж Сорос. Фондацията „Отворено общество“ е водещата сила зад стартирането, през 1980-те, на политическата партия на Орбан,... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андрей Архангелски
8164

Убийство в Москва: наследството на Анна

В днешна Русия протичат почти едновременно два противоположни процеса: от една страна, ограничаване на свободата на словото, а от друга – технологически прогрес в медийната сфера. Това поражда с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Питър Померанцев
7745

В кремълската огледална зала

Умонагласата, която кремълската информационна война цели да окуражава, изглежда пасва добре към ситуацията на европейските граждани в този конкретен момент. В един скорошен доклад, наречен „Конс... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стивън Кроули
7256

Защо протестите не оставят Путин да спи?

Както изглежда по всичко, руският президент Владимир Путин се намира в зенита на силата си. В момента рейтингите му на одобрение в страната се намират на ниво над 80 процента. Извел е извън играта, ак... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Юлия Йоффе
8131

Мрежово въздействие

Късно в една заснежена вечер Алексей Навални, руски адвокат и блогър, известен с кръстоносния си поход срещу корупцията, която обхваща всички нива на руския бизнес и управление, седи в едно радио-студ... прочетете повече..

Дискусии - България
Даниел Смилов
8089

Македония или ЕС?

„Европа на отечествата“ е Европа като една голяма Македония. Европа на Фарадж, Льо Пен и Орбан бързо ще се „македонизира“. В тази Европа колкото по-патриоти са едните, толкова прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19