Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Administrator
13914

Най-четените текстове за 2016

По традиция в края на годината ви предлагам двадесетте текста, които са ви се сторили най-интересни за изминалите дванадесет месеца. Без особени коментари – текстовете със сигурност говорят най-... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Захари Карабашлиев
18604

История с торта

Тази история се случи в новогодишната нощ на последната ми зима в България. С жена ми и тригодишната ни дъщеря посрещахме 1997-а в едностаен апартамент под наем в едно ветровито и грозно предградие на... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Малкълм Гладуел
13457

Статуята, която не изглеждала както трябва

През септември 1983 г. един търговец на произведения на изкуството на име Джанфранко Бекина се обърнал към музея „Дж. Пол Гети“ в Калифорния с предложение. Той заявил, че притежавал мрамор... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Захари Карабашлиев
11808

Разсейки

Благодаря ти, Господи, че му изпрати тази болест! Баща ми изкара само един курс химиотерапия и категорично отказа друг. Отказа лъчетерапия и всякакви други терапии. Искал да отиде на село „на ч... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Вергил Немчев
7844

Нино и Финч

Мъжът зад витрината помаха за сбогом, излезе и пресече към кафенето отсреща. Върна се с кафе и вестник, постави картонената чаша на уличното елтабло и запали цигара. Позяпа безцелно, допи и допуши, хл... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Маргарете Стоковски
7369

Коледа не се отменя

Коледа не се отменя. Но е напълно възможно думите „O du fröhliche, o du selige, gnadenbringende Weihnachtszeit“ [О, ти радостна, благословена, носеща милост Коледа] тази година да не ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Иван Димитров
8868

Да пазим човешкото в тези нечовешки времена

В нечовешки времена живеем, ако изобщо може да се твърди, че някои времена са били по-човешки от други. Все пак всяка епоха е имала своите жестокости, несправедливости, иронии. „Проклятие е да ж... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Макс Хейстингс
11728

Стогодишнината на Руската революция трябва да бъде оплаквана, а не празнувана

Въпросът дали революцията би могла и да протече другояче, ако не би била войната  и загубата на три милиона руски живота, е добре познат от студентски писмени работи. Струва ми се по-полезно да с... прочетете повече..

Дискусии - България
Веселина Седларска
12063

По стълбището надолу…

Бежанец блъсна жена по стълбите в метрото в Берлин. „Доволна ли си сега, танте Меркел, видя ли какво докара на Европа?“ Не, не бил бежанец. Българин бил. Кратка тишина, конфуз. Българинът ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Иън Бурума
9270

Краят на англо-американския порядък

Някога Германия също беше считала себе си за изключителна нация. Това приключи със световна катастрофа. И германците са научили урока си. Те вече не искат да бъдат изключителни в какъвто и да е смисъл... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Краевски
8526

Демокрацията не е размахване на пръст от последна инстанция

Пиша по повод статията на г-н Златко Енев „Една моментна снимка“, в която се атакува моята позиция във Фейсбук по повод отразяването на случая в Берлинското метро. Още в началото ще заявя,... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
11758

Една моментална снимка

Започвам този напълно спонтанен „опит за запечатване на момента“ с доста кисело усещане в устата. Ще говоря за вече прословутия случай с нападението върху млада жена в берлинското метро, к... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
10812

Кое ни прави марсианци в сравнение с европейците?

Ей това, драги мои, е собствената ми теория за непроменливостта на днешна България и нейното народонаселение, това е и собственото ми обяснение за пълната бетонизация на главите, които са принудени да... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
8250

Узаконяването на скръбта

Скърбихте ли вчера за Хитрино? Сигурна съм, че да. И днес също. Но официалната скръб е планирана за утре. Понеделник ще бъде денят за национален траур – тази лицемерна безсмислица, с която темат... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Сергей Лебедев
8774

Да поемеш отговорност

Не е съвпадение, че по време на перестройката понятията за обща, неопределена вина и желателно покаяние бяха по-широко разпространени от понятията за престъпления и отговорност за тях. Идеята за покая... прочетете повече..

Дискусии - България
Даниел Смилов
6535

Фейсбук демокрация

Социалните мрежи променят традиционната демокрация, и то не само за добро. Фейсбук, Туитър и другите инструменти за мигновена комуникация и конструиране на виртуални общности имат разнородни ефекти въ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Светлозар Кирилов
9188

Джамията-църква в Ню Йорк

 „Има само един Бог! Само един! Исус казва, че е син на Бога. Можеш ли да вярваш на това?“, емоционално пита Хасан и сочи плакат на стената в магазина му, където с декоративни арабски прочетете повече..

Изгледи - Европа
Херта Мюлер
29460

Майсторите на страха владеят уплашения народ

След уволнението ми от фабриката службата за сигурност ме обвиняваше в проституция при всеки разпит. За „паразитен елемент“ като мен това беше подходяща измислица. Дори и само това обвинен... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Янис Варуфакис
8573

Тръмп, Драконът и Минотавърът

Според древния мит цар Минос от Крит е дължал господството си на Минотавъра, трагично чудовище, заключено в лабиринт под двореца му. Ужасната самота на Минотавъра е била сравнима единствено с ужаса, к... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Алма Гилермоприето
8409

Краят на Фидел

Той беше на деветдесет. Управлявал беше цяла вечност. Беше болен в течение на цяло десетилетие, че и повече. Както е повтаряно безброй много пъти, той би могъл да умре на върха на големите си социални... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20