Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Мадлен Николова
9594

Защо ВКС оневини Ахмед Муса, или когато правото е на мястото си

Преди месец решението на Пловдивския апелативен съд по т.нар. „дело срещу тринайсетте имами“ беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС). Делото ще бъде разгледано повторно от нов състав на Апелат... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Пламен Шуликов
19750

Полицейски реализъм и фотография

  Работното понятие полицейски реализъм на пръв поглед създава впечатление, че само би умножило недефинитивността на представата за реализъм, и без друго потвърждавана от нуждата тя да бъде пост прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
7519

Терористите

Опитваше се да върви сравнително спокойно. Не беше лесно. Вчера, и особено онзи ден, получи доста чувствителни удари. Още в началото му беше ясно, че трябва да е далече от униформените. Но го привлича... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Гяуров
7784

Цената на монотеизма

Може би най-дълбоката и с най-големи последствия революция в човешката история се извършва някъде в столетията между късната Бронзова епоха, тоест към края на второто хилядолетие пр.Хр., и началото на... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ян Асман
8472

Фанатик ли е новият човек?

Нищо друго не е променило така из основи западния, а – докъдето стига ислямът – и източния свят, както преходът от политеизъм към монотеизъм през Античността. Въпреки че този преход се извършва в прод... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Станка Николова
7828

Отвъд хоризонта

Казват, че си жив дотогава, докато има на света някой, който си спомня за теб. Ако е така, значи дядо ми Александър е жив. Да, формално сме го погребали отдавна, още в комунистическо време. Но често в... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Super User
6665

Какво Америка може да научи от Дания

В продължение на десетилетия икономистите са изследвали начините, по които Дания и нейните скандинавски съседи са съчетавали в едно капитализма и социализма, постигайки стабилна социална система при н... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Александър Кьосев
8715

Период и екология

Понякога литературоведът има навика да мисли за понятията, с които работи (а „период“ е едно от важните негови понятия), като за безобидни инструменти. Когато това се случи, въображението му обикновен... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Д-р Георги Карев
10690

Науката и българските ѝ критерии

Ако приемем, че съществува жанрът „научна публицистика“ и ако причислим към него настоящото есе, редно е да разкажа за първото значимо произведение от този жанр, с което съм се сблъскал, защото и в не... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Дебора Макензи
11184

Краят на нациите: възможна ли е алтернатива на националните държави?

Опитайте за момент да си представите един свят без държави. Представете си карта, която не е разделена на малки цветни кръпки, всяка с ясни граници, правителства, закони. Опитайте да си представите вс... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Дубравка Угрешич
7585

Голямата кражба

В откровен разговор с водещия редактор  на полското списание Kultura Liberalna, пост-югославската писателка Дубравка Угрешич размисля върху състоянието на европейските ценности четвърт век след п... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Левчев
10752

„Литературен вестник“ и моралът в литературата

Мразя публични конфликти между писатели. Отказвал съм да участвам в нападки срещу успели в нещо писатели (публикували книга в чужбина, спечелили награда), дори когато критиката на техни колеги е имала... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Силвия Чолева
5010

Разходка

Пратиха го в пенсия веднага, не го оставиха и ден повече. Сякаш им беше досадил, сякаш не вършеше работата си с прецизността, с която всяка сутрин се бръснеше, връзваше вратовръзката върху снежнобялат... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кристофър де Белаг
7402

Турция избира Ердоган

Силата на турската реакция може да бъда разбрана само ако човек успее да схване травмата от самия преврат. 15 юли беше злонамерен опит за преврат, осъществен от малка военна клика, състояща се от висш... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Гари Каспаров
7518

В подготовка за промени

Някога считан за стабилизираща сила, особено след турбулентните години на Елцин, днес Владимир Путин прибягва към износ на нестабилност и ескалация на различни международни напрежения, за да може да с... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Асен Валентинов
6762

Безлунния

Наричаха го Безлунния, понеже казваха, че си лягал преди мръкване и никога не бил виждал луната. Всички му се подиграваха и през междучасията го замеряха с дъвки, бонбони и гумени топчета, изобщо с ка... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Делиян Маринов
8594

Соц носталгията – последният писък в маркетинга

От всичко най-тъжен е фактът, че именно, както някои хора биха ги нарекли – капиталистически компании, печелят на гърба на соц носталгията. Увлечени в ламтеж към връщането на календара отпреди 1989, в... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ивайло Динев
6978

Наръчник на бригадира

Може би мизерията в България е по-тежка от експлоатацията на британския остров. Може би тежкият, неправомерен труд е за предпочитане от българската заплата и животът на кредит. Представете си само кол... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
6441

Вой

Прекоси задния двор на пететажния жилищен блок. Седна на ниската метална оградата в най-далечния край. Беше обичайното му място. Тук, скрит от хората в блока зад двете високи тополи, можеше да го наме... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
7307

Австрия – уроците на крайната десница

Президентската изборна ситуация, която възникна в Австрия през май и ще бъде повторена през октомври – неясна надпревара между Зелените и крайната десница – не се е случвала никога преди това в Европа... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20