Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Клемънт Грийнбърг
19034

Авангард и кич

Там, където в наши дни някой политически режим установява официална културна политика, това се прави заради демагогията. Ако кичът е официалната тенденция на културата в Германия, Италия и Русия, то т... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Пенка Ангелова
15721

За актуалността на теорията за маса и власт на Елиас Канети

Избрах темата за актуалността, не само защото всеки нов прочит на дадено произведение се осъществява от съвременна гледна точка, тоест ние всички четем, както историята, така и литературата с очите на... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Невена Борисова
9869

Фотографката Умида Ахмедова за бремето на цензурата и жените в Узбекистан

Умида Ахмедова е сред малкото жени, занимаващи се с кинодокументалистика и фотография в днешен 30-милионен Узбекистан, станал независим от СССР през 1991 г. За филмите и фотографиите си е получавала п... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Тимъти Снайдър
24937

Хитлер срещу Сталин: кой е бил по-лошият?

През втората половина от двадесети век американците бяха приучавани да виждат в лицето както на нацистка Германия, така и на Съветския съюз, възможно най-големи злини. Хитлер е бил по-лош, защото режи... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Добрев
8538

Овладяване на Македопърничавата

Без значение дали говори Джамбазки, Борисов или Местан, погледът към Македония винаги е по същество колониален – референтната група във всеки един от случаите е България, а не Македония сама за себе с... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Ивайло Динев
18642

Обезличеният Гео

Голяма част от културната ни история все още не може да се измъкне от клишетата, наслоени през периода преди 1989 г. Затова навярно всеки би се съгласил, че постановка за Гео Милев в посткомунистическ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Виктор Канзуров
8753

Македония и синдромът на омразата

Основният проблем на политическия, икономическия, културния, демократичния, моралния и етичния живот в Република Македония, е отсъствието на автентично гражданско общество, липсата на една материално ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Гяуров
10435

Защо едни са богати, а други бедни?

Днешен Китай изглежда е най-яркият пример в подкрепа на категоричното твърдение на Зигфрид Колхамер, че демокрацията не е нито необходима, нито дори благоприятна предпоставка за икономическо развитие.... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
24135

Пленителният фашизъм

Отказът да се направи разграничение между „Последните от Нуба“ и миналото на Рийфенщал може и да изглежда като нещо неблагодарно и злопаметно, но всъщност от приемствеността в творчеството ѝ, както и ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
11414

Деветият кръг на рая

Оказа се, че къщата на съновиденията е отворена. И вътре се е настанил Хуан Мирó – милиардерът, собственикът на огромни светове и светлинни мигове. Влизам обезсмислен от умора, влизам с най-лошия вкус... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
12607

Лолита, липсващият глас в хора

В началото беше Долорес. „Долорес е много красиво име, име с дълъг траурен воал, с влажни очи. Умалителното на Долорес е Лола, а умалителното на Лола – Лолита … За моята нимфетка ми трябваше умалителн... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ибрахим Карахасан-Чънар
10335

Аз съм балканец

Понятието „балканизация“ предизвиква у мен позитивна конотация и често се дразня, когато този термин се използва едва ли не като надпис върху опаковката на странен предмет или казано иначе, ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
8950

Почти зимна Венеция

На път съм да сбъдна трафаретната мечта на всяка средностатистическа мечтателка на средна възраст, захласната по телевизионните сериални сюжети. Венеция през зимата. Най-романтичният град в света... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Administrator
10681

Кене Грегоар и новият холандски реализъм

Кене Грегоар е съвременен холандски художник-реалист, възпитаник на Държавната академия по изкуствата, Амстердам (1967-1973). Обичайните му теми включват натюрморти, пейзажи и портрети, в които комбин... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Габриела Хърман
13045

Деца на гей-родители разказват историите си…

Съдии, хора от академичните среди, специалисти и активисти продължават да се питат как ли ще се отрази на децата узаконяването на гей-браковете. Може би е вече време да бъдат запитани самите „деца“… ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Алан Тейлър
11679

Зашеметяващият градски ландшафт на Хонг Конг

Пространството винаги е било нещо особено скъпо в Хонг Конг. Малката анонимна територия, част от Китайската народна република, подслонява повече от 7,3 милиона души на пространство от само 1,104 квадр... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Кристофър Хитчинс
10015

Садист, нарцисист, перверзник

Не мога да си представя кой друг, освен автора на този пасаж, би могъл да се присмее с такова густо на една „постмодерна“ конференция върху творчеството на Флеминг и семиотиката на Бонд. Изглежда впро... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Рики Д’Амброуз
8468

Уроците на Ханеке

Параноята е наследникът на един постепенно отминаващ вкус към съспенса. Известното обяснение на Хичкок, предложено на Трюфо – „Бомбата е под масата и аудиторията го знае“ – различава съспенса от изнен... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Марк Лила
13455

Безотговорният разум

За любовната афера между Хайдегер и Арент научихме за пръв път от написаната от Елизабет Янг-Брюл завладяваща биография Хана Арент: от любов към света (1984), макар че при излизането си тя не предизви... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
16002

Поема за желанието

Необикновеността на романа не е в сюжета, а в метода: в смелия, непоколебим избор на състояния и изразни средства, с които тези състояния са описани. Признавам, че не ми беше лесно да намеря най-подхо... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Румен Стоянов
15529

Случаят Канети

Строго погледнато не заслужава да бъде назован с името на писателя: той няма отношение към онова, за което ми е думата. Ние мъдроглаво не водим русчуклията за български писател, ка щяло, он пише на не... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21