Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
9227

Проблемът с Полша

Трудно е да се избегне усещането, че Централна Европа изживява 1989 в обратен ход. През онези години мирните революции в името на либералната демокрация се разпространяваха от една комунистическа стра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
5859

Неочакван полет

Едно е да влезеш в пандиза за пет-шест дози хероин и съвсем друго за няколкостотин хиляди лева, мислеше Тръпчо, докато прекосяваше площада към ъгъла на хотела. Беше размисъл за възможностите, които пр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Даниел Смилов
6907

Мъртъв ли е мултикултурализмът в Европа?

  Канцлерът Меркел на няколко пъти вече обяви, че мултикултурализмът е мъртъв, което с радост беше подето от голям оплаквачески хор, прострял се от левицата (у нас) до национал-популистиката дес прочетете повече..

Изгледи - Свят
Питър Померанцев
14225

Форми на делириум

В московската ядка на Нощните вълци, руският еквивалент на [рокерския клуб] Hells Angels, колянови валове от корабни двигатели са префасонирани като кръстове, високи по три метра. Части от самолети са... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6973

Предчувствие за септември

– По време на вечеря с американския президент в Белия дом, Наполеон казал:– Ако притежавах оръжията, които вие имате, в никакъв случай нямаше да загубя битката при Ватерлоо.По-късно пак по време на ве... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ирис Радиш
11035

Не се страхувай

Стогодишнината от рождението му е добър повод да направим отново Албер Камю от този изумителен мъж, който дойде от големия студ на миналия век и стана звезда на парижките интелектуалци: роден на 7 ное... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
11749

Годишник „Либерален преглед“ – 2015 – ч. 3

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от септември до декември 2015 г. Страници: Налични формати:... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
5988

Ембарго

По времето, за което разказвам, санкциите срещу бивша Югославия бяха в разцвета си. И контрабандата през границата не спираше. Принципно бях наясно какво се върши. Кой го прави, как го прави и срещу к... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
8469

Метаморфози: пазар, ексцес, тела на сцената на прехода

Когато едно общество се променя, променят се едновременно и неговите режими на публичност и телесност. От 1989 до днес повечето източноевропейци претърпяха върху себе си особената двойственост на този... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мария Тодорова
11127

Какво е, или съществува ли, балканска култура – и дали Балканите имат, или трябва да имат, регионална идентичност?

През късните 1980 г., на върха на така наречения „възродителен процес“ (евфемистки етикет, с който беше наричана насилствената смяна на имената на мюсюлманското население в България), из страната обик... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Тони Джуд
13037

Ерик Хобсбом и романсът на комунизма

Ерик Хобсбом е най-известният историк в света. Книгата му „Векът на крайностите“ („The Age of Extremes“, 1994) бе преведена на десетки езици, от китайски до каталонски. Мемоарите му са бестселър в Дел... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Коен
13797

Историята на фактите срещу „виртуалната история“: чия е вината за гибелта на 11 343 евреи?

На пръв поглед всичко, което може да се каже както за оцеляването на евреите от т.нар. „стари предели“ на царство България, така и за унищожаването на 11343 мъже, жени, старци, младежи, деца заедно с ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
6558

Пред „Кристал“ с Антон Павлович

Хубаво е да имаш при кого да отидеш в центъра на София. Вървиш с всички останали, които бързат по някаква работа, или си позволяваш да бездействаш на някое място, създадено точно за това, да се бездей... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6240

Камък от сърце

Една ранна утрин бавно крача по челото на Акямачкото било. Вятърът носи волната песен на чучулигата и попива умората от гърбовете на излезлите по нивите селяни да берат узрелите тютюневи листа. Въздух... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Гяуров
8306

Забрадката на Елиф Батюман

От книгите, които прочетох през миналата година, най-много ме впечатли „Подчинение“ на Мишел Уелбек – „книгата на нашата духовна нищета и малодушие“, както убедено заявих в новогодишната литературна а... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Елиф Батуман
14150

Забрадката и аз

Чудех се защо ли не ми е хрумнало по-рано да си сложа забрадка – защо никой не беше ми казал, че това е нещо, което мога да направя. Не беше нито трудно, нито скъпо. Защо да не покривам главата си, ак... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Лазарин Лазаров
16812

Националната идентичност и преразглеждането на историята

Въпросът дали в българската история периодът 15-19 в трябва да се характеризира чрез насилственото поданство на друга държава (владичество), чрез насилията върху православните християни (робство) или ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ралица Фризон-Рош
20250

По Сена, в Париж

В Париж Сена често се променя, тя ту е синьоозелена, ту бледокафява, ту просветва от слънчеви зайчета, ту помръква в дъжда. Сутрин се обвива с воали мъгла, вечер се облича в черно и златно. Тя винаги ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
6237

Командосът

Сега на някой, който ме познава от предишните години и още смята, че съм бизнесмен, ще му се стори смешно, дори жалко, че се търкалям в калта. Пробягвам на кратки спринтове между възвишенията, крия се... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
7539

Какво чух за Елиът Уайнбъргър

Чух, че Е. У. живее в Ню Йорк, че е писател, есеист и поет, че превежда Октавио Пас и китайска поезия, че е чел всичко или за всичко на Земята, а останалото е видял със собствените си очи. Не съм чул,... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Митко Новков
11159

Български бестселъри? Плеви, плеви!

„Хеликон“ публикува своята листа за най-продавани книги през 2015 година с обнадеждаващата сякаш констатация: „Български автори са на първите три места в годишната класация на веригата книжарници“. Ин... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21