Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Сцена
Сюзън Зонтаг
9877

Йонеску – театърът на баналността

Смущаващото при творчеството на Йонеску е интелектуалното изтощение, което то насърчава. Нямам проблеми с произведения на изкуството, които не съдържат никакви идеи; напротив, голяма част, ако не и на... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Снайдър
7847

Ръбът на Европа, краят на Европа

Ние знаем, че, за да може Европа да съществува, тя трябва да съществува в по-мащабни институции. Много украинци разбират това, което е и причината да проведат революцията си в името на самата Европа. ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ариел Леви
8199

Денят на благодарността в Монголия

Любимата ми игра, когато бях дете, беше „Мумията и Изследователя“. Баща ми и аз си разменяхме ролите: един от двама ни трябваше да лежи напълно неподвижно, с кръстосани на гърдите ръце, а другият тряб... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
20961

Другостта и двойничеството в три балкански романа за Изтока и Запада – част 2

Нишанджи Мехмед паша е великият везир в двора на Мехмед ІІ. Романът всъщност започва с неговата изповед в показания, тя бележи и формалната завръзка на романовия сюжет. Когато Мехмед Хан ІІ Завоевател... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Гяуров
6555

Модернизмът: скъпият покойник

Понякога лозунгите стават действителност – и тогава става страшно. Винаги бях мислил, че формулировката на Корбюзие, според която „къщата е машина за живеене“, не е нищо повече от наперен лозунг, с ка... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Румен Леонидов
10843

Не съм модел за подражание, само съм алтернатива

Лошите вести се появиха в есето ми „Към къщата на съновиденията“, която прочетох на четвъртата конференция на младите писатели, проведена в НДК през 1984 г. Помня, че по време на изказването ми Богоми... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
20834

Другостта и двойничеството в три балкански романа за Изтока и Запада – част 1

Романът „Случаят Джем“ е роман за едно дълго пътуване – историческо и екзистенциално. За живота като пътуване, при това съвсем не доброволно. Пътуване-лутане и намиране между световете на Изтока и Зап... прочетете повече..

Изгледи - България
Соня Хинкова
15882

Съвременният „внос“ на идентичности при помаците в България

Категоричното етническо самоопределяне като „помаци“ се среща по-често при по-младите хора, които не са преживели дискриминираща диференциация чрез него и не приемат неговата негативна конотация. Чест... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ан Епълбаум
41773

Русия – болен човек с пистолет

– Веднъж писах статия, в която разгледах всички некролози на съветски ръководители, публикувани в американската преса. Всеки път, когато някой от тях е умирал или – като например Хрушчов – е бил ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Константин Зайбт
12802

Повече пънк, по-малко ад

Един поглед към най-важните предизборни обещания на Най-добрата партия е повече от достатъчен, за да се подчертае още по-силно куража на избирателите от Рейкявик. Партията е обещала следните неща: без... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Карен Армстронг
16274

От уахабизма към Ислямска държава

Макар че Ислямска държава (ИД) със сигурност е ислямско движение, тя не е нито типична, нито пък има корените си в далечното минало, тъй като идеологическата ѝ основа е уахабизмът – една форма на исля... прочетете повече..

Изгледи - България
Юлиана Методиева
11652

Българските лентяи и мистерията на северното лале

Пиратските кораби „Кук“ и „Ния“ са несравнима атракция за хлапетата, дошли на курорт в Поморие. Цената на круиза в неголемия залив е 4 лева за децата, 6 лева за възрастните. Всеки родител се бръква, з... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Коста Костов
11592

За духа на виното

Уди Алън беше казал, че „когато слуша Вагнер му иде да превземе Полша“. При мен се случва нещо подобно. Когато слушам някой български политик да говори какво ще направи за България, ми иде да се напия... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Мирослава Кортенска
9697

Американският авангардист Робърт Уилсън в Европа и на Балканите

Като потвърждение на познатата тенденция, че Америка търси „включване“ в областта на модерността, именно в Европа и то особено в сферите на изкуството, това определено се откроява в ярката биография н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6470

Самота или надежда за януари

Опрял гръб на ореховия ствол, Мурат наблюдаваше света. Преди много време тук седеше дядо Йосиф, дългогодишен учител по тези маста, примижал, облегнал гръб на огромния дънер пред набръчканата къща, пъл... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Шеймъс Кан
41924

Защо „да си роден гей“ е опасна идея

Но, макар че този биологически детерминизъм на сексуалността обикновено се свързва с големи успехи на движението за гей-права, той все пак представлява огромна спънка за обществения разговор. Борбата ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мишел Тий
38375

Нито ти, нито аз. И двете

Бременна в осмия месец казах на една възрастна жена, която седеше до мен в автобуса, че яйцеклетката, от която се оформи моето бебе, идва от яйчниците на жена ми. Не знаех как възрастната жена ще прие... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Юрий Проданов
16263

Вавилонската библиотека на Монтен

Никак не е случайно, че едно от най-популярните в последните години изследвания върху живота и творчеството на Мишел дьо Монтен започва с изречение, в което се появява образът на неговата библиотека: ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кая Гендж
10808

Да оцелееш в Черно море

Историята на Давид Столяр, единственият оцелял след торпилирането през 1942 на кораба „Струма“, който пренася 781 еврейски бежанци от Балканите за Палестина… Автор: Кая Гендж   Препълненият ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Захари Карабашлиев
19133

Провалът. Начин на употреба

Сещам се за един трагичен образ от ранното ми детство – Тошо Родопата. Бивш директор на училище, после управител на голямо държавно предприятие, но след поредица житейски срутвания изпаднал до тъжен п... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20