Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Тони Николов
12832

Обратната страна на победата

Забележително в „битката за историята“, подета днес от Путин, е, че Русия търси да си възвърне някогашното величие не през настоящето, а тъкмо през употребите на миналото, използвайки „Победата“ на СС... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
21234

Анхиало, 1906: Политическата икономия на един етнически конфликт – част 2

Донесенията на българското агентство в Атина с нескрито заинтересован поглед подробно следят местните реакции. Отраженията върху гръцката икономика са типични за държава, която не притежава дадености ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Робърт Бътлър
14089

Светът на Оруел

През 2015 се навършват 65 години от смъртта на Джордж Оруел – и днес той изглежда по-голям от всякога. Изреченията му са по устните ни, идеите му в главите ни, предупрежденията му изглежда се сбъдват.... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мирослав Хрох
11710

Национално-формиращият процес в Османската и Хабсбургска империи

Макар че като правило разликите между тези региони се подчертават силно (а и са очевидни), да се сравняват те означава, че заедно с това ние предполагаме и наличие на някои съществени общи черти. Реша... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Тони Джуд
25132

Израел трябва да разплете своя етнически мит

Какво точно е „ционизмът“? Основното му твърдение винаги е било, че евреите представляват единен и сплотен народ; че тяхното хилядолетно разпиляване и страдание с нищо не е намалило специфичните им, к... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
43272

Анхиало, 1906: Политическата икономия на един етнически конфликт – част 1

Широко прието е, че напреженията между различни етнически общности в националната държава са подхранвани от (и потопени в) икономически съперничества между тях. Балканите са архетип в това отношение, ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Невена Борисова
8519

Анна Немцова: Виждала съм много поръчкови убийства

Терористичните атентати бяха огромeн проблем, има промяна. Но хората преди бяха по-отрити, сега се страхуват, казва руската журналистка... Автори: Невена Борисова, Анна Немцова Анна Немцова Анн... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Екехард Крафт
8551

Вътрешно-гръцкият поглед към кризата

Причините за продължаващата от 2010 насам гръцка криза се възприемат в самата страна по значително по-различен начин, отколкото навън. Зад това се крие едно специфично разбиране за света и историята, ... прочетете повече..

Изгледи - България
Георги Даскалов
59315

Потушаването на въстанието в Драма, 1941 г.

Из историческото изследване „Драмското въстание 1941“ на Г. Даскалов – единственият досега български труд, посветен на тази, казано възможно най-меко, „нелека“ част от българската история. Противоречи... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
31122

Рамазан – месец на благодат и спасение

Наред с Курбан Байрам в мюсюлманския сунитски календар съществува още един славен празник – Рамазан Байрам или Кючюк Байрам (Малък празник), наричан в народния фолклор още и Шекер Байрам. Месец Рамаза... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
7798

Левиатан, или смърт в Сицилия

Моше Кан, преводачът: Първата ми среща с „Хорцинус Орка“ беше през 1975, годината на първоначалната публикация на този монументален роман. По онова време живеех вече отдавна в Рим. При излизането на р... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Хайдемари Уул
16818

„Първата жертва“: Австрийският жертвен мит и неговите трансформации във Втората република

По повод годишнината от „присъединяването“ през март 1988 за пръв път беше изказано и официално извинение от страна на „република Австрия за извършените от австрийци престъпления на националсоциализма... прочетете повече..

Изгледи - България
Антон Гицов
13321

Разгромът на опозицията и нейните овластени лидери след 9-ти септември 1944г.

Отечественият фронт е идея на Георги Димитров с краткосрочна цел смяна с общи усилия на политическата система в България. Дългосрочната цел на Димитров и БКП(к) обаче е ликвидиране на многопартийната ... прочетете повече..

Дискусии - България
Даниел Смилов
12629

Защо лявото е в криза

Има ли някаква смислена причина, поради която лявото (у нас) трябва да е русофилско и путинофилско? Дори повърхностен размисъл е достатъчен човек да се убеди, че Путинова Русия е всичко, срещу което е... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Бедров
9379

„Да се наредят 50 хиляди пред някоя джамия…“

„Да вдигна микрофоните, че тук едно малко перхидролено човече, което си избелва косата…“, каза преди две седмици от парламентарната трибуна Валентин Касабов по адрес на Волен Сидеров. Председателят на... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
19179

За новата европейска мемориална култура – и задачите, които тя поставя пред нас

Аз – и никой друг – съм отговорен както за миналото, така и за настоящето, а значи и за бъдещето. Както моето собствено, така и онова на страната, в която живея, а значи и онова на света и планетата, ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Маколи
10219

Еврейската история не е само Холокост

Ако всеки музей е някакъв аргумент, то основното твърдение на масивния нов Музей на историята на полските евреи, открит наскоро във Варшава, е че хиляда години еврейска история не могат да бъдат сведе... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
19507

Път към Босфора ли? Не, не съм от тях…

Представете си следната картина: Около петдесетина български учители, водени от депутат, главен инспектор и двама професори, при това не кои да е, а археологът и ректор на СУ Богдан Филов (съпровождан... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Лейла Пийкок
17829

Бъдещото минало: монументалните паметници на съвременен Берлин

Градовете демонстрират своето преклонение пред историята чрез паметниците и мемориалите, които решават да издигнат, и в които миналото се представя тържествено като религия. В книгата си „Надежда и па... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Митко Новков
9699

Три иронийки на нехайника Дечко, подпомогнати от честития Кръстьо

Дечко Узунов нехайник го наричам не аз, нехайник го нарича Сирак Скитник. През 1932 във в. „Слово“ (бр. 3088) големият наш художник и критик пише за изложбата му в „Малката галерия на „Аксаков“ и, меж... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Филип Мазурчак
9972

Противоречивият полски Оскар

Филмът на Павел Павликовски „Ида“ може и да е спечелил тазгодишния Оскар за най-добър чуждестранен филм, но пък е далеч от еднозначно приветстван в Полша. Докато някои се страхуват, че той може да про... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
26260

За Нелсън Мандела и неговите български интерпретации

Господин Яни Милчаков, уважаван от мен професор-доктор, литературен теоретик и историк, българист и славист, народен представител и дипломат (цитирам по Уикипедия), имà днес добрината да публикува във... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Митко Новков
8857

Злощастният Франкенщайн, тоест Алеко Константинов, наречен Щастливеца – част 3

Всъщност Алеко, ако би живял в любимата си Швейцария, безусловно не би носил фамилията Константинов, а със сигурност Франкенщайн. И кой знае, може и първото си име е щял да смени, на Виктор, да речем.... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юлиана Методиева
17330

Нашите майки, нашите бащи

Моят приятел и голям преводач от английски Алфред Криспин ме превърна в поклонник на Зигмунд Бауман с уникалния анализ в книгата „Модерност и Холокост“. Холокост, казва Бауман, може да се разглежда ка... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Йоанис Колиопулос
38617

Македония във водовъртежа на Втората световна война

Десетилетието, започнало с избухването на Втората световна война през септември 1939, заварва много кръгове в тогавашна Македония в убеждението, че тази нова европейска война ще промени, както и преди... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25