Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Златко Енев
15420

И отново за ролята на „историята“

Въпросът за ролята на „историята“ в българската история не престава да вълнува всички ни. Безкрайно интересен феномен, който според мен говори за огромната нужда от някакъв вид изясняване, някакъв вид... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Пол Бърман
9561

Мисловната полиция

Картината, обрисувана от Маршал и Ший, е обезпокоителна, но и пробуждаща някои мисли. Движението за човешки права винаги е наблюдавало потисническите правителства. Всеки, който изследва доклада на Мар... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Светлозар Василев
10789

Елена и корените на злото

Андрей Звягинцев е голямата надежда на съвременното руско кино. Последният му филм „Левиатан“ е номиниран за Оскар, но предизвика разгорещени спорове, в Русия е обявен за антируски, а премиерата му се... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Ангелов
25898

Свобода и компетентност

Убийствата на невинни хора в Париж ме смутиха. Но аз – човек, който не съм квалифициран да тълкувам изкуствотото на карикатурата или да анализирам причините за религиозния фанатизъм – не съм нито упла... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Кенан Малик
7142

Je suis Шарли? Малко късно

По ирония на съдбата тези, които най-много страдат от културата на цензура, са самите малцинства. Всякаква социална промяна или социален прогрес задължително означава обида на вкоренени чувствителност... прочетете повече..

Изгледи - България
Юлиана Методиева
15996

Когато медиите говорят с половин уста

В интервюта през октомври 2012 г. в София писатели, учени, изследователи на Холокост като Майкъл Беренбаум (Беренбаум, 2012), Стивън Сейдж (Сейдж, 2012), Габриеле Нисим (Нисим, 2012), Тодор Чепреганов... прочетете повече..

Изгледи - България
Теодора Димова
27338

Две мнения за свободата на словото

Животът е върховна ценност и оттам правото на живот е върховно право. Върховно означава, че животът и правото на живот стоят най-горе, на върха на скалата на човешките ценности. Означава също, че това... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тим Паркс
8969

Две мнения за сатирата

С неизбежност възникват следните въпроси: сега, когато целият свят ми е съсед, мой непосредствен съсед по Интернет, трябва ли да правя отстъпки, или трябва да поддържам на всяка цена старата традиция ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Пол Бърман
11464

Корицата на „Шарли“

Тероризмът, насочен срещу „другия“, винаги е натиск, упражняван и върху собственото население. А популярността на тези мисли естествено се разпространява и навън, към други райони, населени от доброже... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мюмюн Тахир
28448

Измеренията на свободата и правата на човека

Атентатът срещу „Шарли Ебдо“ е античовешки акт, който трябва да бъде осъден справедливо. Никой няма правото да посяга върху живота, който е даден от Аллах, от Господа. Това не е начин за решаване на п... прочетете повече..

Дискусии - България
Десислава Лилова
15762

Българският разказ за падането под османска власт

Падането под османска власт заема ключово място в историческата памет на балканските нации и в това отношение българите не правят изключение. Както навсякъде, така и тук събитието се възприема като по... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
16218

Годишник „Либерален преглед“ – 2014 – ч. 3

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от септември до декември 2014 г. Страници: Налични формати:... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
14290

Поклони се, ако можеш

Ненавиждам, разбира се, всяко лицемерие, но при срещите с моето родно изпадам в състояния, които често ме водят до един вид (безсилен) пароксизъм. В такива моменти обикновено пиша бързо, непремислено ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Евдокия Борисова
22367

Германия, сладка приказка

В първата седмица на януари летим за Берлин. Самолетът е пълен с млади хора, очевидно студенти, които се завръщат след празниците у дома. У дома? От дома? Където и каквото и да означава това „у дома“,... прочетете повече..

Авторски книги
Златко Енев
18481

Златко Енев – Опити

Есеистичен сборник на Златко Енев, включващ текстове от годините 2003–2015. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    390 PDF, EPUB, MOBI 08-12-2015   ... прочетете повече..

Изгледи - България
Руслан Трад
20029

Урок от „Шарли Ебдо“, който трябва да научим

Редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо“ беше зверски и брутално нападната преди дни от хора, вярващи, че по този начин ще запушат устата на свободното слово в държава, в която традициите на сво... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
8808

Подаръците на 1989 година

За моето поколение това не е било поредната смяна на върха, а първият случай, който сме преживели. Така че неизбежно ни е изглеждало като голяма промяна. Но имам ясен спомен, че всичко това сме осмисл... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Стивън Пинкър
12320

Светът не се разпада на парчета

Патогените и човешката глупост са вечен фон на живота и е статистически сигурно, че дебнещите нещастия няма да се разпределят равномерно във времето, а често ще се припокриват. Да се придава прекалено... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
30564

За мястото на интелектуалците в българския живот

Българското битие – или поне онази негова част, която самият аз съм в състояние да обгърна с поглед и осъзная – е пронизано открай до край от едно определящо всичко противоречие, един екзистенциален п... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Кристофър Хитчинс
12015

Момчето, което живя

През март 1940, в „среднощния час на века“, който маркира дълбините на пакта Хитлер-Сталин (или, с други думи, по време, когато цивилизацията е застрашена от съюза между двама Волдеморовци или двама „... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Аспарух Панов
10926

Явлението ДПС – 25 години по-късно!

Смисълът да се анализира историята на „само“ или „вече“ 25-годишния ни преход е преди всичко в извличането на поуки за настоящето и бъдещето. Когато тези анализи са обективни и почиват на фактите, и п... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21