Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Златко Ангелов
18065

Животът не е честен

През лятото на 2014 се запознах чрез Фейсбук с Красимир Дамянов, български писател, за когото не знаех почти нищо, въпреки че сме почти връстници. (Пълно признание: вината за това е изцяло моя.) Преди... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Гартън Аш
9275

Ангела Меркел се изправя пред руския мечок в битката за Европа

Както тя никога не се уморява да повтаря, стратегията ѝ се основава на три основни неща: подкрепа за Украйна, дипломация с Русия и санкции, за да се докара Путин на масата за преговори. Да се види как... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Даниел Смилов
8458

Изгубеното в превода на либерализма

Преди 25 години един либерален политически модел получи шанс за развитие у нас. Този модел, заложил на достойнството, избора и енергията на отделния индивид (за разлика от традиционното упование на на... прочетете повече..

Дискусии - България
Татяна Ваксберг
9819

Престъплението, наречено „Възродителен процес“

Два реда и нула факти. Това е всичко, което учениците в България могат да прочетат за насилственото преименуване на българските турци – престъплението, наречено „Възродителен процес“. Татяна Ваксберг ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Аврам Агов
8461

Опит за летене: до Азия и обратно

  Какво е да прелетиш 30 000 километра за по-малко от месец, връщайки се на мястото от което си тръгнал, България? Като че ли преживяваш собствена версия на Радичковия „Опит за летене“ – една ме прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джон Грей
11287

Пред очите на Запада

Законовите и конституционни защити притежават само малко сила когато мнозинствата са настроени безразлично или враждебно към либералните ценности. Тъй като демократичните режими могат да се позовават ... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
15980

Годишник „Либерален преглед“ – 2014 – ч. 2

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от май до август 2014 г. Страници: Налични формати: Дата н... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Касиел Ноа Ашер
13751

Ида, или за несъкрушимата мощ на мълчанието

Първото, което те поразява в „Ида“ е неговата полусенчеста, чернобяла тишина. Респектираш се от нещо, което бих нарекла страстна строгост, в която самоличност, гняв, вина, опрощение и погребение се сл... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
6151

Годината и нейните книги

Писателска блокада или просто мързел – при всички случаи дотук не успявам да напиша статията, над която умувам от известно време насам (условно заглавие: „Годината и нейните книги“). Това, което ви пр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
33866

Обичаят сюннет

Обрязването е стара семитска практика, позната от дълбока древност. Тази практика, която по своята същност е хирургическо прекъсване с упойка на препуциума в горната част на мъжкия член, е станала час... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Силянов
14991

Освободителнитe борби на Македония – част 3

Цeли две години се разстилаше организационната мрежа, куриери сновeха с кореспонденция и революционна литература, револвери, пушки и бомби се пренасяха без властьта да заподозре съществуването на такъ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Клап
7560

Аз бях гръцки неофашист

В Каламата се представям като американски неофашист със силен интерес към гръцката история. Отначало скептично, после с истински плам, няколко членове на Златната зора ме канят да идвам на събранията ... прочетете повече..

Изгледи - България
Administrator
9194

Нещо като дребно наблюдение...

Ние, подписалите това писмо, не сме партия, нито организация с етническа насоченост. Ние сме представители на ромския етнос и българския народ, възмутени от опита за създаване на етнически проблеми и ... прочетете повече..

Дискусии - България
Надя Данова
15776

Образи на гърци и западноевропейци в българската книжнина през XVIII – XIX вeк

Географската близост, сходната историческа съдба, източноправославната религия, културните и икономическите връзки, както и общите борби за национално освобождение определят до голяма степен преоблада... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кая Гендж
9604

В търсене на „Новата Турция“

На 11 юли тази година, месец преди да бъдат проведени първите в историята на Турция всеобщи избори за президент, тогавашният премиер-министър Реджеп Тайип Ердоган се качи на сцената в една зала за кон... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Скамъл
10701

„Доктор Живаго“ и ЦРУ

В главната дирекция на ЦРУ, в Лангли, Вирджиния, се намира музей, който обикновено не е достъпен за широката публика. Предназначението на музея, според описанието на неговия уебсайт, е да „информира, ... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Коен
7719

Акцията в махалите – на ръба на закона

Този разговор бе провокиран от шумно рекламираната акция на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик срещу това, което те наричат „проповядване на радикален ислям". Те предизвикват много голям обществен интер... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Василис Гунарис
30650

От селяни към граждани, от селото към нацията

ВМРО и неговото гръцко съответствие, Makedonikon Komitaton (Македонски комитет), са в известен смисъл две „въобразени общности“, които са национализирали, доста неясно, но възможно най-удобно, всевъзм... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Фриц Стърн
12540

Политиката на културния песимизъм

 Патологията на културната критика – това е темата на моето изследване. Целта ми e чрез анализа на мисълта и влиянието на трима водещи критици на модерна Германия от близкото минало да разкрия оп прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Алан Левиновиц
12659

Мистерията на ГО

Мнозина играчи на ГО гледат на играта като на последния бастион на човешка доминация над компютрите. Това гледище, което мълчаливо приема тезата за някаква битка между хората и машините, е дълбоко пог... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
6580

В клетка

Лика никак не хареса новите си тапи за уши. Почувства се неудобно още когато ги видя в аптеката за първи път. Електриковото зелено я блъсна от упор, а с връхчето на езика си усети смътен, скърцащ звук... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Силянов
14798

Освободителните борби на Македония – част 2

Цeли шест години след основаването на първия „Таен централен комитет“ в Букурещ, българскитe революционери градeха своитe надежди за освобождение на България върху войнственитe планове на Русия и друг... прочетете повече..

Изгледи - България
Евгени Силянов
12003

Днес имаме повече възможности, отколкото в други исторически периоди

Запознах се с Евгени Силянов в Париж през 1992г., по времето когато бях ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Първата ни среща се осъществи благодарение ... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23