Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Стефани Ан Голдбърг
7203

Но-бел

Дори и ако членовете на Нобеловата академия са се почувствали подразнени когато Жан Пол Сартр отхвърля наградата им преди 50 години, те не го показват с нищо. Академиците подреждат чиниите за тържеств... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
8678

Майстора и музата

Никой не помнеше истинското му име. Знаеха го като Майстора на късия разказ, или за по-кратко – Майстора. Не че това не беше обичайно за малкия градец, където хората си общуваха тъй, на прозвища. То д... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Николай Гочев
26309

Три мнения за хомосексуалността

1. И тъй, нужни ли са на едно общество хомосексуалисти? В смисъла, в който са нужни млади майки или електротехници? Не, не са нужни...2. Статията „Хомосексуалност и елитаризъм“ ме убеждава в едно прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Super User
11748

Изкуството на китайския сюрреалист Чен Вен Линг

Китайският скулптор-сюрреалист Чен Вен Линг създава творби, наситени с пареща социална сатира, но и внушаващи респект чрез мощното си, драстично излъчване. Роден през 1969 в много бедно семейство в пр... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Кертин
11040

Тотална криза на идентичността

Какво се случва в държавата? Кой разделя България? Тези и други въпроси с подобен смисъл се задават всекидневно. Обобщаващият отговор вече бе даден: средната класа протестира срещу олигархията. Някой ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Щефан Трьобст
34498

Етнонационалната хомогенизационна политика между депортацията и принудителната асимилация

Също както и упорития стремеж за териториално разширение (който в крайна сметка си остава доста успешен, въпреки всички поврати), проектът за етническа хомогенизация на България е преследван с изключи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
10209

Правото да живееш, правото да умреш

Хората не живеят добре, разправя ЕМП, защото ги мързи да живеят и я карат по инерция. Доброто и злото са заложени във всеки човек, твърди той. У едни хора доброто – с шепи да го гребеш, у други –... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Д. Димитров
16343

Да мислим ли възраждането?

Книгата на Р. Даскалов „Как се мисли Българското възраждане. Историографско проучване“ (ЛИК, 2002) е много особена – не толкова като авторско откритие, колкото като въздействие върху адресатите и поте... прочетете повече..

Изгледи - България
Хюсеин Мевсим
14722

Джамията „Селимие“ в българската литература

Струва ми се, че едно от все още незапълнените полета в българските литературоведски изследвания представлява, най-обобщено казано, недостатъчното третиране на проблематиката за отношението на българс... прочетете повече..

Авторски книги
Super User
19787

Румен Леонидов – Уплашеният човек

Животът понякога е повече от хубав. Неделя. Не Света Неделя, а светлият покой в седмия ден – празнично слънце, синьо небе, сиромашко лятно многочасие, желание да се превърнеш в птица и да полетиш из к... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джонатан Лийтъм
8197

„Консумирана“ от Дейвид Кроненбърг

В поредица от около 20 игрални филма, сред които „Мухата“, „Голият обяд“ и „История на насилието“, специалността на Дейвид Кроненбърг винаги се е състояла в педантично изследване на онази допирна точк... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ангел Игов
8046

Цветовете на кошмара

Злокобен, готически, психотичен и гъст като избуял трънак, в който с цената на много рани търсиш пътя си – това са впечатленията, които много бързо оставя краткият, но крайно интензивен роман „Чужда з... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Снайдър
17888

Евреи, поляци и нацисти: ужасяващата история

Обесванията са извършени в последния ден на август 1941, на градския площад във Виержбник, във вече бившата централна Полша. Изминали са две години откак съвместната германско-съветска инвазия е разру... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Владимир Трендафилов
15145

Накъде тече детската литература

Най-скорошният превод на Андерсен, дело на Владимир Старирадев, е едновременно силно позитивен факт от областта на най-новата ни книжнина, недвусмислен успех за преводача, и освен това важен симптом –... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Стоян Гяуров
8942

Солунските братя в нова светлина

„Тази книга кръжи около братята Кирил и Методий.“ Книга от германски автор, която започва с това обещание, може да бъде сигурна в интереса на българския читател. А вероятно и в подозрителността му, сл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
10811

Лилини мамини

Лила е щатната курва на блока. Курва, защото винаги има за всички. От всичко. Щатна, защото в нашия квартал такъв е законът – блок без собствена курва не може. В живота на Лила нямаше нищо интересно... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
7266

Тихо море

Никакво вълнение, без драми, без трепет дори, може би това проповядват източните мъдреци. От друга страна, всичко това е заложено в човека – вълнения, драми, трепети. Ако ги изкорениш или овладееш дор... прочетете повече..

Дискусии - България
Любомир Калудов
19504

Нашият модел на здравеопазване

Няма на света страна, в която населението да е 100% доволно от здравната си система. Дори и в най-социалната – Дания. Но всяка държава има определена здравна политика, здравен модел, който последовате... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Елиф Батуман
14627

Сценични майки

Веднъж Набоков е казал, че вдъхновението за написването на „Лолита“ е дошло от картина, нарисувана от маймуна в парижката Ботаническа градина: в нея се виждали решетките на клетката ѝ. Това е добра ме... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елица Кирилова
6687

Буря

Когато пръстът на бурята докосна върха на Голямата пирамида, цяла Гиза оглуша. Хората наизлизаха по прашните улици, майки притискаха деца до гърдите си, не се чуваше нито плач, нито писък. Сред белия ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Пламен Шуликов
14135

Петият призрак. Опит върху истината и мнението (Част 2)

Идеята за ефективно социално управление не би изглеждала непостижимо сложна, ако тя бъде подложена на редукция чрез опит за отговор на въпроса какво е онова първостепенно „друго нещо“, което превръща ... прочетете повече..

България
Моис Файон
10881

Софийски следобеди...

Зад привидно непретенционзото заглавие на този фоторепортаж се крие остро око и особен усет за ситуации. Всъщност, ако трябва да бъдем откровени, всяка от снимките тук е сюжет за малък разказ... Авто... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22