Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Наука
Ахмед Гюншен
36027

Помаците като балканска общност

Има една турска пословица: „Никой не е достатъчно богат, че да мине без съседа си.“ Ние живеем на Балканите от векове и ще продължим да го правим. Ако искаме да ги превърнем в география, управлявана о... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Евдокия Борисова
20603

Телевизионният сериал – в страната на неограничените възможности

Живеем в дотолкова сложна и пъстра културна ситуация, в която самата смелост за дефиниране на понятия, наглед съвместими, нещо повече съредни като субкултура и контракултура; висок... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Филип Анастасиу
6803

Дамата

По дяволите – изруга Оливер и се хвана за главата. Така и не свикна с проклетата греда. Този ремонт на замъка се оказа много по-голямо неудобство, отколкото си представяше. А в началото всичко започна... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Златко Ангелов
10004

Всеки творец е една история

За книгата на Мила Искренова „Вкусът на Твоето тяло“ не може да бъде написана рецензия. Тя стои извън възможностите на тази критична форма. Автор: Златко Ангелов „Все по-важно от това в кого се ог... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
9123

Аптекарката

Там е още, но съм се научила да бягам, слагам го в чекмедже – наум заключвам, отново наум прибирам ключа и се опитам за изгоря това чекмедже, но то не гори. Голямо е, едно тъмно дълбоко езеро, което х... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Яна Букова
11874

Още нещо малко пак за думичката с П. – част ІІ

Езра Паунд казва, че всяко движение в изкуството се дели на откриватели, на наследници-майстори и на разводнители. Вероятно не е първият, нито ще е последният, който отбелязва подобно нещо, но го цити... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
12136

Свобода и разнообразие

Важно е да се прави разлика между либералните основни положения, по които не може да има компромис, и онези части от гражданския живот, при които договарянето и приспособяването са както възможни, так... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
57660

„Другарският съд“ в периода на комунизма в България

„След като завземат властта през 1944 година, българските комунисти си поставят за цел да осъществят и ‚социалистическия начин на живот‘ – всички аспекти на ежедневния живот трябва да бъдат преустроен... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Евдокия Борисова
16977

Червената рокля на гнева

В Истанбул има много площади, но Таксим е особено място, спрямо което, твърди Орхан Памук, всеки истанбулчанин таи някакъв персонален спомен. Той е проектиран във формата на звезда, това е най-обширно... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Жени Колева
8501

Тавтология на насилието

„Blood Меridian or the Еvening Redness in the West“ е роман, роден директно върху добре поддържаното лобно място, където лежи митът за американския див, див запад. Както може да се очак... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Super User
13575

Берлин, ти тъй прекрасен си, Берлин!

Тази идея всъщност се роди още преди три години, непосредствено след излизането на „Реквием за никого“, но по онова време тя се оказа мъртвородена. Днес, три години по-късно и при значително променени... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Елиф Батуман
26672

Отомания

Погледнат повърхностно, „Великолепният век“ изглежда като нарицателен продукт от годините на Ердоган. Благодарение на икономическите политики на Ердоган Турция има бурно развиваща се телевизионна инду... прочетете повече..

Изгледи - България
Теодора Иванова
11053

До утре: За чалгата и дарбите

Всеки ден се възмущавам до мозъка на костите си и то само, докато седя пред компютъра. В тази малка България всичко е толкова сбъркано, че започва да ми става отчаяно. На маломерния ни мащаб се разпол... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
40657

Нещо като (издателски) манифест…

Ако съдбата на хората е да посрещат смъртта, то съдбата на идеите – или поне на онези сред тях, които го заслужават – е да я избягват, тоест да търсят безсмъртие. Такава, или някаква подобна на тази, ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Яна Букова
15262

Още нещо малко пак за думичката с П. – част І

„От модернизма, който искаш, получаваш постмодернизма, който заслужаваш“. Бих искала да проследя – с всички възможни рискове – резултата от приложението на тази формула върху българската поезия на ХХ ... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
25491

Публичното социалистическо погребение

Ще започнем с един откъс от „Шегата“ на Милан Кундера: Людвиг случайно влиза в църква и става свидетел на церемония – жени, носещи бебета, и момчета и момичета с червени вратовръзки им поднасят букети... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стоян Гяуров
12134

Балкани, балканизация, балканизъм

Забелязали ли сте, че гръцката криза практически не се разглежда в балкански контекст? Западът не можеше да предотврати кризата, но би могъл поне да си даде сметка какво се задава. Достатъчно беше да ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Велко Милоев
7333

Бог от консервата

Доктора, български доброволец на сръбска страна в босненската война, ми разправя как в началото го посрещнали с недоверие. Българин? Че вие сте ни най-големите ни врагове, бре! Ами да, за такива дърве... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джейкъб Микановски
13331

Дунхуанг: тайната библиотека

Преди малко повече от хиляда години някой е запечатал едно помещение в пещера близо до града-оазис Дунхуанг, на границата на пустинята Гоби в западен Китай. В него са се намирали повече от няколкостот... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Милена Савова-Махон
40504

Македонският въпрос в България

Македонският въпрос в България касае и идеята за променящите се национални идентичности. Балканската традиция разбира промяната най-вече като радикално, внезапно и насилствено прекъсване. Историята на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Неда Антонова
9432

Защо реших да напиша книга за царицата-воин

Защото е несправедливо забравена и защото на тази ренесансова личност България винаги ще дължи благодарна памет, дълбока почит и непресекваща признателност. Защото вековната традиция на нашата държав... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Хюсеин Мевсим
17042

Бурса – „балканският град“ в Мала Азия

Едва ли някога въпросът за граничните очертания на кръстопътните (и кръстословни) Балкани, за това точно откъде и докъде географски и цивилизационно се простира полуостровът, ще намери що-годе приемли... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22