Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Джон Конъли
14019

Възвишеното и низкото, или за Полша и Холокоста

Разглеждана откъм европейска перспектива, Полша изглежда се придвижва по посоката на „нормално“ отворено общество, което си пробива път през трудно минало. Във Франция изминаха десетилетия преди общес... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
13562

Последното престъпление на възродителния процес – част 2

На 25 октомври 1989 г. се провежда ново заседание на Политбюро, на което идеите от заседанието на 1 септември се доразвиват, като се прави и равносметка на постигнатото за изминалите близо два месеца…... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тукидид
12157

Надгробна реч в чeст на падналите в Пелопонеската война атиняни, произнесена от Перикъл

Ние се отличаваме от противниците си и от грижите, които полагаме за военното дело, и то в това отношение, че даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме ник... прочетете повече..

Изгледи - България
Димитър Кенаров
12293

Лайната ни

Минерална вода, която не би желал да пиеш, и басейни, в които, гарантирам, не би искал да плуваш. Автор: Димитър Кенаров Отвори сателитната карта на София в Google Maps, Here или каквото там ползв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
13086

За нимфурбацията и човешката борба за (себе)избавление

Поредица от малко безразборни мисли, породени от гледането на „Нимф()манка“ на Ларс фон Триер… Автор: Златко Енев     Какво е собственото ви определение за изкуство? Не се чувствайте... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейкъб Микановски
15968

Разложението е животът на мъртвите неща

Прозата на Бруно Шулц е изпълнена с мъртви неща. Всичките му истории се случват в тесния ландшафт на детството му: малкото, провинциално градче Дрохобич в онова, което тогава е било част от Австро-Унг... прочетете повече..

Дискусии - България
Татяна Ваксберг
20164

Колко чужд е турският език

От забраната да се говори на турски в предизборните кампании до нападението над джамия стъпката не е особено голяма. И двете носят следното послание: че българските мюсюлмани са чужди на страната хора... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ричард Есбеншейд
16401

Запомняйки, за да забравим – част 2

Историята на следвоенната източно-централно-европейска колективна памет, в този вариант, е история на потискане на паметта от комунистическата държава и опозиция срещу нея, чрез дисидентска стратегия ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
11754

Тончо Жечев и неговото завръщане към Итака - част 2

През целия си живот Тончо Жечев живее сред „...много опоненти и твърде малко разбиращи съмешленици“. Но едно от нещата, които самият той определя като твърде много за един живот, са двете преживени от... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Везенков
19098

Към последния дебат за „българския комунизъм“

Дебатът не е само за идейни предпочитания и абстрактни принципи – всичко се приема дълбоко лично, преплита се с колегиалните и групови взаимоотношения и йерархии. Смятам за най-нормално критичните бел... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ричард Есбеншейд
20801

Запомняйки, за да забравим – част 1

Главоблъсканиците на източно-централно-европейската памет изглеждат силно заплетени, дори и в глобалния контекст на борбата около паметите на Втората световна война, Холокоста, колониализма и Студенат... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Самолет 005
32612

„Идея“ или „ефект“?

„Ефект“ е ключовата дума на личната ми философия, говорейки за лична умонагласа, и това, което Златко е видял в мен, чрез написаното от мен тук във форума, е точно ефект, а не представяне на ИДЕИ. Ав... прочетете повече..

Изгледи - България
Светлозар Кирилов
27285

„Максуда“ – нежеланото циганско гето на Варна

„Тука е гето и никога няма да се оправи! Идват и дават пари за изборите, после – нищо!“, с горчивина казва мъж, 56 г., от „Максуда“, главната ромска махала на Варна. Гетото се намира близо до два от м... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
8050

Една американска история

Тази история не е моя. Преди да ми я разкаже, Едуард поиска да обещая, че няма да я напиша. Беше негова и искаше един ден сам да го направи. Любопитна да я чуя, аз обещах, но сега ще я разкажа без угр... прочетете повече..

Дискусии - България
Тодор П. Тодоров
7017

Година на тотемите

Няма да е вярно примамливото и лесно допускане, че 2013 беше преломна година, година на „счупване“ в каквото и да е отношение за българската публичност, особено в света на медиите. Настъпилите „възпал... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
13652

Тончо Жечев и неговото завръщане към Итака - част 1

Преди малко повече от тридесет години един сблъсък на българския културен фронт възбуди духовете и стана (неразпознат тогава) предвестник на събитията, които десет години по-късно сложиха началото на ... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
10180

Обединени в отрицанието

Духът на отрицанието се крепи върху невежеството. На много от нас ни липсва дарба за самооценка. Невежеството шества по българските земи с изправена глава, то е самонадеяно и самодоволно. Не просто по... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ричард Дж. Еванс
19322

Преди Първата световна война: какво може да ни каже 1914 година за настоящето

Упадък на Стария свят, заплашителни империи, убийства в името на Бога – гледайки към 1914 ние откриваме, че са налице множество паралели със собственото ни време… Автор: Ричард Дж. Еванс   ... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
11613

Последното престъпление на „възродителния процес“ – част 1

На 17 януари в новата семинарна зала на Софийския университет се състоя представяне на документалния сборник „Държавна сигурност – Смяната на имената – Възродителният процес (1945 – 1990 г.)“, двутомн... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Капка Лалова
131137

Харемът в европейския дискурс на илюзията за власт

Европейското познание за харема тръгва от представата за турския харем – неговата най-късна и зряла форма, отнасяща се исторически към постномадската епоха на интензивно урбанизиращата се от средата н... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Ангелов
7970

Журналистика и прилагателни

„Проектът Краус“ е интелектуално начинание, замислено от Джонатан Франзен още по времето на студентските му години в Берлин, когато е бил привлечен от прозата на Карл Краус. Краус (1874-1936) е австри... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
9228

Няколко думи за успеха и неговите измерения в днешна България

Дискусиите около успеха на един или друг съвременен български автор, безкрайно важни и показателни за обществения климат на днешното българско общество, ни дават рядката възможност да надникнем вътре ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дейвид Фостър Уолъс
14043

„Плашещо време в Америка“: интервю с Дейвид Фостър Уолъс

В Америка, а предполагам и в големи части от западна Европа, е налице определен проблем, а именно, че корпорациите са получили все повече власт, както в културен, така и в политически смисъл. Тук в Ам... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23