Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 26 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Зелма Алмалех
20774

Георги Господинов и Мари Врина: Протестът е за „Не щъ“

112 години разделят рождението на писателя Георги Господинов от неговия събрат по перо Стоян Михайловски, но едно нещо ги събира  – „Не щъ“ на Михайловски. И двамата са родени на 7 януари, но без прочетете повече..

Изгледи - България
Алберта Алкалай
11571

Непровъзгласените герои на Бургас

Смели и почтени, преди 70 години тези хора задават модел на поведение, който градът следва досега Автори: Алберта Алкалай, Евгения Джорджева През 2013г. отбелязахме 70-годишнината от уникално исто... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Стоян Гяуров
7376

Чаша вода и любов

Седем и половина милиона години. Толкова време е необходимо на Deep Thought, суперкомпютъра в романа на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“, за да изплюе истината за същността на все... прочетете повече..

Изгледи - България
Орхан Тахир
16747

Когато се наливаха основите на „Циганската политика“

На 11 април 1989 г. Политбюро на Централния комитет на БКП провежда тайно заседание. Авторите на Възродителния процес обсъждат Решение „За по нататъшно единение на българската социалистическа нация“ –... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Петър Вълков
19623

За значението на названието помак

Досега липсва една убедителна етимология на названието помак. В разговорната практика битуват неумели народни етимологии, които не издържат научна критика. Предлаганото разглеждане се опира на постиже... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мария Тодорова
16784

Клопката на изоставането: модерност, темпоралност и източноевропейският национализъм

Този текст си поставя за цел да разгледа тълкуването на изостаналостта в културна среда, която по общо признание определя господстващия тон в източноевропейската историография до края на 20. век (и из... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Карл Попър
10123

Естетизм, утопизъм и идеята за съвършенство

Естетизмът и радикализмът трябва да доведат до отхвърлянето на разума и заместването му с отчаяна надежда за политически чудеса. Това ирационално отношение, произхождащо от опиянението по мечти за еди... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стилиян Деянов
8919

Холокостът и днешна Румъния

Зад повърхностните споменавания на скандални антисемитски прояви в пресата и зад официалния дискурс на политиците, въпросът за антисемитизма в Румъния продължава да е по-скоро тема на политически упот... прочетете повече..

Дискусии - България
Калин Янакиев
8126

Защо „невъзмутените“ у нас са мнозинство?

Може наистина да звучи „абстрактно“ и „неясно“ какво означава „морал в политиката“, но за сметка на това е напълно ясно, при това ясно за всички, какво е цинизъм в нея. Студен, безобразен, превърнал с... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
7116

45 минути

Той седеше в едно от многобройните таксита, които чакаха на нюйоркското летище. Трябваше да се случат много събития, за да се срещнем с него. Пътят ми дотук започна от Прага в далечната 1968 година. ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6000

Всеки край е едно начало

Смехът му отново отекна в селската тишина, ехото се понесе нагоре по баирите, стигна до потъналия в размисли Карлък, върна се обратно меко и обезсилено и като кученце легна кротко в нозете му. Ариф др... прочетете повече..

Изгледи - България
Светлозар Кирилов
16596

Бали Ефенди – един умиращ култ в полите на Витоша

Култът към Бали Ефенди е все още жив сред софийските роми, макар и не в мащабите от близкото минало. Едно от вярванията е, че ако човек се закълне пред гробницата, Бали Ефенди става свидетел и гарант ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мария Тодорова
17011

Балканизъм и постколониализъм, или за хубавата гледка от самолет

В случая с Османската империя, чието наследство за известно време според моята теза е било определящо за Балканите, ще посоча редица черти, които според мен не ни позволяват да я описваме като колониа... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейкъб Микановски
11843

Хейтъри

Има цяло едно братство от писатели, убедени във величието и обсебени от статуса си. Те изглеждат истински важни в собственото си време, но колкото повече човек се отдалечава от тях, толкова по-специал... прочетете повече..

Дискусии - България
Константин Павлов – Комитата
11360

Комитата: Идеите на Стефан Цанев за политиката са като на Бареков

Остра дискусия в интернет предизвика появата на Стефан Цанев в две телевизионни предавания в края на миналата седмица. Десетки потребители на Фейсбук възнегодуваха срещу идеите на писателя за управлен... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Дейвид Фостър Уолъс
35968

Това е вода

Две млади рибки си плуват и насреща им се задава една по-стара риба, която им кима и казва: „Добр’утро, момчета. Как е водата?“ Двете млади рибки продължават да плуват, а след малко едната поглежда др... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
6757

Отсъствие на светлина

Зверската болка, която е изпитал Спасителят, не е била съвсем напразна. Ние невинаги намираме смисъл в саможертвата, а наопаки, ние, милионите простосмъртничета, повече сме склонни да обиждаме Господ ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Стоян Гяуров
9526

Нацизмът и неговият първообраз

Когато през лятото на 1943 Мусолини е свален и интерниран от върхушката на своята фашистка партия, Хитлер не се поколебава да организира драматичното му освобождаване. Само няколко седмици преди собст... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дейвид Розен
21015

Как хомосексуалността е станала нещо нормално

Бурните 60 години засягат почти всички аспекти от американския живот. По най-остър начин това се изразява в социалните сили на движението за граждански права, антивоенната съпротива, контракултурата и... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Иън Томсън
7157

„Освободеният Рот“

В „Освободеният Рот“, лесно четивна смесица от биография и литературна критика, Клаудия Рот Пиърпонт (между двамата няма роднинска връзка) разглежда неловките отношения между Рот и американския еврейс... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
6334

Почти американски разказ

Няма да пиша за Америка. За нея е писано толкова много, че за мен няма място. Истината е, че Америка с нищо не ме вдъхнови. Да, тя впечатлява, но не вдъхновява. У нас обаче има доста американски неща,... прочетете повече..

Дискусии - България
Мюмюн Тахир
7885

Омразата като болестно състояние на духа

Всеки втори българин е бил свидетел на думи на омраза срещу етнически, религиозен или други тип малцинства. А 64% от тези, които са се сблъсквали с явлението, са изложени на този тип нарушение на чове... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стивън Брайър
8608

Пруст, през погледа на Америка

Интервю на Джоана Колер със Стивън Брайър, съдия от Върховния съд на САЩ, публикувано първо на френски език в Revue des Deux Mondes през юни 2013 г., след това на английски език в The New York Review ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Костадин Костадинов
8172

Заклинание 88

Ангелът се качи на бойницата към Дунава, разпери бавно огромните си криле и полетя. Полетя нагоре срещу луната. Направи няколко плавни могъщи замахвания – някак театрални, а после изведнъж изчезна. О... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джейкъб Микановски
12462

Напред към Тльон – да нахлуем в реалността

На 24 ноември 1948 Върнън Съливан изчезва. Две години преди това той е станал повод за скандал в Париж, когато издателството Editions du Scorpion публикува първия му роман, Ще плюя на гробовете в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Super User
10400

Книги на годината: изборът на англоезичната преса

Пет книги, които все още липсват на българския книжен пазар. Може би 2014 г. ще ни срещне с някои от тях като най-голяма е вероятността това да е романът „Светилата“ от новозеландката Елеонор Катън – ... прочетете повече..

Резултати 1 - 26 от 26