Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Умберто Еко
15295

Умберто Еко, свръх-ерудираният – Част 1

Да се убиват възрастни жени е интересно. С подобна идея ще получите двойка за есе по етика. В един роман тя се превръща в Престъпление и наказание, прозаически шедьовър в който героят не може да каже ... прочетете повече..

Дискусии - България
Чавдар Маринов
37356

От „интернационализъм“ към национализъм – част 1

Рухването на комунистическите режими в Съветския съюз и в Източна Европа беше последвано от изостряне на национални антагонизми и от войни като тази в бивша Югославия. Същевременно редица световни пол... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Неда Антонова
8232

Войната, Пустата…

Тъкмо да отропаме сватбата на Колчо, сестро, и гръмна войната.Чухме я, щото кмет Цани гръмна с пищова. Да можеше да го видиш – с бяла риза и червен пояс. А на калпака му – перо като някой княз. Автор... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Антон Гицов
23664

(Национал)социалистическият експеримент в Германия след 1933 г.

Едно компетентно и интересно представяне на основните специфики на Третия Райх. Вероятно ще бъде от интерес за неспециализираната публика, неразглезена откъм подобни текстове в обичайното българско ме... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Тодор П. Тодоров
6801

Гълъб под шапката

Бяха двама имигранти. От старата интелигенция. Бяха от онези, които дестилират коняк от вехти книги, под бомбетата си крият облаци, а вечер главите им придобиват силуетите на птици с островърхи клюнов... прочетете повече..

Изгледи - България
Александра Джандева
9697

Кълцан лук или блажна пица на парче

Дванайсет от най-младите си години продадох доброволно срещу жълти стотинки. Слугувах, за да имам хляб, покрив и обуща. Казват, че на младите това им стигало. Не помня да съм се оплаквала. ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мартин Мевиус
48478

Комунизъм и национализъм

Има два популярни мита що се отнася до отношението между комунизма и национализма. Първият е, че национализмът и комунизмът са напълно антагонистични и взаимно изключващи се. Вторият е, че в комунисти... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Славой Жижек
10358

Неприятности в рая

Славой Жижек за глобалните протести… Автор: Славой Жижек В ранните си писания Маркс описва германската ситуация като такава, в която единственият отговор на конкретните проблеми е всеобщото решени... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Стоян Гяуров
8267

1968, или революцията на хедонизма

За мен 1968 започна в началото на лятото с обещанието на Работническо дело, че ще видим Cream в София, и с мълвата, че нещо става в Прага. Само че Cream не дойдоха, хитът на лятото бе кошмарната „Дила... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
26694

Кощунствени мисли от по средата на лятото

Пиша това есе на собствен риск. Не преувеличавам опасността от изразяването на нещата, които ще последват по-долу: в края на краищата това издание се чете само от няколко хиляди души, повечето от тях ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Деян Кюранов
7767

Личен морал и политически морал

Ти се преживяваш като морална – и личната ти моралност за мен е несъмнена, дай Боже всекиму да е такъв! Но политическата ти моралност? А може би – по напред – политическото ти разумение на събитията? ... прочетете повече..

Дискусии - България
Тодор П. Тодоров
6620

Плоският свят на българските медии

Докато обществените условия, социалните и икономически отношения и зависимо­сти функционират на настоящото равнище, в България истински медии не може да има. Плурализмът, журналистическите правила и е... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
27187

Миналото е друга страна: мит и памет в следвоенна Европа – Част 2

Ако проблемът на Западна Европа е недостиг на памет, то в другата половина на континента проблемът е обратния. Тук паметта е прекалено много – твърде много видове минало, от което хората могат да извл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
7366

Пречиствателна станция за мечти

Бавно отвори очи. Клепачите му тежаха така, сякаш върху тях имаше прясно излят бетон, тъкмо започващ да засъхва. Усещаше тялото си като боксова круша, захвърлена на боклука, след като бе събрала всичк... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ванцети Василев
8042

Битката за опаковане на Райхстага

Г-жо председател, дами и господа, днес ние ще дискутираме и накрая ще решим дали Кристо ще опакова за 14 дни Райхстага. В продължение на 22 години артистът говореше на безбройни срещи с политици, журн... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Дарон Аджемоглу
11637

Как възникват благоденствието и бедността

Икономическият успех на държавите е различен заради техните различни институции: правилата, влияещи върху начина, по който работи икономиката, и стиму­лите, които мотивират хората. Автори: Дарон Адже... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
8926

Докато се смеем, все има надежда

Един мъдър мъж беше казал, че, смеейки се, светът се разделял с миналото си. Хубаво е, мисля си, че дори и в тоя плачевни времена ние все пак успяваме да запазим способността си да се смеем. Докато пр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жозе Сарамаго
6018

Приумиците на смъртта

Жените не спираха да плачат, мъжът не пророни сълза, но трепереше целият като в пристъп на жълта треска. Предстоеше най-лошото. Автор: Жозе Сарамаго Жозе Самарамго,„Приумиците на смъртта“Изд. „Кол... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юлия Кръстева
10375

Любовта към другия език

Диалогът ми с България продължава, докато натрупвам опит в „другия език“, но ми е ясно, че в „souffrance“ се съдържа „France“. На практика диалогът ми е насочен в еднаква, ако не и в по-голяма степен ... прочетете повече..

Дискусии - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
8483

Етнификация на политическия процес

Партии на малцинствата са присъствали през последните 20 години в управлението на повечето страни в региона и в една или друга степен са били представяни в парламентите им. Въпреки това ще е прибързан... прочетете повече..

Изгледи - България
Манол Глишев
15534

Всяка правова държава се крепи на самочувствието на гражданите си

Интервю на Манол Глишев – млад историк, поет и преводач, по повод протестите, в които той участва от ден първи. Автор: Манол Глишев (Интервю на Манол Глишев – млад историк, поет и преводач, по пов... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
6995

Звездата Васко

Вили Колева разгърна вестника с разкривените си от артрита ръце. На средната му страница с огромни червени букви пишеше „ВАСКО ЗВЕЗДЕВ НЕ Е ГЕЙ“. Автор: Кристин Димитрова Вили Колева разгърна ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
28540

Миналото е друга страна: мит и памет в следвоенна Европа – Част 1

Някои размисли върху цената, която е заплатена поради преднамерения и внезапен отказ да се обърне внимание на най-близкото европейско минало и заместването му с „европейска неискреност“ в най-различни... прочетете повече..

Дискусии - България
Хайри Шерифов
12355

Две мнения за радикалния ислям и делото в Пазарджик

Един процес (срещу протест?), който преминава тихомълком пред очите на всички ни, докато в същото време собственият протест ни изпълва със задоволство… Автори: Алекс Алексиев, Хайри Шерифов При де... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Петров
8498

Пеевски – това (не) съм аз?

Та, Пеевски – системно необичаният и затова – обичащ да мрази, съм аз – пред телевизора, на плажа, по площадите, в гетото, на нивата с тютюна, в колцентъра, в автосервиза и в съдебната зала, безработн... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Александра Джандева
12842

Аз, лицето на протеста, питам

Всеки ден съм на площада. Ходя, защото не искам повече да ме управляват лъжци, крадци и прасета. Искам да видя в затвора всички, които ограбват и изнасилват държавата вече 30 години. В предния протест... прочетете повече..

Изгледи - България
Явор Гърдев
8298

Идва момент, когато хлябът и зрелищата се оказват недостатъчни

Театралният и кинорежисьор Явор Гърдев е сред публичните личностите, които открито заявяват подкрепата си към протестите и участват в тях. Затова „Дневник“ избра да говори и с него по темата. Автори:... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Питър Померанцев
17401

Пукнатините в матрицата на Кремъл

Британският журналист Питър Померанцев навлиза в матрицата на управляваната руска демокрация, която се представя като лице на постмодерната диктатура в Русия. Общество на чистия спектакъл, с фалшиви п... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Керем Йоктем
8873

Турция, от Тахрир до Таксим

Керем Йоктем от Оксфордския университет обяснява защо протестите от Гези парк в истанбулския площад Таксим бързо се превърнаха в огромен бунт и изблик на протест. Автор: Керем Йоктем Този текст е ... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29