Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 32 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Златко Енев
6683

Надничайки под булото на Уикипедия

Борбата, ако и привидно абстрактна, си остава все тъй безмилостно жестока, както и по времето на поета. Особено в едно общество, в което реалните властови ресурси са безкрайно ограничени, което пък во... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джеймс Глийк
12054

„Женският проблем“ на Уикипедия

В Уикипедия има нещо като смайване във връзка с откритието, че стотици писатели, които се оказват и жени, са систематично премахвани от категорията „американски писатели“ и поставени в категорията „ам... прочетете повече..

Изгледи - България
Лиляна Деянова
9776

Надеж Рагару: Отказът от дискусия за антиеврейските политики ще очерни най-хубавите страници на българската история

На едно първо равнище, международната видимост на съдбата на евреите в администрираните от България територии по време на Втората световна война нараства в степента, в която расте видимостта на спасяв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тодор П. Тодоров
8285

Омахленскостяване на медиите

Мой приятел наскоро беше назначен в голям информационен сайт. Направиха го редактор в отдел „Култура“ и отговорник за секс новините. Щото в България между секса и културата няма голяма разлика. Това п... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
6971

Мъчениците като разединител Или Рокери срещу учени

Миналата година по същото време се питах с какво новопроизведените баташки мъченици ще обединят все по-разпадащото се българско общество... Автор: Евгения Иванова Миналата година по същото време п... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Марио Варгас Льоса
14637

Преображения на думата

Вероятно никога досега не са писани толкова много изследвания, есета, теории и анализи по въпроса за културата, както в наше време. Това само по себе си е изненадващо, ако вземем предвид, че културата... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Красимир Дамянов
13346

bTV – предизборен партньор на ГЕРБ

Преди две седмици по моя покана в Културна Асоциация АРТХОСТАЛ в Барселона, която имам честта да ръководя, гостува небезизвестния писател, сценарист – и от днес бивш мой приятел – Иван Кулеков.  ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Брендан Симс
8094

Германия – разбитото сърце на стария свят

В продължение на векове германците са били в състояние на война с най-различни враждебни съседи. Катаклизмите от 19 век и двете световни войни доведоха до някакъв вид уталожване на тази ситуация, но д... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Чарлз Макграт
9054

Сбогом, фрустрация

Кратък разказ из живота на големия писател: Филип Рот заявява решителността си да прекъсне веднъж завинаги с писането… Автор: Чарлз Макграт На компютъра на Филип Рот в апартамента му в Горен ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
6658

Подари си девственица

Какво да прави, като е момиче, което прилича на пясъчен часовник, а шантавата й майка нарочно я пристяга в кръста, облича я с широки поли и я вдига на токчета. Ще се разхожда, разбира се, все някой ще... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Антъни Смит
16513

Произход на нациите: Антъни Смит за миналото и бъдещето на национализма

За повечето хора, живеещи в така наречения Стар свят, национализмът е просто понятие, широко използвано от изследователи, политици и журналисти, докато за множество източноевропейци той все още има ид... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
17345

Османското наследство на Балканите – Част 2

На Балканите няма почти никаква приемственост na политическите елити, или поне на елитите, които са участвали в османския политически процес. Местните балкански християни са били интегрирани в бюрокра... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Ангелов
12117

Силата на съдбата – Част 2

Важни пасажи от произведенията на Захарий Стоянов не са цитирани или анализирани в социологически и исторически тълкувания на неговото наследство. И то от страх неговият образ, идолизиран на свой ред,... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Джейрън Лейниър
9499

Нужно ли е да се тревожим от мисълта дали Гугъл ще управлява света?

В новата си книга „Кой притежава бъдещето?, известният американски компютърен гуру Джейрън Лейниър твърди, че с напредъка на технологиите нашата зависимост от информационните инструменти е станала дал... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
21882

Османското наследство на Балканите – Част 1

Има два главни и напълно различни подхода към проблема за Османската империя на Балканите от една страна, и проблема за османското наследство, от друга. С една дума, как да се дефинира ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стефан Иванов
10071

Негледаемите

Възможно е генералният директор да греши, защото не е видял, че стъпки всъщност липсват. И танцът е с друга хореография. Тази на свободното падане. При него от самото начало отиваш право надолу. Авто... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
8448

Българският комунизъм – две десетилетия по-късно

Бих искал да почна с едно разграничение между носталгията по времето на социализма и опитите за нормализиране на комунистическия режим… Автор: Александър Везенков Както стана ясно от предварител... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Тодор П. Тодоров
6759

Ван Гог в Париж

Аленочервени нощи. И възпалени очи. Кисели жени, кисело вино. Ван Гог повръщаше. Отново. Вече шести ден спеше под моста Сен Мишел и всяка утрин се оглеждаше във водите на Сена… Автор: Тодор П. Тодоро... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Роланд Бенедиктер
8063

Швейцарското чудо?

От Ирландия до Кипър, цяла Европа изглежда е блокирана от икономическа и политическа криза. Но в сърцето на континента има една малка област, в която цари спокойствие: Швейцария. Автори: Роланд Бенед... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Ангелов
13134

Силата на съдбата – Част 1

Едно неоспоримо твърдение е, че родният език е съществен и неотнимаем белег за себеидентификация. Езиковата пъпна връзка с племето, от което всеки от нас произхожда, не изчезва дори и когато функциони... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Марко Погачар
9646

Когато видях звезди посред бял ден или: Интеграция в четири точки

Смешно-тъжната история на един хърватски оригинал, който непрекъснато опитва, но все някак не успява да се „интегрира“ в Европа... Автор: Марко Погачар Присъединителна глава първа Европа, нашият ... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Евтимов
109380

Отношението на студентите към хомосексуалността

Един спонтанно възникнал спор между студенти на тема трябва ли да има „гей парад” в София, доведе до идеята за провеждане на изследване, което да провери нагласите на студентите към хомосексуалността…... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ърнест Хемингуей
44954

Ърнест Хемингуей, безкомпромисният

Писателят може да се сравни с кладенец. Има също толкова видове кладенци, колкото и писатели. Важното нещо е в кладенеца да има добра вода, и е по-добре да се вади редовно количество, отколкото да се ... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
19296

България има нужда от нова, единадесета Божия заповед: „Почитай труда на ближния!“

Табуто, което е наложено върху всякакво публично дискутиране на темата за „парите“, тоест необходимостта от някакъв израз на взаимно зачитане на труда, който влага всеки от нас, е огромна пречка пред ... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
36670

Мъчениците като обединител?

Канонизирането се подготвя от (поне) пет години – от времето на 130-годишнината от Априлското въстание, когато за първи път идеята официално и настоятелно започна да циркулира в общественото пространс... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
30852

В служба на султана, в служба на революцията – Част 2

Българското революционно движение се развива през 60-те години на ХIХ, като разчита на радикални националистически елементи сред емигрантите първо главно в Сърбия, а след това все повече в Румъния... ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Майкъл Клун
15980

Какво беше неолиберализмът?

Монетаризмът е правителствена политика за направляване на икономиката. Свободните пазари са визия за една икономика, освободена от правителствен контрол. Разбирането на начина, по който един по същест... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Етгар Керет
7043

Осем процента от нищо

Когато Хези пристигна в офиса си на следващия ден, отпред, на тротоара, го чакаше една жена. Изглеждаше на около четирийсет и нещо в облеклото и в парфюма и бе толкова нетукашно, че той инстиктивно пр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
11278

Вентимиля – приказка за танца на променящите се граници

Влакът от Милано спря на гара Вентимиля точно в полунощ и двайсет секунди, когато другият влак за Ница потегли, без да дочака онези, които правеха връзка. Когато хората се разотидоха, на чакалнята бях... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
23758

В служба на султана, в служба на революцията – Част 1

Създаването на днешната българска държава в бившите османски провинции е резултат от чужда военна намеса – Руско-турската война от 1877-1878 г. Все пак то е предхождано от едно национално движени... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 32