Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 32 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Душан Биелич
57186

Балканите и „историята на лайната“

Психоанализата, твърди Душан Биелич, може да ни обясни много неща около конструкциите на посткомунистическите идентичности на Балканите. Авторът показва как Юлия Кръстева, известната френска интелекту... прочетете повече..

Дискусии - България
Юрий Проданов
8531

Рибен буквар за протестиращи

Наистина ли си мислим, че сегашните улични протести ще могат да формулират ясно изразени и спасително точни рецепти за излизане от мрежите на противоречащи си закони, нормативни актове, правила за раб... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ралица Ковачева
18546

Една българка пише писмо до народа

Партийни мушмороци от всякакъв калибър и цвят се репчат по телевизора, а за капак медиите изровиха и разни политически фосили от близкото и не толкова близкото минало… Автор: Ралица Ковачева Скъпи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Етгар Керет
6303

Говорящата риба

– Не мога да я дишам тази страна! – му казвам, докато чакаме менюто. – Бих се чупил завинаги, да не беше бизнесът.– Я се стегни – Ари качва обутия си в сандал крак на съседния стол. – Къде другад... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
6227

Един Хитлер по-малко

Изглежда ще затворят „Орлов“ преди рейса ми да дойде. Униформени влачат ограждения, размотават ленти. Очите на десетки прииждащи шарят възбудено, търсят познати лица. Бръснати агитки с подпечатан със ... прочетете повече..

Изгледи - България
Александър Везенков
27570

Проектът и скандалът „Батак“

Всъщност скандалът избухна заради нещо, което го няма в проекта – отричане на Баташкото клане… Автор: Александър Везенков     (разказ на един очевидец) Няколкократните опити да се о... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
20214

Етнос, национализъм и комунистическото наследство в Източна Европа

Когато се използва понятието „комунизъм“, важно е да се прави разлика между идеологията на преддържавния комунизъм и практиката на комунистическата държава с нейния собствен дискурс. Автор: Мария Тод... прочетете повече..

Дискусии - България
Илия Вълков
8486

Протестът излезе от пиар контрола на властта

Равносметката за управлението на ГЕРБ показва, че властта се огъва под натиска на протеста. Това е последно усилие на гражданите… Автор: Илия Вълков Ситуацията беше отиграна отново майсторски. Час... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Албена Хранова
21713

Робство, завладяване, владичество, или как Ботев заробва „Радецки“

В тази честотност на „роб“, „поробен“ и „заробвание“ днес може да се чете и някаква ирония, резултат от прекомерността на лексиката, от много бързото влизане в господарската роля на заробващия… Автор... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Пенка Ангелова
7503

И без това

Как се живее в едно мултикултурно общество, как функционира то? Гърци, турци, босненци и сърби, евреи и румънци живеят в съседство, спорят и се събират, женят се и преодоляват дългогодишни омрази и ко... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мартин Еймис
10008

Разговор с Мартин Еймис

От новия си дом в Бруклин, британският романист и подстрекател разговаря за секс, порнография, бунтове и разликата между Лондон и Ню Йорк, както и за променливата съдба на постмодерната литература и а... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Олга Тодорова
23059

„Сексуализацията“ на една религия

Проблемът за българските възрожденски визии за исляма, който се опитваме да повдигнем чрез настоящата статия, при все че не се покрива изцяло с темата за образа на „турчина“, безусловно стои в тясна в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Рада Москова
8187

Ние – негероите

Започвах сутрин в пет. Хляба го месеха нощем. На ръка. Вадеха го от фурната зад гърба ми. Овъргалян в пепел, в облак от пара. Бял ангел с брашнени крила. В ръцете ми – парещ самун. Благочестив ми... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ада Петиуала
17920

Припомнянето на една империя

Нео-османският проект на Давутоглу не трябва да се определя като „империалистически“, тъй като амбициите на AKP не предполагат включването на околните страни в някаква сфера на турска хегемония и влия... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Александър Везенков
24402

Очевидно само на пръв поглед: „Българското възраждане“ като отделна епоха (Част 2)

Едностранчивият образ на „Българското възраждане“ не e плод само на незнание: той e дело на квалифицирания труд на специалисти – историци и филолози българисти… Автор: Александър Везенков III. Осм... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
5457

Куца история

Една сутрин през 1956-та Пьотър Сергеевич Свабодкин слезе невнимателно от автобуса, стъпи накриво и изкуца веднъж. И реши да не спира да куца до края на живота си. Приятелите му се чудеха и го питаха ... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Мутафчиев
8871

Расата като фактор в нашата история

Струва ни се, че е достатъчно да се разгледа по-отблизо духовната индивидуалност на кой да е народ, за да разберем, че тя не представя от себе си нещо предвечно Автор: Петър Мутафчиев Струва ни се... прочетете повече..

Дискусии - България
Ангелина Пискова
5709

Оливие Базил: Ситуацията с българските медии е бедствена

Преди няколко дни организацията „Репортери без граници“ оповести годишния си доклад за свободата на словото по света, според който България е слязла от 80-о място през 2011-а на 87-о през миналат... прочетете повече..

Дискусии - България
Лиляна Деянова
18595

Към конструирането на евреина като враг

При липсата на систематични социологически конкретни данни у нас, се ширят най-различни мнения и обяснения, бъркотията е голяма… Автор: Лиляна Деянова (медийни стратегии на изобразяване ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Хаген Флайшер
12756

Спомени около „случая Валдхайм“

Архивите на щабовете в Солун и Атина, където е служил W, показваха, че тогавашният оберлейтенант действително се озовава в близост до съответния връх на командната пирамида, без обаче да има изпълните... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
29914

Очевидно само на пръв поглед: „Българското възраждане“ като отделна епоха (Част 1)

В опитите да се осмисли създаденото от българската историография ние не сме отишли далеч. Сравнително малкото изследвания в тази област се ограничават почти само до преразказване на биографиите и библ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Антоанета Алипиева
14421

Пътища през Балканите. Поглед от България и описание на масовите практики

През ХIX век пътешествията са философия за живеене, познание и осъзнаване къде народите и отделните човеци стоят в света. Балканите също са дестинация, но в пътеписите или в мемоарите, писани от чужди... прочетете повече..

Дискусии - България
Илия Вълков
6808

Опушване на всенародното допитване

Лютивата чушка на референдума така подлюти политическата чорба на българина, че е на път да му стане лошо от всенародни допитвания. Годината започна с разделение – „за“ и „против“ ядрената енер прочетете повече..

Изгледи - Наука
Уейд Дейвис
7585

Светът до вчера

Можем ли да научим нещо за собствените си животи от онези в традиционните туземни общества? За новата книга на Джаред Даймънд… Автор: Уейд Дейвис Антропологията е родена от еволюционния модел, чре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
9901

Ти който си на небето

Oще преди да публикуваме баладата ти имах чувството че съм я написал аз. „Толкова я чувствам близка – съм записал в дневника си, когато книгата излезе – че ми се ще да я подаря на автора и му я надпиш... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Марсел Пруст
8620

Статията във „Фигаро“

Затворих очи в очакване на деня. Мислех за тази статия, която още отдавна бях изпратил във Фигаро. Дори бях поправил коректурите. Всяка сутрин, отваряйки вестника, се надявах да я намеря… Автор: Марс... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
15005

За политическата коректност, стигмата и безмилостната борба за пред!последното място…

Политическата коректност бавно, но сигурно, се превръща в пробен камък за поведението и мисленето на всеки от нас. Нещо безспорно странно (ако и напълно обяснимо, както ще се опитам да посоча по-долу)... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Улрих Грайнер
13491

Малкият лов на вещици

В Германия се шири нов спор: от класически детски книги трябва да бъдат премахнати думи, които днес се считат за политически некоректни. Добри намерения, но резултатът е провинение пред литературата… ... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
42044

Курсът и дискурсите на българския национализъм

Тази студия проследява изказа на българския национализъм през 20. век – неговите основни идеи, неговите цели, неговия стил и кодови думи. Целта в случая не е просто да се разобличи националистическият... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Иван Кръстев
14643

Новият авторитаризъм

Повечето от наблюденията ми се основават върху опита на посткомунистическа Русия. Фокусирането върху Русия в анализ, посветен на предизвикателствата на новия авторитаризъм, може за някои да се прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 32