Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 42 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Бистра-Беатрикс Вьолги
14770

Етнонационализмът по време на демократичния преход в България – част 2

Междуетническите вражди в страната нараснаха през началния период на прехода (1989-92), при което обществото и политиците се оказаха силно поляризирани по българския национален въпрос. Автор: Бистра-... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
9772

Плашило

Днес стават две години, откакто работи на това място. Като си спомни с каква надежда бе почнал, му идеше да се смее с глас ... ако не му се ревеше. Като малък си бе мечтал да притежава подобно градче ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орхан Тахир
8501

Спасяването на Развигор

Развигор се качи върху парапета на „Моста на влюбените“ и разпери ръце. Искаше да сложи край на живота си. Писна му да живее така – безработен, затънал в заеми, с разклатено здраве. Автор: Огнян Топа... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ибрахим Карахасан-Чънар
58321

Национализмът на Балканите

Развитието на Балканския национализъм, особено през втората половина на XX век, е пример за това как не историческото развитие, а определени исторически интерпретации дефинират концепцията за нация. ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Петър Вълков
16103

Нежаргонно за жаргона

Оценките за това явление във времето вървят от възторг до отрицание: поезия на улицата, цехов рецензентски жаргон, пошла реч, блатна музика, жаргонна употреба на термини, „абсурдът се превърна в жарго... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
10208

Стенограмата на едно трудно приятелство

Инициативата за публикуване на кореспонденцията между Владимир Набоков и Едмънд Уилсън идва през 1975 от Елена Уилсън, вдовицата на американския литератор. Четири години по-късно излиза първото издани... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Панчев
17710

Провалът на публичното образование

На преден план могат да бъдат изведени две основни характеристики на държавното образование, които формират и неговия фундамент. Това са централизираният контрол върху формата и характера на процеса п... прочетете повече..

Дискусии - България
Илия Вълков
9803

Благодарните будни и сомнамбулството на неблагодарните

Тук ще стане дума за „благодарните“, „принудените“ и „спящите“. Говоря за онези, които се припознават като компаси в обществото – някои ги наричат интелигенция или интелектуален елит. Автор: Илия Въл... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мередит Хиндли
15617

Ницше е мъртъв

Докато идеите на Ницше се приспособяват за различни, често противоположни цели, смъртта му става повод за започване на битка около духовното му наследство. Автор: Мередит Хиндли     ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
13434

Законът за авторското право, нуждата от свобода на информацията и шансовете за Ново българско Възраждане

Вече на два пъти изпадам в ситуации на неприятни недоразумения между мен и колегите, които също работят в дигитално-духовната българска сфера – и това ме кара да мисля, че е крайно време да изложа при... прочетете повече..

Дискусии - България
Валентин Стоянов
11824

Подходът ни към Македония е погрешен

Някак изненадващо тези дни България излезе с категорична позиция по отношение на Република Македония и перспективите й за членство в Европейския съюз. Автор: Валентин Стоянов Някак изненадващо тез... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
8751

Като на празник – Част 5

Политиката на предвожданата от Тодор Живков комунистическа върхушка към малцинствата, целяща претопяването им в „Единната българска социалистическа нация“, се провежда последователно и методично в про... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Фрая Клир
8805

„Негрите“ и лицемерието на левицата

Защото, по един почти съдбоносен начин, и до днес ние изживяваме отмъстителните последствия на факта, че сред онези три милиона прогонени граждани на ГДР се намираше почти цялата ни критична интелиген... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Данило Киш
13936

Набоков или носталгията

До публикуването на скандалната „Лолита“, последвано от скандално лошата й филмова версия, Набоков бил известен като писател единствено в средите на руската емиграция и в тесен кръг посветени. Автор:... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Administrator
29226

Под тоталитарното токче на политкоректността

Над двайсет години живея в политкоректност и са ми познати диктатите... непрекъснато да се извинявам, да поемам отговорност за какво ли не, станало къде ли не, да се чувствам виновен поне на думи, и с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Инна Пелева
12424

Екзотичният друг – присъствия и употреби в дискурсите на българския ХIХ век

Текстовете на тукашния ХIХ век са добра илюстрация на обвързаността между „българско“ („наше“) и „чуждо“. Ако поискаме най-буквалистки да посочим генеричните потенциали на не-своето спрямо своето, сиг... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ивайло Дичев
12901

По повод „Живият архив на Васил Левски“ от Мария Тодорова

През страстите около Левски Мария Тодорова разказва българската идентичност. Всяка нация има своята „метафорична спойка“, чрез която можем да я разберем; необичайното в българския случай е концентрира... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
8571

Похвално слово за духа

Часът е шест сутринта, денят е 3 януари, петък, последен срок да си напиша и предам текста, който четете в момента. Ще го прочетете във вторник някъде между дните на Йордана и Ивана, малко след Бъдни прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ернест Ренан
37768

Какво е нацията?

Нацията е солидарност в голям мащаб, конституирана от жертвите, направени в миналото и онези, които сме готови да направим в бъдеще. Съществуването на една нация е ежедневно гласуване, по същия начин,... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
11172

Смъртта на поета

Първата мисъл на поета Геран Бисеров след смъртта му беше: „Чакай сега, как да се върна назад?“ Болката от инфаркта разцепи сърцето му на масата в кръчмата „Баджанаците“, където се събираха с кол... прочетете повече..

Дискусии - България
Антони Георгиев
15169

„Турците в България“ – или за живота на етносите отвъд политиката

Единственият начин да се освободим от предразсъдъците на миналото е да сме осведомени за настоящето, казва Антони Георгиев, главен редактор на „Вагабонд“ Автори: София Велкова, Антони Георгиев Как... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
9639

Като на празник – Част 4

Асимилационният натиск върху цели турски семейства в Родопите по формулата „връщане на лицата от смесени бракове към техния родов корен“ започва пробно в някои села през 1980 г., но се разгръща като ц... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
50640

За „ромския проблем“ в България

Нека бъдем откровени към себе си: страната ни тъне в тихичко отчаяние пред собственото си безсилие да се справи по някакъв начин с опустошенията и разрушенията, които „преходът“ изглежда нанесе навсяк... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Клара Билгин
12413

„Синя Америка“ – „Червена Америка“ и какво определи вота им.

Тазгодишните Американски избори ще останат в историята като едни от най-поляризираните и поляризиращи през последните две няколко десетилетия. Автор: Др. Клара Билгин Тазгодишните Американски избо... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Христо Проданов
11416

Информационни технологии и идеологии

Масовото навлизане на интернет в обществено-политически живот доведе до, макар и зародишни на този етап, опити за формиране на интернет идеологии. Впрочем това са не толкова идеологии… Автор: Христо ... прочетете повече..

Дискусии - България
Иван Бедров
9537

Как станахме по-християни и от патриарха

Ако в тези дни беше проведено социологическо проучване, то със сигурност броят на ревностните православни християни щеше да се окаже повече от броя на населението на България, пише Иван Бедров в ... прочетете повече..

Дискусии - България
Бистра-Беатрикс Вьолги
35431

Етнонационализмът по време на демократичния преход в България – част 1

Като цяло, историческият летопис (1878–1989) на отношението на България към мюсюлманското население варира между пасивна толерантност и асимилация, враждебност и омраза. Автор: Бистра-Беатрикс Вьолги... прочетете повече..

Дискусии - България
Мирела Иванова
10322

Голямото ни пропадане

Оставени на инстинктите си, на нищетата и телевизора, огромен брой българи вече деградират. А ние се гневим на Мишо Шамара и „гаврата“ му с родния трибагреник. Това ли е най-големият ни проблем? Авто... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Велко Милоев
10856

За неравенството

Не мога да се сетя за друга добронамерена идея в историята на човечеството, която толкова да е напакостила колкото идеята за всеобщото равенство. И днес концепцията за еднаквите възможности е сре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
7944

Жена на борда

Макар че сега сме принудени да бъдем по-добри към нея, продължаваме да си говорим за краката й. Казваме, че те бяха причината да я забелязваме. Бяха най-характерното нещо в нея и като следеше движения... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 42