Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 33 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
13307

Куба либре

В началото, когато се обичаха, имаше усещането, че се къпе в хладко мляко. Този път се бе потопила в нещо като бъчва и млякото бе прокиснало. Нито дълбочината й достигаше, да се гмурне истински, нито ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Харуки Мураками
11985

Харуки Мураками, „1Q84, книга 1“

Радиото в таксито беше настроено на УКВ станция с класическа музика. Надали точно „Симфониетата“ на Яначек е идеалната музика за слушане в попаднало в задръстване такси. Автор: Харуки Мураками &nb... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
11472

Джими и противогазите

Бяха минали шест месеца от началото на службата ми в Гранични войски. Ние – влезлите преди шест месеца – Яни, Джими, Жорето и останалите – бяхме преминали през новобранския батальон, в който четири ме... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Сибиле Левичаров
13458

Не искам да чета безутешни неща!

Сибиле Левичароф разговаря за европейския роман от 2000 г. насам и за едно настояще, в което всичко започва да се клати. Автори: Сибиле Левичароф, Елизабет фон Таден Ди Цайт: Седим тук във вашето ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гордън Крейг
16630

Войната на немските историци

Ако поддържа описанието на миналото честно и добре, историкът може да демонстрира на какво са способни човешките същества, показвайки какви те са били и какво са направили, и по този начин може да пом... прочетете повече..

Дискусии - България
Явор Сидеров
21806

„Людмила Живкова“ трябва да се историзира

Нестихващите скандали около конференцията, посветена на юбилея на Людмила Живкова в СУ са симптоматични за нивото на обществения дебат върху наследството на комунизма. Автор: Явор Сидеров Нестихва... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
12061

Индиански игри

Сред боровете беше чисто и светло. Снегът искреше на лунната светлина. Две момчета от писателската хижа се бяха скрили край пътя и когато стихнахме до тях, изведнъж пуснаха с всичка сила от големия ср... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
12405

Като на празник – Част 1

От години се ровя в архивите, опитвайки се да проумея безумието, което за съжаление ще остане в нашата история с названието „Възродителен процес“. (Така беше осквернена и думата Възраждане, която... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джон Миърсхаймър
20518

Израелското лоби и американската външна политика

За последните няколко десетки години и специално след Шестдневната война в 1967, главната тема в политиката на САЩ към Средния Изток е била връзките им с Израел. Комбинацията от непоклатима поддръжка ... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
17134

Държавният антисемитизъм 1940-1944 г.

Това е тема, която не може да се разглежда без връзка с военния контекст, със съюза с Германия, с „националните идеали“, проповядвани от казионните организации и от държавната пропагандна машина. Държ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Михаил Шишкин
11275

Чук-чук, кой живее в Теремок?

В може би най-руския текст от руската литература, „Мъртви души“, Гогол сравнява моята родина с диво препускаща тройка, която задминава останалите страни и държави: „Накъде си се втурнала, о, Русия? Да... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
15074

Нито от изтока, нито от запада

В мен остава без отговор въпроса дали в България прозата на Мирослав Пенков трябва да се сложи в категорията Преводна литература или в категорията Родна литература. Само той може да отговори на този в... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Щефан Поромбка
14737

Литературата и бъдещето

Пазарът за литературни продукти се намира в процес на епохално преустройство. Истинска сигурност в книжния бранш не е имало никога. Но такава несигурност като сегашната не е имало още никога. Автор: ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Огнян Минчев
36931

Национализмът от типа „анти“ е проклятие

Нацията е общност, породена от модерната епоха и национализмът е идеологията на националната идентичност. Тази идеология може да се променя и насочва в зависимост от стратегията за национално развитие... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Борислав Гърдев
13086

Проектът Парушев

Излязох в дълга отпуска по болест, имах повече свободно време, обикалях книжарниците и един следобед си купих дебютния сборник на Радослав Парушев „Никоганебъдинещастен“ (2004). Автор: Борислав Гърде... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
10207

Каква е ролята на малцинствата в днешна България?

Не мисля, че българите имат добра представа за Османската империя. Има много клишета, наслоени от миналото. Сякаш някои се страхуват, че може да се промени статуквото, ако се поровят малко повече в ми... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
13056

От реабилитация към реставрация

Елементарен факт: Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология … Упс! А дали ВСЕ ОЩЕ? Автор: Любослава Русева „Б... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Леа Коен
32348

Ти вярваш: Осем погледа върху Холкоста на Балканите

Манипулации върху темата за Холокоста са честа практика, включително в България, която представлява по-сложен случай, тъй като в границите на българското царство от 40-те години евреи са били спасяван... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Сандра Цинг Ло
19400

Слабият пол

Как новата икономика на половете кара все повече и повече жени с професии да гледат към партньорите си с мисълта колко ли още време ще издържа, преди да гласувам за прогонването ти от острова? Автор:... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Румен Леонидов
11280

Краят на света се отлага

Краят на света се отлага не защото древните погрешно са провидели настоящето ни или ние лошо сме си превели предсказанията им. Напротив: през 2012 наистина идва краят, но не на света, а краят на ХХ в.... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
13716

Някои политически аспекти на етническите отношения в България през последните 22 години

Навършването на 20 години от падането на Берлинската стена и свързаното с това знаково за цяла Европа събитие – отстраняването у нас от власт на Тодор Живков – активизира дискусията за смисъла на този... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
47210

Отзвуци от конференцията „Да опознаем миналото си“

едийни отзвуци от конференцията „Да опознаем миналото си“, проведена от БХК в София на 5 и 6 октомври 2012. Съставител: Юлиана Методиева     Дойче веле06.10.2012България Лице в лице... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Флавио Сорига
12413

Юг и щастие

Миналата година бях за пръв път в Севиля и веднага се почувствах у дома: келнерите нахални, хората кисели, стари жени с броеници в ръка, кафенетата пълни с прилични и меланхолични възрастни мъже… Авт... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
14737

Медиите и наследството на комунизма

Внушението на медиите се изгражда по отлично отработена пропагандна схема. Обществото „знае“ за своите турци или помаци онова, което винаги е „знаело“: че косъмът им не е чист. Че не са достатъчно лоя... прочетете повече..

Дискусии - България
Иво Беров
73207

Левски, Ботев, робството и присъствието

Турско робство обаче не е имало. Нито в буквалния, нито в историческия смисъл на думата. Имало е в иносказателния смисъл. Иго. Но не става въпрос и за присъствие, както го наричат някои. Мож... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
13119

Кръстникът

Днес е тъжен. Снове из парка. Внезапно изтрезнял, с посърнало лице и наострени уши, като да е едно от многото четириноги, които живеят и обикалят с него от години. Изчезнало е кучето Хумор, черен... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Чарлз Кайзер
13489

Когато „Ню Йорк Таймс“ излезе от килера…

Ако сте роден след 1970, мисля си, е почти невъзможно да си представите какво беше усещането да се отвори Ню Йорк Таймс Мегъзин в онази неделя през януари 1971, и да се открие „Какво означава да ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Детелина Барутчиева
10486

Еротика

Движение по дълъг коридор. Няма врати, прозорци. Стените излъчват опалова светлина. Гладки са като стъкло. По-скоро е тунел. Не се вижда изход. Това не означава, че някъде напред няма отвор. Напълно е... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Орхан Памук
9550

Това вечно оплакване…

Коя е общата европейска мисъл? Какво се променя в европейската литература? Как е изживян в Турция краят на Студената война? Един разговор с турския носител на Нобелова награда Орхан Памук. Автори: Ор... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Исая Бърлин
33974

Две схващания за свободата – част 2

Онези, за които свободата означава човек сам да ръководи себе си чрез разума, рано или късно са принудени да решат как точно трябва да стане това не само във вътрешната сфера на човешкия живот, но и п... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 33