Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 34 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Златко Ангелов
14812

„На всяко погребение единствено мъртвецът успява да запази истинско достойнство“

Литературните факти – не литературните експерименти – са записаната за поколенията истина за човешкото състояние и за общността, в която това състояние е придобило форма и се изчерпва като съдържание.... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Зорница Гъркова
9122

Девет на осми

Напред, настрани, зад нас и под нас – навсякъде е тъмно. Някой пред мене се спъва и изругава. Иде ми и аз да ругая, вярвате ли ми. Отзад една от мацките проплаква жално. Вече я болят краката. Май е он... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Милорад Павич
11743

Кръчмата при седемте цици

Текстът, който четете, е съставен от две различни истории: първата била разказана на вуйчо ми, д-р Драгослав Арнаутович, от цетинския адвокат Малоншич през 1939 година. Втората, съвсем кратка ис прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
10981

„Granta България“, с бъдеще

Видно е, че „Granta България“ няма традиционната визия на списание. С големина над 300 с. и чудесна хартия, първото издание на планираното да излиза два пъти в годината литературно списание изгле... прочетете повече..

Дискусии - България
Ед Гафни
148324

Усилия в търсене на истината

„Празни вагони: Унищожение и спасение не българските евреи през Втората световна война“ е документален филм, който прониква отвън традиционните комфортни зони и осветява някои неприятни факти, свързан... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Йосиф Бродски
32535

За Достоевски

Четейки Достоевски, човек разбира, че източникът на потока на съзнанието е не в самото съзнание, а в словото, което трансформира съзнанието и променя руслото му. Автор: Йосиф Бродски Поредица „Све... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
13783

Ролята на жертва, или консумираното чувство за вина

Приземих се в разговора. Осъждаха се хора, които се отдавали на професията си, които преследвали само целите си... Със съжаление си дадох сметка, че старата тайфа вече я няма. Бяхме се събрали като бл... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Даскалов
24414

Митологизиране в историята: по български примери

Реших да възприема следния подход: да навляза в проблемите за мита в историята по собствен опит, който може да е спорадичен и със сигурност наивен, но има това преимущество да си е мой, изпитан лично,... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андри Снер Магнасон
12875

Как да се влезе в – и излезе от – икономическа криза

Икономистите говорят за невидимата ръка на пазара, която го коригирала, когато възникнели дисбаланси. В Исландия дисбалансът е такъв, че се оформи невидима гилотина. На практика цялата власт, получена... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джонатан Сафран Фоер
12569

Ядене на животни

В яденето на животни има нещо, което често поражда поляризация: никога не ги яж или никога не поставяй искрено под въпрос яденето им; стани активист или презирай активистите. Тези противоположни позиц... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Митко Новков
11248

2011: Годината на разказа

Разказът е най-българският жанр. Казва го Войчех Галонзка, а нему за българска литература може да се вярва. Други българисти, обаче – и Александер Зицман, и Майкъл Холман, без да отричат това твърдени... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
10974

Джонатан Сафран Фоер и „Да ядеш животни“

Това не е книга за вегетарианството, нека сме наясно. Това е книга за смелото решение на един баща да открие с какво ще храни сина си. Това е книга за достойното решение на един внук да разкаже за сем... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Мечка
15606

Три дни в Индонезия

Всичко започна с това,че Ерве ми рече един ден – Хайде да идем до отсреща с лодка. Няма и един час път. И аз веднага се съгласих без да задам няколко наложителни въпроса. Първо ми каза,че нямало нужда... прочетете повече..

Дискусии - България
Лиляна Деянова
28062

Приемствеността на националната педагогическа митология

Днес – както показва и случаят с Батак от 2007 г. – онзи тип гражданска идентичност, в която гражданството е свързано с принадлеж­ността към нацията, е в криза. Държавата става все по-неспособна д... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Евелина Келбечева
37655

Как митовете раждат фалшификации

Съществува непрекъсната традиция, която се превръща едва ли не в нов литературно-исторически жанр – фабрикуване на текстове, разбира се, с важна историческа стойност. Повечето от фалшификациите са до­... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Костадин Костадинов
11917

Аполон на Божидар

С Теодор сме заедно откакто се помним и дори отпреди това. Бременните ни майки са се разхождали, хванати за ръка, по неравните павета на нашия площад. После са ни родили в една и съща стая на родилния... прочетете повече..

Дискусии - България
Огнян Минчев
13542

За новите и стари догми

Ако имаме устойчивото усещане, че обществото, в което живеем се намира в дълбока и дългосрочна криза, време е да потърсим причините за тази криза на по-голяма дълбочина от тази, която ни предоставят д... прочетете повече..

Изгледи - България
Георги Деянов
26088

Ние сме децата на прехода

Най-страхотният ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие. Автор: Георги прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
13249

Аскеза и умерена консервативност

Разговор с Александър Кьосев около проекта „Отворена литература“ с ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова. Автори: Александър Кьосев, ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова Разговор с Александър Кьосе... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
9005

„Книга на гениите“ от Росен Тахов

„Книга на гениите“ е едно от най-смешните, същевременно и най-тъжните, неща, които съм чел в живота си. Шестващите сред страниците й писатели-графомани са хем гротескни, хем трагични. Автор: Христо Б... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Аврам Агов
21891

„Тайната“ на Самсунг

„Сам-сунг“ означава „три звезди“. Според източната традиция, числото „три“ символизира съвършенство, докато звездите олицетворяват просперитета. Като цяло идеята за името „Самсунг“ се свързва с вечния... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ивайло Дичев
26056

Митът за конспирацията: теория и практика

Конспиративните обяснения вероятно водят началото си от центра­лизацията на злото в ръцете на Сатаната; любопитното е, че през модер­ната епоха, наместо да избледняват на светлината на науката и просв... прочетете повече..

Дискусии - България
Росен Янков
13110

Спортните идоли на прехода

Спортът в българските медии е омагьосана гора, гъсто населена с най-чудновати същества. Те са повече от приказните герои в която и да е ми­тология и също като тях са безсмъртни. При това няма нужда да... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
61299

„Спасение“ и падение

Антисемитизмът днес на пръв поглед изглежда лесна тема, в която разпределението на ролите на добри и лоши е предопределено. Това още повече важи за България, където се е настанила уютната и галеща пре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
11170

В тъмното

Треперливата светлина на лоената свещ – предмет нужен и полезен, ако и силно вонлив – се примесваше с отблясъците на огнището, та сенките на тримата мъже, насядали по ниските трикраки столчета, и... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Димитър Панайотов
13964

Панаирът на книгата и българското книгоиздаване

Отдавна се каня да напиша подобен материал. Материал относно личното ми, непретенциозно и непрофесионално наблюдение  за българския книжен пазар. И ето, че съвсем скоро преминалият Пролетен базар... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Елиф Батуман
26545

Музеят на Орхан Памук

Не бях чела Музеят на невинността, пък и обичайното ми отношение към музеите, базиращи се на романи, е онова на недоверието. Отдавам голяма важност на самостоятелността на печатната страница. Кафка от... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Рангел Вълчанов
11031

Ура! Най-после и онемях!

Едно от телата беше на балерина, и то с криви крачета. На всичко отгоре рускиня. Не знаех, а по-късно пак не знаех как е попаднала в България, но за това пък смело говореше един невероятен българо-рус... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
10471

Рангел Вълчанов се смее оглушително в „Ура! Най-после онемях!“

Да крещиш, онемял. Да се смееш, когато уж трябва да плачеш. Да показваш младежки дух, за които младите… хм… май можем само да мечтаем. И да пишеш разюздано, както само всестранен творец може, без задр... прочетете повече..

Дискусии - България
Атанас Кръстев
19530

Mamma li turchi!

Само ако напуснем тази спирала на безнадеждността, ако се отървем от всички насложени комплекси, от колективните магии на страха и омразата ще напуснем това метафизично робство, тази провинция на духа... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 34