Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
19684

Ликвидацията на еничарския корпус – „dura necessitas“

Периодът между 1808-1826 г. е лебедовата песен на еничарския корпус. Макар и с методите на самовластен източен деспот, Махмуд II (1808-1839) налага постепенно волята си над непримиримите бойци от корп... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
12735

Разпънатите „Еротични спомени“ на Златко Ангелов

Приключих книгата ти... малко съм ошашавен от края, от нищото се изсипа толкова много страст, че още не знам какво да мисля. Хубави са разказите ти, Златко, макар да смятам, че си вкарал в тях много, ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
9949

Мир

От години се опитвам да изградя у себе си един мироглед, в който материалното не е особено важно; парите не са прекалено любими; любовта е пред златото, поезията – пред срочните влогове. Въобще – миро... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
19975

Консенсуси на българската памет

Запаметяването (или забравянето) на определени места, събития, действащи лица от историята е сигурен индикатор за тенденциите в развитието на обществото – както за източниците на самочувствието му, та... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Хемон
8612

Национални поданици

Реалният смисъл на босненско-херцеговинското образование е не толкова подчинение, колкото познавателна солидност. Областта на познанието е ограничена от понятията на националността и се основава на пр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
9078

You’ve been deleted

В началото беше само мрак. Мрак и хаос. Опита се да не се смущава от това, защото си припомни, че дори и най-старата, или може би най-важната, или… каквато и да е, от всички човешки  истории, зап... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Майкъл Сандел
40150

Всичко за продан?

Пазарното мислене е проникнало до такава степен в животите ни, че ние вече не сме в състояние да го забележим. Един от водещите американски философи резюмира скритата цена на живота в обществото, подч... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ласло Гараци
13355

За ушенцето, или воденичните камъни на идеологията…

Днешният литературен и политически климат в Унгария напомня на писателя Ласло Гараци за комунистическите 1980 години. В една атмосфера, перверзно и принудително натоварена с политика, е изключително т... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
35251

Османските потайности: еничарите

Четири века и половина (XIV-XIX в.) еничарите рекрути са неразделен компонент от мозайката на огромната империя. Достигнала своето могъщество чрез непрестанни завоевания, мюсюлманската империя въ... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
20036

Бележки върху (соц)носталгията

Идеята за кръглата маса Българският комунизъм – две десетилетия по-късно беше провокирана от усещането, че отношението към комунистическото минало навлиза в нова фаза. Автор: Румен Аврамов Бе... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Делчева
8875

Реконструкция

Тя нарича „съвършенство“ периода от влюбването до първото разочарование, което обикновено е свързано с някакво споделяне. Тогава болезненото научаване на нещо не й позволява да навлезе във фазата на л... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дайан Равич
24522

Какво може да научи светът от финландската образователна система?

И така, на какво ни учи Финландия? Ние трябва да повишим стандартите за влизане в учителската професия, а бъдещите учители ще трябва да получават по-интензивна професионална и академична подготовка. ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Славой Жижек
20247

Можете ли да дадете работа на сина ми?

Тук трябва да се има пред вид основното правило на сталинистката херменевтика: тъй като официалните медии не говорят открито за проблеми, най-надеждният начин да се открият те е да се търсят компенсат... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
13875

Лебедово езеро

За разлика от всички останали шефове от ръководството, Лесов носеше мустаци. Бяха гъсти и черни, с незначителен брой бели косми, и залесяваха парцела между носа, горната устна и двете вертикални бръчк... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Емил Андреев
12562

Влашки огньове

В село Долни Вадин, Оряховско, бобът, обран тия дни, лежеше върху горещия асфалт пред къщите и съхнеше заедно със старците в тях. Те дремеха в горещото юлско пладне и сънуваха деца и внуци: как идват,... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
24718

Шокова терапия за училище

В случай че идеята за държавно финансиране на частните училища се осъществи, ще напиша „Бедните да го духат!” на голям плакат, ще го забия пред Народното събрание, а после на бегом ще изтичам да ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Емир Кустурица
14792

Няма филм без мрак

През 1985 г. филмът Баща в командировка победи на фестивала в Кан. За пръв път югославски филм получи „Златната палма“. Върнах се в Сараево три дни преди края на фестивала, а наградата вместо мен взе ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Ангелов
15497

Оскверняването на догмата

Има текстове, които със силата на своя авторитет рамкират част от света, обявявайки го за Целия свят. Най-общото качество на тези текстове е, че те дават обяснение на света, което обявяват за единстве... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Миша Глени
13216

Престъпността в интернет – извън контрол?

Спам, фишинг, вируси, зловредни програми, кражба на идентичност… Интернет-престъпниците стават все по-дръзки. Може ли да се направи нещо против тоа? Автор: Миша Глени През април миналата година бя... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
12974

Несвоевременни размисли - Част 3

Тази книга сигурно щях да я подмина като самолет, но в едно антикварно гнездо се зачетох в нея – есета и фейлетони от неизвестен автор. Човешка книга от сърдечен и добродушен германец. Къси творби, ум... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Емир Кустурица
21836

Смъртта е непотвърден слух

През 1975 г. почина известният европейски и най-голям югославски писател Иво Андрич. Същата година в Прага пристигна копие на филма Амаркорд на Федерико Фелини. Автор: Емир Кустурица Благодаря ти,... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Administrator
17467

И все пак тя се върти!

Един филм, чието включване тук в списанието има само една-единствена цел: да ни покаже на какво са способни хората, които са твърдо решени да променят света около себе си. Не ми казвайте нищо, ако оби... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Милен Русков
13997

Възвишение

По повод на елените, кои видяхме в гората, ми текна и му казах на Асенчо как е било първоначалното име на елините, че те ся всъщност елени зовяли, което е Раковски необоримо и най основно доказал в „С... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
41247

Идентичност и идентичности на помаците в България

„Колебливата“ идентичност на помаците е била досега обект на множество интерпретации: като се започне с фалшификациите и спекулациите с корен във възраждането – за насилствения и масов характер на „по... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Папакочев
22546

Санстефанските митове и българските комплекси

Какво всъщност празнува България на 3 март? Подписаният на тази дата Санстефански договор де факто сменя едно владичество с друго. България спешно се нуждае от нов национален празник, казва пред ДВ пр... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хулио Кортасар
23007

Хулио Кортасар, или изкуството на оцеляването

Доволен съм да мога да живея от онова, което пиша, така че трябва да приемам популярната и критическа страна на успеха. Но като човек бях по-щастлив докато бях неизвестен. Много по-щастлив. Автори: Х... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиан Попов
20723

Къде животът е по-тежък – в Лондон или в София

Някои неща се променят. Други – по-трудно. Нека чуем автора: „Животът на англичанина е тежък. Защо обаче не се оплаква, никой не може да разбере.“ Автор: Юлиан Попов Англия и България. Кой живее п... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Надежда Драгова
10485

Един мим се завръща

Днес, и улицата, и техниката, и сцената изпъдиха ТИШИНАТА от живота ни, единствената сигурна територия за човешко равновесие и себепознание. Автор: Надежда Драгова Кой е МИМЪТ? – Актьорът ВЕЛЬО ГО... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Георги Малинов
15029

Тревожно настроение

Рано следобед е, а навън притъмня и стана едно мъгливо и нискооблачно. Забърза се севернякът и подхвана някаква мелодия, отпървом бавно и на пресекулки, ама после напипа ритъма и я подкара както си тр... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29