Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 30 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
18182

Яворов и демоните на българския дух

Глобалното село е къща без тайни – всичко се вижда, чува и коментира. Къде в тая къща умореният от шума и думането човек може да се усамоти? Никъде. Автор: Румен Леонидов Румен Леонидов, „Уплашени... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Вацлав Хавел
16810

Посткомунистическият кошмар

Всяка позиция, основаваща се на усещането, че светът или историята е просто струпване на препятствия, с неизбежност води до откъсване от реалността и в края на краищата – към примирение с нея. Автор:... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Изабел Юпер
19905

Интервю с Изабел Юпер

Дълго време имах чувството, че би могло да се случи да не искам да живея повече. Затова с удоволствие се заобикалям с хора. Обичам лекотата. Обичам Моцарт. Не съм повърхностна. Но не искам да говоря з... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
36090

Истинските голи жени

Определено страдаме от липса на голи жени около нас. Вярно е, че всички публични пространства преливат от реклами на каквото и да е, c (полу)голи девойки като стръв. Но колко истински жени сте ви... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Administrator
22149

„Правилното осъзнаване“ на македонските мюсюлмани

Обособената група, наричана от авторите „македонци мюсюлмани“ има сходна съдба с българските мюсюлмани. За разлика от тях обаче, македонските са принудени да живеят в една постоянно променяща се пол... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Сава Василев
22352

Ах, морето! Ах, морето!

Подобно на големите държави, при големите и значими литератури и писатели също трябва да има излаз на море… Автор: Сава Василев Ренегатството – ихтиология и литература Подобно на големите държави... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Емил Иванов Димитров
13888

Città della poesia – Част 3

Случайните срещи – на улицата, в кафенето – са важна част от опознаването на града. Да видиш града и през очите на местните жители – това е опит и удоволствие, от които в никакъв случай не бива да с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Зигмунт Бауман
15332

Зигмунт Бауман за размириците във Великобритания

Тези размирици бяха, така да се каже, експлозия, която рано или късно трябваше да се случи… Също като минно поле: човек знае, че експлозивите ще избухнат, но не знае къде и кога. Автор: Зигмунт Баума... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Ангелов
20168

Свобода за продан – Част 2

Днес гледам на тази едновременна смяна на професия, семейство и местожителство като опит за преборване със страха – не можех да се опълча срещу системата, затова престанах да бъда това, което систем... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Ангелов
13635

Свобода за продан – Част 1

Имаше един печално известен лозунг, окачен на стената на всяка канцелария в министерства, комитети и отдели, свързани с Държавна сигурност из целия източноевропейски социалистически лагер. На него пиш... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Бойка Асиова
15849

Мъжкото можене

Една позната ми жена от Благоевград много време искаше да ме заведе при попа, който някога венчал дядо й, та да ми разкаже историята на тази венчавка. Беше чела мои работи и очевидно вярваше, че ще бъ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Владимир Каперски
12103

Совершениот

Прав е бил вуйко ми Ристо, като е изрекъл: „Яс ке се оженам кога станам совершен.“ Да го бях послушал, вместо да се смея на откровението му, както се е смял другият ми вуйко Никола, сигурно нямаше д... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Малкълм Гладуел
29238

Проблемът с гениите

Досега видяхме, че изключителните постижения се дължат повече на възможностите, отколкото на таланта. Тук искам да разнищя това твърдение, като разгледам най-чистата и изкристализирала форма на изключ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бетси Морес
12489

Непресекващата кампания за забрана на „Кланица пет“

Човек неволно добива усещането, че основната терма на романа – историята, която се повтаря отново и отново – се потвърждава непрекъснато от споровете, които книгата на Вонегът предизвиква и до днес. ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Андрей Кончаловски
26008

Среща с Андрей Кончаловски

Русия е толкова възприемчива към западната култура: в известен смисъл всички искат да бъдат американци, без да разбират какво всъщност означава това. Автори: Андрей Кончаловски, Иън Кристи   ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Малкълм Гладуел
24021

Правилото на десетте хиляди часа

Картината, която се очертава на базата на изследвания [на изключителните постижения] е, че са необходими десет хиляди часа упражнения, за да се достигне майсторство на световно ниво в която и да е обл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
12114

Пробуждането

Събуди се бавно, ужасно бавно, като дълбинен водолаз, който не може да си позволи да изплува прекалено бързо – и дори когато, вече на края, беше абсолютно сигурен, че е буден, съзнанието все още не ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
10421

Паскалев

И това беше всичко. Да беше се спрял, да се беше обърнал, ако беше изчакал смирено черния мъж с бакенбардите и се беше предал – щеше ли това да се случи? „Нима има – с последни усилия мислеше по път... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Румен Петров
20109

Пропускаме ли нещо?

Моето мнение е, че възраждането на българското образование е възможно само като част от възраждането на българската гражданска общност. Това не е чисто образователна задача... Автор: Румен Петров ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
12331

Обувки

Защото ние сме приятели, още по-големи от най- големите приятели, каза момичето сериозно. То беше на пет години, с топчесто, живо лице, с очи като стафиди, каквито продаваха на сергията до морковите, ... прочетете повече..

Дискусии - България
Пенка Ангелова
11627

История на големите спасения

Изследвайки значението, което националните празници оказват върху идентичността на населението, стигам до заключението, че има три уникални елемента в българската история, които са свързани помежду ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Емил Иванов Димитров
11998

Città della poesia – Част 2

Процесът по екстериоризация и „монументализиране“ на поезията е започнал поне от края на XIX в., когато в чест на 100-годишнината на Джакомо Леопарди централният площад на Реканати е основно преобра... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Петър Увалиев
17993

Човек без спомени е куха хралупа

Случайно бях споменал пред една умна млада българка две съвсем незначителни ситници от шареното ми битие... Автор: Петър Увалиев Преди някое време поетът Ани Илков прозорливо и шеговито ме беше ... прочетете повече..

Дискусии - България
Administrator
17379

Кратко изложение на историческото развитие на България по отношение на малцинствата

Откъс от Алтернативния доклад на Българския хелзинкси комитет по въпроса за защитата на националните малцинства в България (2004 г.) Автор: Български хелзинкски комитет (Откъс от Алтернативния док... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стивън Кинцър
15534

Триумфиращата Турция?

Турция разполага с великолепен потенциал за 21 век, но ще може да го реализира само ако успее да обедини сегашното си фрагментирано общество. Автор: Стивън Кинцър Този текст е част от поредицата н... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Рой Старс
13216

Зен, Япония и изкуството на демокрацията

Чуждестранните наблюдатели винаги са били смаяни от японската дисциплина пред лицето на множество тежки катастрофи, от земетресения и цунами до финансови кризи. Но този вид фатализъм също си има своит... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Емил Иванов Димитров
15671

Città della poesia – Част 1

„Град на поезията“ – това не е метафора, а официален „титул“ на италианския град Реканати, съпровождащ го навсякъде, дори на официалните пътни табели… Автор: Емил Димитров I. „Град на поезията“ –... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Жан-Арно Деран
10013

Сърбия в пост-югославско огледало

Голяма част от сърбите нямат никакво отношение към ареста на Младич. Една историческа епоха приключи. Тя е вече зад гърба на сърбите, за добро или за зло. Автор: Жан-Арно Деран (Интервю на вестник... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
50714

Османските потайности: харемът

При арабите до появата на Мохамед не съществували никакви особени правила, които да регулират брачния живот, и арабските жени се ползвали със значителна свобода. Благодарение на усилията на Пророка ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
16904

Черна кръв

Ив беше хубава. С фини и извити като малък монголски лък устни, с мускулесто и стройно тяло и жълти очи. Когато погледнеш очите й, си представяш как се обръщат и как проблясва бялото, когато ги гали... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 30