Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 26 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Ели Иванова
19897

Ромите в САЩ

Ромите днес са най-преследваното малцинство в Европа. Малко обаче се знае и говори за живота им в САЩ, страната, в която всички изтъкват произхода си от имигранти. Автор: Ели Иванова Ромит... прочетете повече..

Дискусии - България
Рая Заимова
22351

Образи на българина в западната книжнина. ХIХ – началото на ХХ век.

Доскоро в българската научна литература битуваше схващането, че османският период е период на „тъмни векове“. Редица изследвания разкрепостиха това схващане... Автор: Рая Заимова Безспорно е, че... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Джон Р. Бауън
17815

Европейците против мултикултурализма

Да се обвинява мултикултурализма може и да е нещо политически полезно, поради неговата популистка привлекателност, но в същото време то е и политически опасно, защото атакува един „вътрешен враг“: исл... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Румен Леонидов
33068

Нищо не помага на кроткия човек

Как стана тъй, че отвратихме децата си от майка България? Как стана, че сме като изтръпнал крак – вече не усещаме общата болка по нашето, по общото, по своето… Не мога да отговарям за другите, и п прочетете повече..

Дискусии - Европа
Пенка Ангелова
39851

Етнонационализмите

Трябва да се прави разлика между национализма на Запад и Изток по още един признак: докато западният национализъм е свързан с държавата и се отнася враждебно към емигрантите, то източният национализъм... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
48027

Вие сте свидна рожба на социализма, ако...

Случайно намерени в интернет. Без претенция за авторство или съвпадение на спомените. Автор: Анонимен (Случайно намерени в интернет. Без претенция за авторство или съвпадение на спомените.) Вие с... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
9645

Поговори с мен

Градинката беше свита зад гърба на една административна сграда с начумерени прозорци и няколко жилищни блока, строени по различно време. Висока тухлена ограда отделяше жълта къща, затисната между тя... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
21430

ЛУЦИФЕР или ГОРЕЩ ДЕН

Прибрахме се в ранния следобед – аз и Иванчето – двама старички младежи, позастарелите деца на своите родители – хоп-троп – двамата – в своя напечен апартамент. Връщахме се от Банкя, където бяхме го... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ицко Финци
14217

Наивист

Да свиря на улицата в Париж… Какво ме теглеше? Не знам. Когато бях за пръв път там, спирах се и дълго ги слушах. Улични музиканти тогава в София нямаше. Бяха забранени. А тези… Автор: Ицко Финци ... прочетете повече..

Дискусии - България
Боян Добрев
23399

За Висарион Смоленски или как Родопите се сдобиха с измислен светец

В търсене на сензационност, БПЦ стигна до абсурда да обяви за светец човек, който никога не е съществувал. Автор: Боян Добрев     Интересно е да се проследи процесът около появата на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Людмил Димитров
13544

Сляпа неделя: осмият ден от седмицата

Новата книга на Румен Леонидов е далеч по-провокативна за тълкуване, отколкото предполага простият факт на нейната поява като новост на книжния пазар у нас. Автор: Людмил Димитров (Румен Леонидов.... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Луис
16471

Добър виц, но…

Трудно е да се помисли за някой друг писател, толкова велик колкото Марк Твен, който да е извършил толкова много неща, които дори и просто добрите автори не трябва да вършат. Автор: Майкъл Луис &... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
33796

Стоте най-велики не-белетристични книги според вестник „Гардиън“

След множество дебати екипът на британския вестник Гардиън излиза със следния списък за стоте най-велики не-белетристични книги, подредени първо по категории, а след това по дати.     ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Адам Георгиев
16149

Плюшени играчки и сутиени

Ето го най-сетне и трамваят, аз се качвам. Всички ли места точно сега трябва да са заети? След миг зарязвам тая мисъл и сядам на стъпалата. Какво ли ще си помислят хората? Младеж, който в трамвая сяда... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Людмила Ламбовска-Мила
17696

Как се справяш с душевния си башибозук?

Тук и сега, Златко и ние, неговите читатели, само поглеждаме Горгоната Медуза през спасителния отблясък на литературата, защото все още нямаме достатъчно кураж да се изправим пред истината за тази час... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
21366

Въпреки разрухата

Българите, съзнателно или не, не се отъждествяват с националния характер. Но кой е той? Българската литература обрисувала ли го е чрез критичното му утвърждаване? Ако да, българите четат ли онези авто... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Владимир Каперски
12199

Пукотия

Дядо Станойчо, наричаха го Гърлицата заради бързите му нозе и защото от Лешко до Горна Джумая можел една овца невързана да води, разкаваше за комитското време така… Автор: Владимир Каперски Дядо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Борис Роканов
10209

Мистериозната смърт на лицето Петров

Данте Петров беше мрачен човек, стиснат, завистлив и голямо мрънкало. Той заекваше свенливо и по този начин винаги успяваше да изкрънка две-три ракии с: „Не, не, не. Стига толкова. Пия това и ставам... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Рут Франклин
12754

Анатомия на бестселъра

Ако хората използват литературата, за да обяснят себе си на самите себе си, то популярните романи от миналото, които някога са украсявали книжните лавици на всеки добре поддържан дом от средната класа... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Кертин
44572

Паметниците и свободата

Паметникът на Съветската армия се намира в град София, но не в „градско пространство“; той е ситуиран в символичния център на националното пространство. Това прави проблема ни уникален и, за съжален... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Славенка Дракулич
16872

Кой създаде Ратко Младич?

Съществува ли такова нещо като колективна политическа отговорност? Това е въпросът, който всички отказват да зададат. Автор: Славенка Дракулич   Беше 5.30 сутринта на 26 май, но един възраст... прочетете повече..

Дискусии - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
81134

„Голямата екскурзия“ – Експулсирането на турското малцинство от България през 1989 г.

Кампанията е видяна от партийно-държавния връх като „исторически акт“, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена“. Автор: Ибрахим Карахасан-Чънар   &... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Неда Антонова
11984

Нечуплива играчка

Александър се появи в живота ми точно когато бях взела да усещам непоявяването му като божие наказание или пък заслужена свобода.Помня датата: 30 ноември 2003 г. Автор: Неда Антонова Александър ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Бойка Асиова
12259

Освобождението на градчето

Безвластие и опиянение завладя града и всичките села в околията, нанизани в единна яка около ниските склонове на планините, още в първите дни на освобож­дението от чуждото владичество. Автор: Бойка А... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Адам Георгиев
47425

Хомоголгота – Част 1

Всъщност странен педерастки парадокс. Колкото повече някой не е мъж, толкоз повече се кипри. И колкото повече се кипри, толкоз по-малко е мъж. Автор: Адам Георгиев 1. НЯКЪДЕ ОТДАЛЕЧ ПРОНИКВА СМ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Труман Капоти
24622

Труман Капоти, изящният

Имам лекото усещане, че никога през живота си не съм имал спокоен момент, освен ако не смятате онова, което може да даде някой и друг Нембутал. Автор: Труман Капоти Поредица „Интервюта със световн... прочетете повече..

Резултати 1 - 26 от 26