Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Ян Рос
12275

Те са толкова свободни

Как революцията в арабския свят събаря нашите установени представи за света, който ни заобикаля. Автор: Ян Рос   Колко още стени трябва да паднат, докато най-после престанем да се страхуваме... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
16320

Храна и политика – част 1

Храната, както всички знаем, е не просто задоволяване на физиологическа потребност. И все пак, какво точно се крие зад думите „политика на храната“? Автори: Златко Енев, Неделя Щонова Храна и поли... прочетете повече..

Изгледи - България
Еленко Еленков
14507

София = какво няма един град

Концентрацията на всичко (администрация, култура, бизнес) в един град никога не е била полезна за него. Въпреки че сме малка държава и нямаме богат избор, концентрацията в София пречи на разнообр прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светослав Терзийски
12658

Неуспешен лов

В стъклото видя само профила на спътника си, притвори очи, отвори ги и се обърна към него. Нямаше грешка. Чичо Алекс, който стана после бате Алекс, който сега не знаеше как да нарича, седеше до нея.... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ицко Финци
18036

Когато бях за първи път в Америка

Получих подарък от Ню Йорк – една писалка. Чичо Сами ми я донесе. Той почина доста по-късно, когато беше започнал вече стотната си година. Чичо Сами беше бащата на Боби. Боби е съпруг на Нора Автор... прочетете повече..

Дискусии - България
Красен Станчев
22722

Тодор Живков и икономиката на днешна България

Интервю на Иво Беров от в-к Седем с Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Автори: Красен Станчев, Иво Беров Интервю на Иво Беров от в-к Седем с Красен Станчев от Института за пазарна и... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Явор Гърдев
13027

Явор Гърдев и неговите директории

През март миналата година Явор Гърдев постави в московския Театър на нациите „Методът Грьонхолм“ от Жорди Галсеран... Автори: Явор Гърдев, Копринка Червенкова, Никола Вандов През март миналата год... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Любомир Милчев-Dandy
20158

Българският писател – пишещ, говорещ или… премълчан

Публичните персони в България обикновено не избягват съдбата да бъдат пигмеи, носещи връз себе си ужасната тежест на грандиозно клише от типа на „модният спец…“, „човекът глас…“, „фолк дивата…“, „пр... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Евгений Морозов
20183

Губим ли умовете си в мрежата?

Една важна нова американска книга твърди, че Интернет уврежда умовете на тийнейджърите и нашата способност за мислене. Но истинските опасности от мрежата са другаде… Автор: Евгений Морозов През 18... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Йордан Ефтимов
19086

Три фрагмента около Радичков

Всеки път националният празник поражда и този въпрос: „Защо пак не признаха Радичков?“. Неговата неприкрита ирационалност и наивна абсурдност ще се окажат слаби пред могъщата стихия на амбивалентнат... прочетете повече..

Изгледи - България
Миглена Николчина
15213

София по четири

Ще опиша София през четири нагона или четири модуса на живеенето в нея: на самотника, на групата, на влюбения и на единака. Автор: Миглена Николчина Ще опиша София през четири нагона или четири ... прочетете повече..

Дискусии - България
Антон Емилов
13372

ХАЙЛ!

Както казва водещият адвокат Стефан Сталев на д-р Емил Антонов след като вече един час са си говорили за българския национализъм, „днес, докторе, ще засегнем една значима тема – темата за българския... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Майкъл Полан
17144

Златният век на хранознанието

След появата на „Диетичните цели“ от 1977 г. и доклада на Националната академия на науките от 1982 г. хранителната промишленост вече е с развързани ръце и се заема с „обработването“ на хиляди популя... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Роберто Боланьо
30859

Далечна звезда

Роберто Боланьо и знамето, което никога не може да бъде спуснато. Автор: Роберто Боланьо     Чилийският поет и писател Роберто Боланьо почина през 2003 г. на 50 години. За мнозина ощ... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
16282

Самодоволният миманс

В днешната криза се прояви родилният недъг в конструкцията на еврозоната. Тя е дуалистична – има федерална парична политика, която се провежда от една институция, но няма съответната фискална федералн... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Румен Шомов
21828

Убийството на писателската професия

Защо пък убийство!? Та нали днес има пълна свобода!? Нали се издават седмично книги от различни жанрове и видове, както се казва за всеки вкус повече от когато и да било!? Автор: Румен Шомов Или... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Михаел Туман
15725

Ние сме народът!

В началото те искаха малко, а след това – все повече: как една лекарка, един беден търговец, един ислямист и един доцент се борят по улиците на Кайро против египетския диктатор. И за свободата. Автор... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ицко Финци
15037

Що за характер?

Кога за пръв път съм чул името Сталин? Не, не помня. Сигурно от баща ми… Автор: Ицхак Финци Днес се сетих, че никога не съм се чувствал удобно край директорите на театрите, в които съм играл. С... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светослав Терзийски
14403

Какво се случи с инженер Янчев

Производителят на прахоуловители, инженер Марио Янчев скочи от леглото и направи няколко неориентирани крачки, защото не познаваше добре обстановката. Изпитваше непреодолимо желание да стори нещо но... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Майкъл Полан
23247

Епохата на нутриционизма

Ако ви се е случвало да попаднете, макар и за кратко, в някой супермаркет през 80-те години, вероятно сте забелязали и едно доста странно явление. От щандовете постепенно изчезваше храната. Разбира ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Любомир Милчев-Dandy
13020

Приемът. Kapuzinergruft

Похищението и разхищението на Европата бе семпъл епизод от същий недодялан сюжет. Зачуват се и кастанети… Съглеждат се и два силюета, нервно стискащи и мачкащи в ръце родословни дървета, които нивга... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Робърт Дрейк
15768

Евангелието от Йоан

Никой друг текст в Западната цивилизация не е бил използван толкова често за демонизирането на хомосексуалните – а и на евреите – колкото Новия завет. Автор: Робърт Дрейк     „Петър ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Йордан Ефтимов
23811

Краят на маразма

Виктор Пасков бе автор на отчаяна проза. Героите му – в конвулсии, а стилът – безобразно ярък, с недопустимо съчетаване на чисти цветове. Много семпъл като мислене писател, той не пишеше за нищо друго... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23