Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Калин Терзийски
24456

Алкохол

Беше не по-късно от осем сутринта, когато телефонът иззвъня. Махмурлукът след снощната водка още не беше придобил абстинентни симптоми. Не треперех, но бях ужасно слаб. Автори: Калин Терзийски, Деяна... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Майкъл Полан
20921

Манифест на един ядящ

Яжте храна. Не твърде много. Предимно растения. В общи линии това е и най-краткият отговор на един уж прост, но всъщност невероятно сложен и смущаващ въпрос: „Какво трябва да ядем ние, хората, за да б... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ицко Финци
21875

Северина от Парма

Влюбих се в италианка. Бях изпратен като студент по актьорство на летен лагер за млади хора от леви младежки движения. Високо в планината, край лагерни огньове рецитираме, играем, пеем, танцуваме...... прочетете повече..

Дискусии - България
Боян Знеполски
17511

Социалната критика в България днес: типология на критическите жанрове

Социалната критика почти изцяло отсъства като интелектуална и изследователска програма от българското академично поле. Можем да кажем дори, че тя отсъства и от българската публичност. Автор: Боян З... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
24219

Кои мислим, че сме ние?

Написах тия дни в моето си вестниче нещо в смисъл, че светът не знае нищо за нас, защото пък самите ние не знаем кои сме – и изглежда пообидих тоя-оня, защото поне един, гледам, ми отговори така... А... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ласло Фьолдени
16755

Свободата води до задух

Авторитаризъм, корупция, задушаване на медиите – и бягство в политическите вицове. Как министър председателят Виктор Орбан връща на Унгария насладата от потисничеството. Автор: Ласло Фьолдени &nbs... прочетете повече..

Дискусии - България
Любомир Милчев-Dandy
20440

Нов принос в двустранните отношения на църковници и гейове

На простака е присъщо да си въобразява скритото като срамно, а истината като разкриваща се срамотна тайна и голодупство. Автор: Любомир Милчев-Dandy Наскоро отбелязах нерадо участие в TV-диспут ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светослав Терзийски
19871

Натюрморт с потна баба и Пасат

Когато има спешна мисия, Господ хваща първия попаднал човек, стига да е готов за любов и да има тъжни, кафяви очи. Това става така изненадващо, че човекът отначало не разбира, че вече е ангел. Авто... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Герхард Гнаук
11355

Go East!

Там, където Оранжевата революция е заседнала в пясъка и вместо идеята за свободата днес на политически ред е икономиката, Европа отново се обръща към Русия. Слабо е осъзнаването, че западът на Украйна... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Петър Краевски
15755

Горното течение на Амазонка

Изгорял моторът?... Какво? Отсреща е водопадът Виктория?... И какво прави тоя крокодил в лодката? Автор: Петър Краевски Винаги съм подозирал, че най-умни от всички са японците, защото са си направ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Сава Василев
17694

А... ако можеха да говорят?!

Литературният двор е често посещавано място. Из него шетат хора и животни. Случва се да пробягат и човекоподобни. Понякога – звероподобни. Автор: Сава Василев Литературният двор е често посещава... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Славой Жижек
19174

Добрите маниери в епохата на Уикилийкс

Именно това е нашата ситуация днес: ние сме изправени пред безсрамния цинизъм на един глобален ред, чиито действащи лица само си въобразяват, че вярват в собствените си идеи за демокрация, човешки пра... прочетете повече..

Дискусии - България
Богдан Богданов
42685

За безредния ред, компромиса и мълчанието

Постъпих безредно защото бях принуден от обстоятелствата, а и защото така постъпваха и други. Да, но имаше и такива, които не постъпваха така. Проф. Богдан Богданов За тези, които участват в тоз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тони Джуд
11412

Думи

Ако думите се окажат повредени, то какво може да ги замени? Та те са всичко, което имаме. Автор: Тони Джуд   Бях възпитан с думи. Те се сипеха от масата в кухнята върху пода, където седях аз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
14985

Натъртената ябълка и стремежът към съвършенство

Bсеки, който е бил дете по соц време и е бил пращан на пазар с родителска заръка, има опит с тревогата, наречена „дете-купувач“: заедно с хубавите, гладки, твърди ябълки продавачът вероятно ще насипе ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Орхан Памук
22669

Прокисването на турската европейска мечта

Орхан Памук и настроенията на турската интелигенция. Какво се случва с турската европейска мечта? Автор: Орхан Памук   В учебниците, които четях като дете през 1950-те и 1960-те, Европа беше... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хелена де Бертодано
12261

Джонатан Франзен, смутеният

Опусът му от 2001, Корекциите, се продаде в почти три милиона екземпляра. Новата му книга, Свобода, се счита за най-добрата от изминалата година. Джонатан Франзен разказва защо според него „писането е... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Левчев
15999

България видяна отвън и България, която е отвън

Веднага след края на комунизма у нас стана ясно, че само oколо един процент от българското население е виждало света оттатък Желязната завеса. Автор: Владимир Левчев Веднага след края на комуни... прочетете повече..

Дискусии - Култура
С. Макс Мейджи
18000

Какво четат хората от другата страна на огледалото?

Една литературна класация на най-доброто в англоезичната литература от последните десет години, предназначена най-вече за сверяване на часовниците. Автор: С. Макс Мейджи Едно от нещата, които знам... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Касиел Ноа Ашер
18795

Юлия оркестър на кредит

Някъде в дълбокото на съзнанието ми има един възхитителен образ на идеалната жена: нещо като Гризелда, Исус, Мария и Чичолина, събрани в едно. Автор: Касиел Ноа Ашер Някъде в дълбокото на съзнан... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Роберто Савиано
18136

Който пише – умира

7 октомври 2006 година, Анна се връща от пазар. Една жена с изморено лице до супермаркета на улица „Фрун­зенская“, улицата, разделяща Москва на две. Пре­ди това е била в болницата, където са приели ма... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Борис Роканов
18818

Асмодий

Вуйчо Панчо, който бе взел занаята на дядо Димко-калайджията, а се пенсионира като миньор, беше най-големият убиец и най-потайният човек, когото съм срещал досега. Чак когато умря през 1991-а, по пе... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Йосиф Бродски
26470

Лица с необщо изражение

Ако това, което ни различава от останалите представители на животинското царство е речта, то литературата, и в частност, поезията, бидейки висша форма на словесността, е сама по себе си, грубо казано,... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23