Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Георг Блуме
16644

Истинският Китай

Повечето китайци живеят днес по-добре и по-достойно, отколкото преди няколко години. Автор: Георг Блуме Парадоксално, но факт: колкото повече Китай се отваря и приспособява към световната икономич... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Яна Букова
10321

Учителят се завърна пиян

Учителят се завърна пиян. Беше загубил единия си сандал. Острите камъчета го принуждаваха да стъпва с босия си крак върху тревата и с обутия – върху пътеката, оставяйки единичната си следа. Автор: Ян... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ели Иванова
14476

Хаити и „християнското“ разбиране за катастрофите

Преди известно време влиятелният проповедник Пат Робертсън се изказа, че земетресението в Хаити е логично следствие от пакта с дявола, който хаитиянските роби сключили преди двеста години, за да се ос... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Анджей Стасюк
14712

Дойчланд

„Притежателите на мръсни кучета носят също и мръсно бельо“. Това е казал през 1969 Ролф Янзен, председател на немския съюз на притежателите не кучета. Автор: Анджей Стасюк „Притежателите на мръсни... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Марк Боудън
12107

Информацията се превръща в оръжие

Днес информацията се превръща в оръжие, разбирателството и компромисът стават невъзможни. Но тези неща са абсолютно съществени за функционирането на една демокрация. Автор: Марк Боудън Господин Бо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
12426

Време за косенe

– Като тях ли ще съм, като поповите лъжички в бай Мичовата локва? – промърмори Милена и отстъпи в сянката на плевнята. Страх я беше да се покаже, полето трептеше пред погледа й, хлътнало в жегата… Ав... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хенинг Зусебах
14975

Прогонването

Испания гони африканци от плантациите, Сингапур изпраща обратно работници от Бангладеш, Чехия плаща на виетнамци, за да напуснат страната. Изведнъж в кризата милиони хора се завръщат обратно в бедност... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
12521

Слънчев бряг, щата Индиана

Марти е на 44 и няма никакъв проблем с брендито, ако не е в чаша. Единственият му настоящ проблем са 44-те градуса на сянка и липсата на сянка. И на бренди, по дяволите. Автор: Антон Терзиев Марти... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
17725

За смисъла

Всеки човек, мисля си, дори и ако е пълен идиот, рано или късно се сблъсква с този неизбежно-обезпокоителен въпрос „А какъв е смисълът на всичко това?“ Какъв е смисълът на това, че ставам сутрин, че и... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
25199

На пресечката между Истанбул и Берлин – Част 1

Да се живее в Германия, разбира се, означава преди всичко „да се живее“, и едва след това „в Германия“. Предполагам, че така е – или поне така трябва да бъде – на повечето места по света, макар че мно... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Рихард Вагнер
12795

Възвишените шутове

За оцеляването на философията в съветската източна Европа. Автор: Рихард Вагнер     Един умен европеец, който се отправя на пътешествие в 20 век, се обръща към местните жители – щом ... прочетете повече..

Изгледи - България
Николай Михайлов
21948

Наблюдения в огледалото на отчаяните

Проблемът е в това, което пръв е забелязал Адам Михник: антикомунистите приличат на комунистите и то дотам, че различаването им става загадка. Трябва да бъдат изоставени, това е препоръката, ако позво... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Чавдар Ценов
10931

Риторична история

Тази история съм я разказвал на дядо си. Дядо ми пък я е разказвал на своя дядо. На свой ред и неговият дядо я разправял на дядо си... Автор: Чавдар Ценов Разказът на Чавдар Ценов е част от сборни... прочетете повече..

Дискусии - България
Светла Енчева
22154

„Българският Гуантанамо“, медийната (и блогърска) тишина

Тишината, която последва след филма на Иван Кулеков за дома за нелегални бежанци и имигранти в Бусманци – сполучливо наречен от него „български Гуантанамо“ – е оглушително плашеща. Автор: Светла Енче... прочетете повече..

Дискусии - България
Бойко Ламбовски
14276

Реквием за аватара

Един от феномените на прехода е народното отношение към показните убийства. На мен това отношение ми се струва показател за много неща. Автор: Бойко Ламбовски Един от феномените на прехода е народ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
14191

Децата – ценност или инвестиция

В САЩ – това студено общество – успехът на отделния човек се гради от собствените му усилия и оценка. Отношенията между родители и деца не ми се виждат коравосърдечни, защото разбирам фило... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Юте Клаузен
15071

Европейският ислям през очите на професионалиста

Интервю на Юте Клаузен, една от международно признатите специалистки по въпросите на исляма. Автор: Юте Клаузен     Поредица„Ислямът и модерността“ Ислямът в Европа от Тимъти Г... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Мартин Йотинг
17583

Повратът на комуникацията

Промените на нашия медиен свят са фундаментални – също като мисловната промяна от диска към кълбото. И въпреки това пред обществеността се действа така, сякаш все още имаме избора да запазим досегашна... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стивън Пинкър
21721

Моралният инстинкт

Еволюцията изглежда ни е снабдила с морални инстинкти. Дали знаем по какъв начин да ги използваме? Автор: Стивън Пинкър Кой от следните хора бихте избрали като най-заслужаващ възхищение: Майка Тер... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Сокол
11132

Дългият път към демокрацията

Още отрано, през 60-те години, тогавашният чехословашки режим  бавно и почти незабележимо стана по-мек, в сравнение с истински тежките, сурови 50, което обаче хората усещаха видимо и признаваха. ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Павел Шпевак
11642

Как паметта на социализма работи в Полша?

Никой вече не спори, никой не се съмнява, че комунизмът е бил зло и Полша е била окупирана, че това е била негативна фаза в нейната история. Автор: Павел Шпевак Полша, противоречиватаПоредица на „... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Хубертус Кнабе
11150

Преработването на комунистическата диктатура в Германия

В ГДР се разказваше следният виц: Шефът на ГЕСП Ерик Хонекер изненадващо умира и отива – разбира се – в ада. Автор: Д-р Хубертус Кнабе 1. Предварителни бележки В ГДР се разказваше следният виц: Ш... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гергана Апостолова
10238

Аватар

Започваше друг сън, без да знае дали предният е свършил – не го беше грижа. Световете му бяха преходи от един в друг сън Автор: Гергана Апостолова Светът потрепна и зае ново положение. ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Сам Андерсън
14013

Госпожа Логика

Айн Ранд никога не е започвала спор, който да не може да спечели. Освен, може би, онзи със самата себе си. Автор: Сам Андерсън Всеки път, когато Айн Ранд срещала нов събеседник – последовател, кой... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Кристофър Колдуел
13850

Много по-добре е нещата да се дискутират открито

Мюсюлманите не се интегрират в Европа така добре, както много хора биха искали да мислят. Американският политически журналист Кристофър Колдуел твърди, че различните табута и замяната на действителнос... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Сюзън Зонтаг
42781

Упадъкът на киното

Стоте години на киното изглеждат така, сякаш притежават формата на житейски цикъл: неизбежно раждане, стабилно натрупване на успехи и начало, през последното десетилетие, на един позорен, необратим уп... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Яна Букова
13291

Ябълките

Каза, че се надява да не я снимат в едър план. Има разширени пори около носа си. И един косъм на брадичката. Автор: Яна Букова Чувстваше се бодра. Чувстваше се дори сигурна. Беше изяла и едно малк... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ерика Джонг
18342

Идеалният мъж

Разведен мой познат ми сподели неотдавна: „Когато бях женен, прекарвах 20 процента от времето си в търсене на секс. Откакто съм разведен, са 90 процента.“ Автор: Ерика Джонг Един мъж у дома струва... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28