Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 34 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Пери Андерсън
50853

Кемализмът – Част I

Разширението на Европейския Съюз до страните от Варшавския Договор не изискваше кой знае каква политическа защита или примери. Всички засегнати страни бяха неоспоримо европейски, както и да се определ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Румен Леонидов
35196

In Memoriam: Константин Павлов

В студената неделна привечер завинаги ни загърби явлението Константин Павлов – най-непокорното копеле в българската литература…Автор: Румен Леонидов Кой е Константин Павлов? Нищо чудно да не сте чу... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Хилке Гердес
16622

Да заминават за Конго!

„Хомосексуализмът е смъртен грях.“Румъния има зад себе си вече втори Гей-парад, но участниците в него са далеч от някаква форма на обществено приемане Автор: Хилке Гердес Изненада Поредица„Мястот... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Вихрен и Росица Чернокожеви
19905

Ненаписаната, недописаната, изгубената литература за деца

Нека сега да поговорим за несбъдналите се, ненаписаните, хипотетичните български книги за деца. Тяхното отсъствие в полето на българската култура е многозначително; то говори повече, отколкото множ... прочетете повече..

Дискусии - България
Виктор Костов
13097

Ретроспективен анализ на българския религиозен закон

В този кратък обзор имам за цел да направя обобщена оценка на последните пет години в правно-религиозния живот на страната, в присъствието на „новия“ Закон за вероизповеданията (ЗВ).Автор: Виктор Ко... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Имре Кертес
21833

Часът на истината

Разговор с нобеловия лауреат Имре Кертес за Европа и защитата на нейните собствени ценности Автор: Имре Кертес  Господин Кертес, в началото на юни, по време на берлинския конгрес „Перспектива... прочетете повече..

Дискусии - България
Едвин Сугарев
18198

„Случката“ с Огнян Стефанов и индулгенциите за ДАНС

Побоят над Огнян Стефанов предизвика разностранни реакции сред политици, журналисти и просто читатели, дали воля на своите чувства в постинги. Най-адекватна според мен бе реакцията на последните – ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Любомир Канов
17677

Куки и белогвардейци

Край Психиатричната болница преминаваха бързите влакове, които профучаваха край нея без да спират, стремително влизаха и излизаха от черната паст на тунела непосредствено до гарата и отнасяха звука... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Аркадий Бабченко
14739

Очакват ни малки локални войни

Разговор с руския журналист и писател Аркадий Бабченко за военните акции в Южна Осетия и Грузия Автор: Аркадий Бабченко  Йорг Плат: Вие участвахте като военен кореспондент на руския вест... прочетете повече..

Изгледи - България
Григор Гачев
14230

ДАНС, Интернет и… този път Огнян Стефанов

Ако научавате новината оттук, значи сте спали дълго и дълбоко. Откъдето и да минах днес – офиси на клиентите ми, банкови гишета, магазини, бензиностанции – всички говорят на политическа тема. И вин... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Росица Борковски
22521

Ненавистната малка Софи

Всички мразим малката Софи. И за да тушираме чувството за вина, което тая омраза поражда, прикриваме я като се позоваваме на общоприетите норми, на това кое е нормално и кое не, използваме също така и... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
18981

Стефан Маринов – Писма до България (6)

Да ти разкажа първо, Гогов, с няколко думи как съм се наредил тука в Градце-граде. Намерих един Бруно, който държи конюшна. Рина му на конете, зобец им давам, сенце – Бруно ми дава покрив, обяда и м... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Албена Прокопиева
29057

Мълчанието – злато, привилегия на агнетата или… любов

Прочетох, че мълчанието бива най-различно – мълчание по рождение, по необходимост, по желание, по принуда, от безразличие, мълчание заради нечия тайна. Кармата да мълчиш по рождение е страшна в свет... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Томас Пинчън
34971

Пътят към „1984“

Не е трудно да се разбере, че в 1984 Оруел си е представял бъдещето на поколението на сина си – един свят, който той не им пожелаваше, а срещу който ги предупреждаваше. Той не обичаше предсказания за ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
24595

Силата на хартиения тигър

Дипломатическата война за Грузия показва, че както Русия, така и Съединените Щати стават жертви на своята мания за сила – и по този начин заплашително ограничават собственото си пространство за мане... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Дейвид Ремник
14334

Ехо в тъмното

В авторитарната екосистема на Владимир Путин, радиостанцията „Ехо Москвы“ е последният представител на един застрашен вид, нещо като птица Додо, която все още скита по земята. Автор: Дейвид Ремник ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евелина Ламбрева
14795

Орлето

Казваше се Петер, но в планинското градче всички го знаеха като Орлето. Работеше съвестно и мълчаливо в супермаркета като общ работник. Външно по нищо не биеше на очи, но заговореше ли го човек, той... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
14929

Двама са малко, трима са много

Тръгнах по дългия коридор към кухнята сред все по-сгъстяващите се кълба цигарен дим. В тази къща имаше огромен хол, който се ползваше за официални лица, но мен, като посветена, ме въвеждаха зад олта... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Жанина Драгостинова
16171

От оградата до обяд

Онзи ден малкият ми син се прибира у дома и размахва знаменце на НАТО. Раздавали им ги в училище. Гледам го – и той ходи бодро. Може би това да е смисълът на образованието, казвам си. Да ходим бодр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Миша Глени
24585

Балканите – реалност и измислици

Мария Тодорова, една българска историчка, която в момента преподава в университета Илинойс (Урбана-Кемпейн), се опитва да обясни особената форма на литературен и идеологически империализъм, наложен въ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джайлс Брандрет
17775

Търговската марка „Оскар Уайлд“

Той постави началото на култа към младостта и направи от себе си търговска марка. Нищо чудно, че Оскар Уайлд все още бива възприеман като „един от нас“.   Автор: Джайлс Брандрет   &n... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Адам Михник
21832

От 68-ма до 89-та

Онова, което живее и до днес от „68“? Струва ми се, че това е вечната младост. Пламъкът на бунта. Идеята или илюзията, че е възможно светът да бъде променен. Автори: Адам Михник, Лионел Жоспен, Иржи ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Емил Асемиров
19434

Размразените конфликти в южен Кавказ – Абхазия

Исторически преглед на събитията, предхождащи кавказкия конфликт от август 2008.Автор: Емил Асемиров Абхазците се гордеят със своята дълга история, независима от грузинците в политически план. Абха... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Фарид Закарая
14448

Пост-американският свят

Ако има нова терористическа атака срещу Америка, то с голяма сигурност могат да бъдат предречени само две неща. Първо: действителният ефект от атаката ще бъде ограничен, позволявайки на страната да се... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Живко Желев
22286

Нова студена война = нов Съветски Съюз

Европа днес не се нуждае от някакъв нов „Съветски съюз“, който би възникнал като „несиметричен“ отговор вследствие прекомерен натиск върху все още слабата Русия. Европейците от собствен опит знаят к... прочетете повече..

Дискусии - България
Албена Прокопиева
26769

Незапочнат дневник на един социален работник – Част II

Първият ми ден на социален работник – 7 юни 1993 година. Докато се опитвах да запомня в кой журнал кои молби се вхождат, как се издават удостоверения, как се попълват и обработват молбите за социалн... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ина Хартвиг
16692

Магия и вина

Напрегнатата и мъчителна кореспонденция между две от знаковите фигури на следвоенната немска поезия – Ингеборг Бахман и Паул Целан – беше наскоро публикувана за пръв път от издателство Зуркамп.  ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Нийл Постман
38708

Информирайки се до смърт

Ние разумно можем да се запитаме дали майсторите на компютърната технология не смятат, че вършат за нас нещо, за което те и ние всъщност би трябвало да съжаляваме? Аз мисля, че такова нещо наистина им... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Мигуел Хелфт
14877

Google на десет години – някои цифри

Гугъл се регистрира като фирма преди десет години. През това десетилетие компанията бързо се утвърди като най-успешният бизнес в мрежата. Мнозина очакват тя да доминира следващата ера на компютризация... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джордж Фрийдман
14788

Грузия и балансът на силите

Руското нахлуване в Грузия не промени баланса на силите в Евразия. То просто показа, че балансът на силите вече се е променил ... Автор: Джордж Фрийдман Руското нахлуване в Грузия не промени балан... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 34