Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 202
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 202
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 202

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
20849

За морала в политиката

Днес, четейки Ню Йорк Таймс, попаднах на нещо, което ме впечатли много силно. Разглеждах кратката биография (в картинки) на Сара Пейлин, избраната от сенатор Маккейн за вицепрезидентския пост губер... прочетете повече..

Дискусии - България
Албена Прокопиева
53473

Незапочнат дневник на един социален работник – Част I

Преди 15 години, когато научих, че съм спечелила конкурс за социален работник, подскочих от радост, а после се уплаших. Тъкмо навлизаше масовото американско кино и правомощията на социалните работн... прочетете повече..

Изгледи - България
Жанина Драгостинова
21235

Когато съдията спи …

Не се оплаквам. Каквото и да стане, все ще се справя. А болката… тя си остава… и сънищата също. Тях вече никой с нищо не може да изтрие ...Автор: Жанина Драгостинова „Кой ви каза за мен?“ е първ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Емил Асемиров
20009

Размразените конфликти в южен Кавказ – Южна Осетия

Някои от конфликтите в бившето съветско пространство, които дълго време бяха смятани за замразени, сякаш изведнъж преминаха в горещата фаза на военни действия, съчетани със сложни дипломатически ма... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Дубравка Угрешич
25565

Радован Караджич и неговите внуци

Налице е надеждата, че с ареста на Караджич и противно на това, което твърдят младите мутанти, войната най-после ще свърши. Съществува детинската надежда, че някой ден ще видим следната малка вестника... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
22707

Стефан Маринов – Писма до България (5)

Др. Председател,Нашето епистоларно общуване идва към своя край. Скоро ще почна да на­бирам „Изыди, Сатана!“, а значи и потокът от моите писма до Вас ще седне. В днешния меркантилен век кой седи и др... прочетете повече..

Изгледи - България
Жанина Драгостинова
20085

Храмът на изгубените надежди

Някъде наоколо бил погребан вожд на алианите. Може би затова водата придобивала чудодейна сила, говорят хората в областта. Никой не може да каже защо стичащата се точно от тази скала вода е запазил... прочетете повече..

Дискусии - България
Албена Прокопиева
26694

История за розово слонче…

Когато най-после чухме нещо неабсурдно за Могилино – решението да бъде закрито и децата преместени в защитени жилища, в един русенски квартал започва подписка срещу изграждането на такива при тях. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
15250

Свободен съм, защото пиша за удоволствие, а не за одобрение

В момента, в който писателят започне да обяснява това, което е написал, той е изгубен като творец. Произведенията достатъчно добре говорят сами за себе си ...Автор: Златко Енев (интервю на Златко... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
17137

Голямото

Грозен беше Аго. Когато се съгласи да гледа мен и сестра ми Синка, ми се видя неугледен, с жълто като прахта по улицата лице. Отначало вярвах на хората, че ни осиновил, за да прибира детските пари, ко... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Гор Видал
23115

Литературните вражди на Гор Видал

Той спа с Керуак, движеше с Джеки О и враждуваше с Мейлър. Той е последният жив гигант от златната епоха на американската литература. Но защо тогава Гор Видал е така чувствителен относно литературнат прочетете повече..

Дискусии - Европа
Отец Яков Кротов
19803

Асиметрията на мира

Ежедневно да бъдеш не циник, а хуманист във всякакъв смисъл. Ежедневно да бъдеш пацифист – не да умиротворяваш агресора, а да изобличаваш агресията, лъжата и милитаризма. Да изобличаваш, не да стреляш... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Деви Думбадзе
13407

Фантомът на суверенността

Дори за един грузинец не е лесно да разбере каква е била рационалността на внезапното грузинско нападение срещу протежираната от руснаците отцепническа провинция Южна Осетия. Грузинският национализъм ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Румен Леонидов
41675

Мъжката самота

След като рухна Берлинската язовирна стена на тоталитаризма, цяла Източна Европа бе потопена в придошлите околоплодни води на демокрацията. Наводнението се прие като знамение, с възторг и опиянение ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Емил Асемиров
21215

Грешката на Саакашвили

Навремето международната общност обяви за военно престъпление бомбардирането на Дубровник от Югославската народна армия и военните командири, които го бяха заповядали, бяха изправени пред Международ... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанина Драгостинова
21875

Захвърлени от историята

„Как се каз­ваш, дядо?” – пи­там ста­рец, кой­то на някол­ко ки­ло­мет­ра пре­ди се­ло При­пек е прос­нал на пол­яна­та ов­ца и я стри­же. Мал­ко по-встра­ни е сед­на­ла же­на. Ча­ка за въл­на­та.„Н... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ърнест Гелнър
21436

Условия за свободата: гражданското общество и неговите конкуренти

Един нов идеал беше роден, или по-скоро прероден, през последните десетилетия: Гражданското Общество. Преди това един човек, интересуващ се от идеята за Гражданското Общество, вероятно би бил приет ка... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Агоп Мелконян
19426

Нежеланата утопия

СТРАННО, но неизтощимо е стремление­то на човешкото знание да си поставя невъзможни цели и да върви към тях с преда­ността на фанатик. Попитайте някой механик за смисъла на живота му, ще ви от­гово... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Отец Яков Кротов
24255

Педофилия и православие

Разобличавайки сексуалните малцинства за пореден път, митрополит Кирил (Гундяев) заяви, че от тяхната легализация логически произтича и легализацията на педофилията. В доказателство на което той се по... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Николай Атанасов
45004

Последният мит: заклеймяването на хомосексуалността в Библията

Почти всички погрешни митове за хомосексуалното желание (по Ги Окенгем) вече са опровергани. През 1990 г. Световната здравна организация премахва хомосексуалността от списъка на човешките заболявания,... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Господинов
26499

1968 – спомени от една неслучила се година

Свикнали сме да следим и описваме предимно нещата, които се случват. И сякаш в това има логика, всяка медия държи да подчертае, че предава от самата точка на събитието, че е най-близо до случилото ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
20157

Мълчаливият бунт на жените

За онези от вас, които не са жени: нещата изглеждат малко трудни за разбиране докато човек не се е сблъскал сам със стената от безразличие и непризнаване на положените усилия, от която е заобиколена т... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ръсел Шорто
15765

Бездетната Европа

Истинската разделителна черта между различните нива на раждаемост в Европа преминава между севера и юга. Като оставим настрана специалния случай на страните от изтока, най-ниските нива на раждаемост в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Кауфман
22219

Солженицин, литературният гигант

Александър Соженицин, чиито непреклонни, самотни и войнствени литературни борби добиха силата на пророчество когато той разкри тежките недъзи на съветския комунизъм в някои от най-мощните творби на дв... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Владимир Левчев
27470

Език, литература и идентичност

Езикът е не само основа на нашата национална идентичност. Той е нещо определящо за нас като човешки същества. Без език не бихме могли да имаме рационално структурирана памет. Без език не бихме били... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Том Стопард
14836

1968: годината на позиращия бунтовник

Студентските бунтове в Париж и Лондон от преди четиридесет години изпълват автора с отвращение. Протестиращите се наслаждаваха на завидна свобода и нямаха представа за това колко много късмет имат … ... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Синди Лаупър
16164

Момичета, вие нямате власт!

През осемдесетте години Синди Лаупър беше троянският кон на Girl Power в музикалните класации. След дълга пауза те се завръща сега с нещо като протестен диско-албум под името Bring Ya T... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27