Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 39 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Феб Дамрош
23702

Отмъщението на една сервитьорка

След години, прекарани в обслужване на капризите на богатите и известните в най-добрия ресторант в Ню Йорк, Феб Дамрош преобръща масите – пишейки една книга, в която разказва всичко. Автор: Феби Дамр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
19297

Моливи

Василка бе обмислила всичко. Всеки път, когато беше пиян, той се захлупваше по очи върху възглавницата – сгромолясваше се като сноп. Тя мечтаеше … тогава я сковаваха най-страшните страхове. Мечтите й ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Гелийн Молир
26454

Коран, свобода на словото и европейски ценности

Филмът „Фитна“ на десния холандски политик Геерт Вилдерс, насочен срещу Корана, постави холандското правителство в политически невъзможна позиция. Философът Гелийн Молир се обръща за съвет към Джон Ст... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кийт Хан-Харис
18835

Как да говорим за неща, които не познаваме

Преходът от епохата на всестранно образования човек към епохата на експерта едновременно ограничи и разшири потенциалното поле на човешкото познание. Въпросът, който Кийт Хан-Харис задава е: Може ли и... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
18386

За патриотизма на интелектуалците, Косово и други неща

Наскоро прочетох отвореното писмо на стоте български интелектуалци, обвиняващо правителството ни в късогледство, липса на патриотизъм и прочие неща. И, както обикновено, когато чета за една или друга ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Джон Ленън
25061

Интервю на Джон Ленън и Йоко Оно за „Плейбой“ (януари 1981) – Част II

Не изпитвам никакъв копнеж по това да бъда разглеждан като секс-обект, мъжкар, мачо, рокендрол певец. Отдавна съм надраснал това. Дори не ме интересува да го излъчвам. Така че искам това да се знае до... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
17214

Макодоналд

Това беше най-хубавото, което можеше да ми се случи по онова време. Спечелеше ли повече пари, татко ни водеше в Макдоналд. Винаги го поправях, че е със „с“ накрая. Но той си знаеше своето – Макдона... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
21752

Целувката

Аз съм най-щастливият мъж на света.Знам, че говоря глупости, но пък и не ми пука, поне докато моята Ева е до мен. Имам най-страхотната жена, заслужил съм я с мъка и пот, тъй че не ми казвайте да чук... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
16013

Пътеводител на хронологическия стопаджия

Внимание, внимание! Умоляват се пътниците, които участват в нашите екскурзии само за да трупат изминати километри и да събират точки за златна туристическа карта, да напуснат залата за заминаване! ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ариел Хауптмайер
21014

Пътуване към рая

Африканци бягат в Европа: една млада жена напуска Нигерия, пътува дълги седмици през Сахара, качва се в лодка на контрабандисти и потегля за Испания …Историята на едно мъчително пътуване. Автор: Арие... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
18601

Контактът

Съседът беше вдовец, но видът му ни най-малко не беше занемарен. Представата на Мария за вдовец идваше от чичо й, който след смъртта на жена си брадяса, изнесе си кухненската маса на терасата, и де... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
14248

Стъпките

Звукът на стъпките, провлечени и бавни, като на човек, който при ходене влачи пети по пода, го подлудяваше. Всеки път когато се появяха отгоре той сменяше стаята – от всекидневната в кухнята, от... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Гьотц Али
17733

Нашата борба

През 1967/68 година в Бундесрепубликата се получи един двоен разрив между поколенията: от една страна между (наци-)родителите и техните деца, от друга страна между поколението Кол и израсналите при съ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Имануел Уолърстайн
25704

Европа, 2057

Какъв вид Европа можем да очакваме през 2057? Всеки възможен отговор на този въпрос съдържа три главни елемента ... Автор: Имануел Уолърстайн Европейският Съюз наскоро отпразнува петдесетата си го... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Джон Ленън
22887

Интервю на Джон Ленън и Йоко Оно за „Плейбой“ (януари 1981) – Част I

Откровен разговор с усамотеното семейство за годините, прекарани заедно, както и техните учудващо откровени мнения за живота с и без Бийтълс ... Автори: Джон Ленън и Йоко Оно     ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Дмитрий Горчев
17567

Брадата

Пьотр Семьонович цял живот носеше фалшива брада.Разбира се, никой няма да тръгне просто така да носи фалшива брада, защото тя сърби, боде, разлепя се и изобщо причинява много неприятности. Ето защо хо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Деян Енев
21667

Подлезът

Встрани от подлеза има павилионче с навес. Сутрин, на път за работа, изпивам тук едно кафе. Колите хвърчат по булеварда, хората тичат към спирките, слънцето удря чинели по прозорците на огромния бил... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стив Джобс
23477

Бъдете ненаситни! Бъдете неразумни!

Когато бях на седемнайсет години прочетох някъде един цитат, който звучеше долу-горе така: „Ако живеете всеки ден от живота си така, все едно че е последен, то някой ден със сигурност ще се окажете пр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Дмитрий Горчев
22892

Курвата

Случваше се, счетоводителят Василий Андреевич се приближи до нея след работа, пощипне я: „А дали да не се отдадем, любезна ми Клавдия Ивановна, на плътска любов?“ Клавдия Ивановна от такава радост вед... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Адам Михник
20110

В търсене на изгубения смисъл

Преди 25 години в Полша беше основан независимият профсъюз „Солидарност“ – една революция, поставила началото на събития, в чийто край беше освободена цяла източна Европа. Днес някогашните герои биват... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
16358

За добрите хора

Преди около час се върнах от кварталното кино, където най-после гледах „Животът на другите“ – дълго време след като тоя филм буквално овърша екраните на Германия. Признавам, че не обичам немското к... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Administrator
15336

Мàрго – Част II

Милицията вдигна ръце. Обявиха го за беглец. Ние се вбесихме от тъпотата им. Марго и чужбина – беше най-несъвместимата картинка! Но можеше ли някой, който не го познава да повярва, че „за неква бра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Administrator
15013

Мàрго – Част I

Е, този ще е най-мъчния разказ. Може би и най-дългия. Дано не и най-скучния. Любов, секс, смърт, религия, философия, красота, грозота – ей за тва се говори! Автор: J. A.     Двете ча... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
17512

Пътеводител на кинематографическия стопаджия

Едно време, като чуехме „живот като на кино“, и си представяхме плажове, лимузини, луксозни имения, ята блондинки и аполоновци с бронзов тен, пърхащи из тях... Ех, минало незабравимо! Сега настанах... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
18223

За sancta simplicitas и привилегиите на добродетелта

Не мога да се отърва от усещането, че най-здравите вериги ние сами си ги поставяме. Ей така, между другото. Докато пием кафе, разговаряме с приятели и се мъчим да бъдем добри хора. Особено това пос... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Навид Кермани
18868

Молитвата днес

Илия Троянов също участваше в дискусията – писателят, който между Капщат, Мека и Бомбай изглежда само е кацнал за момент в Германия, за да получи няколко награди и да отрече културната борба … Автор:... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
15210

Балоните

Хлапака неспокойно обърна глава към мерцедеса, който паркираше на заден ход. Погледна и в противоположната страна на паркинга. Там всичко беше спокойно. Автомобилите бяха наредени косо срещу по-нис... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хенинг Зусебах
23034

Операция „Понижаване на заплатата“

Чехия, Китай, Швеция, Мароко, Ирландия … Защо е необходим целият свят, за да се произведе една немска самобръсначка? Автори: Щефан Вилке и Хенинг Зусебах  Когато Ханс Шатц поема своето пътеше... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
20529

Етиен

Етиен забеляза, че нещо му надига под фланелката. Върху ципа на панталоните му още се мъдреше значката с надпис „Intel Inside“, закачена от подпийнала колежка по случай успешния край на срещата с х... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Мирча Картареску
20971

За циганите – в Румъния и другаде

Екстрадирането на румънци от Италия като следствие от едно кърваво престъпление, извършено от румънски роми в Рим, развълнува духовете в Румъния. Възмущавайки се от дискриминацията срещу себе си, румъ... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 39