Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
24258

Иде ли

В мазето на Литературния институт към БАН вряха реторти и просветваха датчици. На бледозелен монитор змиевидно подскачаща крива описваше ритмичния пулс на заспал здрав мъж на средна възраст. Едрото ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Имануел Уолърстайн
43235

Смъртта на неолибералната глобализация

Програмата на неолибералната глобализация се възползва от световната стагнация на печалбите, която започна след един дълъг период на безпрецедентна глобална експанзия през времето от 1945 до началото ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тина Бийти
22241

„Новите атеисти“ и демокрацията

Най-належащият въпрос, стоящ пред нас е следният: как да отговорим на бавната смърт на демокрацията? Неотдавнашният сблъсък между религия и наука е в този контекст просто димна завеса, която ни отвлич... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
17173

Госпожата на господин бай Пешо

Седях в горния десен ъгъл на кръчмата, където беше обичайното ми място. Обичайно за сто и трийсет килограмов мъж със сърдечни проблеми. Отпуснал ръце, с брадичка опряна в гърдите, контролирах всичк... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Бил Джой
25129

Защо бъдещето не се нуждае от нас?

Най-мощните технологии на 21-ия век – роботика, генно инженерство и нанотехнология – заплашват да направят от човечеството застрашен вид Автор: Бил Джой Настоящата статия е част от един дългогодиш... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Рей Кързуайл
26471

Ще живеем ли вечно?

Да изгубите някого, когото обичате, е най-голямата от всички болки. Ние обичаме някого не защото той е мъртъв или защото ще умре. Любовта е по-скоро висшата форма на живота. Тя е най-доброто средство,... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
18724

Пътеводител на диетическия стопаджия

Днес ще си поговорим за затягането на коланите – ама в буквален смисъл. Сигурно се чудите, с какво право се смятам за капацитет по въпроса, за крупна фигура в диетологията. Ами защото без преувеличе... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Георг Блуме
27557

Ще бъде ли светът китайски?

За пръв път в най-новата история се появява едно индустриално общество, което кара Запада да се страхува за своето икономическо и културно господство ... Автор: Георг Блуме Това е световна премиер... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Метю Батлс
20720

Може ли бизнесът да спаси света?

Едно провокиращо ново изследване внушава, че просветените философии на мениджмънта могат да се разпространят извън офисите – и по този начин да допринесат за промяната на света. Автор: Метю Батлс ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
18726

Пътеводител на гастрономическия стопаджия

„Ако отивате на необитаем остров и можете да вземете със себе си само една книга, коя ще изберете? А кой е човекът, с когото бихте споделили самотата си?“ Сигурно и на вас са ви задавали такива въпр... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джон Мъри Браун
17765

Богатството на ирландците

За пръв път в ирландската история се появява една истински богата класа – продукт на дългия икономически бум и скока в цените на недвижимите имоти. Как новите богаташи променят начина, по който ирланд... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
19652

Границата

Автобусът се люшкаше по разбития път към Калотина и оставяше назад всичко, което Димитър познаваше. Дърветата бавно-бавно се появяваха в далечината, прелитаха пред погледа му и пак бавно-бавно се о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
21341

Актрисата

Срещу него възрастната жена постоянно се завиваше в ши­рок мъжки шлифер, сивкав на цвят. Подпъхваше го под себе си, кръстосваше дългите му краища и ги стискаше с колене. Седеше известно време, без ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кевин Кели
20503

По-добро от безплатното

На своето най-фундаментално ниво интернет функционира като гигантска копирна машина. Но в една икономика, в която почти всичко може да бъде копирано – и следователно бързо губи стойността си – пари се... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Джейрън Лейниър
24513

Дигитален маоизъм

Уикипедия в никакъв случай не е единственият фетишистки сайт за глупав колективизъм. В мрежата е налице една безумна надпревара по въпроса кой сайт да бъде най-много „мета-“, да бъде „събирач“ на най-... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джад Муавад
20134

Строителната площадка, наречена Саудитска Арабия

Според Института за международни финанси, една международна банкова асоциация със седалище във Вашингтон, страните от персийския залив са спечелили около 1,5 трилиона долара от 2002 до 2006, два пъти ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
23171

Натали

Пак ли отиваш при Натали, питаше я майка й. Да, казваше Светла и излизаше. Така всъщност започна нейната измислица, защото наистина нямаше Натали. а тя нарече самотата си Натали: така майка й беше спо... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Филип Пулман
19527

Изкуството на тъмнината

Когато Филип Пулман започнал историята, разказваща за две дванайсетгодишни деца, той мислел, че тя ще се хареса на няколко по-умни хлапета и – може би – на техните родители. До момента от Тъмните му м... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
21147

Кратки небивалици

A: Събуди се! Събуди се, моля те! B: Какво? Къде? Какво става? A: Страхувам се! Толкова ме е страх! B: Но от какво се страхуваш?Автор: Златко Енев 1 A: Позволи ми да те докосна.... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Параг Хана
30009

Сбогом на хегемонията – Част II

Страните от втория свят се различават от третия свят по своя потенциал: по вероятността, че те ще успеят да извлекат печалба от някаква ценен ресурс, харизматичен водач или щедър покровител. Всяка от ... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20