Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

 jkrowling

 

В началото на юни 2020 г. авторката на „Хари Потър“ Джей Кей Роулинг попадна под мощен обстрел заради противоречиви туитове относно транссексуалната общност, които беше публикувала по-рано. Позицията ѝ накара фенове и звезди като Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Еди Редмейн да се изкажат срещу нея.

Какво точно е казала Джей Кей Роулинг?

Трансджендърна тематика

Ръководство за това как да бъдем съюзници на трансджендърните и небинарните младежи

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Кастинг дилемата на Холивуд: Трябва ли хетеросексуални актьори да играят ЛГБТК герои?

Куиър речник

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

Трансджендърното детство не е „скорошна тенденция“

В САЩ се оформя законодателна борба около правата и грижите за трансджендърните тийнейджъри

Моето транс-пътешествие: История в 6 паспорта

Битката за джендър терапията

За единствената транссексуална музикантка в Гана „всеки ден е опасен“

На 6 юни 2020 г. Роулинг ретуитва [пре-предава в Туитър] статия, в която се обсъждат „хората, които имат менструация“, като очевидно се възмущава от факта, че в статията не се използва думата „жени“.

Хора, които имат менструация. Сигурна съм, че някога е имало дума за тези хора. Някой да ми помогне. Вумбен? Уимпунд? Уумъд?[1] 

 

Screenshot 1

 

Този първоначален туит събра много [негативни] отзиви, но Роулинг не се отказа и написа по-подробно за възгледите си.

Ако полът не е нещо истинско, няма и еднополово привличане. Ако полът не е реален, то житейската реалност на жените в световен мащаб е заличена. Познавам и обичам транссексуалните хора, но заличаването на понятието за пол премахва възможността на много от тях да обсъждат смислено живота си. Не е омраза да говориш истината.


Small Ad GF 1

 

Screenshot 2

 

И още:

Идеята, че жени като мен, които от десетилетия са съпричастни към транссексуалните, чувствайки се роднини, защото са уязвими по същия начин като жените – т.е. уязвими от мъжкото насилие – „мразят“ транссексуалните, защото смятат, че сексът е реален и има житейски последствия, е глупост.

 

Screenshot 3

 

След което продължи:

Уважавам правото на всеки транссексуален човек да живее по начин, който му се струва автентичен и удобен. Бих марширувала с теб, ако те дискриминират въз основа на това, че си транс. В същото време животът ми е оформен от това, че съм жена. Не смятам, че е омразно да го кажа.

 

Screenshot 4

 

След това, на 10 юни 2020 г., Роулинг публикува дълъг пост на уебсайта си и изпрати туит, който гласеше „Войните на TERF“. (TERF е акроним, който означава транс-изключваща радикална феминистка).

Това не е лесен материал за писане по причини, които скоро ще станат ясни, но знам, че е време да се обясня по един въпрос, заобиколен от токсичност. Пиша това без никакво желание да допринасям за тази токсичност.

За хората, които не знаят: през декември миналата година написах в Туитър подкрепата си за Мая Форстатър, данъчна специалистка, която беше загубила работата си заради туитове, които бяха сметнати за „трансфобски“. Тя е отнесла случая си до трудов трибунал, като е поискала от съдията да се произнесе дали философското убеждение, че полът се определя от биологията, е защитено от закона. Съдия Тейлър е постановил, че не е.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Роулинг обяснява, че се е заинтересувала от транссексуалните проблеми, докато е проучвала персонаж, който пише. Тук тя излага и „пет причини да се притеснявам от новия транс активизъм“.

Каква беше ответната реакция на феновете?

Първоначалните туитове на Роулинг и последвалото „втвърдяване“ на мнението ѝ предизвикаха много гняв от страна на транссексуалните активисти и феновете на Хари Потър, много от които бяха намерили утеха в историята за аутсайдера, който намира място, към което принадлежи. [Примерите са безбройни, едва ли е нужно да изреждаме прекалено много тук.]

НЕ четете манифеста на трансфобията на #JKRowling. Вече го направих за вас. Всеки ред е дезинформация, насаждане на страх, погрешно определяне на пола, другост, невежество, крайно десен език/инсинуации и чиста омраза. Не е просто грозно. Това е омраза. Не поглъщайте тази глупост. Умолявам ви.

 

Screenshot 5

 

А реакцията на знаменитостите и хората от индустрията?

Даниел Радклиф, самият Хари Потър, беше първата звезда от филмовата поредица, която направи изявление (чрез проекта „Тревор“) относно коментарите на Роулинг.

Осъзнавам, че някои медии вероятно ще искат да представят това като борба между мен и Джей Кей Роулинг – каза той, – но наистина не става дума за това, нито пък то е най-важното в момента. Макар Джо безспорно да е отговорна за посоката, по която пое животът ми, като човек, който имаше честта да работи и продължава да допринася за проекта „Тревор“ през последното десетилетие, и просто като човешко същество, се чувствам длъжен да кажа нещо в този момент. Транссексуалните жени са жени. Всяко твърдение за обратното заличава идентичността и достойнството на транссексуалните хора и противоречи на всички съвети, дадени от професионалните здравни асоциации, които имат много по-голям опит по този въпрос от Джо или мен. Според The Trevor Project, 78% от транссексуалните и небинарните младежи съобщават, че са били обект на дискриминация заради половата си идентичност. Ясно е, че трябва да направим повече, за да подкрепим транссексуалните и небинарните хора, да не обезсилваме тяхната идентичност и да не причиняваме допълнителна вреда.

Той продължи:

Към всички хора, които сега чувстват, че преживяването им с книгите е било опетнено или омаловажено. Дълбоко съжалявам за болката, която тези коментари са ви причинили. Наистина се надявам, че няма да загубите напълно онова, което е било ценно в тези истории за вас… А според мен никой не може да се докосне до това. За вас те означават онова, което означават, и се надявам, че тези коментари няма да накърнят това [чувство] твърде много.

 

Screenshot 6

 

Ема Уотсън, която изигра Хърмаяни Грейнджър, също се изказа в подкрепа на транссексуалната общност.

Транссексуалните хора са онези, за които се представят, и заслужават да живеят живота си, без постоянно да бъдат поставяни под въпрос или да им се казва, че не са тези, за които се представят.

Искам моите транссексуални последователи да знаят, че аз и много други хора по света ви виждаме, уважаваме и обичаме заради това, което сте,

написа тя в поредица от туитове.

 

Screenshot 7

 

(Напоследък Уотсън също не е избавена от противоречия. Някои я критикуваха за това, че в началото на юни 2020 г. първоначално просто публикува черни квадрати в Instagram в подкрепа на Black Lives Matter, но не предостави никаква информация за каузата).

Рупърт Гринт, който изобразява Рон Уизли, също направи изявление в отговор на есето на Роулинг.

Твърдо заставам на страната на транссексуалната общност и се присъединявам към чувствата, изразени от много мои колеги. Транссексуалните жени са жени. Транссексуалните мъже са мъже,

казва Гринт според Sunday Times в петък, 12 юни 2020 г.

Всички ние трябва да имаме право да живеем с любов и без осъждане.

Освен тях Бони Райт, актрисата, която играеше екранната сестра на Рон, Джини Уизли, също се изказа чрез Twitter.

Ако Хари Потър е бил източник на любов и принадлежност за вас, тази любов е безкрайна и е там, където можете да я приемете без осъждане или въпроси. Транссексуалните жени са жени. Виждам те и те обичам, Бони х,

написа тя.

Еди Редмейн, който участва във филмовата поредица на Роулинг „Фантастични животни“ и изигра транссексуална жена в „Момичето от Дания“, направи пространно изявление пред Variety.

Уважението към транссексуалните хора остава културен императив и през годините постоянно се опитвах да се образовам. Това е непрекъснат процес. Като човек, който е работил както с Джей Кей Роулинг, така и с членове на транссексуалната общност, исках да заявя абсолютно ясно къде стоя. Не съм съгласен с коментарите на Джо. Транссексуалните жени са жени, транссексуалните мъже са мъже, а небинарните идентичности са валидни. Никога не бих искал да говоря от името на общността, но знам, че моите скъпи транссексуални приятели и колеги са уморени от това постоянно поставяне под въпрос на тяхната идентичност, което твърде често води до насилие и злоупотреба. Те просто искат да живеят живота си спокойно и е време да им позволим да го направят.

Warner Bros, която продуцира филмите за Хари Потър, публикува следното изявление относно коментарите на Роулинг:

[Безличен текст, издържан изцяло в духа на „и вълкът сит, и агнето цяло“, бел. пр.]

Събитията от последните няколко седмици затвърдиха решимостта ни като компания да се изправяме лице в лице с трудни социални въпроси. Позицията на Warner Bros. по отношение на приобщаването е добре установена, а насърчаването на разнообразна и приобщаваща култура никога не е било по-важно за нашата компания и за нашите зрители по целия свят. Дълбоко ценим работата на нашите разказвачи, които дават толкова много от себе си, споделяйки творбите си с нас. Осъзнаваме отговорността си да насърчаваме съпричастността и да се застъпваме за разбирането на всички общности и всички хора, особено тези, с които работим, и тези, до които достигаме чрез нашите продукции.

Чакайте, но как точно е замесен Стивън Кинг?

Съобщава се, че Джей Кей Роулинг е изтрила свой възторжен туит за Стивън Кинг, след като прочутият писател е написал туит в подкрепа на транссексуалните жени.

Ето какво се е случило: [преди това] Кинг е ретуитнал съобщение от акаунта на Роулинг.

Андреа Дворкин написа: „Мъжете често реагират срещу думите на жените – тяхното говорене и писане – сякаш това са актове на насилие; понякога мъжете реагират срещу думите на жените с насилие.“

е написала Роулинг в Туитър на 28 юни 2020 г.

Не е омразно жените [да] говорят за собствените си преживявания, нито пък заслужават да бъдат посрамени за това.

В отговор [на ретуита на Кинг] Роулинг изпратила един (вече изтрит) туит, в който го похвалила.

Винаги съм почитала @StephenKing, но днес любовта ми достигна – може би не нивото на Ани Уилкс, а нови висоти

написала тя в Туитър, според Us Weekly.

За мъжете е много по-лесно да пренебрегват притесненията на жените или да ги омаловажават, но аз никога няма да забравя мъжете, които се изправиха [в наша поддръжка], когато можеха и да не го направят. Благодаря ти, Стивън.

Когато обаче един фен помоли Кинг да отговори на трансфобските изказвания на Роулинг, авторът отговори, че „Транс жените са жени“.

 

Screenshot 8

 

Почти една година по-късно Кинг разказа за случилото се, като добави, че Роулинг го е блокирала в Twitter след този туит. „Джо ме блокира“, каза 73-годишният писател пред The Daily Beast в интервю, публикувано на 20 май 2021 г. „Тя някак си ме блокира и всичко това.“

„Ето какво: тя е добре дошла с мнението си“, добави Кинг, като конкретно се позова на изявленията на Роулинг относно транссексуалните жени. „Аз просто почувствах, че според мен убеждението ѝ е погрешно. Имаме различни мнения, но това е животът.“

А какво да кажем за тирадата ѝ от юли 2020 г.?

На 5 юли 2020 г. Роулинг избухна в поредна тирада в социалните мрежи, след като потребител на Twitter я предизвика да признае, че е харесала туит, в който хормоналната терапия се сравнява с антидепресанти.

 

Screenshot 9

 

Роулинг написа следното:

Игнорирах фалшиви туитове, които ми се приписваха, и широко пре-предаваха. Пренебрегвах порнография, туитната към деца в тема за тяхното изкуство. Игнорирах заплахи за смърт и изнасилване. Но няма да игнорирам това. Когато лъжете за това, което мисля относно лекарствата за психично здраве, и когато представяте погрешно възгледите на една транссексуална жена, към която изпитвам само възхищение и солидарност, вие преминавате границата.

И продължи:

Много здравни специалисти са загрижени, че младите хора, които се борят с психичното си здраве, биват насочвани към хормони и операции, когато това може и да не е в техен интерес. Мнозина, включително и аз, смятат, че наблюдаваме нов вид конверсионна терапия за млади хомосексуални хора, които са поставени на пожизнен път на медикализация, която може да доведе до загуба на тяхната плодовитост и/или пълна сексуална функция.

За пореден път тя сякаш поставя под въпрос използването на хормони. „Дългосрочните рискове за здравето вследствие на прилагане на полови хормони вече са проследени за дълъг период от време“, написа тя в Туитър. „Тези странични ефекти често се омаловажават или отричат от транс-активистите… [Може би] Нищо от това не ви притеснява или не нарушава вярата ви в собствената правота. Но ако е така, не мога да се преструвам, че ми пука много за лошото ви мнение за мен“.

Новата ѝ книга не изглежда да помага особено много

На 14 септември 2020 г. най-новата ѝ книга, „Проблемна кръв“, предизвика нов кръг от възмущение, след като започна да се разпространява една ранна рецензия. Беше съобщено, че книгата разказва за детектив, който издирва сериен убиец (цис мъж), който се преоблича като жена, за да преследва и убива жени. В рецензията на The Telegraph тя е описана като „книга, чиято поука изглежда е: никога не се доверявайте на мъж в рокля“, според Pink News.

Разбира се, хората се замислиха. Всъщност хаштагът #RIPJKRowling [почивай в мир, Дж. К. Роулинг] започна да се разпространява много бързо. „Тя е убедена, че е мъченица и това е нейната самоубийствена мисия“, пише един потребител.

 

Screenshot 10

 

Роби Колтрейн току-що защити Джей Кей Роулинг

Мъжът, който играеше Хагрид, е един от малкото актьори от света на Хари Потър, които защитават Роулинг. „Не мисля, че това, което тя каза, беше обидно, наистина. Не знам защо, но има цяло поколение хора в Twitter, които се мотаят наоколо и само чакат да бъдат обидени“, каза той пред Radio Times, предаде Standard. „Те не биха спечелили войната, нали? Разбирам, че това може да изглежда като говорене на сърдит старец, но понякога просто си мисля: ‚О, стегнете се най-после. Помъдрейте, изправете се и продължавайте‘.“

Той продължава: „Не искам да се замесвам във всичко това поради всевъзможните омразни мейли и всички тези глупости, от които нямам нужда в тоя период от живота си.“

[Комикът] Пийт Дейвидсън даде перфектния отговор на цялата случка в предаването Saturday Night Live

Дейвидсън, който има татуировка на Хари Потър, за която сега изглежда съжалява, се присъедини към „Weekend Update“ на SNL на 10 октомври 2020 г., за да обсъди споровете от онова лято.

„Жадувам да можехме да се върнем няколко години назад, когато най-лошите неща, които тя вършеше, бяха онези филми за „Фантастични животни“ – пошегува се той. „Там нямаше дискриминация – тези филми вредяха еднакво на всички ни.“

[Актьорът] Еди Изард се обяви в защита на Роулинг

Комикът, който през декември 2020 г. обяви, че е джендър-флуиден и се идентифицира с местоименията тя/той, заяви в интервю за The Telegraph:

Не мисля, че Джей Кей Роулинг е трансфобка. Мисля, че трябва да разгледаме [по-внимателно] нещата, за които тя е писала в блога си. Жените са преминали през такъв ад в историята. Транссексуалните хора също са били невидими. Ненавиждам идеята, че се борим помежду си, но това няма да се реши с махване на вълшебна пръчица. Не разполагам с всички отговори. Ако хората не са съгласни с мен, добре, но защо трябва да минаваме през ада по този въпрос?

Нов телевизионен сериал за Хари Потър може би ще има – и някои фенове не са доволни

През януари 2021 г. започнаха да се носят слухове, че HBO Max е в „процес на ранна разработка“ на телевизионно шоу за Хари Потър. Стрийминг платформата и Warner Bros. отхвърлиха това в изявление за The Hollywood Reporter, но въпреки това феновете започнаха да дискутират. И не всички от тях са доволни от идеята Роулинг да печели от хипотетично шоу.

 

Screenshot 11

 

Роулинг е получавала смъртни заплахи

В отговор на един човек, който казал: „Пожелавам ти много хубава бомба в пощенската кутия“, тя написа:

Ако трябва да бъда честна, когато не си в състояние да постигнеш уволнение, арест или отказ на издателя да работи с една жена, а отмяната ѝ е довела само до увеличаване на продажбите на книгите ѝ, всъщност има само едно място, където можеш да отидеш. [тоест да се сринеш от омраза].

И още:

Сега, след като стотици транс-активисти ме заплашиха, че ще ме пребият, изнасилят, убият и взривят, най-после осъзнах, че това движение не представлява никакъв риск за жените.

 

Screenshot 12

 

[Комикът] Дейв Шапел вече е подложен на обстрел заради това, че е защитил Роулинг

В последния специален филм на Дейв Шапел за Netflix, чиято премиера се състоя на 5 октомври, комикът заяви, че самият той е „TERF“ (транс-изключваща радикална феминистка) като Роулинг. „Полът е факт“, каза той. „Всяко човешко същество в тази стая, всяко човешко същество на Земята, е трябвало да премине между краката на жена, за да бъде на Земята. Това е факт.“ По-нататък той продължи да прави няколко шеги за сметка на транссексуалните хора, които няма да повтаряме тук. След излизането на специалния филм много потребители на Netflix призоваха за премахването му от стрийминг платформата, а създателите – като Джаклин Мур, сценарист и съавтор на сериала „Dear White People“ – обявиха, че повече няма да работят с компанията.

 

[1] И трите думи, които Роулинг е измислила, имат асоциативна връзка с английската дума „womb“ (лоно, утроба).

 

Източник

 

Ейби Гарднър е писателка и редакторка на свободна практика, която се занимава с развлечения, поп култура и политика за Glamour. Тя има дълга кариера в женски списания и дигитални редакции – сред тях Marie Claire, Cosmopolitan, Allure и Fashionista.


Pin It

Прочетете още...