Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 03 UKR books

 

Украйна – горящото сърце на планетата

Последният шанс на Украйна? – Тимъти Снайдър

Синдромът на оцелелите – Рикардо Дуда

Ювал Ноа Харари: Войната в Украйна може да промени всичко

Европа и Украйна: минало и бъдеще – Тимъти Снайдър

Нахлуването на Русия в Украйна ще промени завинаги облика на Европа – Тимъти Гартън Аш

Неизбежно ли беше всичко това? Кратка история на войната на Русия срещу Украйна – Кийт Гесен

Кой точно носи отговорността за войната в Украйна? Два възможни отговора (1: отговорни са Западът и САЩ)

Кой точно носи отговорността за войната в Украйна? Два възможни отговора (2: отговорни са Путин и Русия)

Украйна и думите, които водят до масови убийства – Ан Епълбаум

Войната в Украйна е колониална война – Тимъти Снайдър

Какво е Украйна? – Джонатан Лител

Как най-големият украински романист се бори за страната си – Джайлс Харви

Другата украинска армия – Ан Епълбаум

След като руските войски навлязоха дълбоко в Украйна, бомбардираха Харков, Киев и други градове, а безпрецедентната вълна от западни санкции доведе до рекордно нисък курс на рублата, за всеки от нас е трудно да откъсне очи от новините. Но историческите течения, довели до тази криза, са дълбоки и сложни и се разбират по коренно различен начин в Москва и Киев.

01Вратата на Европа: История на Украйна от Сергей Плохий е чудесно място, откъдето да започнете да се запознавате с предисторията на кризата. Тя разказва историята на тази голяма, но по-малко позната страна без московското пристрастие, от което много от нас, рускоговорящите, отдавна се опитват да се освободят. Книгата е научна и обмислена, но написана леко и подплатена с анекдоти.

02Ако искате да разберете как твърденията на Путин, че денацифицира Украйна, както и настояването му, че те всъщност искат да бъдат руснаци, са толкова обидни за обикновените украинци, е важно да прочетете за опита на страната през първата половина на ХХ век, когато и болшевиките, и нацистите вилнеят по равнинния ѝ терен, убивайки милиони и милиони хора. Кървави поля: Европа между Хитлер и Сталин от Тимъти Снайдър е нещо рядко срещано – историческа книга, която ви кара да преосмислите напълно това, което сте смятали, че знаете.

03Историята на Русия е по-известна на Запад от тази на Украйна, но какво да кажем за онази на Владимир Путин, който е скрил много от подробностите на собствената си кариера? Основната книга за разбиране на руския президент е Хората на Путин: Как КГБ си върна Русия и после се зае със Запада от Катрин Белтън, която започва с времето, когато той е бил в администрацията в Санкт Петербург, и след това разказва за това как е изградил мафиотска държава с ядрени оръжия, подчинявайки както съюзниците, така и съперниците си.

04Ако искате да разберете защо Путин отдавна е толкова популярен, е полезно да знаете каква е била Русия преди той да дойде на власт и как малка група олигарси е станала собственик на всички най-ценни ресурси на страната в период на хаос и мизерия. Най-добрата книга по този въпрос е Разпродажбата на века: Тайната история на втората руска революция от  Кристия Фрийланд, която е работила като журналистка в Москва, а сега е заместник министър-председателка на Канада.


Small Ad GF 1

05Ключовото оръжие, което Кремъл на Путин използва, за да разклати – макар и нестабилната и несъвършена – демокрация, израснала в Русия през 1990-те години, е контролът му върху пресата. Никой не е писал за това по-добре от родения в Киев Пьотър Померанцев в Нищо в тази книга не е вярно, но всичко е точно така – забавен, но ужасяващ разказ за собствената му кариера в руските медии.

06Джошуа Яфа е свършил фантастична работа, като е изследвал как обикновените хора се ориентират в системата, изградена от Путин, в Между два огъня: Истината, амбицията и компромисът в Путинова Русия.

 

 

07Но Западът съвсем не е безгрешен в подкрепата си за корумпираните системи, които поразиха както Русия, така и Украйна (гневът срещу които доведе до революцията в Киев през 2014 г.). За да разберете как клептокрацията е била активирана от западните столици и най-вече от Лондон, прочетете Клептопия от Том Бърджис. Олигарсите и от двете страни наемат западни адвокати, счетоводители и мениджъри, за да скрият парите, които са откраднали, след което ги харчат за имоти, луксозни стоки, изящно изкуство и др.

09Всички тези книги ще ви помогнат да разберете откъде дойде тази криза, но никоя от тях няма да предизвика дълбокия шок, който украинците и руснаците изпитват при избухването на войната между техните народи. Има много паметници на общата им култура, но моят любим е колекцията ми от разкази на Николай Гогол. Израснал в Украйна, открит в Русия, обожаван и в двете страни, Гогол пресъздава абсурда на живота в условията на самодържавие по-добре от всеки друг.

08Трудно е да прекараш известно време в Киев, без да се влюбиш в него. Местоположението на града, разположен на хълм над Днепър, е необикновено. А жителите му, със своята дълбоко вкоренена и очевидно неосъзната двуезичност и абсурдно чувство за хумор, имат уникална собствена култура. Само в Киев могат да свалят клептократ, а след това да изложат вулгарната му плячка в музея на изкуствата като завладяващо концептуално изкуство. Не знам книга, която да отразява идеално чудото на украинската столица, но Законът на охлюва на Андрей Курков, великолепно странен роман за пингвин, нает да ходи на погребения на мафията, за първи път ме запозна с нея и за това я обожавам.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

 

Източник

 

Оливър Бълоу е бивш кореспондент в Русия и автор на книгата Moneyland. Книгата му Butler to the World: How Britain Became the Servant of Tycoons,, Tax Dodgers, Kleptocrats and Criminals излиза на 10 март 2022.

Pin It

Прочетете още...

Винтенето на езика

Йордан Ефтимов 30 Мар, 2011 Hits: 13649
Дори вестник „Труд“ отбеляза смъртта му.…