От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

New York University economist Nouriel Roubini speaks during a press conference in Taipei, Taiwan, Wednesday, Dec. 1, 2010.  Roubini said Wednesday that a faster rise in the value of China's currency is not only good for the United States, but also fo

 

Нуриел Рубини е един от най-известните и загадъчни икономисти в света. Той правилно прогнозира спукването на балона на недвижимите имоти в САЩ, в допълнение към финансовата криза от 2008 г., заедно с последствията от мерките за строгите икономии за натоварената с дългове Гърция. Рубини е известен с дръзките си прогнози и сега има още една: Той вярва, че коронавирусът ще доведе до глобална икономическа катастрофа и че в резултат на това американският президент Доналд Тръмп няма да бъде преизбран.

 

DER SPIEGEL: Колко сериозни последствия ще има избухването на епидемията за Китай и за световната икономика?

Рубини: Тази криза е много по-тежка за Китай и останалия свят, отколкото инвеститорите са очаквали, и това по четири причини:

Първо, това не е епидемия, ограничена до Китай, а глобална пандемия.

Второ, тя далеч не е приключена. От нея ще има огромни последици, но политиците не ги осъзнават.


Small Ad GF 1

Какво искате да кажете?

Просто погледнете към собствения си континент. Европа се страхува да затвори границите си, което е огромна грешка. През 2016 г. в отговор на бежанската криза Шенген беше ефективно спрян, но днешната ситуация е още по-лоша. Италианските граници трябва да бъдат затворени възможно най-скоро. Ситуацията е много по-тежка от онези един милион бежанци, идващи в Европа.

Кои са другите две причини?

Всички вярват, че това ще бъде рецесия с V-образна форма, но хората не знаят за какво говорят. Те предпочитат да вярват в чудеса. Това е проста математика: ако китайската икономика би се свила с 2 процента през първото тримесечие, това ще изисква растеж от 8 процента в последните три тримесечия, за да се достигне 6-процентовия годишен темп на растеж, който всички очакваха преди избухването на вируса. Ако растежът е едва 6 процента от второто тримесечие нататък, което е по-реалистичен сценарий, ще видим, че китайската икономика расте само с 2,5 до 4 процента за цялата година. Този процент по същество би означавал рецесия за Китай и шок за света.

И последната причина?

Всички смятат, че политиците ще реагират бързо, но това също е погрешно. Пазарите са напълно объркани. Вижте фискалната политика: Можете да създавате фискални стимули само в някои страни като Германия, защото други като Италия нямат свобода на действие. Но дори и да направите нещо, политическият процес изисква много разговори и преговори. Това отнема шест до девет месеца, което е твърде дълго. Истината е, че Европа имаше нужда от фискални стимули, дори без кризата с короната. Италия вече беше на прага на рецесия, както и Германия. Но германските политици дори не мислят за стимули, въпреки че страната е толкова зависима от Китай. Политическият отговор е несериозен – политиците най-често са далеч зад кривата. Тази криза ще се разшири и ще доведе до катастрофа.

Каква роля трябва да играят централните банки?

Европейската централна банка и Японската банка вече са в отрицателна територия. Разбира се, те биха могли да намалят лихвите по депозитите още повече, за да стимулират заемите, но това няма да помогне на пазарите за по-дълго от седмица. Тази криза е шок за снабдяването, с който не можете да се преборите чрез парична или фискална политика.

А какво ще помогне?

Решението трябва да бъде медицинско. Паричните и фискални мерки не помагат, когато нямате безопасност на храните и водата. Ако шокът доведе до глобална рецесия, тогава имате финансова криза, защото нивата на дълга се повишават, а пазарът на недвижими имоти в САЩ изживява пореден балон, точно както през 2007 г. Досега той не се беше превърнал в бомба със закъснител, защото бяхме във фаза на растеж. Това приключи сега.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Ще промени ли тази криза начина, по който китайците мислят за правителството си?

Бизнесмените ми казват, че нещата в Китай са много по-лоши, отколкото правителството официално отчита. Мой приятел в Шанхай вече няколко седмици е затворен в дома си. Не очаквам революция, но правителството ще има нужда от изкупителна жертва.

Като например?

[В Китай] вече имаше конспиративни теории за чужда намеса, когато става дума за свинския и птичия грип, както и бунтовете в Хонконг. Предполагам, че Китай ще започне подстрекателски действия в Тайван, Хонконг или дори Виетнам. Те ще разбият протестиращите в Хонконг или ще изпратят изтребители над тайванското въздушно пространство, за да провокират американските военни. Достатъчна е само една авария в пролива Формоза и ще видите военни действия. Не точно гореща война между Китай и САЩ, а някаква форма на военни действия. Това искат хората в правителството на САЩ като държавния секретар Майк Помпео или вицепрезидента Майк Пенс. Това е манталитетът на много хора във Вашингтон.

Тази криза очевидно е неуспех на глобализацията. Мислите ли, че политици като Тръмп, които искат техните компании да изоставят производството в чужбина, ще имат полза от нея?

Той ще се опита да извлече ползи от тази криза, това е сигурно. Но всичко ще се промени, когато коронавирусът стигне до САЩ. Не можете да изградите стена до небето. Вижте, аз живея в Ню Йорк и хората тук почти не ходят в ресторанти, кина или театри, въпреки че досега никой в града не е заразен от вируса. Но ако той дойде, ние сме тотално прецакани.

За Тръмп – перфектен сценарий за плашене?

Напротив! Той ще загуби изборите, това е сигурно.

Смела прогноза. Какво ви прави толкова сигурен?

Защото съществува значителен риск от война между САЩ и Иран. Правителството на САЩ иска промяна на режима и те ще бомбардират иранците до спукване. Но хората в Иран са свикнали да страдат, повярвайте ми, аз съм ирански евреин и ги познавам! Освен това иранците също искат промяна на режима в САЩ. Напрежението ще увеличи цените на петрола и неизбежно ще доведе до поражение на Тръмп на изборите.

Какво ви прави толкова сигурен?

В исторически план логиката винаги е била такава. Форд загуби от Картър след петролния шок през 1973, Картър загуби от Рейгън поради втората петролна криза от 1979, а Буш загуби от Клинтън след Кувейтската инвазия. Състоянието на демократичната партия е лошо, но Тръмп е мъртъв. Можете да ме цитирате за това!

Необходима ли е война срещу Иран, за да бъде Тръмп победен?

Абсолютно – и си заслужава. Още четири години управление на Тръмп ще означават икономическа война!

Какво трябва да направят инвеститорите, за да се опазят от въздействието на кризата?

Очаквам световните акции да поевтинят с 30 до 40 процента през тази година. Моят съвет е: влагайте парите си в кеш и сигурни държавни облигации, като германските. Те имат отрицателни проценти, но какво от това? То просто означава, че цените ще се покачват все повече – можете да спечелите много пари по този начин. И дори ако греша и акциите вместо това нараснат с 10 процента, това също е ОК. Трябва да разпределяте парите си срещу катастрофа, това е по-важно. Моето мото: „По-добре в безопасност, отколкото в съжаление!“

Интервюто води Тим Барц

Източник

Нуриел Рубини (род. 1958 г.) е американски икономист. Преподава в Stern School of Business в Нюйоркския университет и е председател на Roubini Macro Associates LLC, фирма за икономически консултации. Известен с дръзките си прогнози, Рубини правилно предсказа спукването на балона на недвижимите имоти в САЩ, в допълнение към финансовата криза от 2008 г., заедно с последствията от мерките за строгите икономии за натоварената с дългове Гърция.

Pin It

Прочетете още...

Европа е възможна

Бернар-Анри Леви 11 Май, 2007 Hits: 21296
През 2004 г. френският философ и журналист…