От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 04 UKR Donbas

 

След като руските сили бяха разбити в градове и селища в Северна Украйна, Владимир В. Путин премества фокуса на инвазията си към равнината на Донбас, в източната част на страната.

 

Вместо градски улици тук има полета, вместо жилищни сгради – селски дворове. До хоризонта се простират открити магистрали.

Сраженията на север, които Украйна спечели през последните седем седмици, се водеха в градовете и гъсто населените предградия около столицата Киев, но войната е на път да направи тежък завой на югоизток и да се насочи към обширни пространства от открити равнини, което ще промени из основи характера на сраженията, оръжията в играта и стратегиите, които могат да донесат победа.

Военни анализатори, украински командири, войници и дори президентът на Русия Владимир В. Путин признават, че по-широката война, започнала с неуспешен опит за превземане на столицата, сега ще се води в източната част на Донбас.

При наличието на само малко естествени прегради армиите могат да се опитат да се обградят по фланговете, използвайки ожесточени артилерийски залпове от разстояние, за да смажат вражеските позиции.


Small Ad GF 1

„Това, за което говорим, е, без шегички, една конвенционална, много смъртоносна маневрена битка, в която руските сили ще атакуват фиксираните позиции на Украйна на по-открит терен“, казва генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа.

Донбас е област с размерите на Ню Хемпшир, с фронтова линия, простираща се на стотици километри; Русия граничи с него на север и изток, а повечето жители говорят руски. Наречен по името на богатия донецки басейн с въглищни пластове точно под повърхността, регионът е осеян с минни и фабрични градове от съветската епоха, разположени сред слънчогледови полета и тревисти равнини.

Преди Русия да нахлуе през февруари, Украйна се сражаваше там с подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г., когато Москва разпали въстание и изпрати сили в негова подкрепа. Войната се бе превърнала в патова ситуация, в която всяка от страните контролираше територия и не печелеше много позиции.

Сега войната на Путин се завръща в същия този регион, белязан от осемгодишен конфликт и осеян с мини и окопи. Русия се опитва да завладее частта от Донбас, която все още се държи от Украйна. През последните дни нито една от двете страни не е направила сериозен прогрес и според анализаторите най-вероятно ще е необходим дълъг и кървав конфликт, за да може някоя от тях да надделее.

Изглежда, че равнините са в полза на предимството на Русия по отношение на въоръжението. Но като отбраняваща се сила Украйна има предимство в нанасянето на удари от укрепени позиции по руските войски, когато те напредват по открит терен и са в обсега на артилерията.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

И двете страни събират войски за голямо сражение, като руските сили се прегрупират, след като бяха разбити и прогонени от Киев, а частите им са разпокъсани от тежки загуби и загуба на оборудване.

Като цяло, този месец Русия е увеличила броя на батальонните бойни групи в източната част на страната от 30 на 40 – около 40 000 военнослужещи, като на път са още подкрепления, съобщиха представители на Пентагона. Москва е изтеглила до 40 000 войници от Северна Украйна, за да ги реорганизира, превъоръжи и снабди в Русия и Беларус, и се очаква през следващите няколко седмици да премести поне част от тях на изток.

Преди нахлуването на Русия числеността на украинската армия в източната част на страната се оценяваше на около 30 000 военнослужещи. След отблъскването на руското нападение над Киев елитните военни части се прехвърлиха в Източна Украйна, но сега е трудно да се оцени размерът и силата на украинските сили там. Частите са по-малки и по-мобилни от руските, а правителството не разкрива подробности за тяхното движение.

В тази нова фаза на войната украинците ще се нуждаят от нов арсенал от оръжия – особено артилерия с голям обсег и многоцелеви ракетни системи. Те ще се нуждаят и от повече бронирани превозни средства, които да защитават силите им и да теглят артилерийските установки до фронтовата линия.

Западните държави реагират на тази нужда. Тази седмица Словакия предостави на Украйна мощна зенитно-ракетна система с голям обсег на действие – С-300. А в сряда президентът Байдън обяви пакет от военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, който за първи път включва по-мощно въоръжение, включително 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски боеприпаса и 200 бронетранспортьора.

Оръжията от Запада привлякоха вниманието на Русия. Москва изпрати официална дипломатическа протестна нота, за да предупреди Съединените щати за „непредсказуемите последици“ от изпращането на такива оръжия, съобщиха американски представители в петък.

Може би най-голямата разлика в сравнение със северната фаза на войната, която се водеше сред градове, гори и хълмове, ще бъде теренът. Военните анализатори прогнозират тотална, кървава битка в степта.

„Там няма къде да се скриеш“, казва Максим Финогин, ветеран от конфликта в Донбас в Украйна.

Тесните линии на дървесните пояси осигуряват оскъдно прикритие за малките части, казва той. „И можем да бъдем видени отгоре, от авиацията и от безпилотни самолети“, добави Финогин. „Артилерията може да нанесе удар във всеки един момент.“

Антон Геращенко, заместник-министър на вътрешните работи на Украйна, който настоява западните държави бързо да предоставят повече оръжие, каза: „Това е като да се биеш в Канзас“.

И двете страни ще се опитат да обкръжат противника, твърдят военни анализатори. Войната ще се превърне в артилерийска, водена на разстояния от десетки километри, където предимството на Украйна в мотивацията и морала на войниците ѝ може да бъде превъзмогнато от огромния брой руски артилерийски установки, танкове и бойни хеликоптери. Очаква се Москва да използва тази тежка огнева мощ, за да обстрелва вражеските позиции, преди да изпрати сухопътни войски, които да се опитат да ги превземат.

От години насам Донбас е цел за Путин, който твърди, че областта е част от Русия и оправдава войната с фалшивата теза, че трябва да освободи региона от геноцидните нацистки потисници. Украинците категорично отхвърлят това твърдение, докато се борят ожесточено за своята територия.

Но нахлуването в Украйна на 24 февруари, опитът за завземане на големи територии от страната и свалянето на правителството ѝ, беше авантюра с високи залози, която настрои голяма част от света срещу Путин. И след като не успя да превземе Киев и беше принуден да смали надеждите си за завземане на цялото южно крайбрежие, Путин засега се е насочил към източната част на страната.

„Нашата цел е да помогнем на хората, които живеят в Донбас, които чувстват неразривната си връзка с Русия“, каза той тази седмица.

Истинските намерения на Путин обаче рядко са ясни и твърденията му за по-ограничени военни цели на Русия не могат да се приемат за чиста монета. В миналото Русия е лъгала за присъствието на войските си в Донбас и Крим, а в седмиците преди настоящата война Путин многократно заяви, че няма намерение да нахлува.

За войниците артилерийските сражения в откритите равнини могат да донесат мигновена смърт или да се превърнат в продължителни, мъчителни изпитания.

Както руснаците, така и украинците използват тежки артилерийски системи, разработени от СССР и кръстени на цветя или дървета – 152-милиметровото самоходно оръдие „Акация“, 240-милиметровата минохвъргачка „Лале“, 122-милиметровата гаубица „Карамфил“. Техните нелепи етикети опровергават смъртоносните им способности; те могат да засипят с шрапнели площи с размерите на футболни игрища.

Стратегията в степта, както и в предишните войни, е да се заобиколят и обкръжат вражеските сили, след което да се обстрелват с артилерия, както Съветският съюз е правил на същия терен през Втората световна война. След като разгроми нацистките сили при Сталинград, Червената армия премина в настъпление през равнините през 1943 г., пробивайки линиите на Оста. След това обкръжаваше германските войски във все по-малки джобове, като ги унищожаваше с артилерия.

43-годишният украински войник Леша, който поиска да бъде идентифициран само с първото си име от съображения за сигурност, е преживял обкръжение в град Иловайск, докато се е сражавал срещу руските войски, които се намесиха в Донбас през 2014 г.

Обкръжаващите сили се приближават, стягат фланговете и след това методично унищожават хванатите в капан с помощта на артилерия, казва той, припомняйки си стратегията, която едва не е коствала живота му.

По време на обсадата на Иловайск, продължила около пет дни, украинските войници са лежали в плитки окопи или в мазета, казва той, като са закривали ушите си с ръце и са отваряли уста, за да издържат по-добре на взривните вълните от ракетната артилерия „Град“, която е падала на метри от тях.

Около 300 украински войници загинаха при отстъплението от града, след като руските сили не спазиха споразумението за прекратяване на огъня. Леша е бил пленен и в крайна сметка освободен при размяна на пленници.

Колкото и да е трагично, според него Иловайск и подобни сражения са дали на армията и политическото ръководство трудно извоювани уроци. Украинските части вече са устойчиви на огън, каза той. Командирите не обръщат внимание на местните руски предложения за прекратяване на огъня. И най-вече, казва той, армията е научила за необходимостта от далекобойни оръжия, за да отвърне на удара в открити пространства.

Въпреки руското предимство по отношение на числеността на войските и въоръжението, откритият терен предлага поне едно предимство на украинските защитници, твърдят анализаторите: Каквато и част и да се опитва да напредне, независимо дали става дума за взвод от 30 войници или батальон, съпровождан от бронирани машини, тя ще трябва да премине през открити райони.

И както украинските сили вече показаха, готовността им да разрушават собствената си инфраструктура, като язовири, за да предизвикат наводнения, или мостове, за да затворят пътища, се оказа ефективна при забавянето на руските сили, оставяйки ги уязвими за контраатаки.

В Донбас няма да е по-различно. Мостовете, пътищата и полетата могат да бъдат минирани и евентуално унищожени, за да се насочат руските сили към украинските войници, които са се окопали в отбранителни позиции. Те ще бъдат въоръжени с противотанкови управляеми ракети и подкрепени от артилерия, която вече е предварително насочена към важни части от терена, като например пътни кръстовища.

Когато украинските сили си върнаха Тростианец в Североизточна Украйна през март например, тяхната артилерия успешно унищожи руската артилерийска батарея, разположена в града, отваряйки пътя за контраатака с танкове и пехота.

Според американски, британски и украински официални лица и военни анализатори може да минат седмици, преди страните да се включат в голямо сражение, а вместо това то може да се превърне в поредица от постепенни, смъртоносни сблъсъци, продължаващи месеци.

„Това ще бъде една наистина грозна, бавно развиваща се война, в която фронтовите линии няма да се преместват в продължение на седмици“, заяви високопоставен служител от администрацията на Байдън, който настоя за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично.

Все пак изглежда, че руските военни са си взели поука от грешките, които допуснаха в предградията на Киев и по Азовското и Черноморското крайбрежие. Осъзнавайки ограниченията на командната структура отгоре надолу, която не позволява на офицерите на бойното поле да имат голяма автономия, Кремъл вече е назначил един-единствен командващ на театъра на военните действия – генерал Александър В. Дворников, бивш командир на руската армия в Сирия, известен с бруталните си тактики там.

Сраженията на изток ще започнат по-близо до линиите за снабдяване, които се простират до руската граница; това може да бъде от ключово значение за механизираната руска армия, която напредва в голяма конвенционална атака в провинцията.

„Сега те са подготвени да водят войната, която наистина искат“, каза за руснаците пенсионираният генерал Филип М. Бридлав, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа. „Те искат да се срещнат сила срещу сила в открити полета и да продължат.“

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...