Бюлетин – абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате редовно информация относно най-новите публикации.

Защо да учим класиците? Print E-mail
User Rating: / 11
PoorBest 
Discussion - Discussion - Culture
Written by Ели Иванова   
Monday, 23 March 2009 10:42

Защо да учим класиците?Тук не говорим колко хубаво е да се четат класици. Говорим дали трябва всички да бъдат задължени да ги изучават в училище. И дали трябва да има един официално определен списък със заглавия, които да бъдат изучени от всички тийнейджъри в една страна. Отговорът зависи от целта, с която се изучава литература в училище.

По тази тема писах преди две седмици, а това е най-вече в отговор на Хейзъл, която спомена, че класиците са нужни за научаване на красив изказ и ни правят членове на една общност.

Както казах, в САЩ целта на изучаване на литературата е критическо мислене, креативност, анализ на гледните точки и изразяване на своя. А това може да се постигне с произволен списък романи, разкази, стихотворения и драми.

Освен това литературата е и културология – тя дава поглед в начина на мислене, идеите, вълненията и стереотипите на обществото, което е произвело даден роман или разказ.‌ Разбира се, за да се постигне това трябва да се използват произведения от съответния период. Но пък не значи, че трябва да са точно определени.

Има и други цели, които обикновено се свързват с класиците. За да попиваме национални ценности. За да научим нещичко универсално и лично, независимо от исторически конкретното в тях. Последното е хубаво пожелание, но в повечето случаи неосъществявано в България. А всъщност не е речено, че само класиците учат на универсалност.

Наистина, умения за критическо мислене, анализ и синтез се научават по всички предмети. И по всеки предмет това е по различен начин, всеки необходим. Но такива умения не са нещо, което може да оставим на закачалката влизайки в класната стая. Не можем да кажем, сега ще учим Пенчо Славейков, а следващия път ще мислим върху него. Или пък, понеже сме изостанали, ще научим най-важното от Славейков, а мисленето – по математика. Последното не e алтернатива на българския език и култура, научаеми чрез Славейков. То e самият инструмент за изучаване на езика и културата.

Така че няма проблем с използването на наличните ни класици за изучаване на критическо мислене. Няма никакъв проблем и в неизползването им. Нека те се включат, за да научим как са мислели хората от дадено време и каква своя гледна точка са предлагали различни писатели на дилемите на времето си, но да не се ограничаваме само с това.

Макар литературата като учебен предмет да е наистина тясно свързана с българския език и култура, както казва Хейзъл, тя не се изчерпва с тях. Всъщност това е един от големите проблеми – че учебният предмет литература в България, освен за възпитание на ценности беше и все още е просто друг начин за преподаване на българска история. А в действителност тя е и много други неща – изследване на света в различните му възможни посоки, изследване на други общества освен българското, изследване на себе си. За да дадем тази възможност е необходимо в програмата да се включват и други, освен признатите класици. Първо, някои нестандартни или новоизлезли книги може да подтикнат за мислене по други, нововъзникнали въпроси и теми, или от различна гледна точка. Второ, това гъвкаво включване показва на учениците нещо важно: че литературата не се отъждествява с класиците, а последните не са някакво непоклатимо задължение. Че книгите крият и потенциален ключ за разрешение на личните ни дилеми от миналата седмица. Че може да се приложат към обществените дискусии от днешния вестник.

Отнемането на тези неща от програмата улеснява превръщането на литературата, като и историята, в идеологическа дисциплина, която само възпитава какво трябва да мислим и чувстваме, и което обикновено съвпада с това, което „е искал да каже авторът“. Това е същата причина автори, които са се изказали неприемливо за днешните критерии, да не се изучават. Затова Вапцаров преди е бил задължителен, a днес не, защото днес не се съгласяваме с идеите му. Защото неизказано се предполага, че изучаването му означава попиване на идеите му. По абсолютно същата причина са изпускани едни или други куплети от дадени стихотворения като „неподходящи“, защото стихотворенията се предполага да вдъхновяват, а не за да мислим върху тях и да се объркваме…

Както се вижда от списъка, който дадох, в американските училища се изучават класици. Само че може би не едни и същи навсякъде. Проблемът е че един задължителен списък с класици винаги е съставен от някого. Кой и защо е оторизиран за това в българската образователна система? МОН? Партията? Съвет на родителите? Група интелектуалци? БАН? Бих искала да прочета едно проучване как се е променял този списък на произведения включени в учебника по литература от последните стотина години и как се е формирал. (Това би било една чудесна тема за дипломна работа.)

Критериите за включване на един или друг автор в такъв списък са най-разнообразни, но те винаги се влияят от идеите на дадено време, вкусовете на момента, стечение на обстоятелствата, дори държавната политика. Не са обективно измерими. За някои общества и моменти целият Херодот и Тукидид са били задължително четиво, а днес малцина ги познават. Аз например казвам, че е абсолютно важно за един тийнейджър да е прочел Декамерон, за да завърши училище. Обаче никой не ме слуша…

Защо Паисий отпадна? Защо Пеньо Пенев не се учи вече и точно „Андрешко“ и „На нивата“ да ca задължителните разкази на Елин Пелин вместо Под манастирската лоза, а днес това да бъде „Ангелинка“? Защо не Георги Райчев? В края на краищата се оказва, че един задължителен списък от МОН е също толкова произволен, колкото и всеки един друг избор, направен от произволно взет учител.

Само дано да не получа отговор, че може и да е произволен, но поне е еднакъв за всички и това помага всички българи да имаме еднаквия културен бекграунд да мразим точно едно и също произведение на Вазов. Защото спокойно можем да мразим и различни негови произведения и пак да сме една културна общност. Но нека да сме прочели примерно и Бранислав Нушич, което може да се окаже доста полезно.

Въпреки че американските учители не са задължени от никого да включват в програмата по литература точно определени автори с точно определени техни произведения, избираните текстове често се повтарят или поне следват някаква обща логика. Ако един учител е включил Беоулф, друг сигурно ще е писал Сър Гауейн и Зеленият рицар, трети – Кентърберийски разкази, а четвърти – може би отново Беоулф. А пети може да не е включил нищо средновековно. Това позволява гъвкавост в ръцете на учителя, за да има поне минимална възможност да приложи материала към учениците.

Царевна уместно каза, че критическо мислене може да се научава дори и със сега установения твърд списък с класици в българската програма и липсата на гъвкавост не е пречка  в това отношение. Но е важен въпросът: има ли въобще пресечна точка между самия материал, използван за четене и възможността за научаване на мислене? Наистина едното не е задължително за другото. Но материалът помага. Помага от една страна за личния ангажимент на ученика, а това подпомага и поемане на инициативата за собственото му обучение, а оттам до мисленето има една крачка. Освен това помага за влюбване в книгите по принцип. Иначе учениците израстват с убеждението, че в училище учим задължителното, а извън него е приятното. И двете някак си естествено се разделят завинаги в ума им.

И понеже няма единен списък с изучавани от всички класици, този малък детайл тотално променя начина на изпитване на една матура. Вече не можеш да питаш ученика „Какви са основните идеи на „Извора на Белоногата“?“, защото може да не го е чел тъкмо него. Но може да му дадеш откъс на самия изпит и да му зададеш въпроси върху този откъс. Или да му зададеш проблем или тема, а той да избере върху кое произведение да аргументира есето си в изследване на темата. И оттам променя и начина на преподаване, ще не ще. Поставя се ударение на уменията, а не на определен набор знания за конкретни произведения. Ето едно сравнение между българската матура и американските варианти.

Причината да роптая против Под игото в училище съвсем не е трудността на четивото. Одисеята е достатъчно трудна, но съм била свидетел как може да се преподава така, че всеки стих е дискутиран, отигран, анализиран и интерпретиран – по много достъпен и същевременно sophisticated за осмокласници начин. Днес много от нас се дразним от Под игото точно заради факта, че ни е преподаван като ценност, която трябва да попием и шедьовър, на който трябва да се възхитим.

Всъщност колкото и да искаме всеки тийнейджър да завърши училище прочел всички класици, това е невъзможно. Може би ще е прочел Балзак, но не Емил Зола. Шарлот Бронте по своя инициатива, но не и Джейн Остин. Ромео и Жулиета, но не и Хамлет. Може би седми клас е бил в Южна Африка и е пропуснал Любен Каравелов, но после се е върнал и е хванал Вазов. И все пак успява да се впише добре в обществото, което може би е израснало с Остин и Зола. Разбира за какво става дума, когато около него се говори за френски натурализъм и викторианска литература. Има в главата си осезаема идея за ферментираща Франция или Англия с файтони, фенери и фалш. Интериоризирал е стереотипа „възрожденска България“.

Какво означава това? Просто културният багаж от училище може да се натрупа и с един приблизителен и гъвкав, а не точно определен и задължителен списък с класици. Ако пък бившият тийнейджър има такива дупки, че не разбира за какво говорят приятелите му, тогава все още има такава възможност: открива Джейн Остин, прочита в учебника на детето си Мамино детенце, гледа филм по Зола. Означава, че човек може да продължава да натрупва това културно сцепление с другите и след това. Колко ли странно звучи човек да чете класици след като не е вече десетокласник! Бас държа, че дори би ги чел с повече удоволствие и разбиране.

Източник

Ели Иванова
За автора:
Ели Иванова живее в САЩ, където е преподавател по литература и култура. Освен в книги, хора и техните светове, тя се задълбава и във фотографията, човешките права и дребните незабележими неща.
Продължава >>
Коментари
Добавяне на нов RSS
Златко 23-03-2009 08:28:26

Ще се опитам най-после тук да изкажа мнение и от една малко рискована гледна точка – а именно онази на автор, чиито текстове се изучават (поне на теория) в училище (Откъси от моята книга „Паркът на призраците“ са част от читанката за четвърти клас на издателство Булвест). Затова и казвам, че гледната точка е малко рискована – тук веднага се появява елемента на самоизтъкване и автореклама (който изобщо няма да се опитвам да отричам, надявам се да го направят фактите, които ще изложа).

И така, как изглежда реалността през очите на някой, който би трябвало по някакъв начин да е засегнат директно от нея? Ами, много просто. Никак. Повтарям: никак. В тия думи няма неща като огорчение или разочарование, тях отдавна вече съм преглътнал. За удивление или дори учудване пък съвсем да не говорим. Фактите говорят свой собствен език и който не иска да го слуша – толкова по-зле за самия него. Равносметката, вече близо шест години след публикуването на книгата, е следната: включването й в читанката не се отрази по какъвто и да било видим начин както върху самия мен (това е нещо, което вече приемам без уговорки – научих се с времето да приемем тезата за смъртта на автора, волю-неволю, при това даже без огорчение), така и върху книгата, която продължава да си бъде все същото напълно непознато нещо в България, както и другите две книги от фантастичната трилогия за деца, на която тя е част.

Ще си дам още малко труд да разгранича всичко това от собствената си личност, тъй като във времето и обстоятелствата, при които живеем, абсолютно всяко зачекване на подобна тема се възприема автоматично като бутане напред. И така: тия книги са завършени отдавна и пъпната връв между тях и мен е прекъсната от минимум три години насам. Минимум. Те са свободни същества, живеят живот, независим от моя и носят своя собствена съдба, на която аз не съм господар. Същото като с децата, само че тия или са мъртвородени, или ако не, ще ме надживеят с толкова, че изобщо няма какво да ги умувам. И в двата случая тяхната съдба не е мой проблем.

И въпреки това не преставам да се дивя на способността на сегашното българско общество да поглъща информация като черна дупка, без да дава какъвто и да било, дори най-минимален знак за това, че някъде там си, вътре в дупката, може би се е случило нещичко си. От време на време, по веднъж на една-две години, се обажда по някоя невинна душица-детенце, което току-що било открило книгата на живота си, става ми мило – и това е всичко. Не съм чувал досега жив-живеничък учител да е споменал някъде тази книга, ще речеш, че България е засипана от фантастични романи за деца. Няма критика, няма спор, няма дискусия, няма светлинка, няма мигане, няма просветване. Да живее Ентропата!

Това е реалността такава, каквато я преживявам, драги мои – и наистина се надявам, най-искрено, че ще намерите добрата воля да видите в тези редове не само изблик на наранено самолюбие или поредното незадоволено писателско его. Факт е, че, каквото и да се изучава в България днес, ако то идва от нашето собствено настояще, стойността му е равна на нула, просто защото всички – и аз не ги обвинявам ни най-малко в каквото и да било! – изглежда възприемат живота, съществуването, обкръжението и донякъде самите себе си, като нещо, което заслужава единствено отрицание, или в най-добрия случай, безразличие. Това е някаква безжалостна кома, човешката психика очевидно може да издържа на извиване и усукване само до едно определено положение, оттам нататък тя се затваря за всичко и започва да хибернира, просто за да оцелее.

Така че нека не си правим илюзии: ние тук можем – и трябва! – да дискутираме проблема за това какво точно и защо да се изучава в училище, но онова, което ще трябва преживеем, за да се случи нещо реално в тази страна, е постепенното изчезване на поколението, което в момента определя облика й. А това, за наш собствен кутсуз, сме самите ние. С други думи – за да видим какво ще стане, първо ще трябва да дочакаме собствената си смърт. Нищо патетично в тия думи, всеки инстинктивно разбира тяхната студена истинност: nemo propheta in patria в Бъгария трябва да се перифразира така: nemo propheta in vita (или както е правилно да се каже, нека ме поправят онези, които знаят латински, аз тук ръчкам на сляпо).

И така: нека отворим дискусията. Заповядайте, добре сте ми дошли!
Златко 23-03-2009 08:58:51

Ах, да – отново за сравнението между американската и българска системи на преподаване. Преди няколко години имаше един период, в който, благодарение на нечовешки много – и, като гледам днес, май доста ненужна – работа, бях успял да направя английския превод на „Гората на призраците“, първата част от трилогията, леко познат сред една много, много малка частица от американските начални учители. И бях страшно удивен от абсолютно прагматичния подход на хората. Никой не се интересува от това кой съм, какъв съм, каква ми е ценностната система, цвета на очите, кожата или не знам какво си. Единственото, което ги интересуваше, беше дали мога да им предложа готови за копиране Worksheets (листа за контролни работи), с които да въведат книгата в собствените си програми. Да не измислят сами всичко, защото и без това аз познавам съдържанието много по-добре от тях. „Добре бе“, питам ги, „ама нямате ли там учебни планове, директори, комисии, родителски надзорни съвети, плюс, плюс, плюс?“ „А, не, господине“, викат, „при нас в началното училище имаме пълна свобода да избираме каквото си искаме като материал, достатъчно е само книгата да ни хареса. Е, и помощни материали трябва да има, като минимум Worksheets, иначе ще се скапем от работа всичко да подготвяме от нула.“ Е, постарах се аз тогава, направих им и тия листчета, готови за ксерокса, който иска може да ги види ето тук: (http://www.ghostforest.com/download/teaching_mate rials/teach_mat_eng.htm), но в края на краищата всичко се оказа преливане от пусто в празно. В момента, в който адреса на сайта ми изчезна от онзи водещ учителски форум (за което сам съм си виновен, има си хас българин да не си ... пътеките!), та, в същия този момент пресъхна и всичкия интерес към книгата, само дето не умрях от яд тогава, но и това го преглътнах с времето, къде ще ходя? И ей ме на – пак съм си здрав и прав, че даже и отново щастлив, на всичко отгоре, и без успех в Америка. Иди, че отбери нещо от тоя свят пъстър!
Ellie 23-03-2009 19:48:26

Мисля, че би било чудесно ако можеш да инвестираш време в подновяването на процеса на контакта с учителите. Те обикновено са доста отворени за нови заглавия, които да включат в програмата. Но непрекъснато излизат нови книги и въпросът опира до това как да стигне до тях информацията за определено заглавие. Учителските форуми, конференциите за учители, публикациите в специализирани издания са начини за това. Обикновено големите издателства отделят големи средства за промоция на продукцията си сред учителите, включително и на книжните изложения придружаващи конференциите, каталози, сайтове, etc. Ако дадена книжка не е част от такова голямо издателство, което да върши черната работа, става трудно, но не и невъзможно.

Освен това има издателства, които организират book fairs, когато на децата се предлагат няколко странични каталози с книжки, от които могат да избират и поръчват книги за себе си на доста ниски цени. Издателството печели чрез разпространение, училището също печели процент, а децата - свои книжки. Става дума за Scholastic.

А в България... за съжаление липсата на интерес е просто следствие на пасивността на българското образование, което прави всичко друго, само не и стимулира интелектуална активност и свобода. Всичко се изчерпва с един учебник, най-лошата патерица, на която може да разчита една образователна система. Не казвам, че трябва да бъдат премахнати всички учебници, ни когато учението се основава на тях единствено, то става също така инвалидно. Трябва децата да имат в ръцете си истински, живи книги, а не стерилизирани откъси с ужасно скучни въпроси към тях...
Златко 23-03-2009 20:11:45

Е, аз все пак се надявам, че реалният разговор ще се завърти около това какво и как трябва да се учи, а не около конкретния пример с моите книги. Инак всичко ще си остане отново при познатите неща – колко е тъпа България, колко това, колко онова ... А от тях полза – колкото от кучето на нивата (това от баща си го знам, не че някога съм виждал куче на нива) :-)
критическото мислене
Зоя Маринчева 24-03-2009 14:34:49

Така се случи, че известно време работех за една компания, която оценя матурите в Тексас. През моите очи/ръце преминаха хиляди тестове от литературната част на изпита. Може и системата да е по-гъвкава, да мотивира учителите да предлагат разнообразие от книги и дискурси, начинът на преподаване да е по-органичен и приспособен към нуждите на детето, но стигнат ли до 14-годишна възраст, 99% от масата мислят абсолютно еднакво. Когато трябваше да дават синтезирани отговори на базата на кратък текст, 99% бяха отговорили по един и същи начин, често едно към едно. 1% от децата показваха по-свободно мислене, опитваха се да вмъкнат разсъждения, даже и философски в отговорите си, и тях трябваше да наказваме, отнемайки им една точка от максимума 2, които всеки ПРАВИЛЕН отговор получаваше. Да, има правилни отговори, и всяка девиация се наказва. Мислещите, нестандартни деца по указанията, по които оценяхме теста, получаваха една точка, масата конформисти две точки. Указанията включваха правилните отговори. На пунктуация и правопис, както и граматика, не трябваше да реагираме. Не можете да си представите какви правописни грешки и колко масово се допускат от американските ученици. Повтарям, не говоря наизуст. Ако трябваше да отнемаме точки за правопис, почти всички щяха да получат 0. Толкова за критическото мислене на американските ученици. Не трябва да се бърка критическо мислене с умения за стегнат преразказ. Това в сферата на хуманитарните науки. Съвсем различно е сферата на точните науки. Наскоро посетихме американско състезание за 4 и 5 клас тип ТНТМ, на което децата се състезаваха за най-добър дизайн и техническа точност на багер. Според мен критическото мислене започва да се развива в университетите. Децата тук разбира се ползват много повече ресурси, самата среда е по-освободена и подтиква към изяви, провалът не е повод за ниско самочувствие, но това са неща от манталитета на този народ.
Ellie 24-03-2009 20:22:03

Едва ли от един изпит, особено такъв отричан и оспорван като тексаския, може да се съди какво става в класните стаи и какъв е подходът на преподаване. Определено критическото мислене е приоритет на хуманитарните дисциплини. Но разбира се единна образователна система няма:
критическото мислене
Зоя Маринчева 25-03-2009 06:04:00

Не искам съвсем да изместя темата към критическото мислене, защото тук става дума и за други неща, но изборът на изучаем материал е тясно свързан с това понятие. Накратко: критическото мислене не е приоритет на хуманитарните дисциплини. Научното критическо мислене е в основата на научния метод. Критическо мислене, лидерство - все понятия, споменавани като върховна цел в американските учебни програми, но това не значи че няма идеология, тя просто не е националната идеология. Когато видя, че и в България гордо развяват знамена пред къщите си и рецитират клетва за вярност към родината и бога всяка сутрин, тогава ще се уверя,че националните комплекси са изчезнали за сметка на незастрашена национална гордост и е време да се обърнем към социалните си и други обществени проблеми. Та колкото по-шаблонни стават понятия като критическо мислене и лидерство, толкова по-малко се разбират. Последната идея, която ми се стори доста обоснована, е че критическото мислене не е умение, което може да се преподава. Ученикът може да научи метакогнитивни стратегии, като например "виж и другите гледни точки", които той/тя да знае, че трябва да приложи в дадена ситуация. Но без натрупан фактологичен материал, спрямо който такива стратегии могат да се приложат, и достатъчно упражнения (практика), критическото мислене си остава на нивото на знание на метакогнитивни стратегии. Колкото повече познания и упражнения в различни контексти, толкова по-добро критическо мислене. Проблемът с тексаската матура беше, че не е вързана с преподавания материал, а се опитваше да оценя точно някакви елементи на критическо мислене, и до такава степен обсебваше учебното време, че учителят едва имаше време да преподава знания и да прави упражненията, които са нужни, за да се развие това същото критическо мислене. Аз поне съм чувала доста учители да се оплакват от принуждението да се занимават с теста, вместо с преподаване и учене на децата. Да не говорим, че от този тест зависи оценката на училището и съответно финансирането и кариерата на персонала. Не случайно тестът непрекъснато мутира под политически натиск. Но няма нищо лошо, разбира се, в това една обрзователна система да има високи идеали, били те и оборвани впоследствие от изследователите. Освен това, следейки изучаваната литература за първи и втори клас в България, мисля, че се разкрепостява канона (ето, и на Златко фентъзите е включено в учебните програми) и това, което пък липсва на българската образователна система вече е въвеждането и упражнението на съшите тези метакогнитивни стратегии, с чиято помощ да се развива критическо мислене.

Росица 25-03-2009 12:03:18

А пък моят син учи три години от основното училище в Минск, където работих, и за една година прочете всички книжки в библиотеката на училището за неговата възраст, макар че току-що беше научил езика от телевизията, напълно самостоятелно, тъй като аз работех по цял ден. След това живяхме някое време в България, и той почти го забрави в две местни училища "с усилено преподаване на руски език", тъй като чудесните учителки-рускини вече бяха уволнени, и преподаваха българки с безумно произношение, които не бяха чели и пет от неговите книжки /цялата руска детска литература, включително приказките на Пушкин/. След това отидохме в Босна, където той учи в турско-босненско училище с преподаване главно на английски език и чете основно "Хари Потър", "Пътешествие на галактическия стопаджия", "Робинзон Крузо" /на английски език, и дипломната му работа беше върху него/ и гледа много английски и американски филми без превод. Аз бях се отчаяла, че не знае български и е неграмотен, но като се върнахме, за мое огромно учудване, той започна да пише в университета прекрасни есета на английски език, с художествени образи и похвати, на които не знаеше имената, и се оказа, че и на български говори много грамотно и цивилизовано, обича да чете и разбира от текстове и автори, като харесва Алек Попов, Димитър Динев и Тери Пратчет. Оказа се, че и без "Под игото" и Вапцаров човекът си беше изградил вкус, езикова култура и способност да оценява критично литературни текстове, и успява да си избира четивата, които са му интересни и му доставят естетическо удоволствие. За разлика от връстниците си тук, обича да чете, винаги има някоя книжка в джоба, купува си нови по сергиите. За него литературата не е учебен предмет, а начин да опознава света и да научава нови неща.

Така че - системи много, важното е пресингът върху личността да не е много силен, и да има свобода на избор и на преценка от страна на самото дете - и то си намира онова, което му е необходимо в морето на световната литература. Той се чувства гражданин на Балканите и света, не слуша чалга, има изградена ценностна система, която никак не е повлияна от идеологемите на "националната" литература и култура на нито една нация - а просто свободно си употребява текстове от различни автори, и сам си изгражда мненията - явно, има и такъв начин. Не смятам, че е изгубил много като не е бил затиснат в изучаването - насила - на само една учебна програма ... напротив.
Гост 25-03-2009 13:02:55

Не мога да разбера някои мнения за "Под игото". Да не съм пристрастен, но като че ли има нещо кампанийно, нещо сходно в манталитета на критиците на романа? Те рядко посочват други книги в противовес на романа на дядо Вазов. Но пък ако посочат, вероятно по-добре ще разберем що за манталитет имат. Учил съм го "Под игото" в училище, въпреки това го препрочетох покрай Голямото четене. Разбирам, че турчеещите не са доволни от темата. Но такава ни е историята. Плюс това, ако "Време разделно" беше нападнат като "поръчков" роман, "Под игото" не може да бъде упрекнат в това.
Аман от неграмотници
GeA 28-03-2009 18:48:26

Проблемът не е в "Под игото" или във Вапцаров, в Пушкин или в "Робинзон Крузо", в критичното мислене или в добрия изказ - проблемът е в неграмотността.
Четенето се оказва трудно, трудоемко, скучно, бавно - търсим филма, не търсим книгата. Ами защото майките, бабите, бащите и там каквото още има в къщи - са заети, работещи, оставят си децата сами по 10-12 години - децата учат от телевизията и остават неграмотни
Когато на някой кандидатстудентски изпит по английски се падне есе за петте най-интересни книги, които сте прочели, даже и заклетите "зубрачи" - казват "нямам време за четене", "защо бе" - ами имаме много за учене по история, по литература, по физика, по химия, по математика - е, добре, ама там не четете ли - а, да, ама това е за училище. И какво четете напоследък: ами "Антигона", "Дъщерята на Калояна", биографията на Айнщайн, книга за динозаврите - и какво ли не още. Е, на това не му ли викате четене - не, защото е задължително, не, защото ще ни изпитват на него, не, защото не виждаме удоволствието от четенето, когато учителката по английски ни е казала да четем с молив и речник.
В това съм съгласна с Ели - не е едно и също.
И още нещо: прекрасното произношение и грамотността са две различни неща.
Беше много отдавна - имахме часове по четене - от учебника на задължителната програма, но имахме часове - в петък, когато четяхме на глас два часа книга по наш избор - "Пътешествията на Одисей", "Ян Бибиян", "Билбо Бегинс", "Без Дом", "Джейн Еър", "Фантастичен Хумор" - все неща извън учебниците, що ли тогавашната цензура не уволняваше учителите?
И така - до четвърти клас, когато вече имахме две конкуриращи се групи писатели - "Дневник на космическия кораб" на момичетата и "Дневник на подводницата" на момчетата.... И учителките пак си бяха на почит...

Критическо или критично мислене?
Златко Ангелов, Айова Сити 29-03-2009 18:42:46

Ели, прочитайки този текст, виждам, че имаш твърде романтична представа за изучаването на литературата в Америка и особено за т. нар. възпитаване на критическо мислене (виж коментара на Зоя Маринчева, който съвпада с моите наблюдения). Преди години в Монреал се запознах с един англичанин, който е канадски гражданин и собственик на фирма за техника за борба с горските пожари. Оказа се, че е завършил история в Оксфърд, Англия. Попитах го защо с образование история се занимава с нещо толкова прозаично. Отговорът му беше недвусмислен: ами аз отидох да уча в Оксфърд, за да развия критичното си мислене. КритичНО мислене е онова, на което ни научава университета. То е различно от критичЕСКОто мислене, за което допускам говориш ти по отношение на литературата в училищата. Но колцина са тези, които ползват това критическо мислене--т.е. умението критично да оценяваме литературата--в живота си? В допълнение към първия си коментар, добавям, че преди да развие критическо мислене, тиийнеджъра трябва да развие ЛИТЕРАТУРЕН ВКУС. А литературен вкус се развива само с четене. И то с четене на неоспоримо качествена литература. Това, че наричаме някои автори класици е признание, че те попадат в дефиницията за качествена литература, която, освен всичко, включва и теста на времето. Така че, като оставим настрана техническия въпрос КАКЪВ точно трябва да е списъка на класиците, за мен няма съмнение, че първото, което децата трябва да четат са класиците: а) за да добият ВКУС към четене изобщо; б) за да добият добър литературен вкус; и в) за да започнат да разбират какво са емоциите, т.е. да развият своята емоционална интелигентност. Само след четене на класиците, узряващият човек ще може да оцени критчЕСКИ съвременните автори. Но още по-важно, ще има някаква представа за това как да владее своите емоции--нещо, което е от изключително значение в личния живот.

ПП. И не! Децата не бива да чета Златко Енев (моите уважения!!), защото той дори не знае, че издателят на интернетното издание по правило не трябва да участва в коментарната страница. От горните 10 коментара, само 4 са на читатели--това не прави добро впечатление от професионална гледна точка. И е емоционален проблем на издателя на Либерален преглед!

Re: Критическо или критично мислене?
Златко 29-03-2009 20:07:23

Златко Ангелов, Айова Сити писа:

ПП. И не! Децата не бива да чета Златко Енев (моите уважения!!), защото той дори не знае, че издателят на интернетното издание по правило не трябва да участва в коментарната страница. От горните 10 коментара, само 4 са на читатели--това не прави добро впечатление от професионална гледна точка. И е емоционален проблем на издателя на Либерален преглед!

Не разбирам. Това пък защо? Пристигате отнякъде, оглеждате се, произнасяте присъда – и чао. Хайде мъъъъъничко по-толерантно, ако обичате. Поне да не е с толкова безпардонен тон. В края на краищата възможността да разговарям с (и да бъда поучаван от) хората тук е единстената мотивация да правя това нещо, друга няма. А що се отнася до това, че издателят нямал право да говори в собственото си издание – това пък откъде накъде? Да не би моят глас да запушва устите или задръства умовете на останалите? Самият вие не изглеждате ни най-малко смутен от него, във всеки случай. Ограничения на мненията няма, нито пък цензура. Така че, къде е проблемът?
Ellie 30-03-2009 18:19:30

@Златко Ангелов

Въпросът какъв да е точно списъкът с класиците не е технически - на него се основава цялата идея в случая. Какво значи всъщност "неоспоримо качествена литература"? Кой всъщност определя коя е качествена?

Нямам намерение да се спирам в уточнения какво значи критично и какво критическо мислене = critical thinking, но определено изучаването на литературата - в университет и училище - в‌ САЩ е част от инструментите за развиване на такова. Не става дума само за тясното му разбиране като "критично оценяване на литературата".

Petar Hadjinichev 20-10-2009 09:12:03

Според скромното ми мнение, не би било зле на младите българи , както и на такива американци, да се предостави възможност да се запознаят с характерния тип на повествуване на Джоузеф Хелър - напр. в "Бог знае", в "Нещо се случи" или в "Параграф 22". А ако говорим за българското, то не бих пропуснал стиховете на Константин Величков и - разбира се - на Константин Павлов.
Коментирай
Име:
Email:

Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 

Please input the anti-spam code that you can read in the image.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."