Бюлетин – абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате редовно информация относно най-новите публикации.

Антинационалист по патриотични съображения Print E-mail
User Rating: / 14
PoorBest 
Discussion - Discussion - Bulgaria
Written by Владимир Левчев   
Thursday, 18 June 2009 22:10

Aз съм антинационалист по патриотични съображения. Миналият век ни даде изобилие от примери – от Хитлер до Милошевич – за това каква полза може да има от националистите в политиката една нация. Но това не е всичко.

Всеки, който е живял дълго в чужбина, какъвто е и моя случай, знае, че в чужда страна нацоналната принадлежност става част от визитната ти картичка – ти си българина, това е твоята уникална идентичност сред не-българите. В този смисъл българите в чужбина ( ако не са решили тoтално да се асимилират, да сменят нацията си) стават неизбежно по-големи патриоти. В чужбина има някакъв смисъл да бъдеш патриот. Но да се биеш в гърдите и да викаш „аз съм българин!“ в България е някак смешно – все едно един мъж в мъжка компания да се бие в гърдите и да вика „аз съм мъж“. Това би било малко подозрително.

Но дори и в чужбина, където ставаме по-голeми патриоти, точно от патриотична гледна точка е по-добре да се харесваме на хората, а не да се държим като някакви напрегнати темерути, развяли трибагреник или конска опашка. По-добре е за България да се покажем пред света като модерни, толерантни хора, а не като хора от родово-общинния строй, които биха опекли и изяли съседа си само защото е от друг род.

Едно от нещата, например, които много издигат българите в очите на американците, е спасяването на българските евреи през Втората световна война. Както и това, че в България, въпреки съществуването на значителни етнически малцинства, не се стигна до изстъпления и кръвопролития от югославски тип след падането на комунистическия режим. Именно такива неща са ме карали да се чувствам горд, че съм българин, докато живях в САЩ.

Националисти като Волен Сидеров и особено Боян Расате, защото Сидеров при цялата си реторика всъщност защитава руските енергийни интереси, градят своята идеология върху хлъзгавия терен на понятието „етнически чиста нация“. Г-н Расате използва абсурдната метафора за България като някакъв апартамент, който бил собственост на етническите българи, а разните там малцинства били само гости. Г-н Расате твърди, че знае със сигурност, че е чист етнически българин поне няколко поколения назад . Ако това е така, то е нещо, с което твърде малко хора на Балканите биха могли да се похвалят. Толкова много племена и народи са минали оттук или са останали тук, претопени в други племена и народи, че веднага би започнала война за това чий е всъщност апартаментът, ако вземем да се ровим в миналото. Както стана в Югославия. Кой например е по-отдавна в Македония – албанците, гърците, българите, сърбите, македонците? Кои са македонците? Чий е този съседен нам апартамент, за който и ние сме имали претенции и сме водили война?

Но дори ако някой може да се похвали с това, че е няколко поколения назад чист българин, че няма да кажем прабaба гъркиня или албанка, какво значи „етнически“ чист българин? Има ли изобщо такова нещо?

Напоследък във вестник „Труд“ се появи съобщение за едно интересно изследване на швейцарския институт Игенеа, базирано на ДНК тестове. Игенеа имат уебсайт, където могат да се открият някои резултати от изследването им. Не е известно колко представителна е извадката, използвана от швейцарските учени и за това, разбира се, може да се спори. Но те стигат до крайно любопитни изводи. Според тяхното генетическо изследване българите са около 50% траки, 0 % прабългари ( за ужас на г-н Расате), 15% славяни и пак толкова – 15 % – гърци. Aко се съди по някои чат румове, нашите родни братя от Република Македония са силно въодушевени от изводa на Игенеа , че те са 30% наследници на древните македонци. Ние също сме били имали древно-македонска кръв, макар и три пъти по-малко, както и гърците в Северна Гърция. В нашите вени освен това течала и финикийска кръв! A гърците имали повече славянска кръв от нас. Също така се оказва, че „българската кръв“ е 43% идентична с гръцката, 46 % идентична с македонската и – най-много! – 55 % идентична с албанската! (И албанците имали тракийска, както и славянска кръв, но най-много илирийска.) Със сърбите, според изследването, имаме само 29 % генетическо сродство, а с руснаците много по-малко. Разбира се, процентите може да са неточни и да варират, но съм сигурен, че ако един български, или какъвто и да е друг националист си направи подобен ДНК тест, ще се ужаси от резултатите.

Toзи тип изследвания се правят отскоро, тепърва ще се правят все-повече и сигурно ще стават все по-точни. Но те поставят под една голяма въпросителна идеята за етнически „чиста“ нация. Учили сме в училище, че сме смесица от славяни и прабългари. Но генетическите изследвания могат да доведат до съвсем други резултати. Това, че говорим славянски език не ни прави непременно генетически славяни. И това, че се наричаме българи не ни прави пра-българи. Няма чисти нации. Не само в Новия свят, където изобщо етнос и нация не са и не могат да бъдат синоними, но дори и в стара Европа, където самата идея за етнически чиста нация се е появила. И то не много отдавна.

Европейските нации в днешния им вид, нации базирани на обща културна традиция и на общ език, се създават между 17-ти и 20-ти век. Преди Просвещението, религиозната принадлежност – както знаем – е била много по-важна от националната. Гражданските войни в Европа са били религиозни войни – между католици и протестанти, между англиканци и пуритани и, разбира се, между християни и мюсюлмани (в Испания и на Балканите). „Националната“ принадлежност се е определяла, или меняла, според това на кой феодал плащаш данъци, или – ако принадлежиш към религиозно малцинство в империя – коя църква (или синагога) посещаваш. Не случайно борбата за независима от гръцката българска църква предхожда борбата ни за национално освобождение. Съществувал е и сериозен проблем с „гърчеенето“ на българите , когато църковната служба е била на гръцки. Босненските мюсюлмани (Османагич, Изетбегович) се наричали турци поради верската си принадлежност, според романа на Иво Андрич „Мостът на Дрина“.

През 17 век в Англия има гражданска война, революция на пуританския парламент. След това с реставрацията започва и националното помирение. Но през същия век се оформя и официалният, стандартизиран идиом на съвременния английски език. Така се създава на практика английската нация в днешния й вид. Италия и Германия се обединяват като единни нации през 19 век. Нации като македонската или пост-колониалните нации в Африка преживяват същия процес на формиране едва през втората половина на 20-ти век.

Много нации говорят чужд (английски, френски) език или повече от един език ­– като белгийците и швейцарците, да не говорим за индийците. Също така няма „чисти“, бездиалектни езици. Един от многото диалекти на едно население може да се наложи от правителството (aко това население има своя държава), или от някакъв интелектуален елит, като официален или общоприет език.

Накратко, идеята за „етнически чиста“ нация и за етническата национална държава е просвещенска идея. Тя е била прогресивна по времето, когато много европейски народи се освобождават от хегемонията на големи империи – Хабсбургската, Руската, Отоманската – или пък се обединяват на езиков и културен принцип в национална държава. Но етническият национализъм бе доведен до своята уродлива крайност от Адолф Хитлер. Няма чиста „арийска раса“ никъде по света. (Впрочем, според изследването на Игенеа, днешните германци били 20 на сто славяни и 10 на сто евреи.)

За съжаление (и срам, бих казал) идеята за висши и низши раси, вече неприлична за споменаване в западните демокрации, все още съществува в главите на огромен процент от българите. С ужас установявам колко мои познати са убедени, че циганите например са някаква „по-низша“ раса . (Макар че, ако идват от Индия, точно ромите трябва да са арийци!)

Жалко е, че цитираното изследване не дава данни за ромите на Балканите, а за турската етническа мешавица – от славяни до евреи и араби – са дадени само осемте „съставки“ на кръвта им без проценти. Иначе, според мен, би станало ясно, че българите са етнически по-близо не само до турците, но и до балканските роми, отколкото до руснаците или другите славяни.

В последното десетилетие у нас, наред с антитурцизма, се разви и някакъв антисемитизъм, който никога не е бил характерен за българите. Добре е човек да е отворен за чужди идеи, но защо трябва да попиваме най-лошото от миналото на Западна Европа!

Западната цивилизация e преживяла голямо развитие – от 18 век, когато робството още е било законно и са се пишели текстове за това какъв процент „човеци“ (human beings) са африканците, до началото на 21-ви век, когато Барак Обама стана президент на САЩ. Преодоляването на наследството от робството е изключително бавен и мъчителен процес в Америка, през Kуклуксклан, сегрегацията, движението за човешки права, убийството на Мартин Лутър Кинг, Черните пантери, смесването на черната и бялата култура главно чрез джаза и блуса. Mного трудно е за хора, които живеят с мисълта че пра-родителите им са били роби, да се освободят не само от расистките предразсъдъци на едно бяло мнозинство, но и от собствения си комплекс за малоценност.

Aфро-американците се освобождават от комплексите си, а ние, които никога не сме били роби, буквализираме метафората „турско робство“, използвана за вековете на Османското господство, и така сами си насаждаме комплекс за малоценност, робско самосъзнание. За мен национализмът от типа „ България е апартамент, който е собственост на българите, a малцинствата са само гости“ е именно продукт на национални комплекси. И е много вреден за нацията. Защото oт една страна провокира опасни етнически напрежения в страната, a от друга ни излага пред света и ни изолира.

Освен че е опасна, идеята за етнически чиста нация е научно несъстоятелна, както вече може да се докаже с генетически тестове.

Етническото самосъзнание е въпрос на избор и семейна традиция, така както религиозното или политическото самосъзнание e въпрос на избор и традиция. Етническото самосъзнание може и да се променя. Toва много добре знаят тези от нас, които имат роднини в Македония или просто познават историята на тези земи.

Ако си направя ДНК тест, може да се окаже, че съм наследник на Чингз хан, или на цар Соломон, или на австралийски абориген. И все пак aз се смятам за българин. Българин съм както по семейна традиция, така и по личен избор. Мога, ако искам, да бъда американец.

Но ако един политик от ромски, турски, еврейски, или африкански произход се отъждествява с България, честен е и е способен да работи за доброто на хората у нас, предпочитам да ме управлява той, отколкото някой некадърен или крадлив българин с „патриотична“ идеология.

Но oсвен че съм избрал да бъда българин, aз съм избрал да бъда и европеец. Затова не смятам, че нашите националисти с антитурска реторика, които всъщност работят за руските енергийни интереси като Южен поток, работят за България. Газопроводът Набуко, алтернативата на руския газов монопол у нас, трябва да мине през Турция, така че антитурската и „анти-набуковска“ реторика на Атака обслужва по-скоро интересите на Русия. А Русия няма интерес България да бъде в Европа. В този смисъл също съм антинационалист по патриотични съображения.

Владимир Левчев
За автора:
Владимир Левчев е български поет и писател, автор на множество книги, между които: „Любовни писма до свободата. Роман“ (1998), „Бог е любов в приятелството, традицията и секса“ (2001), „Небесни балкани“ (2001), „Балканският принц“ (2001), „Архитектура на промените. Формални стихове“ (2003).
Продължава ...>>
Коментари
Добавяне на нов RSS
Отново манипулации на тема национализъм
Patzo (77.137.53.xxx) 19-06-2009 12:50:50

Левчев, прочети коментара ми за дискусията с удобните"националисти", защото нямам намерение да се повтарям. Изобщо, виж Левчев,защо не прочетеш всички коментари по темата и тогава може би ще коригираш мнението си за национализма.Отново се смесваш расизъм и ксенофобия с национализъм !!! Що се отнася до Атака - опитай се да проумееш и тези симпатизанти на партията, които са в правото си да поискат обезщетение от Република Турция за ограбените имоти в Беломорска Тракия. Коя партия единствено повдига този въпрос - Атака.Статии като твоята считам за абсолютна и преднамерена манипулация - позволи ми това крайно мнение за писанието ти...
Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 10:09:52

Всеки коментар е излишен.Единствено уважение към този достоен човек.Трябват повече такива хора на България,като Владимир Левчев.
антирасизъм - да
Patzo (83.228.47.xxx) 19-06-2009 10:32:11

Статията на Левчев по скоро подхожда като коментар към дискусията с Боян Расате "Лесно ли е да си националист". Ако беше публикувана там,по щеше да си тежи на мястото, тук според мен тя приравнява всички видове национализъм, като ги слага под общия знаменател на агресивния шовинизъм, расизма и ксенофобията.Колкото до Хасан - излишни са коментарите само в тоталитарните общества и капсулираните партии като ДПС - там коментари няма, каквото каже вождът.
Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 10:57:55

Абе ти нормален ли си?Защо във всеки разговор намесваш ДПС и Атака?
Идеята ми беше,че след Владимир Левчев ти няма какво да казваш.Когато той говори ти можеш само да мълчиш и да слушаш.Разбира се,може да се възползваш от демократичните си права и да коментираш,както си направил горе,но каквото и да кажеш,единствено ще се изложиш.
Ако още не си разбрал-магарето не може да коментира коня.
И пак за национализма
Златко (77.137.87.xxx) 20-06-2009 08:37:17

Странно усещане, да бъдеш принуден да спориш по въпроса за „ценността“ на национализма. За човек, живеещ в страна с миналото на Германия, тази дискусия изглежда като спор по въпроса дали земята е плоска или кръгла. И, дали по тази или по друга причина, самият аз съм склонен да виждам някакво възможно обяснение за появата на национализма единствено в контекста на някоя националноосвободителна или антиколониална борба от миналия и по-миналия век. Но национализъм сега, в наше време? При това, някакъв „добър“ национализъм? След всички войни, кланета и най-различни други пъстри безчинства, които той винаги е влачил със себе си? Извинете разсеяността ми, но в кой век живеем всъщност?

Към казаното от господин Левчев (Владо, не е ли ужасно скучно, когато човек се вижда принуден да разказва и доказва такива азбучни истини?), аз бих искал да добавя само, че национализмът, освен всичко друго, се намира и в остро противоречие с европейската идея. тя насърчава запазването на културните особености в отделните региони на Европа, но същевременно постепенно премахва старите „национални“ различия (включително и тези на суверенитета), с което ясно показва, че в бъдеща Европа място за националисти няма да има.

Впрочем, покажете ми поне едно място по света, където национализмът да не е израз на неуверености, страхове и исторически обусловени комплекси ...
до Челик
Patzo (83.228.47.xxx) 19-06-2009 11:12:25

Запази твоето мнение относно коментарите ми за себе си - може би ти се излагаш с твоето благоговеене пред Левчев - не ти се бъркам твой проблем. Считам статията му за манипулативна по отношение на нормалните националисти патриоти,като ги приравняват с тези на Расате, какво толкова не разбираш, не знам в случая магарето да не си ти.
Използвам случая да призова читателите и коментаторите за мнения по статията, а не с мнения за коментарите - от това губим всички.Хасане, за разлика от теб аз искам да чета коментари по тази статия, а не само да си мълча и да слушам любимият ти Левчев. Апропо - Любомир Левчев какъв му се пада ?
Хасан Челик (77.137.87.xxx) 20-06-2009 08:39:31

Явно е,че не търпиш мнения различни от твоите.Преди малко някъде тук,на този сайт срещнах мисъл на Пенчо Славейков.Ще си позволя да я постна: "Вгледайте се в главите си!Национализмът, който се мотае там не ви ли пречи да мислите?"...
Наистина,голяма боза е в главата ти момче.Какви са тези "нормалните националисти патриоти" за които говориш?Задай си въпроса в кой век живееш и в коя страна.Та ние сме част от един огромен съюз вече.Няма отделна страна България.България е един окръг от страната,наречена Европа.Ти май още не си разбрал,че при влизането в Евросъюза,България си загуби и суверинитета.От кого ще браниш окръга на Европа?И на теб ли остана да браниш Европа?
Виж накъде върви света.Изчезват граници,обединяват се държави.Хората от различни култури и религии се смесват все повече.Това,което беше немислимо само преди 10 години,сега е факт.

Още ли не си разбрал,че деленето на хората на раси,на религии,на бели на черни е простотия,която е измислена от други националисти като тебе.Това е реалността в нашия свят.Щеш не щеш,трябва да приемеш,че нашите деца ще се женят помежду си и ще се смесват.Това е бъдещето на света и вие няма да промените това,колкото и да врещите.Идеята за национализма на днешен етап е фалшива.Разберете го най-накрая.По-скоро,съвсем реална е идеята за това,да приемеш всеки човек,такъв какъвто е.Да се поучиш от неговата култура,а и ти да му дадеш нещо от своята.Много пъти съм казвал и пак казвам-единството,трябва да се крепи на различието.

Хасане, говорим на различни езици
Patzo (83.228.47.xxx) 19-06-2009 12:31:56

-България не е окръг от Европа, а суверенна страна членка на ЕС
-Уважавам всички етноси и култури в страната, а и по света, не ме изкарвай расист.Приемам хората каквито са.
-Приемам различни от моето мнение, но не одобрявам амбициите ви да сте последна инстанция по въпросите на национализма.
-Колкото до това на кого е "боза" в главата, ако това е аргумент в спор - здраве му кажи, по скоро опит да се изтъкнеш като голям специалист по темата за национализма.
----------------------------------
Златко, ще се радвам да разбера какво те подразни в 1-вия ми коментар,който изтри...
Бъдете здрави

Златко (77.137.53.xxx) 19-06-2009 12:38:04

Нищо не съм трил, Пацо, предполагам, че това е някаква настройка на системата, да не показва коментари, които получават негативни оценки. И аз самият се уча да я ползвам, ще трябва да променя параметрите.
Хасан Челик
Про (212.122.188.xxx) 19-06-2009 12:40:57

Хасан Челик, ти преди две седмици обясняваше, че само турчин може дазащити правата ти, че трябва да те поздрави на своя език и пр.Ти не си ли националист.За каква Европа говориш.Нали ти приказваше, че интереса клати феса.Голям европеец.И завърши дискусиятатака-ние ще гласуваме за нашите, вие гласувайте за вашите.Ако има националисти в България, това сте вие.Такива като Расате и Волен Сидеров се явиха на 15-тата година от появата на ДПС.Като се видя, че искате да управлявате България, ДПС като започна да краде във властта и така нататък.Стига ориенталски лъжи и демагогия.
Златко (77.137.53.xxx) 19-06-2009 13:02:33

Точно така. Системката изхвърля от оборот всеки коментар, който получи повече от два отрицателни гласа. Това обаче не става – така всичко може да се манипулира. Засега ще изключа системата за гласуване, докато рабера как да я контролирам.
Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 13:18:27

"Не одобрявам амбициите ви да сте последна инстанция по въпросите на национализма"

И кои сме ние?Тази част от народа,която не трябва да има амбиции,може би?Тази част от народа,която няма право да участва в управлението?Тази част от народа,която трябва да стои по селата и да си гледа тютюна?
Уважаеми Пацо,много те моля недей забравя,че на каквито амбиции ти имаш право в тази страна,на такива амбиции имам право и аз.Спри да ни обвиняваш най-накрая.
Колкото и да се мъчиш да се отдиференцираш от Расате,в края на краищата вие сте едни и същи.Замисли се.Разликата е само тази,че той е много по-искрен от вас,а може би и по-глупав,за да казва открито това,което мисли,докато вие търсите форми,в които да облечете омразата си към нас.
Не забравяй Пацо.Омразата ражда единствено омраза,обидата-обида,неуважението-неуважение.
Не се ли замисляш,че някой има далавера да сее омраза сред българския народ?И когато им подгласяш,ти не вредиш ли повече на България.

Хасан Челик
про (212.122.188.xxx) 19-06-2009 13:33:26

Тази част от народа, която иска да си има една единствена партия, обединена по национален признак,която боготвори алкохолизирания си лидер-агент на ДС, който не е спрял 20 години да заплашва и предизвиква, и да краде също така.Тази част от народа, която иска този който ще и гарантира правата, непременно да говори езика и и да я поздравява на нейния език, която смята, че политиците могат да крадат и че интереса клати феса.Нека говорим за турския национализъм-или по аксиома такъв няма.Ти като задаваш въпроса кой има далавера да има омраза и разделение в България, не се ли сещаш за отговора.Кога се появи Доган, кога се появиха Расате и Волен?Национализмът ражда национализъм.И ако Волен събира 8-10% от гласовете на българите/а Расате 0%/ то Доган обира 90% от вота на турците и помаците.Пак ли ще твърдиш, че българите били националисти, а турците-не.Стига ориенталски лъжи и демагогия.
Едно си баба знае, едно си бае
Patzo (83.228.47.xxx) 19-06-2009 13:41:54

Абе Хасане, спри да ми преиначаваш думите бе човек. Говорех ти за амбициите ти да си голям капацитет по национализма, а всъщност според мен ти нищо не разбираш. Какво му е лошото на градивния национализъм. Прочети малко проф Григор Велев, образовай се по темата, стига си повтарял клишетата на една партия, айде да не я споменавам, много реклама й правя - кой ви мрази човече осъзнай се - колкото до мене изобщо не ви мразя , но това не ми пречи да бъда националист, не шовинист, а патриот. Евала на турците на юг - ей такива националисти искаме да сме - ни повече - ни по малко.Брей,,,опак човек бре, не можем да се разберем. Разбира се , че ще участвате в управлението и в обществения живот, но колкото по бързо разберете, че онази "вашата" партия ви вреди много, толкова по добре за вас.Омраза...каква омраза те гони ХАсане
Междудругото, хайде отговори ми на конкретен въпрос - трябва ли да се говори на обществени места на турски език, след като официалният е българският.Айде да видим барем по един прост въпрос ще стигнем ли до консенсус.
Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 13:41:57

Да,и продължавам да твърдя,че е така.Той Златко някъде каза,че вълкът няма да защити правата на агнето.Докато мнозинството не докаже,че може да ми защитава правата ще е така.Продължавам да твърдя,че Филиз Хюсменова,ще ме защити по-добре от Волен Сидеров.Първата я познавам лично от много години и знам колко културен,интелигентен и честен човек е.Докато втория се кани да ме прави на сапун.
Тебе пък какво те интересува на какъв език се поздравяваме ние.Ако се поздравявахме на английски,предполагам,че нямаше да имаш нищо против.
А интереса клати феса при всеки един политик.Ако не си го разбрал досега,много жалко.
Гарантирам,че съм много по-голям европеец от тебе.За мене никога не е имало значение кой какъв е.Така съм и възпитан.Но няма да позволя,някой да ме смята за по-долен от себе си.За твоя информация,жена ми е българка,а майка ми е еврейка.Аз ли съм националист?

Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 13:50:51

Обществено място е и улицата.Може ли на улицата да се говори на английски?Отговори ми и ще получиш отговор.
Хасан Челик
про (212.122.188.xxx) 19-06-2009 14:11:50

Хасан Челик, отговори-какво кара 90% от турците да гласуват за Доган.Според мен е национализъм.Какво кара 90% от българите да гласуват за всякакви различни партии.Национализъм ли ?Ти съгласен ли си с думите на зам.областния управител на Пазарджик- "няма да спрем, докато не изгоним и последния българин от Родопите".Отговори и на други въпроси:Кой мрази повече:българите- турците или турците- българите?Коя религия разглежда войната като аргумент при контакти с представители на друга леригия?Коя религия има понятие"свещена война"?Религията част ли е от кулутурата?Кой от двата народа е по-религиозен-българите или турците?
Хасан Челик
про (212.122.188.xxx) 19-06-2009 14:27:52

Щом майка ти е еврейка, ти какъв си?Мислех те за турчин.А правата ти ги защитава Данчо Ментата, който ние българите не го искаме в партиите си-много е крадлив.Ако за вас това няма значение, ето я първата причина да не искаме да управлявате-и тя няма нищо общо с етноса.Впрочем уточни първо какъв си -турчин ли си или евреин, и тогава можем да продължим разговора.Все пак за национализъм говорим.А иначе жена ми е туркиня, и двамата ми синове си взеха кадъни за жени-много са послушни и много обичат българите-казват, че вие турците сте много груби и деспотични съпрузи.
АНТИ (83.35.46.xxx) 19-06-2009 14:35:12

ПРО, ти да не спиш с читанката на "наплашеното зайче"? Какви са тези долнопробни въпроси? Ако продължаваш така, ще си прикачиш наставка СТАКановска. Тук да не ти е форума на умопомрачените националкомплексари?!
На път си да скапеш темата в зародиш.
Хасан Челик (77.85.142.xxx) 19-06-2009 14:36:11

Много пъти отговарях.Вече ме заболя главата.Но пак ще кажа-страхът от вълка.

про (212.122.188.xxx) 19-06-2009 14:56:15

зайчета сте вие.Пухкави, глупави и безпомощни.Единия живее в Берлин, другия се мота по Америка 15 години и се върна в сянката на всесилния си баща.Но те са капацитетите по всички големи въпроси, свързани с България.Темата е скапана по начало.Никой няма нужда от този дебат-просто такъв национализъм като описвания тук не съществува.Питайте Айнур Солакова за истинския.
до Хасан
Patzo (77.137.87.xxx) 20-06-2009 08:42:49

Обществени места - Министерство на земеделието и горите, Агенцията по рибарство и аквакултури, десетките кметства и общини, където кметовете са от ДПС - гонят българите и назначават "свои" хора - каква е тази неистова жажда да си във властта на всяка цена, дори и да не си подготвен за това. В една областна администрация - Варна беше уволнена специалистка по екология, работела по специалността си и назначен некадърен депесар - не бързай да се обиждаш пак - не отъждествявам етноса ви така - просто това са факти. Виждам , че си голям "глобалист" но май робуваш на предрасъдъците на собствената си партия.

no comment
Patzo (83.228.47.xxx) 19-06-2009 15:23:18

Изключително "интелигентното" изказване на АНТИ добави своя огромен принос по разискваната тема :)))
АНТИ (77.137.87.xxx) 20-06-2009 08:44:29

Благодаря! За интелигенти съм винаги готов.
Я да ви питам аз вас двамката, докопахте ли местенце в листите на Волната Капка или ви обещаха за следващия път?
Кариерист с евтин популизъм на фалшива патриотарнационалистическа плоскост. Това е философията на съвременния ви лидер.
Стига толкова!
Златко (77.137.87.xxx) 20-06-2009 08:44:49

Момчета, цял ден си чешете езиците и още нищо смислено не сте казали. Хайде стига толкова, ужасно започнахте да досаждате.
Румен (213.91.217.xxx) 22-06-2009 13:56:15

И статията и заглавието са чудесни - работа на ерудит, който познава нещата!
Стига са мътили главите на неуките разни олигофрени като Сидеров и Расате!
re:
richko (89.215.218.xxx) 27-06-2009 08:53:56

Румен писа:
И статията и заглавието са чудесни - работа на ерудит, който познава нещата!
 Стига са мътили главите на неуките разни олигофрени като Сидеров и Расате!

Напълно съм съгласен с Вас ! статията е чудесна
наука и бизнес в генетиката
В.Левчев (77.85.3.xxx) 27-06-2009 13:43:40

Златко,
Статията "Науката и бизнесът на генетическите изследвания" на Дебора Болник е много интересна и важна, за да се разберат ограниченията и възможните грешки при тези вече станали доста модни изследвания. Чудесно е, че си я публикувал! Тази статия може да обясни например липсата на "прабългарски ген" сред изследваните ( неизвестен брой и неизвестно по какъв точно метод) българи. Но все пак тази статия, писана от специалист по молекулярна антропология, не отрича, а само потвърждава факта, че понятието "етнически чиста нация" е абсурдно. Гените са нещо индивидуално за всеки отделен член на общността, а националното самосъзнание се определя по-скоро от средата - семейство, традиция, език, религия - отколкото от гените.
Гост № 6 (85.130.27.xxx) 30-06-2009 12:22:22

Мъдреци! Като ви чете човек разплаква се,че толкова велики истини научава за гените и за национализма.Имал българина 85 процента такава и онакава кръв и 15 - славянска пропял някой си някъде. И ето ти един час коментари. Този швейцарски институт, драги е супер националистически и расистки. Той ме кара да мисля, че 15 процента славянско е по-мощно от 85 процента друго щом е наложило славянски език и дух и то не само в България на Балканите.
Хайде да закрием говорилнята при това положение!
Stefan (212.233.144.xxx) 26-11-2009 16:12:41

4etoh v tazi statiq ne6to za ciganite i kak nqkoi hora gi nari4at ariici,a kak si obqsnqvate po tumniq cvqt na horata v ujen industan i svetliq v severnite 4asti na indiq i indo evropeici ne ozna4ava nepremenno indiici za6toto ariicite idvat malko po kusno v indiq dragi ne sum rasist prosto vsi4ko trqbva da se kazva takova kakvoto e ina4e dobra statiq v umeren duh :)
Коментирай
Име:
Email:

Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 

Please input the anti-spam code that you can read in the image.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."