Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2019 05 fake news

 

По-малко от две седмици преди изключително важните избори за Европейски парламент, цяло съзвездие от уебсайтове и социални медии, свързани с Русия или крайно десни европейски групи, разпространява дезинформация, която насърчава раздора и засилва недоверието в центристките партии, които управляват от десетилетия насам.

Изследователи от Европейския съюз, академичните среди и различни активистки групи казват, че новите усилия за внасяне на дезинформация споделят много от същите цифрови сигнатури или тактики, използвани при предишни руски атаки, включително и намесата на Кремъл в президентската кампания през 2016 г. в САЩ.

Някои от сайтовете за политически коментари в Италия, например, носят същите електронни подписи като прокремълските уебсайтове, докато няколко германски политически групи споделят сървъри, използвани от руските хакери, които нападнаха Националния комитет на Демократическата партия.

Тези дейности предлагат нови доказателства за това, че въпреки различните присъди, експулсирания и обвинения, Русия остава непоколебима в кампанията си за разширяване на политическите разделения и отслабване на западните институции. Въпреки усилията на американските технологични компании за по-добър контрол  над онлайн-информацията, все още е много по-лесно да се разпространява, отколкото да се спира невярна информация.

Русия си остава движеща сила, но изследователите откриват и много подражатели, особено сред крайната десница. Тези групи често повтарят определени аргументи на Кремъл, което затруднява разпознаването на границите между руската пропаганда, крайно десните дезинформации и истинския политически дебат.


Small Ad GF 1

Разследващите обаче са убедени, че мрежите от профили във Фейсбук, Туитър акаунти, WhatsApp групи и уебсайтове, разпространяват фалшиви и конфронтационни истории за Европейския съюз, НАТО, имигрантите и др. Конспиративни теории се разпространяват свободно, включително и такива от рода, че нощният пожар в катедралата Нотр-Дам миналия месец е дело на ислямски терористи, шпионска агенция или някаква елитна клика, която тайно управлява света.

Тези съобщения идват често директно от руските медии и се повтарят и усилват другаде. Други са по-внимателно прикрити: миналата седмица Фейсбук закри няколко страници в Италия, на които крайно десни политически съобщения бяха потайно поднасяни под формата на привидно-невинни теми като начини на живот или спортни обекти, несвързани с политиката.

„Целта тук е по-голяма от каквито и да било избори“, казва Даниел Джоунс, бивш анализатор на ФБР и следовател от Сената, чиято некомерсиална група, Напредничава Демокрация, наскоро оповести на правоохранителните органи няколко подозрителни уебсайта и страници от социалните медии. „Тя [целта] е непрекъснато разделение, увеличаване на недоверието и подкопаване на вярата в институциите и самата демокрация. Те работят за унищожаване на всичко, което е построено след Втората световна война.“

Изборите за Европейски парламент, които ще се проведат между 23 и 26 май, се считат за тест за нарастващия популизъм в Европейския съюз. Популистките лидери, много от които симпатизират на Русия, се обединиха свободно, надявайки се да разширят влиянието си в Парламента и, от своя страна, да пренасочат или да подкопаят политиката в Брюксел.

Служителите от разузнаването не обвиняват публично Кремъл в подкрепа на конкретни кандидати в Европа по начина, по който американските власти твърдят, че президентът Владимир Путин се е стремил да популяризира Доналд Тръмп през 2016 г. Но Путин отдавна се опитва да раздели Европейския съюз и подкрепя популистките движения, които се стремят да подкопаят блока отвътре.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Почти невъзможно е да се определи количествено мащаба и резонанса на дезинформацията. Изследователите казват, че милиони хора виждат тези материали.

Следователите са намерили стотици профили във Фейсбук и Туитър, както и повече от хиляда примера за съобщения от WhatsApp, които споделят подозрителни материали, а също и пъстра смесица от измамнически уебсайтове, които разпространяват различни степени на дезинформация – били те конспиративни теории или поляризирани изкривявания на новините.

Съществува дългогодишен дебат по въпроса дали този вид материали променят поведението или гласуването, особено като се има предвид, че технологичните компании работят усилено, за да намалят влиянието им. Но изследователите в областта на сигурността предполагат, че изкривяването на избори е само странична цел на този вид кампании, ако изобщо. Основната цел е да се замътва обществения разговор, да се карат хората да поставят под въпрос всичко, и да се подкопава доверието.

Русия отхвърля обвиненията в намеса.

„Изборите все още предстоят, а ние вече сме заподозрени, че вършим нещо нередно?“, заяви руският премиер Дмитрий Медведев през март. „Да се подозира някой в нещо, което още не се е случило, е просто параноична глупост.“[1]

Разграничаването на руската намеса от простото подлъгване към реклами или искреното политическо възмущение е трудно дори за разузнавателните служби. Цифровата пътека често завършва в някоя от анонимните задънени улици на Интернет. Но про-руските следи съществуват.

През 2016 г. се появи италиански уебсайт „Аз съм с Путин“, който популяризира проруски новини и критика на Запада. Този вече несъществуващ сайт е споделял сметка на Гугъл с официалния уебсайт на кампанията на Матео Салвини, крайно десния вицепремиер и най-мощния политик в Италия.

По онова време кампанията на г-н Салвини призна, че и двата уебсайта са били създадени от уебдизайнер, съчувстващ на партията, но заяви, че няма връзка с пропутинската страница.

Същата сметка на Гугъл е свързана и със сайта StopEuro, който днес популяризира истории от руски медии и сайтове, свързани с Кремъл, които критикуват Европейския съюз.

„Кремъл е упълномощил и подпомогнал други актьори с анти-демократичен характер, за да увеличи влиянието си в Европа, като създаде лавинообразен ефект за антизападния си план“, се казва в едно от последните резюмета на специална следователска група на Европейския съюз, която се занимава с руската дезинформация.

В Германия крайно дясната партия Алтернатива за Германия, или АзД, получава силна подкрепа както от официалните руски държавни медии, така и от неофициални проруски канали. Но г-н Джоунс, бившият анализатор на ФБР, заяви, че, както изглежда, Кремъл е засилил също и посланията на най-упоритите опоненти на АзД, левите антифашисти. Това отново подчертава онова, което според анализаторите е истинският интерес на Русия – посяването на политически раздор в демокрациите, независимо от идеологията, която се представя.

Един пример: уебсайтове, които популяризират две местни германски антифашистки групировки, Antifa West Berlin и Antifa Nord Ost, споделят сървър, използван от руски държавно-спонсорирани хакери, които нападнаха сървъра на Националния комитет на Демократическата партия по време на изборите през 2016 г. Регистрационната информация за един от германските сайтове включва анонимна електронна поща, която също е била използвана за създаване на два руски сайта за разпространяване на т. нар. spearfishing уловки по имейл.

Този месец тези два сайта са насърчили хиляди хора в Туитър да участват в митинг срещу АзД в Берлин. Мътната комбинация от анонимно онлайн съдържание и улична акция напомня за 2016 г., когато руски групи подтикваха хора в Съединените щати да присъстват на различни митинги, твърдейки, че подкрепят както движението Black Lives Matter, така и полицията.

Г-н Джоунс казва, че е загрижен, че днес същото се случва в Германия.

Някои експерти по сигурността обаче предупреждават срещу прибързани заключения в този случай. Експертите гледат на този сървър с дълбоко подозрение, но руските хакери не са единствените, които го ползват.

Окончателното приписване на отговорност би изисквало онзи вид инструменти, които американското правителство използва за разкриване на намесата от 2016 година. Туитър заяви, че понастоящем тези потребителски сметки не нарушават политиките му. Нито една от антифашистките групи не отговори на въпроси относно техните сайтове.

Но макар че Русия си остава основна грижа, властите твърдят, че политически групи по целия континент – особено привърженици на крайната десница – възприемат много от тактиките на Кремъл, с което още повече размиват идентичността на силите, стоящи зад подобни послания.

Клонящата наляво демократична група „Avaaz“ заявява, че е идентифицирала повече от 100 страници във Фейсбук, координиращи издаването на статии, меми и видеоклипове в подкрепа на крайно десни и популистки каузи в Италия, включително партията на Салвини и движението „Пет звезди“, неговия коалиционен партньор в правителството. През последните три месеца тези мрежи са имали 18 милиона последователи и 23 милиона взаимодействия с потребители, според Avaaz.

Много от страниците се фокусират привидно върху теми като музика, спорт или пътувания, но препращат поток от статии от крайно десните новинарски сайтове. Една такава страница, „I Valori Della Vita“, се представя на своите 1,5 милиона последователи като най-обща страница за лайфстайл, но е споделила материали от крайнодесния сайт Leggilo.org, и то по координиран начин.

Друга страница, „Lega Salvini Premier Santa Teresa“, се е представяла като сдружение на земеделските производители, преди да се превърне в местна група, подкрепяща Лигата.

Тази практика нарушава политиките на Фейсбук, но е обща тактика за изкуствено подсилване на определени съдържания. Миналата седмица Фейсбук премахна и двете страници, след като Avaaz сподели своите заключения с компанията.

Кристоф Шот, сътрудник на Avaaz, казва, че за всеки пример, забелязан от изследователите, много други остават незабелязани. Те са забелязали и други координирани кампании във Франция, Полша и Испания. Фейсбук, казва той, има „толкова много пари и толкова много хора, а ние сме просто група от загрижени граждани и изследователи, които са успели да открият [подобни страници].“

Технологичните компании затегнаха политиките си за елиминиране на фалшиви сметки, но изследователите твърдят, че техните платформи винаги ще бъдат плодородна почва за кампании за влияние. Алгоритмите възнаграждават съдържанията, които поддържат потребителите ангажирани, а това означава публикации, които раздвижват гнева и получават кликвания.

От 2016 г. насам Фейсбук е наел хиляди хора да работят върху проблемите на сигурността и изборите, включително и в един нов специализиран център в Дъблин, чиято задача е да координира надзора върху изборите в Европа. Негови сътрудници са премахнали приблизително 2,8 милиарда фалшиви потребителски сметки и мрежи, разпространяващи дезинформация, включително и някои, насочени към Европа.

Няколко дни преди испанските избори миналия месец, Фейсбук блокира няколко крайно десни сметки, които са достигнали почти 1,7 милиона потребители и разпространяват дезинформация, включително и дигитално манипулирана снимка на кандидат, който прави хитлеристки поздрав.

„Ние се занимаваме с фундаментално предизвикателство срещу сигурността“, казва Натаниел Глайхер, ръководител на отдела на Фейсбук за киберсигурността. „Има определени групи от участници, които искат да манипулират обществения дебат.“

Европейският съюз представлява уникален тест: как всеки ден да се проследяват [за манипулативно съдържание] милиарди постинги в 28 държави и на 24 официални езика. Фейсбук има повече потребители в Европа, отколкото в САЩ.

Усилията на фирмата се усложняват допълнително от разпространението на статии, които са преувеличени, изкривени или подстрекателски, но не и очевидно фалшиви. Изтриването на този вид материали поражда трудни въпроси за границите на свободата на словото.

През миналия октомври Фейсбук, Туитър и Гугъл се съгласиха да приемат доброволен кодекс за поведение за платформите си в Европейския съюз, за ​​да ограничат разпространението на дезинформация. Критиците твърдят, че са необходими по-строги закони и наказания.

„Не бива да оставяме платформите, които сами създадоха проблемите, да излизат с решенията“, казва Мариете Шааке, холандски член на Европейския парламент.

Изследователите казват, че тактиките за дезинформация се променят заедно с дигиталните навици на хората, включително използването на платформи за съобщения като WhatsApp. В Испания Avaaz е идентифицирала кампания за разпространяване на неверни твърдения, че премиерът Педро Санчес се е съгласил с независимостта на Каталония. В Германия Avaaz е открила десетки расистки и антиимиграционни послания.

„Значението на Европа е в това, че тя е тестова площадка“, казва Бен Нимо, старши научен сътрудник в лабораторията за дигитални съдебни изследвания на Атлантическия съвет, която изучава дезинформацията в Европа. „Това наистина е индикатор за броя на различните начини, по които хората се опитват да злоупотребяват с информация.“


Източник

 

[1] Типична за не особено високия интелект на Медведев забележка. Изборите не са проведени, разбира се, но това не пречи с нищо някой да работи усилено за тяхното подкопаване. Кое точно е параноичното в едно такова твърдение? Бел. пр.

 

Мат Апузо е американски журналист и автор, двукратен носител на наградата „Пулицър“ за вестник New York Times. Съавтор е на книгата „Врагове отвътре“. Преподава журналистика в Джорджтаунския университет.

Pin It

Прочетете още...

Евро-белота

Ханс Кунднани 16 Фев, 2024 Hits: 338
За мен „евро-белотата“ е етническа/културна…

Амнести в Украйна

Юлиана Методиева 19 Сеп, 2022 Hits: 1290
Руският президент Владимир Путин има стотици…