Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 04 UCR Cossacks

 

Хилядолетната борба за Украйна

Вечерта на 21 февруари 2022 г., три дни преди руските сили да започнат най-голямата сухопътна инвазия на европейския континент след Втората световна война, руският президент Володимир Путин произнесе по телевизията гневна реч. В нея той изрази познатите оплаквания от разширяването на НАТО на изток, предполагаемата украинска агресия и присъствието на западни ракети на границата на Русия. Но по-голямата част от тирадата му беше посветена на нещо друго: украинската история. „За нас Украйна не е просто съседна държава“, каза Путин. „Тя е неотменима част от нашата собствена история, култура и духовно пространство.“ Границите на Украйна, твърдеше той, нямат друго значение, освен да маркират бившето административно деление на Съветския съюз: „Съвременна Украйна е изцяло създадена от Русия.“

За много западни слушатели историческите твърдения на Путин звучаха странно. Но те имаха повече от случайно значение. Аргументът на Путин, че Украйна винаги е била едно и също с Русия и че е била насилствено колонизирана от западните сили, отдавна е определяща част от неговия мироглед. Още по време на народното въстание на Майдана в Киев през 2013-14 г. Путин твърдеше, че хората, които водят огромните протести, са подкрепяни от Запада фашисти, които се опитват да откъснат Украйна от историческите ѝ корени. (Всъщност протестите изненадаха Запада и въпреки че включваха някои крайнодесни, те не бяха фашистки преврат). А през юли 2021 г., доста преди струпването на руски войски на украинската граница, Кремъл публикува есе от 7000 думи под редакцията на Путин със заглавие „За историческото единство на руснаците и украинците“. В него се твърди, че и Русия, и Украйна имат не само общи корени в езика и вярата, но и обща историческа съдба. След публикуването му есето стана част от задължителната учебна програма за всички военнослужещи в руските въоръжени сили, включително и за тези, които се сражават в настоящата война. Според логиката на Путин всички разделения между Русия и Украйна са дело на западните сили. От Полша през XVI в. до Австро-Унгарската империя през XIX в. и нацистите през Втората световна война, те периодично са принуждавали Украйна или са я отклонявали от правия път. Според този прочит прозападните възгледи на Киев през последното десетилетие са само последната форма на външна намеса – този път от страна на Европейския съюз и Съединените щати – целяща да раздели Русия от самата нея. „Насилствената промяна на идентичността на Украйна“, пише Путин, е „сравнима… с използването на оръжия за масово унищожение срещу нас“. В смисъла на Путин „ние“ включваше украинците. С други думи, украинците и Украйна не са просто естествена част от Русия; те дори не съществуват реално.

Вариация на темата „Украйна не съществува реално“ е твърдението на Кремъл, че Украйна е предрешен провал. Според този възглед, който отдавна се повтаря в по-сложна форма от западните коментатори, благодарение на географското си положение и политическата си история Украйна е обречена завинаги да бъде разкъсвана от вътрешни противоречия или разкъсвана от по-мощни съседи. Това беше основният разказ на пропагандата на Путин при последната му инвазия в Украйна, когато заграби Крим и Донбас след протестите на Майдана в Киев. Тогава руските държавни медии съобщиха, че Украйна е провалена държава, завладяна от неонацистка хунта, и че руските сили са се отправили на помощ. Близкият съветник на Путин, който ръководеше цялата тази пропаганда, бодигардът, превърнал се в стратег, Владислав Сурков, повтори темата в интервю за Financial Times миналата година. Украйна, каза той, използвайки странна аналогия, е като „мека тъкан“ между две кости, която, докато не бъде прекъсната, ще се трие болезнено. (По отношение на руските журналисти той беше по-директен: „единственият метод, който исторически се е оказал ефективен в Украйна“, каза той, е „принуждаването към братски отношения“).

Както показаха изключителната устойчивост и единство на украинското население в настоящата война, тези руски твърдения са глупост. Да се твърди, че Украйна не съществува в действителност, е също толкова абсурдно, колкото да се твърди, че Ирландия не съществува, защото дълго време е била под британско управление, или че норвежците всъщност са шведи. Въпреки че получиха държавност едва преди 31 години, украинците имат богата национална история, датираща от векове. Идеята, че украинците са твърде слаби и разединени, за да отстояват себе си, те великолепно опровергават на бойното поле. Що се отнася до неонацистката обида, тя се опровергава от факта, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е евреин и че на последните парламентарни избори през 2019 г. крайнодясната партия на Украйна „Свобода“ спечели по-малко от три процента от гласовете. Тъй като въображаемата Украйна на Путин все повече се разминава с украинската действителност, митът става все по-труден за поддържане, а противоречията – твърде остри. Но вместо да коригира историческата си фантазия, за да я доближи до истината, Путин удвои усилията си, прибягвайки до военна сила и тоталитарна цензура в напразен опит да доближи реалността до мита. Сега той може би научава, че е трудно да се противопоставиш на реалността: цената на лошата история е катастрофа в настоящето.

Събирането на Русия

Обсебеността на Путин от миналото на Украйна може да бъде проследена до травмата от разпадането на Съветския съюз. До 1991 г. по-голямата част от територията на днешна Украйна е била управлявана от Русия в продължение на 300 години – малко по-дълго, отколкото Шотландия е била управлявана от Англия. А с население, което днес е почти колкото това на Испания, Украйна беше най-значимата съветска република освен самата Русия. Збигнев Бжежински, бивш съветник по националната сигурност на САЩ, написа: „Без Украйна Русия престава да бъде империя“. Това не е буквално вярно. Днес Русия все още е огромна мултиетническа империя, която обхваща 3000-километрово парче от Северна Азия и включва повече от дузина азиатски националности – от 5,3 млн. татари по река Волга до няколко хиляди чукчи в Беринговия проток. Но с разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор Москва губи своя Запад.


Small Ad GF 1

За Путин европейската империя на Русия е изключително важна. Макар че в самооценката на Русия отдавна има екзотична жилка – „Да, ние сме скити!“, заявява след революцията от 1917 г. неженият поет Александър Блок – страната винаги се е възприемала като европейска, а не като азиатска сила. Нейните велики композитори, романисти и художници са с европейска ориентация; историческите ѝ военни триумфи – срещу Наполеон и Хитлер – я превръщат във водещ участник в европейския „концерт на нациите“. Загубата на Украйна, която изтласка Русия обратно в мрачните ѝ борови гори, далеч от такива звънливи стари имена като Одеса и Севастопол, нарани руското самочувствие.

Следователно в основата на руския проблем с Украйна стои война за историята. Първата битка е за това къде започва историята. Традиционно историята започва с един обгърнат в легенди лидер от Средновековието, Володимир Велики (или Владимир на руски). Потомък на скандинавски нашественици и търговци, към края на Х век Володимир основава първата протодържава в Киев. Това е свободно, но много голямо феодално владение, известно като Рус, с център в Киев, което обхваща днешна Беларус, Северозападна Русия и по-голямата част от Украйна. Володимир дава и духовните основи на Рус, като обръща царството си към православното християнство.

Въпреки че руснаците и украинците са единодушни относно значението на Володимир, те не са толкова единодушни относно това какво се случва след разпадането на царството му. През единадесети и дванадесети век то се разпада на враждуващи княжества, а през тринадесети век е завладяно от монголите под командването на хан Бату. Според руските сведения населението, а заедно с него и истинската руска култура, бяга от насилието и се насочва на североизток, към Москва и Новгород. Украинците обаче твърдят, че руската култура е останала съсредоточена в Украйна и че това, което се е появило в Москва, е отделна и различна традиция. За западните читатели спорът изглежда тривиален: все едно французите и германците да водят битка за това дали Карл Велики, основателят на Каролингската империя от девети век, принадлежи на съвременна Франция или на съвременна Германия. Украинците обаче разбират значението на руските претенции. Една от забележителностите на Киев е голямата статуя от XIX в. на Володимир Велики, който държи кръст и гледа към река Днепър. Когато през 2016 г. Путин постави свой собствен, още по-голям Владимир Велики пред портите на Кремъл, украинците с право видяха в това не почит към цар от Х век, а нагла историческа измама.

Всъщност през по-голямата част от следващите седем века след царуването на Володимир Украйна е извън контрола на Москва. С разпадането на монголското владичество през 1300 г. територията на днешна Украйна е погълната от новосъздаденото Велико литовско княжество, което на свой ред се обединява чрез династичен брак с Полша, така че през следващите два века и половина Украйна се управлява от Краков. В крайна сметка дори украинската вяра придобива западен облик: през 1596 г. Брест-Литовската уния създава Гръко-католическата или униатска църква – компромис между католическите поляци и православните украинци, която признава папата, но е православна по отношение на ритуала и позволява на свещениците да се женят. Политически хитрата междинна връзка между двете религии спомага за полонизацията на украинската аристокрация – част от това, което Путин вижда като дългогодишен модел на отдалечаване на Украйна от нейния законен православен дом.

Едва в края на XVII в. Москва навлиза решително в ситуацията. Поредица от въстания на украинските казаци – милитаризирани гранични групи, съсредоточени в долното течение на Днепър – отслабва Полско-литовското кралство. След това, след дълга война с Полша за Украйна, разширяващата се Москва най-накрая успява да анексира Киев през 1686 г. За украинците това е моментът „от трън на глог“: Полското управление просто е заменено с по-суровото московско. Но според Путин това е било началото на „събирането на руския свят“, използвайки архаична фраза, която той възкреси, за да оправдае войната си срещу Украйна днес. Още един век по-късно самата Полша е поделена между Австрия, Прусия и Русия, като Русия получава днешна Беларус и Централна Украйна, включително Киев, а Австрия – днешна Западна Украйна, тогава известна като Източна Галиция, включваща Лвов.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Време на борба

Модерното национално движение в Украйна започва през 1840-те години под ръководството на първия голям украински писател Тарас Шевченко. Роден в семейство на закрепостени селяни в село близо до Киев, той призовава украинците да се отърват от руското иго и порицава мнозина, които се русифицират, за да се изкачат по социално-икономическата стълбица. (Тези възгледи му донасят десет години в Сибир). С напредването на века, и особено след убийството на цар Александър II от анархисти през 1881 г., царското управление става все по-репресивно. Стотици украински социалисти последват Шевченко в изгнание, а книгите и образованието на украински език са забранени. В този момент разделението на Украйна на изток и запад се превръща в предимство – поне за живеещите в западната част – тъй като в управляваната от Австрия Галиция украинците успяват да възприемат по-свободната гражданска култура, която тогава се утвърждава в Европа. В Лвов те издават собствени вестници и организират читални, кооперации, кредитни съюзи, хорове и спортни клубове – все нововъведения, заимствани от управляваните от Австрия чехи. Въпреки че са ощетени от избирателната система, която облагодетелства полските земевладелци, те успяват да създадат своя политическа партия и изпращат свои представители в Лвовската областна асамблея, в която типичният украински депутат не е пламенен революционер, а носещ пенсне, леко социалистически настроен академик или адвокат.

Репутацията на Украйна като страна, прокълната от политическата география – част от „Кървавите земи“, според заглавието на бестселъра на историка Тимъти Снайдър – е спечелена през първата половина на ХХ век. Когато през 1917 г. царският режим внезапно рухва, в Киев се обявява украинско парламентарно правителство, но само няколко месеца по-късно то е пометено първо от болшевишките милиции, а след това от германската армия, която окупира Украйна по силата на Брест-Литовския договор от март 1918 г. След сключването на примирието през ноември същата година, с което се слага край на Първата световна война, Германия отново се изтегля, оставяйки Червената армия, реакционната руска Бяла армия, полската армия, украинската армия под ръководството на социалистическия министър на Радата Симон Петлюра и множество независими военачалници да запълнят вакуума във властта. В последвалата хаотична гражданска война най-засегнатата група са украинските евреи. Обвинени от всички страни, през 1919 г. над 100 000 души са убити в серия от кланета, които нямат аналог от 1600 г. насам. Надвит от червените, Петлюра сключва последен съюз с Полша, преди да избяга в Париж, когато Полша и Съветският съюз сключват мир, който отново разделя Украйна – руснаците заемат източната част и центъра, а поляците – западната. Две малки погранични области – днешните Буковина и Закарпатието – отиват съответно към новите независими Румъния и Чехословакия.

Не е изненадващо, че Петлюра е горещо оспорвана фигура. За руснаците той е просто поредният погромистки военачалник. (Тази гледна точка е залегнала в романа „Бялата гвардия“ на киевския писател Михаил Булгаков, за чиито герои армията на Петлюра е ужасяваща банда). За украинците, напротив, той е начело на първия опит на страната им за независима държавност, който е можел да успее, ако съюзниците му бяха оказали същата дипломатическа и военна подкрепа, каквато оказаха на балтийците и (не толкова успешно) на арменците, азербайджанците и грузинците. На обвиненията в етнонационализъм те отговарят, че правителството на Радата отпечатва банкнотите си на четири езика – украински, руски, полски и идиш – и че ръководител на украинската делегация на Парижката мирна конференция през 1919 г. е изтъкнатият еврейски адвокат Арнолд Марголин. Те признават, че армията на Петлюра е вилнеела, но той не е можел да я контролира, както и всички останали. Спорът се разиграва през 1926 г. в една парижка съдебна зала, след като Петлюра е убит от еврейски анархист, който твърди, че отмъщава за членове на семейството си, убити от украински войници. Триседмичният съдебен процес е международна сензация, като защитата представя унищожително досие с доказателства за погромите, докато обвинението се опитва да представи убиеца като съветски агент. Само след половинчасово обсъждане съдебните заседатели го обявяват за невинен, а дебатите по случая продължават.

Между Сталин и Хитлер

Всъщност насилието и хаосът по времето на Петлюра са само прелюдия към много по-големи украински трагедии през следващите години. От 1929 г. Йосиф Сталин започва т. нар. Голодомор –програма за принудителни депортации и реквизиция на храна и земя, целяща трайно обезсилване на цялото селско население на Украйна. В резултат на тази програма, която се провежда успоредно с прочистването на градската интелигенция, загиват близо четири милиона украинци. Няма съмнение, че това необичайно масово убийство, прикривано десетилетия наред, е било умишлено: съветските власти са знаели, че селяните умират масово, но въпреки това са продължили да реквизират храна и са им забранили да напускат гладните райони и да отиват в градовете. Защо Сталин е причинил глада, не е толкова ясно. По приблизителни оценки през същите години от глад умират и три милиона казахстанци и руснаци, но той избира да удари най-силно Украйна, вероятно защото тя въплъщава в себе си неговите два демона: консервативното селячество и голямата, напориста неруска народност. И до днес обаче Русия полага усилия да блокира международното признаване на Голодомор като геноцид. В есето си „Историческо единство“ Путин споменава глада само веднъж, мимоходом, като „обща трагедия“. Името на Сталин изобщо не се споменава.

По-малко от десетилетие по-късно, след подписването на пакта Молотов-Рибентроп през 1939 г., Украйна е подложена на нов ужас. Червената армия окупира управляваната от Полша западна част на страната – за първи път Русия контролира тази територия. Две години по-късно обаче Вермахтът все пак навлиза в страната, а още две години след това Червената армия се завръща. И двете армии депортират или арестуват интелигенцията на Лвов – богата смесица от украинци, поляци и евреи – при пристигането си и убиват политически затворници при заминаването си. За няколко месеца през 1943 г. голяма етнонационалистическа украинска партизанска армия контролира по-голямата част от Североизточна Украйна, като създава примитивна администрация и собствени тренировъчни лагери и военни болници. Забележително е, че малки части от тази армия продължават кампанията за убийства и саботажи години след края на войната, като последният командир на въстаниците е убит в престрелка край Лвов през 1950 г.

Общо 5,3 милиона украинци загиват през годините на войната, което представлява една шеста от населението на страната. Отново много от тях умират от глад, след като Германия започва да конфискува зърно. И отново най-много страдат евреите. Преди войната те са съставлявали цели пет процента от населението на Украйна, или около 2,7 милиона души, а след нея са останали само една шепа. Останалите са избягали на изток или лежат в немаркирани масови гробове в горите или покрай гробищата. (През есента на 2021 г., като част от усилията за отбелязване на тези събития, Зеленски председателства откриването на нов комплекс в Бабий Яр, парка до метростанцията, където през септември 1941 г. са избити близо 34 000 киевски евреи. На шестия ден от инвазията на Путин тази година три руски ракети улучиха парка, нанасяйки щети на еврейското гробище там).

За Съветския съюз, а и за Путин днес, най-важният факт за украинците по време на войната не е тяхната жертва, а предполагаемото им сътрудничество с нацистите. Най-противоречивата украинска фигура от този период е Степан Бандера, лидер на терористична организация в управляваната от Полша междувоенна Западна Украйна. След като отношенията между Полша и Украйна вече са били кисели, когато областта е била под австрийско управление, те се влошават драстично с кампанията на новото правителство за полонизация, в хода на която се закриват училища на украински език, украинските вестници се цензурират строго, на украинците се забранява да работят дори на най-ниските държавни длъжности, а украинските кандидати и избиратели произволно се заличават от избирателните списъци. Репресиите по-скоро радикализират, отколкото полонизират населението, така че най-голямата украинска парламентарна партия, търсещият компромис Украински националдемократически съюз, все повече е изтласквана от нелегалните националисти на Бандера. Когато Вермахтът навлиза в Западна Украйна през юни 1941 г., Бандера се присъединява към германците, организирайки два батальона – „Нахтигал“ и „Роланд“, въпреки че почти веднага е арестуван от нацистите, които го намират за твърде труден за контролиране.

Оттогава Русия използва Бандера като тояга, с която бие по украинското национално движение. Без значение е, че в Червената армия са се сражавали много повече украинци, отколкото във Вермахта, и че Германия е успяла да вербува и десетки хиляди руски военнопленници. Както и по съветско време, днес стандартен епитет за украинците в руските държавни медии е „бандеровци“ – и Путин се върна към този троп в една още по-странна от обичайното реч на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия, в която призова украинската армия да свали от властта в Киев „наркоманите и неонацистите“.

След края на Втората световна война и особено след смъртта на Сталин през 1953 г. Украйна се радва на няколко десетилетия относителна стабилност. В сравнение с другите неруски националности в Съветския съюз украинците са едновременно извънредно репресирани и извънредно привилегировани, като съставляват най-голямата единична група политически затворници, но и действат като младши партньор на Русия в съюза. В Политбюро влизат руснаци и украинци, а в неславянските републики обикновено за Първи партиен секретар се назначава местен етнически гражданин, докато реалната власт се държи от руснак или украинец, който е на поста номер две. Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., Украйна получи независимост без кръвопролития, след като ръководството на собствената ѝ комунистическа партия реши да се отдели от потъващия кораб-майка. Именно с тези късносъветски отношения на „по-малък брат“ е израснал Путин – и той може би вярва (или е вярвал), че украинците биха били готови да се върнат към тях, ако не би била намесата на Запада.

На запад или назад

Политическият път на Украйна през трите десетилетия след обявяването на независимостта ѝ подчерта всички страхове на Русия. Отначало изглеждаше, че в епохата след Студената война Русия и Украйна ще се движат по паралелни пътища. И двете страни се носеха по течението на икономическия колапс, съчетан с нови политически свободи; и двете не се интересуваха от миналото. В Украйна никой не си направи труда да свали статуята на Ленин в Киев или да преименува улиците. Новата управляваща класа в Русия пък изглеждаше по-заинтересована от печеленето на пари, отколкото от възстановяването на империята. Лесно беше да си представим, че двете страни се развиват по отделни, но приятелски пътища: като Канада и Съединените щати или Австрия и Германия.

Тази щастлива илюзия продължи само няколко години. Двата ключови момента в историята на Украйна след Студената война бяха две изключително ефективни и наистина вдъхновяващи прояви на народна сила, и двете провокирани от Кремъл. През 2004 г. Путин се опита да вкара в украинското президентство Виктор Янукович, бивш затворник и регионален политически бос от Донецк, като това усилие изглежда включваше и отравянето на проевропейския му съперник на изборите Виктор Юшченко. След като Юшченко успя да оцелее след опита за отравяне (с тежки белези по лицето), вместо това вотът беше откровено фалшифициран. С оранжеви шапки и панделки стотици хиляди украинци излязоха на улицата в знак на протест и останаха там, докато избирателната комисия не призна повторното гласуване, което Юшченко спечели. За Путин протестите, известни като Оранжева революция, са заговор, организиран от Запада.

През 2010 г. Янукович най-накрая спечели президентския пост, след като проевропейският блок се разцепи. През следващите четири години той се посвети на разграбването на украинската хазна. Но през ноември 2013 г. той отиде твърде далеч: тъкмо когато Украйна се готвеше да сключи отдавна планирано и широко популярно търговско споразумение с Европейския съюз, той внезапно го отмени и под натиска на Путин обяви партньорство с Русия. За украинците, както и за Путин, ставаше въпрос не само за това как най-добре да се стимулира икономиката, но и за самата идентичност на Украйна. Вместо да се насочи на запад – може би дори един ден да се присъедини към Европейския съюз – страната беше принудена да се върне в руската орбита. Първоначално само няколко студенти излязоха на протест, но общественият гняв бързо нарасна, след като те бяха пребити от полицията, чиито висши ешелони Янукович беше напълнил с руснаци. Протестният лагер на централния площад в Киев, известен като Майдан, се превърна в постоянен, подобен на фестивал град в града, който през уикендите наброяваше до един милион души. През януари 2014 г. полицията започна насилствено потушаване на протестите, което завърши с убийството на 94 протестиращи и 17 полицаи. Когато тълпите все още отказваха да се разпръснат, Янукович избяга в Москва, а съдържанието на луксозния му частен комплекс – сервизи „Хермес“, полилеи с размерите на малки коли, плюшен лъв – беше изложено в Националния музей на изкуствата на Украйна. Във вакуума на властта, последвал бягството на Янукович, Путин нахлу първо в Крим, а след това, чрез местни пълномощници, и в източните гранични градове Донецк и Луганск.

Заграбването на земи зарадва руската общественост, но ако Путин беше се надявал да привлече Украйна обратно към Русия, действията му имаха обратен ефект. Новите президентски избори доведоха до избора на друг проевропейски настроен политик – Петро Порошенко, украински олигарх, който е спечелил парите си от сладкарски изделия, а не от затъналата в корупция минна промишленост или метали. След това, през следващите години, масови граждански усилия подкрепиха украинските сили в продължителния конфликт с Русия в и около Донецк и Луганск. (До реформирането на Министерството на отбраната пренебрегваната преди това украинска армия беше буквално финансирана от преки дарения от обществеността.) Украинската подкрепа за членство в НАТО рязко нарасна, а през юни 2014 г. Украйна подписа широкообхватно споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Най-символично и популярно – или, в очите на Путин, най-хитро – беше предоставянето от ЕС през 2017 г. на украинците на 90-дневен безвизов режим на пътуване до цялото Шенгенско пространство. Руснаците все още се нуждаят от визи, които са изнудвачески скъпи и обременителни. Контрастът се натрапваше от само себе си: малкият брат не само е изоставил големия; сега той вече и пътува по-добре.

Руски кости, украинска земя

Напредъкът на Украйна преди инвазията не бива да се надценява. Съмнителни олигарси дърпаха конците зад кулисите, а страната беше скована от повсеместна корупция. (Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2021 г. поставя Украйна наред с Мексико и Замбия, но я класира като малко по-малко корумпирана от Русия). Но при всички проблеми на страната, нейната история от независимостта насам е история на реални промени във властта, предизвикани от реални избори между реални кандидати, отразени от реални свободни медии. За Путин украинският пример се превърна в пряка политическа заплаха. Какво би станало, ако населението на Русия – не само градската интелигенция – започне да изисква същите свободи? В есето си „Историческо единство“ Путин обясни факта, че украинските президенти се сменят, като резултат от „система“, създадена от „западните автори на антируския проект“. Проруските граждани на Украйна, пише той, не са гласовити, защото са били „прогонени в нелегалност“, „преследвани заради убежденията си“ или дори „убивани“. Не е ясно дали той действително вярва в това, но то може да обясни леко лежерната тактика, използвана от руската армия през първата седмица от войната ѝ срещу Украйна. Путин може би наистина е очаквал танковите му батальони да бъдат посрещнати като освободители.

Както и по време на Оранжевата революция от 2004 г. и протестите на Майдана от 2013-14 г., станали известни като Революция на достойнството, ожесточената самозащита на Украйна днес е защита на ценности, а не на етническа идентичност или на някакво въображаемо славно минало. За разлика от това, обсебеността на Путин от историята е слабост. Макар че в началото на президентството му „събирането на руския свят“ повишаваше рейтинга му, сега то го води към нещо, което може да се окаже фатална задънена улица. Само по отношение на квадратните километри Украйна е втората по големина държава в Европа след самата Русия. Ако я разположите върху източната част на Съединените щати, както наскоро отбеляза „Вашингтон пост“, тя ще се простира „от Мисури до Атлантическия океан и от Охайо до Джорджия“. Постоянната ѝ окупация би струвала изключително скъпо като войски и пари. Освен това войната на Путин обедини украинците както никога досега. И независимо дали говорят на руски или украински, настроенията им са едни и същи. Вече се разпространиха видеоклипове, в които бабички казват на руските войници, че ще оставят костите си в украинската земя, и украински войници, които се кълнат радостно, докато обстрелват с базуки руските танкове, и всичко това на най-чист руски език. Войната вероятно ще продължи дълго и крайният ѝ изход е неизвестен. Историята, може би ще научи и Путин, е пътеводител само когато е от истински вид.

 

Източник

 

Анна Рейд е бивша кореспондентка на The Economist в Киев и авторка на книгата Гранична земя: Пътешествие из историята на Украйна.


Pin It

Прочетете още...