Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2019 09 greata thunberg

 

16-годишната активистка за борба срещу промяната на климата Грета Тунберг се обърна към присъстващите по време на срещата високо ниво на ООН, посветена на проблемите на климата, в Ню Йорк. Ето пълния препис на речта на Тунберг, като се започне с нейния отговор на въпрос за посланието, което има към световните лидери.

 

 

 

Моето послание е, че ще ви държим под око.

Всичко това е дълбоко погрешно. Не би трябвало да съм тук. Би трябвало да съм си в училище, от другата страна на океана. И все пак всички вие идвате при нас, младите хора, в търсенето на надежда. Как се осмелявате!

Вие откраднахте мечтите и детството ми с празните си думи. И все пак аз съм една от онези, които са имали късмет. Хора страдат. Хора умират. Цели екосистеми се сриват. Намираме се в началото на масово биологическо измиране, но всичко, за което вие сте в състояние да говорите, са пари и вълшебни приказки за вечен икономически растеж. Как се осмелявате!

Повече от 30 години науката [за климата] е кристално чиста. Как смеете да продължавате да отвръщате погледи и да идвате тук, казвайки, че правите достатъчно, когато необходимите политики и решения все още не се виждат отникъде.


Small Ad GF 1

Казвате, че ни чувате и че разбирате спешността на проблема. Но колкото и да съм тъжна и гневна, аз не искам да вярвам в това. Защото, ако наистина сте разбрали ситуацията, но продължавате да бездействате, то тогава бихте били зли. А в това аз отказвам да повярвам.

Широко популярната идея да намалим наполовина емисиите [на парникови газове] през следващите 10 години ни дава само 50% шанс да останем под 1,5 градуса [повишаване на средните температури], както и да контролираме риска от започване на необратими верижни реакции, които се намират извън човешкия контрол.

Петдесет процента може и да са приемливи за вас. Но тези числа не включват точките на необратими промени, повечето цикли на усилено топене на ледовете, допълнителното затопляне, скрито от токсичното замърсяване на въздуха или аспектите на справедливостта по въпросите на климата. Освен това те разчитат на моето поколение, което трябва да изсмуче от атмосферата стотици милиарди тонове от вашия въглероден двуокис с помощта на технологии, които в момента почти не съществуват.

Ето защо един петдесет процентов риск просто не е приемлив за нас – ние, които трябва да живеем с последствията от него.

За да имаме 67% шанс да се задържим под 1,5-градусово глобално повишаване на температурата – най-добрите коефициенти, дадени от Междуправителствената група за изменението на климата – светът разполагаше с цифрата от 420 гигатона въглероден двуокис, които можеше да се изпратят в атмосферата до 1 януари 2018 г. Днес тази цифра вече се намира под 350 гигатона.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Как смеете да се преструвате, че всичко това може да бъде решено само с помощта на „бизнес както обикновено“, плюс някакви технически решения? При днешните нива на емисиите, обемът на допустимите излъчвания на въглероден двуокис ще бъде изцяло изчерпан за по-малко от 8 1/2 години.

Днес и тук няма да има никакви решения или планове, представени в съответствие с тези цифри, защото такива числа са твърде неудобни за приемане. А вие все още не сте достатъчно зрели, за да наречете нещата с истинските им имена.

Вие ни проваляте. Но младите хора започват да разбират предателството ви. Очите на всички бъдещи поколения са насочени към вас. И ако решите, че можете да си позволите да не оправдаете надеждите ни, то аз ви казвам: Ние никога няма да ви простим.

Няма да ви позволим да се измъкнете с това. Точно тук, точно сега е мястото, където ние поставяме граничната линия. Светът се пробужда. И промяната идва, независимо дали ви харесва или не.

Благодаря ви!

 

 

 

Грета Тунберг, родена на 3 януари 2003 г., е шведска ученичка и актовистка на движението против промяна на климата. Става известна с поставяне началото на движението „Училищна стачка за климата“ от ноември 2018 г. На 15 март 2019 г. около 1,4 милиона ученици от цял свят се присъединяват към нейния призив в многобройни стачки и протести.

Pin It

Прочетете още...

„Америките ни“

Владимир Левчев 15 Фев, 2012 Hits: 18126
„Литературен вестник“ задава на български…