Бюлетин – абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате редовно информация относно най-новите публикации.

Идеалният учебник по история Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Дискусии - Култура
Написано от Ели Иванова   
Неделя, 19 Април 2009 20:39

Както вече писах, в момента почти по неволя разглеждам български учебници по история. И без да ги търся, ми идват разни нелицеприятни мисли на ум. Не съм срещала наскоро публикации на бисери от кандидатстудентски изпити по история, но не бих се изненадала от такива. Те биха били логическо следствие от клишираните учебници, които предполагат наизустяване и възпроизвеждане, тоест – с извинение – смилане и повръщане. А кой 18-годишен би могъл да наизусти без логически катастрофи едно гъсто писание от 200 страници? Дори и Омир го е правил върху по-кратък материал, а отгоре на това паметта му е била много по-добре тренирана. Пък и го е правил в стихотворна форма, а това доста е улеснявало нещата. Така че предлагам или учебниците да се пренапишат в стихотворна форма, или да се изхвърлят и да се напишат други, които да не разчитат на смилането и повръщането.

Ето какви проблеми намирам:

В сегашните учебници няма и намек за разногласия между историци, отклонение от праволинеен разказ, преразглеждане на повтаряно от години. Помня как една съученичка си четеше стари учебници: „Ами това е средновековна история, да не би да се е променила в последните 10 години?“. И си беше права – и сега, и преди в учебниците си пишеше едно и също с малки декоративни промени. Няма и стимул за дискусия между учениците за сметка на наизустения разказ – тяхното мнение не е важно по никаква тема.

Плосък евроцентризъм в учебника по история на света. Е, има епохи, в които Европа не е била център на света. А евроцентризмът на малките държави си е чувство за малоценност.

Като дружка на евроцентризма, липсва регионалност, дори в Европа. Когато се разглежда Европа на Просвещението, говори се предимно за Франция. За индустриалната революция, Англия и Холандия. Тоест центърът на действието за момента е натоварен с ролята на идентичност за целия континент. Но такава „усреднена“ история от компилирани моменти на практика няма. По този начин днес не познаваме нито един регион, а само фрагменти оттук-оттам.

Балканите в историята на света са игнорирани, а в българската история се споменават само когато съответната държава влиза в сблъсък с България – само откъслечни фактчета. А какво движи тези хора, какви са техните колективни представи, кои са събитията формирали тяхната идентичност – това остава неизвестно. А е супер важно, защото нали една национална идентичност (нашата) се определя чрез открояване от другите. Достатъчно стереотипи вече има за тях.

Говори се предимно за войни, сблъсъци и техните герои, а историята на България е само героичен епос. Нима примерно Франция се състои главно от войните си? Такава визия само поддържа живи напреженията, понеже Другите са мисловно представени като опростен военен субект-неприятел. А частици от тези „Други“ живеят и в собствената ни страна – тогава какво? Трябва ли те да се идентифицират с този неприятел? Трябва да се дава същото значение на социалната (Какви имена са си избирали българите през Средновековието?) и икономическата история (Какъв е бил поминъкът тогава?), на историята на идеите (Каква е била Ботевата философска мисъл, от която произлиза освобожденската?), на културата на ежедневието, на историята на малцинствата (Кога са дошли и как са битували евреите по българските земи?), на изкуството (Каква е била украсата на писаните каручки и защо?).

Картите са винаги политически и отразяват само границите. Излиза, че освен тях нищо не е важно. Ами аз твърдя, че примерно една физическа карта на Балканите трябва да бъде включена и обсъждана в учебник по история на България – защото природните обстоятелства могат да обяснят много точки в историята. Или като ще говорим за Възраждането, защо да няма една карта на пътищата за онова време? Как са били свързани различните части на българския етнос?

Илюстрациите са само портрети на исторически личности (съответно може би трябва да интерпретираме личността по портрета? определено валидно), или от картинките наивно се очаква да представят някакъв факт буквално. Примерно за илюстрация на Второто Българско царство има картина от социалистическо време на Царевец в цялото му средновековно величие. Изобщо не се поставя въпроса за това доколко картината отразява някаква реалност или само представите на художника. По-добре да бяха дали карта на крепостта със схема на сградите.  Това щеше наистина да даде простор на въображението вместо да се налагат готови образни клишета. Така може да си представят образно как са се развивали възможните събития на това пространство, може би да напишат разказ основан на този план, да предложат идеи за военни стратегии,  да измислят правила за компютърна игра за тях.

Документите са само един-два параграфа на урок. А идеалният учебник по история трябва да е придружен от два пъти по-дебела христоматия с документи: от грамоти на българските царе през откъси от Паисиевата история, през писма на Неофит Рилски до документи на партията. А урокът в клас да бъде дискусия на документите – каква гледна точка представят и как може да се дешифрират, какво можем да разберем от тях. Тук трябва да има и много визуални документи: графики, снимки на социално значими артефакти („За какво служи този инструмент“?), картини с дискусия за самите тях, карикатури от тогавашните вестници, снимки на хора в ежедневието им. Трябва да има документи и от други близки народи: наред с песен за Крали Марко също и такава за Скандербег (ако я има), откъси от възрожденски истории на други народи в сравнение с Паисиевата, чужди картини за същото историческо събитие.

Други неща, които трябва да има в един учебник по история: хронологична линия с важните събития в началото, връзка със ставащото по света, вградени странички за задълбочаване по някой конкретен въпрос (например градският живот след Освобождението) и подобни.

Един познат перуанец разказва за ученическия си шок, когато баща му бил пратен посланик в Чили. В чилийските учебници по история перуанците винаги били лошите. После в Боливия бил озадачен от друга историческа истина – там чилийците били бандити. Случвало ли ви се е да учите историята на друга страна от-до, в училище или в университетски курс? Мисля, че ни трябва учебник, написан за България все едно написан не за родна страна – не мисля, че това би попречило на формиране на българска идентичност (освен на ура-патриотизъм). Но най-важното, такава гледна точка би позволила много повече любопитство и въображение, по-истинско разбиране и по-малко кандидатстудентски бисери.

Източник

Ели Иванова
За автора:
Ели Иванова живее в САЩ, където е преподавател по литература и култура. Освен в книги, хора и техните светове, тя се задълбава и във фотографията, човешките права и дребните незабележими неща.
Продължава >>
Коментари
Добавяне на нов RSS
Златко 19-04-2009 17:45:49

Някъде в един от текстовете тук прочетох, че учебниците по история в Германия и Франция са съгласувани едни с други, доколкото това засяга общата история на двете страни – и че това съгласуване е отнело около две години. Самият аз си мисля колко невероятно интересна (ако и доста утопична) би била идеята за един учебник по балканска история, написан съвместно от автори от всички участващи страни. При това – съпровождан от открити дискусии, провеждани например в интернет. Представяте ли си колко непобутнати камъни би преобърнал един такъв проект?

Мечтая си аз, мечтая ...
Серкан 19-04-2009 20:19:47

Някога, един велик човек имаше мечта.
Убиха го, заради мечтите му, но не можаха да убият самата мечта.
И ето днес, когато ножът се обърна и опря до сърцето на "мнозинството", от мечтат хората сътвориха единственото, което им остана живо днес. Надеждата и вярата, че вчерашната мечта, която мнозинството искаше да убие и заличи, ще ги спаси и изведе в нова, по-добра и оправдаваща съществуването им форма.

И аз днес мечтая с теб. И с "нея" и с "него"...
"Мечтая си аз, мечтая..." да не му се види нивга на човечеството края.
Учебник по балканска история - съвместно издателство на балканските страни.
Чудесна идея!!!
Гост 19-04-2009 20:25:42

Германия и Франция са провели достатъчен брой войни помежду си за да стигнат дотам. Ние трябва да изживеем младостта си преди да улегнем. Както и южноамериканците, да речем. Впрочем, повечето хора са доста по-интелигентни от авторите на учебници по история и не ги взимат много насериозно. Няколко страници по-назад Яхим Топол разказва, как за чехите истинската история е била нещо тайно и тайнствено, различно от това, което се учи в училище. Той,за разлика от мен, би трябвало да е авторитет, след като мислите му са публикувани тук.

Златко, а ти май не си много съгласен с Ели Иванова - тя предлага учебниците да предразполагат към мислене, да има различни гледни точки, а ти искаш една, но правилната.
Златко 19-04-2009 20:34:27

Не знам защо си решил, че искам само една гледна точка. Онова, което искам, е гледна точка, постигната в общобалканска дискусия, пък ако ще и доста нажежена. А че паралелно с нея могат да съществуват и други, е нещо подразбиращо се от само себе си. Аз искам повече диалог, повече разговори и взаимно опознаване на Балканите. Защото, не е ли смешно, че доста често ние знаем за съседите си много по-малко, отколкото за западна Европа или Америка?

А че учебниците били нещо толкова безвредно, че в тях можели да си стоят каквито и да било глупости, защото хората така или иначе не ги вземали на серизоно ... тук доста се съмнявам, честно. Ако беше толкова просто, щяхме ли да водим толкова спорове относно това какво точно да учат децата ни, че и ние самите?
Серкан 19-04-2009 20:36:04

Един общ учебник не означава да има една обща гледна точка.
Точно за това става дума - да бъде написан така, че да кара децата, които ще се учат от него да мислят, че не са сами на тоя свят, че имат и съседи, които са и те хора като тях.

Ние на Балканите малко войни ли сме имали до сега???

Аз повече войни не искам.
Искам да живея в мир.
Искам да се разбирам със съседите си.
Серкан 19-04-2009 20:39:21

Децата взимат много на сериозно учебниците по история. Поне до една определена възраст, след която "някои" деца си променят гледната точка. Мнозинството си остава с гледната точка, които им я формира точно учебника по история, като синтез на управляващи и държава.
Гост 20-04-2009 11:52:54

Ами ето, Серкан, ти не искаш войни, аз не искам, Златко не иска, повечето хора които познавам също. Като писах, че не сме улегнали, имах предвид водачите и техните писачи, ти къде го виждаш това мнозинство? В наши дни никой не може да бъде ограничен да използва само някакви официални източници и колкото по-странни са те, толкова по-малко влияние имат (впрочем, във всички дни е било така, когато обществото е бивало обхванато от войнствени настроения, то е защото е било склонно да ги приеме).

Златко, ако искаш след две седмици преброй IP адресите, умножи ги по 100 000 (ако предположим, че 1/1000 от хората с интерес към темата четат Либерален Преглед), раздели на 8 000 000, да видим приблизително какъв процент от хората се интересуват от учебниците.
Re:
Златко 20-04-2009 12:12:58

Гост писа:
Златко, ако искаш след две седмици преброй IP адресите, умножи ги по 100 000 (ако предположим, че 1/1000 от хората с интерес към темата четат Либерален Преглед), раздели на 8 000 000, да видим приблизително какъв процент от хората се интересуват от учебниците.

Странно ми звучи този аргумент, драги, в края на краищата учебниците, че и цялото образование в неговия български вариант, имат само малко общо със свободния избор и интереса. Това колко души четат едно толкова маргинално издание като „Прегледа“ не може, от моя гледна точка, да послужи като основа за каквито и да било изводи. Още повече, че хората, които четат това издание, по правило отдавна вече са излезли от школската възраст и отново не могат да послужат като основа за изводи. Нещо съвсем се оплете ти тук според мен, в желанието си да настояваш на едно още от самото начало доста странно твърдение. Ами щом учебниците имат толкова малко значение, защо изобщо изпращаш децата си на училище, драги? Не вярвам да е само заради заплахата от глоби, нали? Да се спори, разбира се, е възможно винаги, но човек трябва да притежава поне малко интелектуална откритост, за да е способен да признае абсурдността на едно или друго свое твърдение. Инак нещата накъм несериозност отиват, малко на дрън-дрън, че пляс я избива цялата работа.
Гост № 3 20-04-2009 12:58:27

Аз и не искам да споря, още повече, че почти не виждам логика в аргументите ти, звучат ми повече като желание за надприказване. А може би говорим на различни езици.
Ellie 20-04-2009 14:27:25

Наблюдавайки състоянието обществената дискусия в България, си мисля, че повечето хора не са помръднали отвъд училищния етап, на който са вярвали в учебниците по история. А ако са го преминали, то е за да търсят библейски доказателства за изключителния древен характер на българите, от които е произлязла индоевропейската цивилизация и подобни. Друго нещо, което е популярно са "тайни" конспиративни теории, покрити исторически скандали, кой е отровил Наполеон и подобни. Не ме обнадеждава, защото дори и да не вярваш на учебниците, необходим ти е достъп до източници, където да намериш нужната информация, да можеш да я оцениш и претеглиш. А това е пак умение, което се научава в училище.

Разбира се, че никой не иска войни, по принцип. Но ако се разровим малко ще видим, че при определени случаи биха участвали във война - когато се чувстват застрашени, например. А това чувство на застрашеност се манипулира най-лесно, когато още от училище са научили, че ние сме специални, но съседите ни мислят злото, само дебнат как да ни скроят номер, че са ни кръвни врагове и доказателство за това е историята...

Затова такива хора остават много учудени, когато разберат малко повече за тези съседи и видят големите културни прилики. Но дори тогава реакцията им обикновено е или отричане, или обвинения в кражба (вж. филма Чия е тази песен?) или самосъжаление за "ориентализирането ни".

Между другото, отпреди няколко години има създадени общи учебни пособия по история за балканските страни, но на български не ca все още превеждани. http://www.cdsee.org/jhp/download_eng.html И все пак и те не са достатъчни, защото се отнасят за определени потенциално спорни "общи" исторически събития като войни и подобни, докато други събития, които не са спорни и общи, но въпреки това важни за всяка страна, + културата, остават игнорирани от останалите.
Златко 20-04-2009 14:55:52

Wow! Бях силно впечатлен от качеството и съдържанието на учебните помагала, за които говори Ели. Засега успях да прегледам, при това бегло, само учебника по балканските войни, но дори и при един кратък преглед човек може да прецени, че тук става дума за сериозен и добросъвестен опит за съвемстна преоценка на историята. При това направен именно с помощта на повсместно позоваване на оригинални исторически документи. Жалко в цялата история ми се стори само това, че учебниците действително са преведени на всевъзможни езици (гръцки, сръбски, хърватски, албански и македонски), но не и на български. Дали ние самите не бихме могли да направим нещо в тази посока? Аз самият възнамерявам да се опитам да вляза в контакт с авторите, във всеки случай. Не е необходимо човек винаги и непременно да чака насърчение и позволение от майкта-държава, както си е обичаят у нас откак свят светува. Да видим какво ще стане. А междувременно препоръчвам на всички, които се интересуват от темата, да погледнат страницата, която посочва Ели. Намирам проекта изключително интересен и заслужаващ внимание.
Гост № 3 20-04-2009 17:22:38

Ellie, защо си мислиш, че от медиите можеш да добиеш представа за обществото? Има си маркетингови правила - рекламата трябва се таргетира, а ти просто си клъвнала на въдица, която не е била за теб. Не че няма хора, които се интересуват от конспиративни теории и древни доказателства за тяхната изключителност, но основното е не броя им, а че са наивни и податливи на внушения, т.е. рекламата при тях е високоефективна.

А това за трудния достъп до източници е безспорен факт! И че училището не прави нищо - също. Затова ценя Златко, колкото и да ме дразни като личност.
Гост 22-04-2009 14:50:30

Доколкото видях проекта е финансиран от " Отворено общество", което до голяма степен дава и отговора " Защо го няма на български език". Подчертавам - за съжаление.При тази ситуация повечето добри идеи за съжаление тук вече започват да ми изглеждат повече от утопични.
Има едно аксиоматично правило " Ако искаш да държиш властта, дръж контрола върху изучаването на историята", което дава отправната точка,
за отговора.
Златко 22-04-2009 16:27:58

Списъкът от донорите на проекта може да се види тук:

http://www.cdsee.org/aboutus_donors.html#corespons ors

и сред тях „Отворено общество“ фигурира само при подпомагането на сръбския и македноснки преводи. Казвам това само за да избегна създаването на погрешна представа, тъй като „Отворено общество“ вече ми изглежда като твърдо кодирано слвосъчетание в сегашния български език и не искам проектът да бъде веднага причислен към „тия“ или „ония“. Инак съм съгласен с горния коментар.
аз съм против различни гледни точки
Майя Маркова 23-04-2009 06:13:33

На времето, когато учехме един срок българска история в 4. клас, забелязах, че когато в миналото България е разширявала ареала си, това се описваше като "разцвет", а когато някоя съседна страна е разширявала ареала си за сметка на България, това се наричаше "потисничество" или с още по-тежки думи. Противоречието ме наведе на някои мисли.
А иначе - подкрепям опитите да се пишат по-обективни учебници с по-малко демонизиране на старите врагове, макар да не одобрявам трагикомични крайности като евфемизма "османско присъствие". Също така съм против представянето на различни гледни точки в училищен учебник (университетските са друга работа). Според мен, ако възрастните професионалисти още не могат да се разберат помежду си за най-елементарни неща, това не им дава право да пренасят дискусиите си на училищна територия и да натоварват малки деца с отговорността да бъдат арбитри. При това нищо чудно, вместо да възпитаме критично мислене, да подкопаем едно от най-ценните наследства на цивилизацията - убеждението, че има такова нещо като истина и че можем да вървим към нея, макар да не ни е писано да я достигнем.
Може да греша и да ми е повлияла Сара Пейлин с нейното прочуто "Teach the controversy", но това е мнението ми.
Гост 23-04-2009 07:46:10

Хм, ако не учим децата на самостоятелно мислен докато са малки, то кога ще го правим? Когато пораснат ли? Ами дай тогава най-първо да започнем със самите себе си, какво ще кажеш, Майя?

Впрочем, тук има един хубав текст, „Тиранията на историята“, който казва някои важни неща по тоя въпрос.
Гост 23-04-2009 13:15:40

Намериала си и ти от кого да се повлияеш, Майя.

Сара Пейлин, жената, която докато Джон МакКейн вечерта след изборите в САЩ направи най-силната си реч, преговаряше назубрената си и надраскана на лист бълвоч от здумки. За това, как някой ден тя, видиш ли, пак щяла да има шанс, президент да стане, не вице. Та се наложи собствените и съпартийци да я спрат и да и запушат устенцето.
Сара Пейлин - нагла твар, която не само не помогна на стария ветеран Джон, но и го дръпна назад играейки срещу него с простотия и некомпетентност.
Ellie 23-04-2009 19:57:24

Майя, защо мислиш, че представяне на различни гледни точки е натоварване за учениците? Ти сама казваш, че си забелязвала противоречиви гледни точки в преподаването на историята - това натоварващо ли е било?

Когато съм разбирала като малка, че по различни въпроси има различни мнения на историците (и изобщо учените), че нещо не е изяснено докрай или в момента се работи по него това винаги ме е карало да се заинтересувам от темата.‌ Това прави предмета по-интересен, по-жив и по-приканващ към тези, които тепърва ще се занимават с него, тоест учениците. Особено когато учителят каже: "Това още е загадка, може би някой от вас ще открие отговора." Показва, че науката е нещо, което се прави, а не спуснато отнякъде знание записано на камък. А когато по различни въпроси има спорове заради различните субективности на хората, които се занимават с това, и тогава това не обърква, а помага да придобиеш едно дву и триизмерно виждане по въпроса.

По въпроса за креационистките/еволюционистките спорове мисля, че биологията само може да спечели, ако учениците знаят какви са аргументите на креационизма и как учените биха отговорили на тях. Затварянето на очите в час по биология за креационизма точно обратното, прави учениците по-поддатливи на внушения от типа "аха, това не са ни го казали, явно защото им подкопава теорията са го скрили". По-добре тези аргументи да се оборят, отколкото да се правим, че не съществува и в неделното църковно училище пасторът лесно да си прокара своята линия. Единствено в NG съм срещала адекватно и популярно пресрещане на аргументите на креационизма. А това не е никак достатъчно.

А пропо, току що прочетох някъде, че в СУ изпитите по история на България от 1 до 4 курс се минават с учебника за 11 клас. Ако умението да се мисли и оценява информация, да се заема гледна точка се остави на специалистите (тоест тези, които ще изучават материята като студенти), то каква е всъщност ролята на средното образование? Тези умения не се ли развиват в училище вече няма за кога да се развиват.
Гост 24-04-2009 09:47:22

Прекрасен материал и доста обогатяваща дискусия!
още за различните гледни точки
Майя Маркова 25-04-2009 20:56:03

Между другото, чудя се защо толкова много от участниците пишат анонимно - ако не им се ще да си дават имената, не би било зле да си измислят някакви прякори, а така обръщението се затруднява.
Към № 16 ("Хм, ако не учим децата на самостоятелно мислене, докато са малки, то кога ще го правим? Когато пораснат ли?...)
Аз лично не знам начин да се учат хората на мислене, освен като им се поднасят мисли с възможно най-високо качество и им се позволи да изказват собствените си мисли (но това едва ли е достатъчно). Според моя опит всичките ни старания да развием способността на ученика/студента да мисли се препъват в неспособността ни да разпознаем друг тип мислене освен собственото. Даваме на младия човек някакви предпоставки, от които искаме по логичен път да стигне до изводите, които вече са в главата ни. Т.е. познай какво съм си намислил.
Според мен особено предпазлив трябва да бъде човек, когато работи с малки деца, защото има опасност техните още незрели умове да бъдат заглушени и обезличени от чуждите мисли. Не случайно всяка тоталитарна система гледа да подхване децата от малки и да ги подработва с теми, които изобщо не са за възрастта им.
Долният текст не е мой, но от уважение към нашия домакин няма да посочвам източника (и ще променя няколко думи):
"Отказах се от религията си, когато бях на 7 години. Ето как стана това.
Децата обикновено разглеждат учебниците като нещо свято и вярват на всяка тяхна дума. Ако авторът на учебника каже, че Френската революция е добра (или лоша), повечето ученици ще повтарят това като папагали, вместо да използват собствените си мозъци.
Моята учителка искаше да използваме мозъците си и да спрем да боготворим учебниците. Тя ни даде задача да напишем свои собствени книги. Когато изпълнихме задачата, учителката ни каза, че сега можем да издадем книгите си. Някои деца бяха написали, че родителите им трябва да им купуват сладолед всеки ден, други - че училището и цялото образование трябва да бъдат забранени. Никой не можеше да ни попречи да издадем книгите си. Ако бяхме пуснали нашите шедьоври на пазара, без да посочваме възрастта си, някои хора със сигурност биха повярвали на всяка дума. Ако бяхме добавили към творбите си вълшебното съкращение "доктор", мнозина биха почнали да боготворят текстовете ни.
Тогава изведнъж ми хрумна, че светите писания може да са измислени по същия начин! Защо трябва да им вярваме? Та аз бих могла да измисля своя собствена религия и да се обява за Божи пророк!"
още за различните гледни точки
Майя Маркова 25-04-2009 21:33:48

Към № 17: За Сара Пейлин съм напълно съгласна с теб, грях им на душата на апаратчиците от Републиканската партия, които я натресоха на Маккейн и така окончателно предрешиха изборната загуба. Имах предвид мнението й, че в училищните програми освен дарвинизъм трябва да се включва и "интелигентен дизайн" (т.е. креационизъм), за да се "преподават спорните въпроси". Като чуя това от особа като Пейлин, естествено настръхвам и ритам, а може би Ели е права, че в това би имало рационално зърно.
Ели, аз не бих казала, че в стария ни учебник за 4. клас имаше противоречиви гледни точки - аз видях една гледна точка, сравнима с тази на Кали от "Стас и Нели": "Лоша постъпка е, ако някой открадне на Кали крава, а добра - ако Кали открадне крава на някого." Тази гледна точка определено ме натовари :-).
За неизяснените и спорни въпроси - бих казала, нека се включват в учебниците там, където идват естествено, но да не ги търсим специално. За мен особено потискащи са били споровете между историци от различни общности, защото са ме навеждали на мисълта, че добрата воля на хората не стига за нищо и мир може да има само ако някой го наложи със сила. Което и до днес смятам за вярно, но за един ученик тази истина може да е малко преждевременна.
За креационизма мисля, че ако се включи в учебниците по биология, има опасност децата да си кажат: "Щом са решили, че си струва да го описват и оборват, значи все пак има нещо в него!" Според мен по-скоро би трябвало, ако някой ученик подхване темата, учителят да я развие устно в самия час. А ако креационизмът има място в някой учебник, това е по-скоро учебникът по философия.
Златко 26-04-2009 08:52:39

Ако ми е позволено да се намеся отново в разговора: според мен най-добрия подход към непознати ситуации и нови идеи е човек да си набави малко повече информация за тях. В такъв смисъл бих препоръчал на всички, заинтересувани от темата и дискусията тук, просто да погледнат вече готовите учебници по история, подготвени от колегите от международния екип, работещ в Центъра за демокрация и помирение в югоизточна Европа, тъй като в тях действително могат да се видят приложени на практика принципите, които Ели описва тук в малко по-теоретичен план. Ето ги тук: http://www.cdsee.org/jhp/download_eng.html

А междувременно, за ония, които по различни причини не могат да прочетат (или видят – защото в учебниците има изключително много рисунки, карти, картини; изобщо, те са много професионално направени) – ето тук едно кратко описание на един от тях, първия.

Значи, това е учебник по история на Османската империя. Обемът му е 138 страници, от тях чисто учебни са около сто, останалите са различни въведения, съдържания, индекси и пр. Изложението започва с прегледно представена хронология на темата, в таблична форма, обхващаща около 10 страници. Материалът е разделен на четири главни раздела: 1. Османската експанзия в югоизточна Европа. 2. Институциите на Османската империя. 3. Религиозни институции, общности и практики. 4. Социални типове и ежедневие.
Дотук всичко звучи повече или по-малко рутинно, интересното започва когато се навлезе в самия материал. Защото той е поднесен по един много практичен начин: Всеки от отделните раздели е съставен най-вече от откъси от оригинални исторически документи, много често представящи РАЗЛИЧНИ гледни точки относно един и същ исторически факт. За мен това е нещо безкрайно интересно: човек изведнъж попада в една автентична атмосфера, може да проследи страстите, мотивациите, убежденията на различните участници, плюс това въпросите, следващи след всеки кратък материал, го карат да мисли директно върху причините за едно или друго различие между тях, да търси обяснения, да се опитва да разбира, а не само да зазубря една поднесена наготово гледна точка. Ето един конкретен пример: в няколко текста се представя убеждението на турските завоеватели, че те побеждават благодарение на превъзходството на своята религия над християнската. В един или два други текста се показва един по-фактически подход към ситуацията, представящ пълната разпокъсаност и липса на координация или сътрудничество между отделните царства на полуострова, всяко от които отказва да помага на другите в борбата срещу (общия) враг, в резултат на което турците ги побеждават поотделно без особени усилия. Сега човек може сам да избере кое от двете обяснения да приеме като по-убедително, но във всеки случай той познава вече и двете. После, учебниците са пълни с фактическа информация, която в огромната си част е или слабо, или напълно непозната за неспециалист като мен. Например в един кратък текст се представят отношенията между източноправославните, католически и лутерански (протестантски) общности в България от 16 в. После, има специална секция, представяща положението на жените в различните региони на империята, ситуацията на евреите (които са се наслаждавали на необикновени привилегии и свобода, за разлика от ситуацията в останалите части на Европа по това време) и пр., и пр. Изобщо, един учебник, който може да се чете с интерес и като увлекателно, информативно четиво, дори когато човек е вече извън школската възраст. Така че, според мен най-добре е, вместо да говорим тук изхождайки от различни абстрактни представи, просто да видим нещо реално и практическо, което може да ни покаже какво всъщност представлява идеята за насърчаване на самостоятелността и независимостта на мисленето в образованието, когато е реализирана на практика. Другата, тази за монолитното представяне на истини, всички познаваме сами от училище.
Ивайло 28-04-2009 17:33:50

Интересно.... негодуванието в статията е, колкото срещу учебниците по История, толкова и срещу самата система на обучение, доколкото тя се основава на механично запаметяване (често на тривиални подробности) и дословното им възпроизвеждане.
 Но не е ли тъкмо това целта на традиционното образование? Наред с организираните религии и армия санкционираното от държавата образование е главното средство за насаждане на конформизъм и социален контрол. Без тях и създаваните от тях митове традиционната (поне в Европа) днес нация-държава би била сериозно подкопана.

Формиране на мислещи и интелектуално независими индивиди съвсем не е приоритет на образованието ни, каквото и да твърди пропагандата на официозните медии.

Мнението на един циник '-)
Ellie 03-05-2009 21:19:27

Някой по-нагоре (или може би под друг пост?) беше отбелязал, че това, което предлагаме Златко и аз са две различни неща- моето предложение: да има представена версия на историята еднаква за всички балкански страни, а неговото: да има различни гледни точки. Всъщност няма противоречие между двете. Естествено, че участниците в един исторически процес като например османското завладяване на Балканите имат свои различни и противоречиви интереси, мотивации, гледни точки и в края на краищата оценка на събитията. Които ние, излезлите от програмата по история в българското училище, не познаваме. Това, което е необходимо (както казах и в самата статия) е че имаме нужда да познаваме тези позиции. Но една обща за всички балкански страни версия на историята не означава да заместим досегашната патриотична с някаква друга, също така задължителна и наизустителна като нея. Означава да представим на учениците именно тези различни гледни точки, и дори факти, които са пропуснати в патриотичната версия. И документите са най-логичната стъпка към това.

Майя, разбира се, че учебникът за 4 клас не представя различни гледни точки. Говорех за това, че - по твоите думи - ти си открила противоречия в преподаването и това не те е натоварило, а обратното, те е накарало да се замислиш и то самостоятелно, макар че мислите, поднесени от учебника не са били с високо качество. Но за ученето на самостоятелно мислене някой друг път. Абсолютно вярно е, че поднасянето на висококачествени мисли на ученика не е начин да го научим да мисли самия той, както виждаме с примера. Това става чрез поднасянето на противоречия.

"За неизяснените и спорни въпроси - бих казала, нека се включват в учебниците там, където идват естествено, но да не ги търсим специално." Точката е там, че "естественото идване" е субективно виждане. Какво значи, че дадени въпроси идват естествено? За един огромен брой хора креационизмът е най-естественият въпрос и по само по тази логика би трябвало да бъде включван в дискусията. Въобще, бих добавила, че всичко, което интересува хората по принцип вече е достатъчно релевантно, за да бъде включвано дискутирано. Дори обратното, едно време теистични аргументи бяха включвани в учебниците и по биология, и по география именно с цел да бъдат оборени с атеистични. Това не е натоварвало моята детска душа със съмнението, че щом учебниците спорят с тях, значи те имат тежест. Напротив, ако бях научила тези теистични аргументи от някой свещеник сигурно щях да им дам доста по-голяма тежест под предлог и със съмнението, че учебниците не ги споменават като неудобни.

А има и нещо друго. Самият изследовател трябва активно да търси такива възможни спорни гледни точки. Този подход не е само за изследователи - той преминава и в обучението в критическо мислене, според който всеки човек би трябвало да изследва света чрез рефлексия. Не случайно една любима тема за есета е "Дискутирайте предимствата и недостатъците на..." Всеки човек трябва да търси активно различните възможности и спорните моменти.
странно....
prof 18-10-2009 20:53:12

Да, посочените четири книжки са достатъчно интересно четиво за някой, който няма представа за погледа върху съответните исторически събития на нашите съседи.... но изпадам в леко недоумение след първия преглед и на четирите книжки. Не знам дали на вас не ви се струва странно, во мен лично ме учуди доста слабото отразяване на българия във всичките книжки... Не изпадам във някакъв бесен национализъм, но явно авторите са се стремели основно да отбележат гръцката, румънската и сръбската гледни точки, докато нашата се появява от кумова срама тук-таме, дори елементарно преброявайки илюстрациите според произхода си може да се забележи същото.... Може би като първи опит в посока - общ прочит - и да получи одобрение, но лично мен леко ме сдмущава тази едонстранчивост... В книжката за балканската война, например, моля някой - не аз - да преброи колко илюстрации са дадени от тази епоха по различните държави участнички, и да ги съпостави, защото някак си основния текст не се вързва със табличката в края на книгата коя държава с какви военни сили и при какви загуби е участвала във войната....

Интересно ми е да видя вашето мнение, дали само мен ме дразни тази липса на отразяване на тогавашната българска позиция...
Коментирай
Име:
Email:

Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 

Please input the anti-spam code that you can read in the image.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."