От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Ричард Докинс, „Делюзията Бог“
Изд. „Изток-Запад“,  2008

2012_08_Dawkins

Внимание! Премахнете капаците на очите си! Отворете умовете си, затворете сърцата милозливи. Религиозните да се въоръжат, знаем как реагират, когато „правата вяра“ е критикувана. Да започваме…

Докинс е страхотен! Да, да, да! Хм, все още няма камъни по прозорците ми, запалени факли по паркинга и размахващи се вили в името Господне. Добре, продължавам тогава.

„Делюзията Бог“ е книга-“умоповдигач“, както самият Докинс нарича смелите си стълкновения с религиозните постулати. „Най-известният атеист на Великобритания“ е написал една великолепна книга, в която последователно громи всички столетни крепостни стени на християнската и мюсюлманската вери. Същите, които са отговорни за най-масовите и кървави убийства изобщо в историята!

Докинс е голям фен на Дарвин. Дъглас Адамс пък е фен на Докинс. Аз уважавам и тримцата, но поотделно и по различен начин.

Стилът на Докинс ще ви грабне от първата страница, стига да нямате шипове около кръста и промит мозък. Той уверено унищожава всички втълпявани причини религията да заема господстващото си място. Отделя пространни страници на извеждането на морал, смисъл на живота, комуникация между хората въз основа на далеч по-практични и дружелюбни основи.


Small Ad GF 1

Примерите му ще ви изумят, ще ви разсмеят и ще ви объркат. Особено някои като този за малкото еврейче, „покръстено“ от малолетната си бавачка-католичка, която искала да го спаси от мъките адови. Не е смешно, властите (в Италия) отнемат детето от родителите му, защото според някое си нагло правило не може християнче да бъде гледано сред нехристияни.

Или пък страниците, отделени на войнстващите религиозни общности в САЩ, които в екстатичните си изстъпления палят лекарски кабинети и убиват гинеколози, извършващи аборти.

Докинс е убедителен, адски убедителен. Няма Бог. Не е нужно да има, за да се развива човечеството. Даже заблудата за наличието му е май най-огромната спънка за това.

Христо Блажев работи в областта на книгоиздаването и в свободното си време списва един от влиятелните литературни блогове в българското Интернет пространство, „Книголандия“.

Pin It

Прочетете още...

Пръстът на Сталин

Джейкъб Микановски 13 Сеп, 2017 Hits: 9334
Алегориите правят нещата плоски. Освен това…