От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It


Виктория Ершова имаше страхотна идея да направи видео за срещата със съучениците си по случай 10-годишнината от завършването им. Защо да не заснеме един къс филм, в който да покаже как животът на нейните приятели е протекъл през последните десет години? Какво им се е случило? Къде са сега, дали са успели? Изобщо не си и представяше, че идеята й да проследи малка група приятели от сравнително малък град щеше да се превърне в нещо доста по-голямо, резониращо и сред международната общност.

Завършвайки една от най-добрите консерватории по режисура в Калифорния, Виктория бе уверена, че притежава уменията да направи интересно и развлекателно филмче, което да бъде хитът на срещата. Но когато започна продукцията на филма, сценарият, който трябваше да се превърне просто в едно малко видео, започна да се променя неузнаваемо и целта и структурата на филма се трансформираха.

За да стане ясно защо се случи това, човек трябва да разбере, че героите на филма не бяха просто една обикновена група приятели. Те бяха от поколението на промяната, отраснали през най-бурните години на 90-те, когато животът им като ученици протичаше под знака на социалните, политически и икономически катаклизми в България.

Това бе уникално поколение, опиянено през формиращите години на юношеството от еуфорията и надеждите за демокрацията, но отрезвено бързо от хаоса и несигурността, които бяха единствената действителност. Въпреки всичко, Виктория и нейните приятели бяха убедени, че демокрацията и капитализмът щяха да направят техния свят по-добър. Те учиха усърдно, подготвяйки се за живота, а някои от тях заминаха и в чужбина, включително и Виктория.

Десет години по-късно, тя искаше да разбере как нейните приятели са били променени от новополучената свобода и възможности. Отговорите, които получи, я изненадоха и вдъхновиха да направи филм с по-широк обхват, който резонира с други движения по света, търсещи необходимото за постигането на трайна положителна промяна в обществото. Тя видя уникална възможност да разкрие, чрез разказите на приятелите си, защо политическите революции не успяват да изградят по-добър свят за всички хора.


Small Ad GF 1

През следващите седем години, Виктория продължи да работи върху филма, пътувайки между Лос Анжелис и България, както и други точки по света, където живеят приятелите й – Норвегия, Ню Йорк, Лондон и Дъблин. Историята, която започна да се очертава, продължи да я вдъхновява в търсенето й на най-важното в живота.

Филмът на Виктория „Деца на тихата революция“ проследява девет от най-близките й приятели, като от една страна показва различните им житейски пътища, но от друга разкрива допирните точки в уроците, които са научили. Той разглежда настоящата обстановка в България и търси отговор на въпроса дали нещата наистина са се подобрили или просто едни проблеми са били заменени с други.

Въпреки че филмът изследва живота на малка група хора от малка България, героите засягат теми, които вълнуват всички в Западния свят днес... Каква е цената, която плащаме за икономика, изградена на принципите на материализъм и комерсиализъм? Как можем да построим общества, които са наистина благотворни и изградени върху ценности, които носят душевен покой и щастие?

Героите във филма на Виктория имат ясно съзнание по тези въпроси, изградено от житейския им опит в два напълно различни икономически и социални строя. Филмът предлага проницателни размисли за нашия свят, който като цяло отново е в процес на промяна и търси нов начин да осигури икономическото и социалното си бъдеще.

Филмът вече е заснет, но Виктория все още се нуждае от средства за завършването на пост-продукцията. Тя е започнала кампания за финансиране чрез платформата Kickstarter. Повече информация за тази кампания се намира на Kickstarter страницата на филма:

Children of the Silent Revolution Kicktstarter Campaign
Children of the Silent Revolution Website

Източник

Pin It

Прочетете още...