От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Англия е страна на закоравели читатели. Ние заемаме, купуваме – и може би крадем – повече книги на глава от населението от всяка друга страна в света. Литературни фестивали и клубове на книгата, един изключителен феномен на съвременността, процъфтяват тук както никъде другаде. Като шекспировите Дон Армадо и Холоферн ние „сме живели дълго от подаянията на думите“, яли сме томове и сме пили мастило.

Само след няколко дни кампанията „Голямото четене“ на BBC ще подпали този хартиен пейзаж в един огромен пожар от книжни дискусии. Вместо вечното „Какво да чета после?“, една серия от девет програми ще се опита да отговори на не съвсем простия въпрос „Коя е любимата ми книга?“, както и да разпространи резултатите от едно масово допитване до общественото мнение по въпроса за „любимите книги“ на нацията.

Трябва да поздравим BBC за тази смела инициатива, която без съмнение ще предизвика множество спорове. Със сигурност може да се предскаже, че трябва да се очакват всевъзможни реакции, от надменно презрение до бъбрив ентусиазъм. Класации? Ние ги обичаме и ги ненавиждаме. Книги? Ние страстно защищаваме това, което четем. Книгите на нощното шкафче и в джоба на палтото ни оформят вътрешния пейзаж на нашия потаен живот. Съберете двете на едно място и ще получите взривните материали на множество литературни фойерверки.

Тук в The Observer нямаме ни най-малка представа как ще изглежда класацията на BBC (една строго охранявана тайна), макар и клюките да твърдят, че тя ще отразява предпочитанията на популярния читателски вкус от последните 20 години. Без съмнение Гандалф и Хари Потър ще се състезават за гласове редом с г-н Дарси и Елизабет Бенет. За да подкладем малко дебата, както и за да се присъединим към началото на един национален разговор, ние скромно съставихме нашия собствен списък от Сто Книги без които, по наше мнение, читателите не биха могли да минат.

Нашият списък не е класация на „най-обичаните“ книги. Той е по-малко сантиментален – и може би по-малко съвременен. Той просто е каталог от сто „съществени“ заглавия – както ние го виждаме. Разбира се, той не е научно обоснован. Нито Mori, нито Gallup бяха консултирани при нашата работа. Той е частичен, пълен с предубеждения и много, много личен. Той отразява капризи и мода. И докато го съставяхме ние започнахме да разбираме колко трудна, та дори спорна, е станала идеята за някакво единно литературно наследство в началото на 21 век. Още по-болезнен е невъобразимо трудния избор, който налага един списък от сто заглавия.


Small Ad GF 1

Преди всичко, нашият списък е принципно английски и с неизбежност отразява възрастта, пола и образованието на сътрудниците на Observer. Ние започнахме с един вътрешно-фирмен email, приканвайки колегите да изпратят предложения за топ-10. Матрицата от отговори ни представи едно изненадващо единомислие.

На върха на списъка бяха универсалните фаворити: Остин и Дикенс, Толстой и Достоевски. Когато едно гласовито и влиятелно малцинство, водено от редактора на списъка, започна да настоява за Беоулф и Кентърбърийските разкази, настана време да се въведат няколко основни правила. Това е списък от белетристика, не от поезия и не от драматургия. Макар че Беоулф има същия сюжет като Челюсти, той все пак е дълга поема на староанглийски, от анонимен автор. По силата на това правило бяха изключени Илиадата и Одисеята – и двете от които са, по всякакви стандарти, книги за необитаем остров. В тази категория ние включихме и авторизираната версия на Библията.

Правилото за драматургия и поезия изключи Шекспир, Милтън, Поуп, Уърдсуърт, Т. С. Елиът и Одън. С голямо неудоволствие ние решихме, че и Кентърбърийските разкази не могат да станат част от нашия списък. Започнахме от началото, с Даниел Дефо и отците-основатели на английския роман. До тук добре, да видим по-нататък.

Но какво да кажем за европейската традиция? Появи се нова поредица от страхове. Откак Скелтън преведе Дон Кихот, английските читатели са били непрекъснато смайвани и развличани от начина, по който се внася тук чуждата класика. Английският канал упражнява своята собствена груба форма на литературна критика – и без съмнение някои важни френски, испански и немски заглавия са били пропуснати в течение на столетията, но ние ясно чувствахме, че не бихме могли да изключим например Сервантес, Лакло и Флобер. Сред пропуснатите с нежелание обаче се намериха Виктор Юго и Шатобриан.

След като веднъж отминахме романтиците и достигнахме викторианците, една последователна английска класация беше усложнена от конкурентните претенции на американската литература. По същия начин, по който множество английски писатели от 19 век прекосиха Атлантическия океан, за да намерят публика и да печелят пари в Новия Свят, американските писатели пък бяха приети с ентусиазъм тук. И отново, ние оставихме вкусовете на предишните поколения от английски читатели да оформят списъка. Упражнявайки известна доза ретроспективна утвърдителна работа, ние заменихме Джеймс Фенимор Купър с Мелвил и Хотърн.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Към края на века англо-американската литературна хегемония беше вече твърдо установена, но, за съвременния вкус, застрашително доминирана от мъже: Джеймс, Крейн, Киплинг, Уелс … Трябва доста да се потрудите, за да намерите някоя по-значима авторка между, да речем, 1880 и 1910 (с възможните изключения на Е. Несбит и Беатрикс Потър). Толкова по-значимо е постигнатото от Вирджиния Улф, с нейното утвърждаване на правото на жените да се присъединят към онова, което вече беше се превърнало в един изключително мъжки клуб.

Масовата мобилизация на Световната Война най-после създаде възможности и за жените. Също така тя революционизира английските навици на четене. С появата на масовата култура, която беше се развивала още от викториански времена, в списъка се появява една нова жила: жанровият роман, от шпионските трилъри до научната фантастика. Ние се опитахме да изберем най-видните примери от тях, но все пак ни е болезнено ясно, че някои важни представители, особено на детективския роман, останаха извън списъка.

Един жанр, който ни даде няколко важни номинации, бяха детските книги, но, намирайки място за Филип Пулман, ние трябваше да изключим серията „Лястовички и амазонки“ на Артър Ренсъм, както и „Лъвът, вещицата и гардероба“ на К. С. Луис – нещо, което много хора ще сметнат за перверзно, дори неразбираемо. „Груфало“ на Джулия Доналдсън, една друга детска книга от последно време, към която The Observer прояви особено пристрастие, също беше изключена, защото е книжка с картинки за деца под пет години. Все някъде трябваше да теглим чертата.

Времето е безпощаден критик. Книги, които преди 50 години са изглеждали важни, вече са изгубили голяма част от значимостта си. Буквално нищо не е останало от 1903. След 20-те, както и след водораздела на модернизма, има цели десетилетия, в които много от книгите, които ние се опитахме да разгледаме, изглеждат просто като забележки под линия към творчеството на Джойс и Улф.

Приближавайки се към нашето собствено време, ако би трябвало да характеризираме следвоенната английска литературна традиция в една фраза, то тя би била: Империята отвръща на удара.

Разцветът на конкурентна литература от Австралия, Индия, Канада и Южна Африка ни предостави цяла плеяда от важни писатели, от Давид Малуф и Рохинтън Мистри до Майкъл Ондатье и последния Нобелов лауреат за литература, Дж. М. Кутсиу. Невероятната жизненост на така наречената литература на Британската Общност направи още по-трудно изработването на един списък с предишната яснота и простота. Отдавна отминали са времената, в които почти всички важни английски автори живееха отдалечени един от друг на разстояние, преодолимо с кратка разходка в карета.

Разглеждано от много страни, това време беше златен век за англо-американските писатели: при всички случаи имаше много силна конкуренция от страна на Съединените Щати, макар че в списъка на Observer не остана място за множество известни фигури – от Джон Стайнбек до Лори Мур.

Понякога един Топ Сто изглежда доста ограничен. Няколко жени-автори бяха избутани навън от яростната съвременна борба за място, както и поради включването на големи имена от осемнадесетия и деветнадесетия век.

Сред мъжете също се получиха доста забележителни жертви, пак поради борбата за място. Как – уви – можахме да изоставим Кристъфър Ишъруд и Джонатан Коу, чийто „Какъв тупаник!“, една забележителна, негодуваща, но комична атака срещу тачърова Англия, отдавна е един от любимите съвременни романи тук в Observer. Без съмнение има и много други, които сме пропуснали по погрешка. Но, разбира се, това е само списък, предназначен да подтикне към дискусия.

Има още една трудност, свързана с подбора на съвременна литература. Книгите, които четете като тийнейджър, книгите, които поглъщате в среднощни бдения, са онези, които попадат в кръвообращението на вашето въображение като яростен, екзотичен наркотик и остават с вас в продължение на десетилетия. Това са и заглавията, които вие вероятно бихте предложили за един такъв списък. Но The Observer не се пише от тийнейджъри. Вече е прекалено късно за книгите от 90-те да имат върху нас този наркотичен ефект.

Без съмнение след двадесет години един друг списък би включвал „Преизподня“ на Дон Делило, „Бели зъби“ на Зейди Смит, „Корабни новини“ на Ани Прулкс, „Сърцераздирателно произведение на смайваща гениалност“ на Дейв Егинс, както и „Тухлената алея“ на Моника Али. Засега нашия списък тегли линията някъде около 1989.

Годината в която падна стената беше край на една ера в двоен смисъл. От историческа гледна точка тя донесе края на една епоха, която даде политическата основа на две генерации от европейски писатели. От гледна точка на английската литература, тя беше края на десетилетие, в което видяхме появата на едно изключително литературно поколение, от Уилям Бойд и Тимъти Мо до Маги Джий и Викрам Сет. Това бяха вълнуващи времена за новата белетристика. Изкусителна е идеята да се обяви 1980, годината в която се появиха „Полунощни деца“, за литературна Година Нула. Изкусителна, но погрешна. Не можем да си позволим да игнорираме наследството си.

Кого сме пропуснали?

И така, поздравявате ли се сега, защото сте чели всичко от нашия списък – или вече смачкахте вестника на топка и го изхвърлихте в кошчето?

Питате ли се какво е станало с всички ония американски писатели – от Брет Ийстън Елис до Джефри Юдженидис, от Джонатан Франзън до Кормак Маккарти?

Пропуснати ли са много жени? Трябваше ли да включим Пат Баркър, Елизабет Боуен, А. С. Баят, Пенелопа Фитцджерлад, Дорис Лесинг и Айрис Мърдок?

Какво е станало с преводни романи като „Майсторът и маргарита“ на Булгаков, „Сидхарта“ на Хесе, „Морето на плодородието“ на Мишима, „Парфюмът“ на Зюскинд или „Жерминал“ на Зола?

Писатели като Дж. Г. Балард, Джулиан Барнс, Антъни Бърджис, Брус Чатуин, Робертсън Дейвис, Джон Фаулс, Ник Хорнби, Ръсел Хобан, Съмърсет Моъм и В. С. Притчет пропуснаха за малко последната граница. Сбъркали ли сме, че сме ги пропуснали?

Robert McCrum
Sunday October 12, 2003
The Observer

(от редакцията: Молим читателите за извинение ако заглавията на някои от книгите се отклоняват от общоприетите в българската литература преводни заглавия. За съжаление кратките срокове не ни позволиха да направим едно по-подробно сравнение. Във всеки от случаите, в които не сме сигурни относно утвърдения превод, ние предлагаме оригиналното английско заглавие)


1. Дон Кихот, Мигел Де Сервантес
Историята на благородния рицар и неговия прислужник Санчо Панса е захласвал читателите в продължение на столетия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

2. Пътешествието на пилигрима, Джон Бенян
Онзи с тресавището на унинието и панаира на суетата (Да не се бърка с Уилям Текери!).
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

3. Робинзон Крузо, Даниел Дефо
Първият английски роман.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

4. Пътешествията на Гъливер, Джонатан Суифт
Чудесна сатира, която все още функционира на всяка възраст, въпреки жестокостта на Суифтовото прозрение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

5. Том Джоунс, Хенри Фийлдинг
Приключенията на едно изпълнено с бодрост сираче: ненадминат сюжет и доста секс, приключващ с блажена женитба.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

6. Клариса, Самуел Ричардсън
Един от по-дългите романи в английската литература. Не може да се остави настрана.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

7. Тристрам Шенди, Лорънс Стърн
Един от първите бестселъри, отхвърлен от Др. Джонсън като твърде модерен за собствена изгода.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

8. Опасни връзки, Пиер Шодерло дьо Лакло
Роман в писма и учебник за прелъстители: контешки, френски и жесток.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

9. Ема, Джейн Остин
Почти невъзможен избор между тази книга и „Гордост и предразсъдъци“. Но „Ема“ винаги очарова и дотяга.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

10. Франкенщайн, Мери Шели
Вдъхновена от твърде многото време, прекарано с Шели и Байрон.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

11. Кошмарният манастир (Nightmare Abbey), Томас Лав Пийкок
Класическа миниатюра: брилянтна сатира на романтическия роман.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

12. Черната овца, Оноре дьо Блазак
Двама противници воюват за любовта на една фатална жена. Напразно пренебрегвана.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

13. Пармският манастир, Стендал
Проницателна и убедителна хроника на живота в един италиански двор в пост-Наполеонова Франция.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

14. Граф Монте Кристо, Александър Дюма
Трилър на отмъщението, също поставен във Франция след Бонапарт. Шедьовър на приключенската литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

15. Сибила (Sybil), Бенджамин Дизраели
Освен Чърчил, никоя друга политическа фигура в Англия не демонстрира литературен гений.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

16. Дейвид Копърфийлд, Чарлс Дикенс
Този силно автобиографичен роман е любимия на собствения си автор.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

17. Брулени хълмове, Емили Бронте
Катрин Ърншоу и Хийтклиф вече са части от езика. Невъзможно е да се пропусне тази книга.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

18. Джейн Еър, Шарлот Бронте
Натрапчива емоционална хватка и разказ, който ни преследва.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

19. Панаир на суетата, Уилям Текери
Образователната история на Беки Шарп.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

20. Алената Буква, Натаниел Хотърн
Класическо изследван на американската мисъл.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

21. Моби Дик, Хърман Мелвил
„Наричай ме Исмаил“ е едно от най-известните първи изречения в литературата. Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

22. Мадам Бовари, Густав Флобер
Бихте могли да я обобщите като историята на едно прелюбодеяние в провинциална Франция – и по този начин да пропуснете целия смисъл на книгата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

23. Жената в бяло, Уилки Колинс
Увлекателна криминална история за скрита самоличност, отвличане, измама и психическа жестокост.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

24. Приключенията на Алиса в страната на чудесата, Луис Карол
Една история, написана за деветгодишната дъщеря на един оксфордски шеф, която все още обърква повечето деца.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

25. Малки жени (Little Women), Луиза Алкот
Викториански бестселър за семейство момичета в Нова Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

26. Как живеем сега (The Way We Live Now), Ентъни Тролоп
Царствено нападения срещу корупцията в късна викторианска Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

27. Ана Каренина, Лев Толстой
Най-великият роман за любовта на една омъжена жена към по-млад мъж.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

28. Даниел Деронда, Джордж Елиът
Страст и екзотично величие, странни и обезпокоителни.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

29. Братя Карамазови, Фьодор Достоевски
Мистична трагедия от автора на „Престъпление и наказание“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

30. Портрет на една дама, Хенри Джеймс
Историята на Изабел Арчър показва Джеймс в неговата най-добра форма.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

31. Хъкълбери Фин, Марк Твен
Твен беше хуморист, но картината на живота по Мисисипи е дълбоко морална и все още с огромно влияние.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

32. Доктор Джекил и мистър Хайд, Робърт Луис Стивънсън
Блестящо неприлично, мощно изследване на човешката двойственост от един роден разказвач.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

33. Трима мъже в една лодка, Джеръм К. Джеръм
Една от най-смешните английски книги на всички времена.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

34. Портретът на Дориан Грей, Оскар Уайлд
Една шифрована и сбита мелодрама, вдъхновена от собствения му хомосексуализъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

35. Дневникът на Никой (The Diary of a Nobody), Джордж Гросмит
Класическата история на викторианските предградия ще бъде завинаги запомнена чрез образа на Мистър Потър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

36. Мрачният Джуд (Jude the Obscure) Thomas Hardy
Мрачната пустота прави от тази книга един от първите романи на двадесетия век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

37. Загадката на пясъците, Ърскин Чайлдърс
Един предвоенен шпионски трилър, изпълнен със страхове от инвазия – написан от писател, по-късно застрелян заради участието му в ирландската гражданска война.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

38. Дивото зове, Джек Лондон
Историята на едно куче, което се присъединява към глутница вълци след смъртта на господаря си.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

39. Ностромо, Джоузеф Конрад
Шедьовърът на Конрад: една история за пари, любов и революционна политика.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

40. Вятърът във върбите, Кенет Греъм
Тази класическа творба за деца е била породена от разказите преди лягане за малкия син на Греъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

41. В търсене на изгубеното време, Марсел Пруст
Един незабравим портрет на Париж от времето на belle epoque. Вероятно най-дългият роман в този списък.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

42. Дъгата, Д. Х. Лорънс
Романи, иззети от полицията, обикновено имат дълъг живот.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

43. Добрият войник, Форд Мадокс
Този разказ за прелюбодействата на две двойки по времето на Едуард представлява класика на неблагонадеждната литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

44. Тридесет и деветте стъпала, Джон Бюкан
Класическа приключенска история за момчета, изпълнена с екшън, насилие и напрежение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

45. Улис, Джеймс Джойс
Също преследвана от британскат полиция, тази книга е повече обсъждана, отколкото четена.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

46. Мисис Далауей, Вирджиния Улф
Осигурява позицията на Улф като една от най-големите писателки на двайсети век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

47. Пътешествие до Индия, Е. М. Форстър
Велик роман на британския раджа. Той си остава едно великолепно изследване на империята.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

48. Великият Гетсби, Ф. Скот Фитыджерлад
Най-типичният роман на джаз-епохата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

49. Процесът, Франц Кафка
Загадъчната история на Йозеф К.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

50. Мъже без жени, Ърнест Хемингуей
Той се помни заради романите му, но преди тях разказите са привлекли внимание върху него.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

51. Пътешествие до края на нощта, Луи-Фердинанд Селин
Преживяванията на един обикновен доктор от бедняшките квартали през Великата Война: един шедьовър на езиковото новаторство.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

52. Умирайки (As I Lay Dying) Уилям Фокнър
Странна черна комедия от големия американски майстор.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

53. Прекрасният нов свят, Олдъс Хъксли
Антиутопична фантазия за света от седмия век след Форд.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

54. Сензация (Scoop), Ивлин Уо
Най-добрият роман за задния двор на пресата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

55. САЩ, Джон Дос Пасос
Една изключителна трилогия, използваща различни изразни средства, за да разкаже историята на Америка.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

56. Големият сън, Реймънд Чандлър
Представя ни Филип Марлоу: хладнокръвен, остроумен, красив – и горчиво самотен.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

57. В търсене на любовта, Нанси Митфорд
Една изключителна комедия на нравите с многобройни почитатели.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

58. Чумата, Албер Камю
Загадъчна напаст се спуща над алжирския град Оран.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

59. Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта, Джордж Оруел
Разказът за борбата на един самотник срещу тоталитарен режим.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

60. Малоун умира, Самюел Бекет
Част от една трилогия от удивителни монолози в стила на черния хумор. От автора на „В очакване на Годо“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

61. Спасителят в ръжта, Дж. Селинджър
Седмица от живота на Холдън Колфийлд. Един култов роман, който все още ни очарова.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

62. Мъдра кръв, Фланъри О’Конър
Обезпокоителен роман за религиозния екстремизъм в дълбокия юг.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

63. Паяжината на Шарлота, Е. Б. Уайт
Как прасето Уилбур беше спасено от литературния гений на един дружелюбен паяк. (От автора на „Стюарт Литъл“).
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

64. Властелинът на пръстените, Дж. Р. Р. Толкиен
Няма нужда от думи!
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

65. Щастливецът Джим, Кинглси Еймис
Един удивителен дебют: болезнено смешният английски роман от петдесетте.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

66. Господарят на мухите, Уилям Голдинг
Ученици стават диваци: мрачна представа за човешката природа.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

67. Тихият американец, Греъм Грийн
Пророчески роман, поставен във Виетнам от 50-те години.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

68 По пътя, Джек Керуак
Библията на битническото поколение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

69. Лолита, Владимир Набоков
Манията на Хъмбърт Хъмбърт е параден пример за стил и повествование.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

70. Тенекиеният барабан, Гюнтер Грас
Роман с огромно влияние. Една картина на хитлерова германия в стил Франсоа Рабле.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

71. Разрушението пристига (Things Fall Apart), Чинуа Ачебе
Нигерия в началото на колониализма. Класическо произведение на африканската литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

72. Мис Джин Броди в разцвета на годините си (The Prime of Miss Jean Brodie), Мюриъл Спарк
Една писателка, която дебютира в The Observer – и прозата й е като режещо стъкло.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

73. Да убиеш присмехулник, Харпър Ли
Скаут, едно шест годишно момиче, разказва една завладяваща история за расови предразсъдъци в дълбокия юг.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

74. Параграф 22, Джоузеф Хелър
„Той би бил луд да изпрати повече самолети – и нормален ако не го направи, но ако беше нормален той би трябвало да ги изпрати. Ако беше ги изпратил, той би бил луд и следователно нямаше нужда да го прави; ако не искаше, той значи беше нормален и трябваше да го направи“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

75. Херцог, Сол Белоу
Прелюбодеяния и нервна криза в Чикаго.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

76. Сто години самота, Габриел Гарсия Маркес
Един постмодерен шедьовър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

77. Мисис Палфри в Клермон, Елизабет Тейлър
Натрапчиво, немногословно изследване на старостта.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

78. Калайджия шивач войник шпионин, Джон льо Каре
Вълнуваща елегия за пост-имперска Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

79. Песента на Соломон, Тони Морисън
Най-важната романистка на афро-американската чувствителност.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

80. Излет във фабриката за бутилки (The Bottle Factory Outing), Берил Бейнбридж
Страховита комедия на провинциалния живот.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

81. Песента на екзекутора, Норман Мейлър
Този почти документален разказ за живота на Гари Гилмор вероятно е шедьовъра на Мейлър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

82. Ако в зимна нощ някой пътник ..., Итало Калвино
Странна, непреодолимо увлекателна история за удоволствието от четенето.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

83. Завоят на реката, В. С. Наипол

Най-добрият жив писател в англоезичната проза. Това е неговият шедьовър: остро напомнящ за „Сърцето на мрака“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

84. В очакване на варварите, Дж. М. Кутсиу
Безрадостна но натрапчива алегория за апартейда от последния носител на Нобелова награда.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

85. Домакинство, Мерилин Робинсън
Натрапчива, поетична история за три поколения жени.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

86. Ланарк, Алисдър Грей
Една кипяща картина на Глазгоу. Шотландска класика.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

87. Нюйоркска трилогия, Пол Остър
Зашеметяващ метафизически трилър, поставен в Манхатън от 70-те години.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

88. ГДГ (Големият дружелюбен гигант), Роалд Дал
Бестселър от най-популярния следвоенен писател за деца на всякаква възраст.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

89. Периодичната таблица, Примо Леви
Поема в проза за насладите на химията.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

90. Пари, Мартин Еймис
Романът, който осигурява името на Еймис във всяка класация.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

91. Художникът на плуващия свят, Казуо Ишигуро
Един колаборационист от предвоенна Япония неохотно разкрива предателството на приятели и семейство.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

92. Оскар и Лусинда, Питър Кери
Великолепна любовна история от двойния носител на наградата Букър, поставена в Австралия от 19-ти век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

93. Книга за смеха и забравата, Милан Кундера
Вдъхновена от съветското нахлуване в Чехословакия през 1968, тази книга е магическа смесица от история, автобиография и идеи.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

94. Харун и морето на приказките, Салман Рушди
В тази очарователна история Рушди си играе с идеята за разказа сама по себе си.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

95. Поверително от Ел Ей, James Ellroy
Трима детективи от полицейското управление в Ел Ей се сблъскват лице в лице с тайните на собствените им корумпирани и насилствени кариери.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

96. Мъдри деца, Анджела Картър
Театрална бурлеска от блестящата представителка на магическия реализъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

97. Изкупление, Айън Макюън
Известният автор на разкази е достигнал тук класическо ниво в една история с хипнотична разказна сила.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

98. Северно сияние, Филип Пулман
В приключенията на Лира фантастика, ужас и игра на идеи са съчетани в една наистина великолепна съвременна книга за деца.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

99. Американски пасторал, Филип Рот
В течение на години Рот беше известен предимно със „Синдромът на Портной“. Напоследък той се радва на обновено внимание.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

100. Аустерлиц, В. Г. Зебалд
Посмъртно публикуван том, серия от приказни истории, изпредени от спомени, фотографии и немското минало.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

Източник

Робърт Маккръм е британски журналист и сътрудник на лондонския Observer.

Pin It

Прочетете още...

Светът на Оруел

Робърт Бътлър 28 Мар, 2015 Hits: 14028
През 2015 се навършват 65 години от смъртта…