От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2012 4 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1133

PDF, EPUB, MOBI

29-07-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от ноември до декември 2012 г.

Като особени акценти на този том бих посочил статията „Има ли я Белгия“ на британско-американския историк Тони Джуд (стр. 55), есето „Бай Ганьо – бащата на всички ни“ от Златко Енев (стр. 568), исторически важната студия на Ернест Ренан „Какво е нацията?“ (стр. 594), както и важната за разбирането на най-новите историко-политически развития на Балканите студия „Смъртоносните национализми на Балканите“ на американския историк Уилям Хейгън (стр.1099).

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

Ernest Renan

Ернест Ренан (1823–92) е френски историк, лингвист, философ и писател, автор на няколко влиятелни истории на религията. Есето му върху същността на нацията е класическият текст на т. нар. „граждански“ национализъм – френската противоположност на „етническия“ немски национализъм на немски мислители като Фихте и Хердер.

Откъс

 

Pin It

Прочетете още...