От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2011 3 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1692

PDF, EPUB, MOBI

20-07-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от септември до декември 2011 г.

Сред по-важните текстове в този том бих посочил „Половата свитост на българина като основа на неговия характер“ на Стефан Гидиков – част от поредицата „Класическа българска есеистика“ (стр. 158), „Отговорността на интелектуалците, отново“ на Ноам Чомски (стр. 281), „Защо световната история прилича на луковица?“ на Джаред Даймънд (стр. 347), „Постмодернизмът е мъртъв“ на младия британски културолог Едуард Докс (стр. 591), шокиращият малък разказ „Истинска кукла“ на британската писателка А. М. Хоумс (стр. 740), голямото есе на Норман Мейлър „Преходът към Нарцис“, в което се прави (един малко мъжкарски) анализ на „Последното танго в Париж“ (стр. 1295), както и „Изобретяването на националните идентичности“ на френската изследователка Ан-Мари Тиес (стр. 1636).

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

Jared Diamond

Джаред Мейсън Дайъмънд (род. 1937) е американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф. Известен е с книгата си, спечелила награда Пулицър „Пушки, микроби и стомана“ (Guns, Germs and Steel) (1998), в която се изследват географските, културни, природни и технологични фактори, довели до доминиращата позиция на Западната култура в света.

Откъс

 

Pin It

Прочетете още...