От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2009 2 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1842

PDF, EPUB, MOBI

19-06-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от юли до декември 2009 г.

Прелюбопитна – и силно показателна за духа на времето ни – ми се струва гарагнтюанската дискусия, която се разпали във форума на списанието около инак доста непретенциозния текст „За генетичния профил на българите“ на Владимир Трендафилов (стр. 113). (Неведоми са не само пътищата божии, но и ония на колективното „аз“, включително и в България.) Инак този том съдържа и по-класически настроени неща, като например есетата „Духът на отрицание у българина“ от Найден Шейтанов (стр. 284) и „Оптимистична теория за нашия народ“ от Иван Хаджийски (стр. 349), както и пътеписа „Последната граница на Китай“ на известния политически анализатор Параг Хана (стр. 810), „За фотографията“ на Сюзън Зонтаг (стр. 1245), както и безспорният фаворит на цялото издание, Нобеловата реч на Херта Мюлер „Всяка дума знае нещо за дяволския кръг“ (стр. 1740).

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

Herta Mueller

Херта Мюлер (родена през 1953 г. в Нитцкидорф, Румъния), е немска писателка, носителка на Нобеловата награда за литература за 2009 г. След отпътуването си от Румъния през 1987 г. тя живее в Берлин.

Откъс

 

 

Pin It

Прочетете още...